Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, August 15, 2008

Hari Ini : Alhamdulillah Rezeki...

Rezeki Allah memang kita tak boleh nak duga bila dan macammana akan diberinya..

Minggu lepas ayah kata dia sedekah RMx.00 kat masjid masa solat jumaat.. pastu balik umah malam tu aku bagi RMxx-00 kat ayah dan RMxxx-00 kat mak.. ayah terkejut sangat dan bersyukur sangat katanya.. tak sangka nak dapat duit malam tu..

Aku plak.. bagi duit kat mak ayah total sebanyak RMxxx-00 dan semalam BOARD MEETING dah approved elaun xxxx untuk semua staff dan start bulan ni ada pertambahan sebanyak RMxxx-00.. berganda daripada apa yang aku bagi kat mak dan ayah.. (mak - insyaallah tiny tambah duit bulan kat mak - time kasih mak dan ayah yang sentiasa doakan untuk tiny... kakak, amir, epy.. kaktiny tau hangpa baca.. hahahhaha... nak PAW ler tuh... hihihihii)

SYUKUR ALHAMDULILLAH... (weeeeiiihhh... aku ternampak ada gak manusia manusia lain yang dah 'terjejeh-jejeh' air liur dan otak dok pikir nak PAW aku tuh... bluek bluek bluek... "mak cik timah... bungkus pisang goreng seringgit sorang kat diorang-diorang nih....")

Betullah kata2.. WHAT GOES AROUND, COMES AROUND....

kita buat baik.. dapat balasan baik.. buat jahat.. dapatlah jugak kan kan kan..

so.. hari ni aku bakal 'dipaw' dek satu batalion.. takpo takpo.. minggu dopan acik kayo... hohohohoho... (KOMPEM AKU BAKAL DAPAT SMS/EMAIL/KOMEN/TEPON TUNTUT BELANJO..... wakakakakkakakkakahhhhhh....)

38 comments:

kamar hati said...

uikssss...dapat duyan runtuh eek??? wah wah wah...best tu...

jangan lupa banjer kamar makan ye...hihiihi....

jom semua kita pakat2 paw kak Tiny....jommmm....hihiihihih...

GDIZ said...

Ha..rezeki limpah2 kalau kita bg duit kat mak/ayah kan bulan2 kan. ns pun pikir nak tambah sikit dr amount bulan2 sebelum ni.

Kaktiny..leh la beli perabot byk2, kan nk masuk umah baru ;p

Ungku Nor said...

weihh..weihh..
ni yg dok sebut2 nak kena paw dgn batalion ni *kitaorg ler tu ;p*,
kekdahnya eklas ke tak eklas nak merelakan diri tu dipaw haaa??

bising jer.
sumbat dgn kue pau kang..ekekekeke

p/s jgn lupa pakai cincin kawen petang kang.
pesanan khidmat masyarakat tuhhh.
jgn cakap akak tak bitau sensiang!!
hahahaha ;p

tentangseseorang said...

ahahahaha ada ke yang nak pow kaktiny?

Intan Rosnitta said...

Tiny mcm faham je isi hati kengkawans ni kan. Mana tahu next time dpt alaun terpijak lagi...hihi :P

Akak said...

Salam Tiny...

Alhamdulillah, rezeki Allah bagikan..

Hehe Tiny akak nak gi KL esok so akak pun nak amik kesempatan ini un mengepau Tiny...(dgn muka tak malunya aku berkata & meminta)...

Semuga ceria sepanjang hari..

cikgooden said...

nak bawak karung guni jalur...nak gi umah kaktiny..nak pau...
kakkakaaka

KAKTINY said...

kamarhati > banjer?.. aku dah agak dah.. hihihihi… NO PROBLEMOS.. set time jer..


Gdiz > betul ns… mmg sgt2 berkat bila kita bagi duit bulanan kat mak/ayah nih.. jgn pk jer.. tambah jer terus.. hihihi
(ns.. mmg kaktiny tgh dok ‘ushar’ perabot kat carvenzi nih… hihihi)


Ungku Nor > *kitaorg ler tu*.. HAH…. BETULLAH TUH!!!!.. wakakakkakakkah..
Ikhlllaaaaassssss sesangat weh… tak mai siapler.. mmg sebakul kueh pau sampai seromban…

p/s : dah dah.. awal2 lagi dah pakai cincin kawin.. takut lupa.. hehehhehe


ady > TAK LAH…. Takder yang paw pun… *diorang tu semua* TEMAN makan jer.. hahahhahahah…. (jadik tau..kalau tidak ada yang makan “penampau” jopun kang… hihihi)


IntanRosnitta > FAHAAAAMMMM sesangat kak oii.. (psstt… elaun ni elau tetap bulanan ler kak.. so.. mmg tiap2 bulan dapat.. SYUKUR alhmadulillah..)


Akak > AKAK DATANG KL?.. BETUL?.. tiny PENUH RELA DIPOW dek akak.. jgn lupa tepon tau.. jumpa tokma sekaligus jumpa tiny sama yer.. (kalau betul akak datang.. takyah ler tiny pos FM tuh.. hihihi – tak sempat nak pos)..

Tiny sentiasa ceria kak.. amiiinnnn…


cikgooden > BLEH BLEH.. kulit durian umah saya tu banyak tak buang lagi.. elok sgt ler cikgooden nak datang bwk GUNI.. hihihihihi

Sastri said...

waaa... mokcik kayyooo la nih... betul tu kak... kalau kita tak kedekut terhadap ibu bapa, rezeki kita pun insyaAllah akan murah... :D

err... sas nak paw gak leh ke? :p

amirhisham said...

Alhamdulillah syukur, semoga bertambah murah la rezeki atiny.

Hehehe, amir x mintak ape2, tapi kalu nak bagi tu berlebih-lebih lah...
Wakakakaka.....

Rezeki jangan ditolak,
Musuh jangan dicari,
So, cari org yg. baik hati mcm atiny.
Dapat makan kat johnny's lagi,
hihihihi.

ahmoi said...

wah..wah...kn lak ngan musim doyan luruh..dia pun dpt gak doyan runtuh.hehehe...akakkkkk..dah dpt doyan runtuh tu jgn luper kat moi di perak lak..heheehe...mai2 lah jln ke perak bw family..

KAKTINY said...

sastri > nak paw kaktiny?.. NO HAL.. set time jer.. hihihi... tapi nak paw sas keychain DC satu.. hihihi


amirhisham > BODEK wekkkk... (mcm nureen.. hihihi)..
pandai hang buat pantun 2 3 kerat yek.. nak johnny's lagi?. no hal (deposit hari tu pun tak amik lagi..hihihi)

KAKTINY said...

ahmoi > hang mai ler naik KL nih.. ramai nak jumpa weh.. hihihi

Suka Bebel said...

salam...
mcm best jek dpt durian runtuh?sy tak nak pow la. akak tukar je nombor akaun bank akak dgn akaun sya, biar masuk terus je dlm akaun sy. amacam?mesti best kan?hehe...

slamat kenal kenalan

KAKTINY said...

suka bebel > BULE BULEH.... BULEH BLAH.. nak tuka no. akau?.. bleh gak.. akaun kaktiny ada 4.. amik ler satu yang tak dak isi tuh...

Ungku Nor said...

haaa???
AKAK nak datang KL???
nak jumpa..nak jumpaaaa..
&
nak paw tiny skali lagik laaa!!!
HAHAHAHA ;p

KAKTINY said...

ungku nor > WEHHHH.... cantik sunguh pompuan nih... asal ke mana je muka dia nak turut serta.. bagi chance ler kat org lain lak.. wah wah wah.. hehehehheheheh (takder muka lain ker yg nak POW aku.. bebalik muka pompuan ni gak..HADOILARRRRR!!!!)

ladylikeme said...

wah..akak nak turn kay ell ker(kalau la i bleh join..kan best)...sob..sob...sedih tau..nanti kak tiny banjer i plak ekkkk

Tie said...

Alaaa...kaktiny sayang,intan payung,ayu jelita....(mula membodek) bila lah kita boleh jumpa...he he..bertuahlah kaktiny ooi..rezeki mewah mesti ingat kat orgtua..moga2 bertambah lagi..

Mak Su said...

hebatk hebatk! syabbass betteh. seb bek baby w tido, kalau tak boleh paw kaw kaw

Hertiny binti Laiman said...

Salam Kak Tiny
hehehe mcm nak tumpang lima mangkuk plak tiny...boleh tak?hehehe

Ungku Nor said...

aler Tiny weihhh..

anggap je ler yg akak pow awak tu kekdahnya awak bayor zakaaatttt..
tak pon buat amal jeriah ker..

heh, nak beramal kena la eklas ye tak?
takyah la asek dok sebut kue pau sana kue pau sini..tak berkat.
hahahahaha ;p

fusarium solani said...

Salam,
Kak Tiny,
Terima kasih nak belanja batalion kami petang nanti.

Murah rezeki kakakku ini. Amin.

KAKTINY said...

ladylikeme > toksah do ‘teriak’ petang2 ni... tak elok tuk baby tuh.. nanti hang beranak esok, bagitau kaktiny… bleh kim hadiah baby..


tie > amboi hai.. baieeekkkkk punyer ayat bodeeekkkk nampak.. nak kaktiny banjer.. buleh.. meh ler sini.. hihihi… doa mak ayah yang buat kaktiny ada kat sini hari ini.. alhamdulillah syukur.. aminnnn…


maksu > selamat baby w tido.. kalau tidak.. SAKIT KENA PAW dengan dia dan mak dia gak… hahahhahahaa…


hertiny > tumpang 14 mangkuk mee pun bleh.. turun ler KL.. hihihi


ungku nor > mmg benar sgt ler wahai cik kak oii.. ni niat bayo zakat gak ler nih.. (hihihi)
kalau battalion lu tak muncul mlm ni.. mmg gue hantar 5 bakul kueh pau pi seromban…


aliff > salam… korang tak muncul malam ni kalu.. SIAP!!!....

ladylikeme said...

mestilah .....nie yang best nak dengar ni...jgn kirim kat baby jek..kat mak baby skali ekkkk

KAKTINY said...

ladylikeme > HOHOHO.. mak baby pun sama 'kalut' gak nak adiah yer.. hahahha.. buleh buleh.. kaktiny banjer KETAM BAKAR masa dalam pantang esok.. kahkahkah.. (mampiuh kena ligan dgn mak mentua hang.. hahahhahah)

CikguZue said...

harta dunia ini umpama pokok. bila dicantas sedikit, (melalui sedekah,zakat dan hadiah), maka daunnye akan kian merimbun dan bercambah2.
semoga dilimpahi keberkatannya.

Neeza Shahril said...

rezeki bertambah bila kita ikhlas kan tiny..

akak nak paw jugakkkk!!! hehehee..

kadok said...

wahhhh..makcik kayo lah ye...:p

Abahnajwa said...

Kaktiny..

tulah kan..berkat bagi duit kat parent ni..Alhamdulillah..

Sehubungan dengan itu..abah dengan senang hatinya nak ajak Kaktiny and family datang Liverpool ni..kita shopping puas2 kat sini..Mehhh..datang rumah abah..penginapan dan makanan disediakan..silalah..silalahh..

izwan @ kai said...

salam~

sori kak tiny..sy agak bz jd jarang dpt online..

mooting sekarang lecturer bru ajar.. mula2 puan rahimah bee..lepas satu kelas, dia kena buat kerja2 pentadbiran, jd sekarang yg aja mooting cik ummi hani..

homecoming tu mula hari ni sampai hari Ahad.. lupa nak bagitau akak hari tu..sori ye?huhu... dalam blog saya ada sy letak iklannya...

tapi xpe...nk join pergi je.. ;)

Al-BIMA SAKTI said...

alhamdulillah...

sejuk perut mak... bertuah anak ayah....

Mr PenyuBiru said...

memula aku ingat xnak pow. tapi bile dah habis baca,aku rasa cam berlebih² la apa yg ko dapat.so aku pun nak pow jugaklah.hehe.. (dgn muka tak malu,tadah kedua² tangan..hehe)

xiiinam751, musafir denganMu said...

WHAT COMES AROUND, GOES AROUND....
Memang betuull sangat. Jumaat lepas aku didatangi seseorang dengan tabung 'anak yatim'.Dgn duit yg tak berapa ada, aku hulur juga RM xxx. Sampai rumah ada cek dari LHDN, RM 1430, pemulangan cukai terlebih bayar...tak sangka langsung sebab bulan Jun ari tu dah dpt RM 440.

Danielle_Corleone said...

btol2 dengan mak bapak janganlah kita kedekut kan kak? :-)

Sri Diah said...

Tiny: Bila tangan kanan menghulur jangan harap tangan kiri menerima - alhamdulillah.

Bunga Rampai said...

Dapat saya bayangkan wajah gembira seorang Kaktiny itu :)
Alhamdulillah.

Salam :)

KAKTINY said...

Cikguzue > saya pegang kata2 cikguzue itu.. time kasih..


Neeza shahril > alhamdulillah kak.. nak paw gak? No hal.. meh sini meh..


Kadok > Alhamdulillah rezeki weh....


Abahnajwa > betullah abah.. mmg sgt2 nampak keberkatannya bila kita sentiasa senangkan hati orang tua kan..
Sehubungan dengan pelawaan abah itu juga, kaktiny dah masukkan dalam nota dan bebila nak pegi sana... hanya duit tiket kapalterbang dan duit shopping sahaja yang perlu disediakan.. best nye best nyer.. (insyaallah ada rezeki saya sampai ke sana...amin..)


Izwan > hohohohoo… kaktiny faham ke’bizi’an khai tu.. takpa2.. buat elok2 k.. (jgn sembunyi kes MLJ macam yang kaktiny buat dulu tau.. kesian kat org library… hihihi)


Al-bima sakti > semoga mak ayah sentiasa bahagia dunia akhirat… amin…


Mr.penyu biru > NAK POW gak? NO HAL.. tak yah tadah tangan... mai jer sini.. (leh bagi adiah kat batrishia dan adinya tu..)


xiiinam 751 > Alhamdulillah.. rezeki Allah tak siapa duga kan.. janji niat sedekah ikhlas..


Danielle > betul tu dik oiii….


Sri Diah > betul kak…. Semoga perjalanan yang baik utk semua orang.. amin..


Bungarampai > salam... mmg seronok sesangat.. rezeki yang tak disangka kan…

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.