Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, August 18, 2008

Hari Ini : Berjumpa dan Terjumpa

15/8/08 - Jumaat

Seperti yang dijanjikan, kak ungku and batalionnya sampai sebelum waktu yang di'nyata'kan.. dan aku sampai 'terlepas' waktu yang aku 'tetap'kan.. 8.30pm... (masak lomak cili padi ler aku weh.. wakakakka...) - mana tak lambatnyer.. seperti biasa, kalau aku nak kuar 'bukan time pejabat', si nureen akan jadi pegawai kastam + pegawai parol yang byk 'songeh' bersoal jawab dan pastinya nak mengikut aku.. aduhaiii... (abang lak balik lambat.. kalau tidak leh aku pass batton kat abang suh bawak nureen pi ronda2 alam damai tu sat.. hadoilarrr...)

Dah plak tuh.. kul 8.00pm baru aku leh 'terlepas kandang' dari nureen dan pi jemput tokma yang rumahnya sekangkang kera dari umah aku tu.. pastu pi jemput kaklong plak kat BTS.. pastu patah balik naik amik si 'tentangseseorang' (ady) plak kat BTS (sian mamat tuh tunggu aku depan klinik.. kalau lambat skit aku sampai, maunya dia masuk klinik amik julap... nak bagi kat aku kot.. hihihihi)

Jemput si ady tuh dah kul 8.25pm.. (aku 'syak' kak ungku dah berbakol 'mengayam ketupat' masa ni kot.. wakakakkakakah... ) - sampai alamanda dah kul 9.00pm.. AMPUN BERIBU RIBU AMPUN wahai kak ungku and batalion sekalian.. (tapi korang dah 'santaaappp' baieekk punyer yer.. kak ungku posa rupenyer.. sian dia.. hihihi)

Dan si aliff pun ada sama... Happy Advance birthday aliff..

HAPPY GILER aku bila berkumpul reramai camtuh.. naik kejang urat perut aku duduk ngan kak ungku weh..

dan budak sorang tu.. aku respect giler kat dia.. 14 titik air mata gelak aku meleleh, 84 titik peluh aku mengalir di tambah plak ngan 47 titik wap sup stimbot tu melekat kat peluh aku... nak tengok dia gelak.. Ya Rabbi punyalah payah.. aku ngan kak ungku dah tergolek2 dok dah... tapi aku kagum betul ngan budak tuh.. dia boleh maintain 'skima' yang aku rasa 'ilmu' tu aku takkan dapat khatam walau 44 tahun aku belajar.. TABAH tul ler..

tapi aku kagum sgt sebenarnya kat dia.. sbb sepanjang hayat aku ni, aku tak pernah lagi jumpa orang yang bagi aku HEBAT cam dia.. mmg aku tak pernah jumpa.. dan paling aku kagum, di zaman belajar dia.. dia budak PALAPES (ROTU) dan dia manage to GRAD ON TIME!!.. (bukan senang ooo...)..mmg unik budak nih.. aku seronok kenal ngan dia..

Dan aku happy sangat malam tu..

***********************************
16/8/08 - Sabtu

aku ngan kaklong pi wedding abang wafa kat seremban (mampuih kak ungku bising kalau tau sampai seremban tapi tak habaq kat dia.....hohohoho)

SELAMAT PENGANTIN BARU ABANG WAFA dan MAS.. TAHNIAH.. semoga kekal bahagia hendaknya..

tak tersangka2.. aku ternampak kelibat seseorang.. macam penah nampak.. aku tunjuk kat kaklong.. kaklong pi tanya abang wafa.. dan.. SAH.. MMG BETUL itu ORANGNYA..

aku jumpa ABANG BEAR (beruangmadu) dan Dr.Shah (shahramblings)... hahahahah.. kecik nyer dunia.. hadoilar... sungguh2 aku tak sangka weh.. hihihihi.. (comei gak abang bear ni in-person rupenyer... ) hihihihi...


***********************************

17/8/08 - Ahad

tokma bagitau nak buat mee kari .. akak (Kak Pah) nak datang.. sukernyer aku.. aku kata kat tokma aku contribute sate jer.. hajat hati nak tolong tokma.. tapi hari tu aku ngan abang ngan nureen gak.. seharian dok kat c****** dok cari perabot.. abang tu biasalah dia.. kalau benda yang dia dah "KOMPEM" nak beli.. mmg "SAKIT" ler salesman tuh.. buleh2 dia mintak nak 2 free gift and berpeluh2 sales person perabot tuh memikirkan apa nak bagi.. sampai last sekali dia surrender mintak maaf sbb tak leh bagi apa2 kat kitaorang.. aku terus amik PO, sign dan bayar.. malasnyer aku nak tunggu lama2 kat dalam kedai tu.. so, minggu depan barang sampai.. leh ler aku pakai alas meja yang akak (Kak Pah) bagi kat aku tuh... hihihi

Malamnyer, lepas maghrib aku pi beli sate dan masa balik, nampak kete plate J.. sah akak (Kak Pah) dah sampai.. terus aku suh abang berhenti depan umah tokma.. (abang balik terus sbb nak tgk badminton 'FINAL' tuh..).

Akak datang dengan kakak, anak dan anak2 sedara dia.. riuh-rendah umah tokma.. (Kak Sepi taknak datang plak yer.. tak per, tak per.. nak merajuk ler camni... hah!!.. tu nak nagis ler tu kak sepi tuh.. bila aku tulis camnih... dah dah dah... jgn nangis... gurau jer.. hihihi)

Dan aku ngan tokma lead diorang sampai KL Sentral.. lepas hantar tokma, aku pi jemput abang kat BTS.. dia pi main badminton..

Balik umah.. seronok sangat.. sbb dah makin bertambah kenalan aku.. syoknyer.. dunia blog yang menarik..

Again.. thanks kaklong.. dunia blog mmg 'colorfull'..

29 comments:

Ungku Nor said...

tak larat nak komen pape.

sebab kena dera jawab komen awak kat blog akak..
giler mak datuk punya panjang.
buleh buat entri ngkaauuuuuu!!!

ehehehehe.
*phieewwww*

Mak Su said...

waaahh, very der happening ek

axim said...

apa maksud kaktiny dengan statement dunia blog memang colourful??

ahmoi said...

WAAAAHHHH....BEST NYER AKAK.HEHEH...AKAK..TOKMA TU RJN MASAK EK..ASYIK DGR DIA JER YG MASAK..HEHEE

KAKTINY said...

ungku nor > takyah komen pun takper.. tak larat dh nk dengar akak 'bebel'.. kihkihkih...

maksu > mmg 'help-pening' maksu oiii..

axim > colourful? meaning?.. alahai.. kalau kaktiny describe dari segi 'pemahaman' dan 'perasaan' kaktiny.. nanti jadi entri plak axim oii.. tapi kaktiny mmg tak penah duga dgn menyertai dunia blog ni akan dapat ramai kawan camnih.. kalah kawan 'pen-pall' (zaman sekolah dulu..) yang setakat 'berutus' surat jer.. tapi tak penah dpt berjumpa.. hihihihi...

Ungku Nor said...

senang citer kalo masuk blog ni, kan ke memacam kaler ader.

tade la satu kaler je suma.

contohnya blog kakTiny ni ler..cer tengok ada bape kale dia duk selet kat blog dia..kalerful kan?

p/s tapi gambo masih tak tetau lagi camne nak aplod..ntah pahape ntah minah nih..
HAHAHAHAHA ;p

KAKTINY said...

ungku nor > weh.. tolong 'diskraib' kan plak yer.. buleh ler tuh..

tu ler pepatah pantun kan ada kata :
"Berburu ke padang datar,
Dapat rusa patah kaki,
Berguru kepalang ajar,
Macam kaktiny, download gambar TAK RETI"
.. wakakkakakakh..

(jgn ada budak skolah yang amik sastera guna pantun nih sudah.. mampuih FAIL exam budak tuh.. hihihi)

KAKTINY said...

ahmoi > awak tu bile lagi nak naik KL? tokma mmg rajin masak.. sedap tau mee kari tokma.. ('sate' BELI kaktiny pun sedap gak .. hahahahah)

GDIZ said...

syoknye jumpa2..

haihh.kena buat jumpa2 sekalik lagi la. Ns nak turun gak..;p

C****** tu cm tau je. heheh..perabot umah ns pun semua dr C****** juga. :p

CikguZue said...

macamana k tiny jumpa2 dan kenal bloggers ye? adakah masing2 memakai bunga atau baju yg sama?
saje nak tahu, manalah tahu saya pun boleh jumpa2 dgn bloggers di sini suatu masa nanti.

KAKTINY said...

gdiz > jom ler jumpa2 ns oii.. takyah sekali.. jumpa byk kali pun ok gak.. hihihi


cikguzue > tak koser nak pakai bunga2 ala2 jaman Ibu Mertuaku P.Ramlee ngan Sarimah cikguzue oii.. calling2 jer.. pastu tgk muka dari jauh pun dh 'CAM' itu orangnyer.. hihihi

cikguzue balik mesia nanti, jgn lupe contact yer.. leh jumpa2.. hihihi

Abang Long said...

14 titik air mata gelak aku meleleh, 84 titik peluh aku mengalir di tambah plak ngan 47 titik wap sup stimbot tu melekat kat peluh aku...

Bila berjumpa abang long ... entah berapa titik ayaq liuq meleleh ...

Masy said...

soklan sy kat blog kak ungku katanya hanya akak yg mampu menjawabnye. jawab laa hehehe

Ungku Nor said...

MASY - akak rasa kakTiny nak buat entri teruih kot.

sebab kalo jawab kat sini..teramaaaaaattt la panjangnya dia menceceh.
hahahaha ;p

Neeza Shahril said...

meriahnya hari2 tiny kan..
seronok akak baca tiny berhappy sakan gitu.
by the way, lama dah nak tanya.. tapi kali ni kena tanya jugak.. tok ma tu sape? mak mertua tiny ke?

ahmoi said...

hehehe..mmg cedap..tak per..nnti kiter akan jumpa juga..tp moi dah tgk muker akak..ala tomei n kengkonon bis ayu lah ..hehhe

Intan Rosnitta said...

Tiny,

Dah 2 kali masuk sini tp x leh nak komen. Yg ke3 ni baru boleh...ggrrrr :P

Ramainya kengkawans Tiny skrg. Very the glamer & popular gitu! :)

Abahnajwa said...

Kak Tiny..

Wahh..kalau dah bertitik2 peluh tu dah kira kategori BERLENGAS dah tuu...hahahaha

Sakannya makan steamboat..siap Kak Ungku buat perincian menu lagiks..hahahaha..best..best

Dunia blog ni memang bestkan..hehehehe

KAKTINY said...

Abang long > bila jumpa abang long.. 144 titik ayer liur menitik sebab tak sabar nakmakan dadih… tapi bila baca entri abang long.. rasa tak terkira titik-titik air mata yang jatuh mengenangkan nasih abang long… huhuhuhuh


Masy > soklan per yer?.. oooo… pasai budak epy tuh?. Ensem? Dagu dia?.. wakahkahkahkah... (dah tergolek dok jatuh 14 kali dah.. nak terpatah kerusi ni dok gelak terhinjut2.. ) – pasai tu kak ungku amik tang dagu jer.. kalau amik FULL.. FAIL!!!!.. hahahahh.. (p/s : amir.. ada org kata epy hensem.. hang pedih perut dak nak gelak golek2.. kah kah kah kah kah…) – nak tau ensem ka dak ka.. jumpa le in-person.. (ebelebel lagi tuh.. ada sesapa teringin nak jadi calon adik ipar?..)


Epy tu?.. dia anak bongsu dari 4 adik beradik.. kakaknya no. 2 itu adalah pemilik blog ini.. abangnya yang bernama amirhisham itu.. kedua-duanya amir dan epy ada blog tapi HAMPES nak mampus.. cuma buat jer tak penah masuk dan tak penah ada entri pun.. HANGAT-HANGAT TAIK AYAM jer… STOP!!!.. aku telah MENGIYAKAN ayat kutukan kak ungku ler plak.. dah dah.. sorry masy, kaktiny tak mau elaborate lagi.. sat gi kak ungku suh amik dan kopipes plak..


Ungku Nor > amboi amboi amboi.. sempat dia tulun jawab + anyam ketupat kat bakoi umah aku weh.. bertuah punya akak!!.. nak buat camner.. ‘bakat menceceh’ tu dah terserlah sejak dari dalam perut mak lagi.. wakakakkakkahhhh…


Neezashahril > itulah hidup kita kan kak kan.. time hepi.. sungguh2 punya hepi.. time sedih.. cam dilanggar garuda jadinya…
Tokma tu?.. jiran saya kak.. yang memperkenalkan saya dengan rumah yang saya duduk sekarang.. (baru jer kenal.. tapi tokma tu mmg BAAAIIIKKKK dan ramah sgt.. ada masa akak berkenalan ler dgn dia..) tak rugi kan kita tambah kenalan.. hihihi.. (mak mertua tiny?.. hihihi.. tok mertua anak tiny kot… sbb tokma ada cucu lelaki – leh ler couplekan dgn anak pompuan tiny..hihihi.. akak kan dah book anak abah najwa.. tiny booking cucu tokma ler plak.. hahahhah)


Ahmoi > cakap banyak TAK YAH.. datang jer KL nih.. baru leh cerita lebih2..


Intanrosnitta > pe hal tuh kak?.. hihihi.. biar ramai kawan kan kak.. seronok hidup nih.. tapi kalau ada walau satu musuh.. rasa gusar jer kan..
Nak jumpa akak gak..


Abahnajwa > kak ungku tu kalau bab describe over the acting.. mmg dialah orangnya abah oiii… dunia blog mmg best kan.. dan tak sabar nak pegi Liverpool.. maklumler makan minum penginapan ditanggung oleh abah.. hihihi.. (nak pesan mangkuk wedgewood leh tak?.. hihihii)

Tie said...

Aduh kaktiny oooiii....tiap kali baca entry kaktiny ni rasa nak semput dibuatnya...nampak gaya mmg kaktiny orgnya kecoh ke? Eh belum jumpa dah buat profile.. he he..

Ungku Nor said...

Astaghfirullahal'aziiimmmmm..*sambil geleng-geleng kepale*

tengok la dia punya menjawap..buleh buat novel 2-3 buah ngkaaauuuu!!

p/s kalo pi liverpool, gua mau ikooottttt!!!
ekekeke

cikgooden said...

apa ke gila hang kaktiny! part komen-komen pun panjang macam lam entri..mampuihh aku nak baca n3 ni..nak baca komen lagi...tak pi mana dah aku...sangkut kat blog kaktiny jer la...kah kah kah...
(teringin nak dengaq sora kaktiny...ntah ntah jenih mulut tak diam pa....pok pek pok pek...
pa pa hal pun...teruskan n3 n3 yg best...sebab kaktiny best!( tulisan ja...yg lain aku tak tahu!..) ahakkkkkkkkks

zino said...

nampak meriah je pertemuan2 tu..

KAKTINY said...

tie > terlebih makan tonggeng ayam ler rasanyer kaktiny nih.. ajar jap cara tatasusila wanita melayu terakhir.. hihiihi


ungku nor > aku dh kata dah.. mesti kena kutuk punyer...
jom jom.. pi liverpool sama-sama.. tapi kalau naik satu flight dgn akak.. takut pilot tu lempar dua2 org ke bawah.. sbb bising sangat.. wakakkakkakak..


cikgooden > selamat saya tak jadi anak murid cikgu.. kalau tidak.. 3 hari 3 malam pun tak tentu cikgu habis periksa kerja sekolah saya.. wakakakkakkah....


zino > bukan setakat meriah en.zino oii.. adanya kak ungku.. KECOH + GAMAT!!!.. hihihihi

Ungku Nor said...

kalo mcm tu kita kena saling ingat-mengingati ler.

sebelum kita berdua naik flight pi memana, sila pastikan kita dah pakai payung terjun sesiap.

langkah berjaga2 kalo kena lempar ke bawah la kekdahnya.

p/s takleh nak bayangkan camne hiruknya bunyik hang taim kena lempaq tuu..huuiiiiii..

hahahaha ;p

Shah said...

Kak Tiny tak cam saya pun hari Sabtu tu.... Sedihhhh :-(

Just kidding. Nice meeting u that day ;-)

Wafa Nokman said...

Tiny... thanks for coming to the Wedding...and for the wonderful gifts.

And I'm glad korang dpt jumpa kekawan Abg yg rupa2nya peminat setia Tiny and Kak Long...ehheheheh

fusarium solani said...

Salam,
Pertamanya, terima kasih kerana belanja Aliff.

Sekarang sudah kenal, maka jangan segan bertandang ke rumah saya nanti..

Ketiga, harap suka dengan hadiah itu.

KAKTINY said...

ungku nor > kena beli payung terjun standby siap2.. kekalau pilot tu takmau bagi pakai payung terjun depa punyer… hahhaha

p/s : akak bayangkan camenr akak punyer ‘hingaq’ – cam tu ler rope tiny punyer hiruk-pikuk tuh.. hahahha


Dr.Shah > alalallalla tok.. jgn mare ler Dr.Shah yer.. skrg dah kenal kan.. hihihih.. nice meeting u as well.. hihihi


Wafa > Selamat ber’honey-moon’ yer.. semoga berbahagia… hensem siot abang wafa hari tu.. and mas betul2 cantik.. mmg naik seri pengantin kedua-duanya... tahniah yer.. hihihii


Aliff > salam aliff… sama-sama kasih.. takdernyer kaktiny nak segan dah ngan awak tuh.. dan mmg sgt2 suka ngan hadiah tu.. (kak ungku ingat dia sorang jer ker yang dpt… bluekk.. hihihi… thanks adikku… )

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.