Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, August 13, 2010

Menu Berbuka Hari Pertama dan Kedua..


Salam Ramadhan...

Tajuk adalah ilham dari blog member nuun... (tijah.. aku tak TIRU tajuk ko kan.. aku EXPAND kan je.. hahaha)..

Alhamdulillah... utk menu berbuka hari pertama dan kedua, aku memasak sepenuhnya...

Ramadhan kali ni, abang kata kena berazam utk "LESS COMMITMENT TO BAZAAR RAMADHAN" (dan jugak "NO TO HOTEL".. byk yg tak dapat sijil halal maaaa..). Maknanya hidang jer mcm nk makan malam.. cumanya lebihkan satu menu tambahan which is ada mee-mee dan/ atau kuih-muih serta buah-buahan.. (kurma adalah WAJIB).

Di bawah adalah menu berbuka hari pertama...


Lauknya ialah : GULAI KEPALA IKAN MERAH (ni sbb terpengaruh dgn idea kawan2 kt FB ler nih.. hehehe)... Ayam masak gajus dan Kailan ikan masin... Meenya adalah... Mee Goreng Basah.. oh.. gambar air tak ada eh.. airnya adalah air longan ais dan teh o dan air masak.. hihihi.

(masak lebih ingatkan adik ipar nak datang... rupanya dia dtg masa kami pegi terawikh... tak jamah pon mee tu.. sudahnya, maid aku yg habiskan.. hihihi).

Gambar di bawah adalah menu hari kedua, (sila abaikan model kecik yg cuba menyibuk nk suruh amik gambar dia jugak!!.. huh!..)


Menunya adalah: Ikan senangin masak asam, Sambal Udang goreng garing, Masak lemak taugeh. Meenya adalah: Mee Suah Sup.. (yang ni sampai tak cukup plak... lepas terawikh si abah ngan anak berulang makan berebut-rebut... sian laaaa... huhuhu). Kuih donat 'terlebih garing'.. kehkehkeh... dan Airnya adalah Bandung Ais, Teh O dan Air suam. Kurma tidak dilupakan.. Oh ya, dgn buah betik jugak..

YEEE HAAAA.... dh dua hari puasa berjaya utk tidak menjejakkan kaki ke Bazaar Ramadhan.. hihihi.. (awal2 buleh la kan... tak tau ler sampai hari ke-berapa yg buleh bertahan.. kehkehkeh).

Esok balik kampung abang.. (MUAR..), sure mak mertua akan buat asam pedas... ahad ni nk pegi carik ikan parang kt pasar parit jawa... pergh.. best ooo...


... hahaha... (tijah, idea ko mmg bernas.. best gak buat entry menu2 berbuka... esok2 buleh aku tunjuk kat anak2 aku yg.. "IBU MASAK TAU UTK BERBUKA, SO, KORANG TAKYAH BG ALASAN TAKDE MASA LA, BUSY LA, KERJA LA and soo on...".. wah.. buleh buat modal ugut anak2 aku nih.. hehehe...)



18 comments:

Ogy said...

salam ziarah..

selamat menyambut bulan ramadhan...takleh nk tgglkan jejak di shoutmix ..so tgglkan jejak kat sini jelah ya....nice blog :)

Mak Su said...

kaktiny, lorong rumah kaktiny yang mana hari tu ek, terlupa lah plaks, kita nak singgah ni, nak bukak posa, hahaha

Uncle Lee said...

Hello Kaktiny, wishing you and all at home a pleasant bulan puasa....best regards, Lee.

KAKTINY said...

Ogy > terima kasih dtg ziarah ke sini… jejak jejak la selalu yer.. hihihi
Salam ramadhan..



Mak Su > nak mai bukak posa kt sini??... tak dak hal.. buleh buat lebih skit nasi dan lauknya... serta buleh buat dessert utk baby w jugak... hihihi.. kalau nak mai, roger jer… nanti send map ke alam damai mcm duluuu tuh.. hihihi


Uncle Lee > Hi Uncle Lee… long time no see… hihihi… am now happy celebrating the fasting month.. thanks for dropping by.. keep well yah..

AuntieYan said...

Salam Tiny,

Kalau nak masak bukanlah susah sangat, ada semua bahan, cukup masa untuk masak.Yang pentingnya ada ahli yang nak makan.

Selamat berbuka.

KAKTINY said...

AuntyYan > setujuuu.... betul tuh.. yg penting laki ngan anak2 duduk semeja dan makan.. hihi..
kalau masak bebanyak dan beli memacam tapi takde org nk makan, tak best gak kan.. huhuu..

(psst Auntie... hari ni mak dan ayah dtg umah.. mesti mak yg sediakan menu berbuka.. best best... hihii)..

kak Erna said...

salam tiny..belum apa2 dah berhajat nak ugut anak ni..he he..sementara anak besar nanti..tiny pun dah tak ingat dah .pernah berhajat nak ugut dia orang tu..

KAKTINY said...

kak erna > hahahaha... entahnya dah tua nanti blog ni pon entah ke mana kan kak.. kehkehkeh..

Tijah said...

tak aciiii tiruuuu...

huhuhu. aku pun tak beli apa lagi kat param kecoli semlm cem nak taufufa. mana la aku reti buat kannnn?

blackcardomompods said...

pergghh menu..sakit tekak duk telan air liur!!!!jeles..........hehehe

iina said...

uyoo... setiap ari ada menu ke hehehe bgus2.. kot dekat dah aku serbu medan ramadhan umah tiny hehehe ;)

kakpah said...

salam tini. rajin ar ko snap2 gambar. kakpah habis masak je dah terkulai... nak ambek gambar pun dah takde maya dah.

masak sendiri lagi bagus kan?

Tie said...

Salam Tiny, selamat menjalani ibadah puasa....

Wah... baguslah Tiny ni, rajin masak walaupun sibuk dengan tugas. Kak tie suka orang rajin ! Kalau dapat menantu macam ni, senanglah anak kak tie nanti, hehe...

Catwoman said...

Salam Kak Tiny.....

Alahaiiiii, telan air liur je la sy tgk gambar makanan yg best2 itu....

Sedap tuuuu........

:)

tasekM said...

aku 1st ramadan masak. 2nd dh pi pasar ramadhan dah. ha ha.



.

Masy said...

pergh mak aihh.. lauk2 membanjiri meja haa.. sy sejak beberapa thn ni da x reti nk makan byk2.. sadis laa sy.. bile akak nk masak utk sy ni hohehohe

KAKTINY said...

Tijah > ekehkehkeh.. opss… sharing is caring nok.. hahaha…


blackcardomompods > sakit tekak?? Sabar sabar… hehehe…


iina > tawon depan kita setting time bukak posa sesama eh..


kakpah > henponnya dh kt atas meja kak.. tu yg tangan ni gatal je nk men’snap’ gambonyer kak.. hehehe..

KAKTINY said...

Tie > ikut angin je kak… angin tgh rajin…
Menantu mcm tiny??... hahaha... bab tu kena tanya mertua tiny... ok ke dpt mcm tiny... kehkehkeh...


Catwoman > jgn telan air liur, pegi masak dik.. buleh telan terus… hahaha…


tasekM > aku dh jenuh pi pasar ramadhan tawon2 lepas…. Dan asyik ‘terkena’ jer… tu yg insof dan berazam tawon ni takmo dh beli2 ni!!..


Masy > bila ko nk dtg singgah KL nih??.. meh cheras.. bwk satu umah pon takper, buka kt umah kaktiny jer..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.