Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, October 14, 2008

Cakaran Beruang

(JEMPUT DATANG RUMAH RAYA KE-18 - Sabtu.. lihat JEMPUTAN RAYA).

Ustazah N******* bagi ceramah pasal ‘cakar rimau’ yang boleh mengundang ‘bahagia’ antara suami isteri..

Aku pulak nak bagi story pasal ‘cakar beruang’ (bukan abang bear tau.. bukan bukan bukan.. tidak ada kena mengena dgn abang bear yang cute lagi comel lagi baik lagi hensem tuh.. hihihi)…. yang mengundang perit di hati aku…

Story aku pasal ‘cakar beruang’?.. hihihi.. aku terkena ‘cakar ber’orang’…. apa cerita yer?.. oleh sebab aku PASTI DAN TERAMAT pasti.. ada ‘org org dan org’ lain selain daripada kengkawan blog aku yang MENGIKUTI PERKEMBANGAN BLOG aku.. makanya.. aku KIV sesetengah perkara... aku remain ‘belayar dalam kesamaran’... (cam tak kena jer ayat aku tuh.. agh.. lantakler...)...

Cumanya.. aku nak tulis jugak skit... utk kenangan aku ‘suatu hari nanti’ dan untuk renungan aku ‘ setiap hari’ dan sebagai ‘peringatan’ kepada aku setiap minit saat dan ketika..

‘cakaran’ yang sakitnya sampai tulang temulang... tak sakit sangat kalau teddy bear atau panda gumuk yang cakar.. tapi kalau datang daripada yang dipercayai dan yang dihormati, pasti sakit kan... umpama cinta dikhianati, umpama kasih diracuni (tapi itu semua lagi sakit dari kena cakar nih.. kan kan kan...).. tapi ada iras2 ler.. cumanya aku bersyukur sebab.. mengajar aku erti sebuah “HUBUNGAN RAKAN, KAWAN, TEMAN dan SAHABAT..”, sama makna, berbeza maksud.... tafsirlah sendiri... pastinya ramai yang pernah merasainya... bukan aku sorang...

Allah lebih mengetahui.... kepada Allah kita datang, kepada-Nya jua kita kembali.. so, apalah sangat setakat manusia manusia hipokrit dan tak ‘bertamadun’ camtuh utk difikirkan dan dikenangkan.. sedangkan aku ada ramai lagi yang mengasihi aku dan yang perlu aku kasihi dan beri perhatian…

Yang PALING PENTING tika dan saat ini… AKU NAK KENA SIAPKAN ASSIGNMENT STATISTIK… dan AKU NAK TUMPU PADA EXAM yang JUST AROUND THE CORNER… awal bulan 11…. kaklong.. kompem mai umah aku k… (aku tau hang takleh buat asgmt kalau aku takdak.. kan kan kan... hihihihi...) – lepas tu kaklong... KITA ENJOY k....

18 comments:

tentangseseorang said...

bab study statistik...ady takmo join...bab enjoy boleh sajork.

Akak said...

Salam Tiny...

Jgn sedih2, jgn merajuk2, jgn fikir2 kan perbuatan org lain yg melukakan perasaan kita, hidup mesti nak ceria tapi akak tau Tiny nie mmg jenis ceria luka mcm mana pun tetap riuh rendah suare dia (tu yg akak respect gilerr tuh)...

Semuga berjaya siapkan assignment U succes dlm exam nanti..

Al-BIMA SAKTI said...

salam.

manusia hipokrit ada di mana-mana,
berhati-hati sebelum terkena tempiasnya...

pengalaman itu pengajaran paling bermakna..

GDIZ said...

setiap entry kaktiny mesti ada bab statistik..hehehe..mesti kaktiny akan lulus dgn cemerlang subjek statistik tu nanti ;p, hehe

Ungku Nor said...

ngko laa..bising ya amat.
mana tak kena cakau..keh keh keh ;p

whitetulip said...

salam.

ha, betul tuh kaktiny. masih ramai lagi yang menyayangi kaktiny. tak perlu nak fikir owang yang uncivilised tuh...buang karen jer...takde maknenyer pon..

kad0k. said...

cuma sering berhati2...banyak manusia2 diluar sana yg sentiasa menunggu peluang tembak kita..sungguh..:)

ahmoi said...

wow..takut moi dgr..hehehe..akak bagi lah balik cakaran singa lak kat dia..bertindak dalam senyap..waaa...jahatnyer moi ni..apa2 pun..semua yg berlaku ada hikmah dan pengajaran..yg penting bila dah tau mana atu kawan n lawan..so hati2 lah..

en_me said...

en_me minta maaf dari kejauhan pada semua yang mengenali me selama ini .. maaf la segala kekurangan2 en_me yg ini k

Intan Rosnitta said...

Pengalaman pahit yg sememangnya susah nak lupa kannnn.

BTW, Tiny cayang bucuk... Akak mmg confirm x dpt join makan-minum kat rumah Tiny nanti. Hari yg sama driver akak ada function ala2 open factory kat tmpt keje dia. Anak beranak pegi. Haruslah dia kansel semua plan lain... huhu.

Tak ada jodoh nak jumpa seorang yg bernama Tiny!

:P

KV said...

kaktiny siap kan assignment tu dulu, pas tu kita enjoy!!

goboklama said...

sori kaktiny,tk dpt dtg openhs. Ada hal pulak. Good luck!

Mak Su said...

aaaa
ooooohhh
aaaa

(buat2 macam paham), eden layan yo

Tie said...

Tiny melankolik ke?? Ha ha...ingat pasal cakaran manja tu rupa2nya opposite yek..bahaya tuh..(kena tajamkan kuku supaya dapat cakar balik!!!)

eedany said...

tq kak tiny sebab jemput saya dtg rumah berhari raya.

kalau saya duduk sana, sure sampai juga...

semoga majlis berjalan lancar yer...

:)

e.i.s.r.a.a said...

salam idulfitri ke15.
dari akak pikir orang yang tak bertamadun tu, baik akak pikir saya. insya ALLAH akak lulus dengan jayanya bagai warna2 berterbangan.
kalau akak nak bank in kan rm300 pun tak apa. saya tetap sudi terima. percayalah!
=)

KAKTINY said...

Ady > ooo... bab nak enjoy jer ko nak ikut yer...

Akak > cuba taknak fikir dan cuba fikir positif.. tapi susah gak ler kan.. tiny ni mmg sejak azali riuh rendah kak.. walaupun bom depan bijik mata.. wakahkahkahkah…

Al-bima sakti > betul-betul.. pengalaman tu mmg pengajaran.. dan saya fahami pengajaran disebalik pengalaman ini...

Gdiz > kaktiny risau statistic oiii… tulun tulun… AMIN… doakan kaktiny dgn kaklong cemerlang dlm statistic ni yer..


Ungku Nor > masa tiny BISING YA AMAT dulu… benda ni tak timbul… bila tiny duduk DIAM-DIAM dalam cold storage tiny tu ler.. BENDA NI SEMUA TIMBUL akak oiiii..... DAH TU CAMNER???...

Whitetulip > setuju setuju.. (tapi kaktiny sayang kat diorang.. huhuhuhuhu)

Kadok > mmg nak kena belajar berhati-hati di jalan raya..


Ahmoi > kaktiny tahu cakar beruk jer.. tapi kalau kaktiny lawan balik.. kaktiny sama ‘stended’ dgn BERUK ler.. takmoh takmoh…

En_me > saya pun..

Intanrosnitta > alah kak.. malam tak leh datang ker?... huhuhuhu

KV > ok ok.. tgh buat asgmnt nih (tipu… tgh taip entri.. hihihi)

Goboklama > alahhhh…. Huhuhuhu… takleh datang ker?.. huhuhu

Maksu > buat-buat paham lagi bagus daripada salah faham maksu… hihihi

Tie > melankolik tu tajuk lain kak.. ini melingkup namanya… hahahhaha

Eedany > huhhuhu.. sayangnyer duduk jauh yer.. bila2 turun sini.. datang yer..

Eisraa > ko tu mmg... RM30 bleh?... hahahhaha

Beruang Madu said...

kak tiny... errr walau pun dia takder kena mengena dengan Abg Bear tapi dia bukan spesis beruang tau... itu spesis hantu... memang ada hantu dari kalangan beruang, begitupun dia takder kena mengena jugak dgn seluruh spesis beruang...(sensitif sungguh aku ngan spesis aku nih!!) sekali lagi diulang... bukan se spesis.. malu aku!!!

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.