Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, August 11, 2010

Malam Pertama.. Terawikh..


Salam Ramadhan..

Alhamdulillah.. terawikh pertama di malam pertama Ramadhan sudah selesai... sahur pertama juga sudah selesai.. menanti berbuka puasa pertama di malam kedua bulan ramadhan tahun ini..

Cerita malam pertama ramadhan.. Syukur Alhamdulillah kerana Allah permudahkan urusan kami anak-beranak (beserta maid dan juga jiran tersayang -tokma-) untuk bersama-sama menunaikan solat terawikh di Masjid..

(gambar kenangan... walaupun kelabu.. ttp terpahat indah di minda dan jiwa... hehehe).


Suka sungguh kerana si kecik -zaqwan- begitu tertib (sehingga rakaat ke-8), tidak mengganggu jemaah terawikh yg lain.. TERIMA KASIH YA ALLAH.. terima kasih anak ibu zaqwan dan nureen..


Hanya ketika doa selepas rakaat ke-8, aku menoleh ke belakang dan mendengar suaranya memanggil "IBUUUUU".. (begitu nyaring).. dan "KAK YAAAA" (juga nyaring).. di susuli gelak ketawanya... oo ooo....

HAH!.. aku dh tau dah.. SETAKAT INI SAHAJA!!... aku mundur ke belakang saf dan ajak si kakak (nureen) maju ke belakang ruang tangga.. menanti abahnya (cik abang dh siap bgtau nk buat 8 je, pasal nk tgk Halaqah Sentuhan Qalbu (HSQ) TV9 tajuk IBU-BAPA).

Ok. Kami 4 beranak pulang awal!. Menikmati santapan rohani - HSQ - dengan linangan air mata keinsafan.. Usai menonton Halaqah, cik abang menjemput tokma dan maid (yg meneruskan solat terawikh dgn 23 rakaat beserta witir).

Paginya, seawal jam 4am dh turun - menu sahur sedia dihidangkan... sambil menanti cik abang turun - sempat aku snap gambar sahur pertama kami.. hiihi... MUDAHKAN!..


Alhamdulillah...

Rahmat dan redha-Mu Ya Allah, jua yang ku mohon... amiin..

16 comments:

Mr PenyuBiru said...

ceewah.. siap bergambar tu.hehe... semalam saya sahur kat opis,wife sahur kat umah.huhu

KAKTINY said...

Penyubiru > saja bergambar kenangan.. sbb ni yg pertama kali bwk dua2 anak tu pegi terawikh.. kehkehkeh...
alaaa... sedihnya xdpt sahur sama2.. takper.. bukak puasa nanti sama2 k.. hihihi..

selamat berpuasa... salam ramadhan..

ckLah@xiiinam said...

Lauk tahlil mlm ketiga kami masih banyak. Panaskan pajeri terung dgn ikan mayong taucu je pg td. Ikan kering kenduri pun bnyk lg...




pssst...
ckLah belum puaseeee....
:(

KAKTINY said...

cklah > ye lah eh.. takyah masak2 kan... hmm... rezeki jugak tu.. hihihi..

pssttt... oooo... cklah "raya" awal eh.. hihihihi... opsss...
(kalu camni, cklah ada harapan tak leh nk sambut 'raya' jugak nih... alaaahaaaiiiii)...

iina said...

Selamat berterawih dan berbuka puasa.. aku berterawih di rumah aje.. sebab buka pkl 9+ mlm.. isyak pun 10.30mlm.. kul 11+ kena tido.. sebab pkl 2 pg aku dah kena bgn sebab subuh pkl 3 pg hehehehe... dugaan berpuasa dimusim panas yang panjang siangnya.. susah?? taklah mudah sebenarnya.. itu kelebihan yang Allah berikan pada orang2 yang berpuasa ;)

Salam Ramadhan.. Selamat menjalani ibadah puasa ;)

Catwoman said...

Salam Kak Tiny........

Sedapnya masakan tu....
Sy suka b`buka dgn masakan yg simple je.

Comel benor la 2 org si comel tu.

:)

Cik DIA said...

sweet...1 keluarga bersama.... (",)

tasekM said...

ada org kata budak3 kecik tok sah di bawak ke masjid. menggangu. aku tak setuju langsung. dr kecik la nk diajar,kan...? yg bercakap tu mcm tak de anak la pulak... haih...



.

Masy said...

meriahnyee... sy sahur minum susu + cicah beskot je hehehe. syukur alhamdulillah.. nanti la buat program singgah sahur kat umah kak tiny. hihihhiiii~

kak Erna said...

Alhamdulillah..dapat juga tiny bertarawikh..bawak anak2..baik pulak tu..tak mengganggu jemaah yang lain..

ckLah@xiiinam said...

Ada nota utk tiny kat rumah ckLah.
:)

KAKTINY said...

iina > oh ye la eh.. ko di bahagian yg panasnya panjang dari malam… alah bisa tegal biasa kan.. ko mmg power lah.. hihihi… selamat berpuasa dan bertarawikh k..



Catwoman > salam zyma… kaktiny bersahur mmg simple.. (panaskan balance berbuka jer.. takpon goreng telur + sardine.. kehkehkeh).. tapi berbuka, terlebih kreatif skit.. kehkehkeh..
- bebudak tu kalau time tertib lendit, mmg comey, tp kalau time ‘bercekau’, mak dia yg naik hantu.. hahaha…



Cik DIA > Alhamdulillah.. kenangan tu dik… hihihi…

KAKTINY said...

tasekM > aku pon sebenarnya tak gemar sgt nk bwk bebudak ni pi masjid.. (pasai penerimaan org2 yg mcm hang ckp tu la- yg tak bg bwk bebudak ke masjid) – tapi, kalau bukan kit ayg bagi pendedahan kt anak2 kita, sapa lagik dak??...

Tapi sungguh mcm kata hang tuh, ada ustaz kt masjid aku tu pon ckp mcm tu, mmg elok bwk bebudak supaya bg pendedahan kt depa..dan adalah tanggungjawab seluruh jemaah utk tegur bebudak tu kalau depa bising.. (jadinya, kalau dh semua org tegur, diaorg takut la nk buat bising..).

Tapi, bila mengenangkan perilaku si zaqwan bila dh time hujung2 terawikh tu, buat aku balik ke pandangan umum.. TAKYAH BAWAK LA… terawikh seterusnya, aku tinggal dia ngan maid aku.. aku bawak nureen sorang jer.. huhuhu..

KAKTINY said...

Masy > bukan setakat program singgah sahur... singgah berbuka pon NO HAL.. datang jer.. (kaktiny masak lagik best ler daripada jonis punya menu... makan konis time berbuka adalah sesuatu yg tiada nikmat langsung okeh.. hahahaha...- so, dtgla berbuka kt umah kaktiny nih.. hihihi)..


kak Erna > Alhamdulillah kak… hari pertama yg si bujang tu menunjukkan perilaku yg amat sopan – tapi hanya sampai ke rakaat ke-8, lepas tu dia dh ada unsur2 nk buat GAYA BEBAS.. makanya, hari ke-2 dan seterusnya.. NO MORE utk si bujang tu.. bwk kakak dia jer.. hihihii…

KAKTINY said...

ckLah@xiiinam > dah dah dah… dah take note and dah put note jugak.. ekehkehkeh… wah.. jumpak geng yer…. Hihihi…. nanti cklah buleh buat Geng-geng XIIINAM.. cklah jadi Yang DiPertua.. hahahaha…

AuntieYan said...

Salam Tiny,

Kalau sahur tak payah susah susah, bukan kita makan sangat pun. Yang penting perut kena isi. Tapi kalau ada anak kecil, memang kena melayan kehendak mereka.

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.