Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, October 20, 2008

Open House Raya - Sabtu punya story

Adoihaii.. mana aku nak mula yek.. banyak cerita oooo..... (kaklong kat depan aku ni dok khusyuk buat statistic – oleh kerana aku dah siap asgmt tuh, makanya aku maleh nak pikir .. hari ni otak aku penat gilersss... jadinya aku aahh.. ye ye.. dak dak kan jer lah apa yang kaklong cakap.. dia pun cam letih jer aku tgk...) – kasimpulan study malam ni.. info ciput gilers... BADAN DAN OTAK AKU PENAT WEH!!!.. (maunyer tidak... sabtu, open house umah aku dari kul 12 pagi – 12 malam; ahad, open house umah boss, aku dari kul 9am sampai 7pm; hari ni, open office... tak ke rasa cam nak melayang atas katil beralaskan bantal yang empuk cambulu dove jer rasanya... aci tak?.. aci lah kot kan.. uish.. ngantuknyer...)

Oklah... entri ni, aku citer pasal Open House umah aku sabtu lepas...

Jemputan aku start jam 12 tengahari… tapi masa kul 12 tuh, abang ngan adik ipar still dok menukang lagik alas meja kat luar tuh.. aku dah rimas dan lemas dah… (tu ler.. bukan nak buat awal2… - isy aku nih.. diaorang nak buat tu pun syukur dah.. byk songeh sgt,… hang pi ketuk sendiri.. entah bila tahun buleh siap… ni semua gara2 pakcik canopy tu tak hantar alas meja sekali.. grrrrr....)

Tapi selamat jam 12 pm tuh, still kosong lagik.. (yang kat dalam umah masih dok kelam kabut carik bekas kuih… adoihaiiii…)…tak lama pastu, satu battalion sampai… syahadan, elly, (dan anakku sufi itu…) dan family datang… sian elly… tak pasai2 kena jadik buruh paksa-rela mak dan kakak aku – mintak tulun lap botol dan masukkan kuih.. (ampun elly.. ampun…).. tengokler elly yang rajin tue.. dah jadik ala-ala tuan umah dah.. shahadan tetap setia ngan laptop dia...

Dah siap.. depa pi depan bantai makan apa yang terhidang.. pastu kawan opis aku lak sampai.. (skip kawan opis…opsss…).. aku citer pasal kawan blog jer lah yer… hihihi…

Lagi yang hadir… abang wafa (pengantin baru itu…), yang sikit hari lagi macam berhajat nak jadik jiran aku jer.. (abg wafa, umah hujung tu kosong lagi… nak tak?... ok tuh.. leh berjiran.. mas pun cam dah jatuh hati kat area umah aku nih.. hihihi… jom ler berjiran… jom ler…).

Tgh layanz abg wafa.. dpt calling dari cik puan unibers ala super top hot diva dan beg tangannya serta lascar chintanya yang dua ketui jer ikut (selamat si buah hati perut gendut… oppssss… jgn mare anjib… pun ikut sama.. aku mmg dah lama teringin jumpa anjib in-person.. mana tau kot dpt jadik besan kak unibers kita tuh.. hihihi... alamak.. anak pompuan aku sorang jer.. aku nak berbesan ngan tokma gak.. nak kena beranak lagi ler camnih... HAHAHHAHAHAH...), kak unibers tu tepon aku… kengkonon nak bgtau takleh mai.. (tapi dlm tepon bunyik cam dlm kete jer.. takpelah, diorang kan mmg dah ‘kemaruk’ nak kena kebabom aku.. dah sedas dua aku bagi.. nampak tersengih ‘madu’ merah cik puan diva unibers kita tu parking baiiikk jer kat depan umah jiran aku..… pastu turunler VVVVIIIIPPPPP tuh.... sapa lagik kalau bukan kak ungku and ady tuh…

Depa dari umah kaklong rupanya.. (aku dah agak, mesti kena tahan ‘imigresen’ kat simpang tadik.. tuan umah no. 1 – tokma - mesti blok laluan punyer… sib baik diorg pandai ngelat.. mai umah aku dulu… hihihi.. ).

Kak Ungku membawa bersamanya KEK LAPIS DIVA UNIBERS HOME MADE yang MAHA KARYA MARBELES DAN UNIBERS yang AMAAAATTTTTT HEBAAAATTT rasanya...!!!!!...bukan nak bodek tapi mmg kenyataaaaaannnnn sesangaaatttt.... (p/s : abah najwa, kalau ain buleh buat cam kak ungku buat kek lapis ni, mmg satu liverpool tu beli punyerlah... SEDAP YA RABBI... ) - sedar tak sedar, aku ngadap sorang jer 1/2 daripada yang kak ungku bagi kat aku tanpa gangguan org lain.. wakhakahkahkahkah.... meh aku tayang gambonyer kat bawah ni... (tahun depan aku nak RAYU DUMBA LAGIK.. kalau tak jalan rayuanku.. AKU NAK MENGANDUNG.. coz, kalau ngidam.. SURE KAK UNGKU TAKLEH SAY "NO" utk TAK BUATKAN AKU KEK MARBELES NIH!!!... hahahhhahahah)

Dah habis sessi simpan kek lapis aku tuh... aku suh kak ungku ke depan... menjamu perut.... dan aku biarkan mereka menikmati juadah.. aku layanz ler yang dtg bertandang cam cendawan membiak tuh.. satu group per satu group… cis.. patut cik abang steady jer… semua yang datang tu kawan aku jer weh… wakahkahkahkahakha.. AKU GILA KAWAN WEH!!!!...

Then, group kak sri diah sampai bersama-sama en.basri (aku dh salah ‘faham’ – tu ler pekdahnya kalau nama blok lain dari org…) – ropanya, si dugongsenyum… sib baik perkenalkan diri.. ok ler tu kan.. ampun en.dugongsenyum.... borak ngan kak sri diah.. (aku minat gilers buku-buku citer dia nih...) and layanz en.dugongsenyum and the family makan…

maksu anak beranak datang... patutler maksu dok 'berayang anje cuppy cupcakes strawberry' segala dgn paksunyer.. paksu sporting giler... baby w pun ada.. best tul...

Habis satu group nih.. dtg plak si masy and the group anak dara- anak dara vogue (nak tgk gambar.. silalah pergi ke blog masy..)..

Kebetulan masa si masy dtg, jiran aku – warga Nigeria tuh pun dtg… aku nak suruh ler semua makan..

aku nak sebut 1) Help Yourself; (2) Self Service…

Ya Rasul.. gegara letih, langsungnyer TERSYAHSYUL AKU SEBUT…. “SELF YOURSELF!!!!” dengar dek masy yang kecoh gamat tuh.. di bahannya aku sampai senak-senak perut bebudak lain mendengarnya… siap dia kata TEMA AKU IALAH “SELF YOURSELF”.. (siot ko masy.. memang ko nak kaktiny hadiahkan 8 biji M16 kat ko tow!!!..)

Dah jenuh berkuntau berkarate berperang mulut ngan bebudak sumer tu.. diorang pun mintak diri.. dlm gadis2 melayu terakhir tu dok melenggang ala mak limah balik dari pasar tani ke arah sebelah kanan jalan.. datang pulak satu group tetamu baru – kak piah and family + satu group tetamu lama – sapa lagik, kalau bukan kak ungku (yang kureng dah kedivaannya petang tuh), datangnya mereka dari arah sebelah kiri jalan…

Makanya berjumpalah ketiga-tiga group tetamu tu.. (chek ler gambo kat kakpiah..)

Suasana alam damai petang tu “tercemar dgn suara-suara gemilang” dari wakil dari setiap group tadik.. (KONON KATA AKU SORANG PA SYSTEM HIGH VOLUME JENAMA SAMSUNG FIRST CLASS DEGREE KOONNNOOOONNN....rotweiller sebelah umah aku tu pun takut nak melalak kat ‘group nih’.. mesti dia kata “buang karen aku melalak, kalau sora depa semua lagik power dari sora aku.. aku melalak pun bukan diorang dengar...” ) – patut aku tak dengar sora rotweiller sebelah.. wakahkahkahkah...

Habis beraraknya group si masy.. kak piah anak beranak start makan... ditemani oleh battalion gegar gempita tuh.. yang anjib matanya aku tgk dah suku nyawa ikan dah.. dan

Akak unibers korang… SUNGGUH - mmg rambut nya.. dah tak unibers beb….nampak 4 5 helai rambut dia melekat – sebab terlekat air liur basi, gara2 ‘landing’ baieekk kat umah tokma…- tak percaya, korang check kat ler kat blok kakpiah dan masy…

Ady ngan kak ungku siap ingatkan aku ‘janji melayu aku’ – nak tapaukan kat sapa yang datang.. (biasalah kan, kalau dah janji ngan diorang ni.. bukan nak BUAT-BUAT LUPA atau MALAU-MALU KUCEN!!!... siap nak ‘check balik entri aku tuh.. nak buktikan janji aku!!.. p/s : taknak printkan terus?.. hahahahhahahahhahhaha)

Aku, mmg dah awal2 siapkan bungkusan utk nak menapau nih.. tak caya.. ni aku letak gambar nya… mmg dari dapur umah aku K…


Layanzler aksi org menunggu bungkusan tuh.. hahahhahahhahah….. wakahkahkah…




Habis part diorang… malam skit datang pulak kaklong dan kandanya… terharu aku kaklong datang jugak walaupun umahnya pun dah diserbu adik beradik dan sahabat rapat sepetang tadik.. aku GERENTI… balik umah, kaklong dan kandanya.. salin baju tido, terus.. ZZZZZZZZZZZZ….. tul tak kaklong?..

Habis kaklong balik.. aku sibuk melayanz sedara2, bebudak opis abang jugak kawan2 lain yang datang…

Dah kul 11.30 malam… trip family last dah balik.. elok aku bai bai bai.. jer... langkah masuk umah.. abang panggil aku, si biru datang.. kata abang.. sapa lak?.. MASYAALLAH!!!... Aliff dan si motor birunya datang!!.. kesiannyer aku tengok dia... LENCUN.. TERHARU BAGAI NAK NANGIS aku tengok dia... kesanggupannya meredahi belantara hujan yang waima lebat dari tempat dia (ntah dari pelusok dunia mana dia ni terbit hah?!!) - lencun selencunnya.. basah kuyup.. menggigil dia... matanya disebalik spek matanya itu, aku tgk DIA PENAT!!.. aku rasa, banyak PENAT budak nih..

Aku suh dia makan.. TAKNAK!!..SEJUK MENGGIGIL katanya.. aku bagi air sirap tu jer lah.. minum sambil sembang.. sian plak aku kat budak sorang nih.. walaupun mata aku dah bagi “times up 18 kali dah”.. tapi kesayuan dan keterharuan aku melihat kesanggupannya datang, buat aku gaghkan mata dan hati melayan cerita dia… (Aliff.. ko memang BETUL-BETUL kenakan kaktiny yer… nak jadik org terakhir.. mentang2 kaktiny bukak sampai kul 12.00 tengahmalam… betul2 ko jadik penutupnyer yer… )

Kul 12.30am baru dia balik.. kul 1.30am baru aku dapat sms dia kata dah sampai umah.. ALHAMDULILLAH...

ITULAH SEDIKIT SEBANYAK PERJALANAN RAYA OPEN HOUSE AKU...

Tapi AKU BERSYUKUR SANGAT.. sebab semuanya BERJALAN LANCAR..

Hohohohoo.. TAK HABIS LAGIK LER!!!...

Aku dapat SMS dari beberapa org… (takyah ler aku sebut, korang tau sendiri ler.. kalau dah nama korang tak der dalam senarai yang datang di atas..)... memberi seribu juta ratus billion zillion trillion ALASAN tak dapat datang... aku OK kan jer lah… takder jodoh nak jumpa.. nak wat camner kan kan kan…) - blueeakkk... blueaaakkkk... hohohohohoohoho.... hehehehhehehe...

OK … DAH HABIS.. heheheh

TERIMA KASIH YA ALLAH KERANA KAU PERMUDAHKAN DAN LANCARKAN MAJLIS KAMI…

Terima kasih wahai tetamu-tetamu yang sudi singgah di teratak santai kaktiny korang yang rasanya SOUND buleh dengar sampai umah tokma nih... (sukalah kak ungku dengar aku ngaku sendiri tuh.. cis cis cis..)


Bak kata ustaz yang bagi ceramah hari tu.. “ tetamu yang datang membawa 2 perkara:

1) membawa masuk rezeki dan rahmat kepada tuan rumah...

2) membawa keluar dosa tuan rumah..

jadinya aku nak berterima kasih sesangat kepada semua yang hadir.. terima kasih sangat-sangat... (eh.. aku tuan rumah kan... betul kan.. syukur syukur..).. aku teramat menghargainya.. TERAMAT-AMAT....

Kepada yang datang… JANGAN SERIK YER...

kepada abang bear : tak kuasa tiny nak post gambo menu2 tu semua... sapa suruh tak datang... hahahhahahahha.....

19 comments:

Mak Su said...

tq tiny and rizal, laki ko pun sporting gaks... :)

ai helping helping "self myself"

Masy said...

tak nampak maksu pon??? *mcm ler penah tgk gambau dia pon uhuhuh*

mekasih laa kak layan kitorang. wpon tpaksa self myself tp ok laa tu hahahahaha sygnye tak merasa mee rebus akak tu gegara perot yg terik cam perot org mengandung tuh hehehe

pasni leh arr dtg lagi hihihihi

Ungku Nor said...

rotweiler sebelah rumah ngko tu tau, kalo dia bising kang tak pepasal dia kena mandrem jadik bisu teruihh..;p

p/s seb baik kitorg singgah rumah kaklong dan pi tesco dulu.
kalo tak, tak pasal je kena kerahan tenaga kat rumah ngko.
padahal kitorg datang memang dengan nawaitu nak makan sesaje, makan sebaik sampai dan makan sebelum berangkat pulang..keh keh keh

tentangseseorang said...

fuhhhhh seb baik kaklong bagai boleh menghidu ketidakcekapan akak menyediakan peralatan. tuh yg dia suh kitaorg pergi umah dia dulu. ahahahaha

sepi said...

alhamdulillah...hapening nampaknya tiny.... maafkan akak eh tak dpt dtg....

TokMa said...

Tiny, ampun dan maaf tokma belum sampai lagi kat umah tiny...(dekat sebelah rumah pun tak sampai2 lagi ek) tiny sibukkkkkkk kan...nak pi umah dah sehari suntuk tak der hari ahad tu. Weekdays dah kejer lak...Tokma ucapkan Selamat Hari Raya dan ampun maaf segala silap dan salah.

GDIZ said...

wah..meriah sungguh..ns yng baca entry kaktiny pun termengah2 rasa nih. hehehe.rugi ns tak pegi. jalan jam gilerrrr la kak ..sempat 1 umah je ns pg.

King said...

rugi x dpt g umah Tiny,

tp x rugi sbb g xtra tutorial statistik..
test dpt A-...
projek dpt A-...
skrg tgu final exam je utk score A..

huhu.. tahniah berjaya bt open house..

ahmoi said...

wahhhh..happynyer kakak ku....

Po said...

kaktiny,

terima kasih banyak-banyak atas jemputan.

Saya dah pegi tapi tak jumpa rumah kaktiny.

Habis tiga puluh dua buah Taman perumahan saya round. Tak jumpa juga.

Rumah kaktiny di Kampung Mengawan, Kuala Berang kan?

kan?

kan?

nadahahs said...

kaktiny, rizal n family,

thanks a lot.

http://picasaweb.google.com/nadahahs/MeetKaktiny#

Wafa Nokman said...

Terima kasih banyak2 Tiny sekeluarga sebab menerima kami 4 beranak ke rumah yang cantik lagi menawan tu... Kalau duit banyak InsyaAllah, boleh kita berjiran...tunggu je lah ye satu hari nanti :-)

Makanan memang sedap. Kesian kak Long, kitaorang tak makan banyak kat umah dia sebab kitaorang baru mentekadarah kat tempat sebelumnya... tak pe...Kak long boleh jemput kitaorang lagi sekali... nanti kita pulun habis2 hehehe

Abg Bear...RUGIIIIIIIIIIIIIIIII mmg RUGIIIIIIIIIIII heheheheh

en_me said...

ammvoiii, jalan jalannns open house erk.. bestnyerr..

Cikgooden ...(Selumbar Emas). said...

okey....majlis lancar...

lain tahun aku joint hang tiny.kalu hang tak serik buat open housela..Kalau tak buat aku pastikan hang buat jugak..warghh warghh warghhh!

KAKTINY said...

Maksu > Time kasih sudi dating mak su yer…

Help help.. jgn tak help.. kim salam paksu ‘ayang anje cuppy cupcakes strawberry “ maksu tu yer.. hehehhe


Masy > ko mmg KECOH minah oiii…. Silalah dtg lagi utk lebih mengecoh dan menggamatkan alam yang damai ituuuu… hihihi

Akak ungku > dengki tul.. set nawaitu baieeekkkk punyer yer… hampes hampes hampes..

Ady > ke mana kuah kalau tak tumpah ke anjib (eheheh.. nasik)... camne akaknya camtula adynya.. DENGKI!!!...

Kak sepi > Alhamdulillah kak... takpe takpe..

Tokma > kita ni betul-betul DEKAT TAPI JAUH kak tokma kan.. jarak umah, goreng mee pun bau... tapi nak jejak.. kalah jarak mesia-uk.. huhuhuhu

Gdiz > takper takper.. amat memahami.. jgn risau yer.. (kang aku kebabom lebih kang.. merajuk plak.. hati mak buyung ni kena jaga skit.. kang merajuk.. jenuh laki dia kena pujuk.. wakahkahkahkah...)

King > A- ?... A ? STATISTIC??????.... OOOOIIIIIII JELES… JELES… JELES…
SAKITNYA HATI… kalau kuah mee rebus tu buleh tukar ganti dgn A utk statistic.. MMG DAH LAMA EDEN BUAT OIIIIIIII….

Ahmoi > hepi… hepi.. hepi sgt…

PO > SENGAL SENGAL SENGAL... Mr.Po nak rasa penampar jepun ker atau nak kena BOM?

Shahadan > time kasih ler dating.. time kasih kat elly.. ampun yer elly…


Abg Wafa > Amin amin amin.... semoga termakbul doa kita utk berjiran yer abang dan mas yer... provoke lagi bang.. provoke lagi kat abang bear and Dr.Shah tu… hahahhaha

En.Me > Best ooooo….


Cikgooden > ok… ok… kita tengok… TAK JOIN KALU… SIAPLER!!!...

masni qisrine said...

sy keje kak tiny
xdpt cuti
bt pengetahuan kaktiny
selain keje opis
sy buat pt time kt kedai aksesori komputer & servis
begitu lh kekdahnye
sori:(

suara said...

Uih... Meriahnya... Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, dengan bantuan kerahan tenaga paksa rela. hehe...
Itu baru cerita tmn blogger yg pegi kan. Belum lagi cerita bab kekawan study, opismet dll yg datang.

HERTINY LAIMAN said...

Kak tiny,
walau tiny tak ada masa tuh tapi baca n3 akak buat tiny rasa mcm ada kat situ...insyallah kak walau tak dpt dtg beraya lepas raya tiny jenjalan kat umah akak ye...salam sayang

KAKTINY said...

masni > siannya adik oii... takper.. takyah tunggu raya. lenkali pun bleh dtg yer..

suara > kalau nak cerita kisah semua tetamu yang dtg.. 3 hari 3 malam korang baca entri ni tak habis.. heheheh...

tiny > anytime turun KL jer.. roger kaktiny and tokma.. kitaorg mesti amik bawak balik umah punyer... heheheh

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.