Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, August 12, 2008

Hari Ini : Hari-hari yang 'PACK'..

Jumaat : 08/08/08

Amik EL.. nak kemas umah.. hari ahad orang nak angkat barang.. tapi rumah dok 'seketui' situler.. tak berkemas langsung.. kena amik cuti gak.. packing barang..


Sabtu : 09/08/08

Kelas.. dari kul 9.00am sampai kul 7.00pm.. SURRENDER weh.. statistik sampai kul 7pm.. dah hujung2 waktu tu rasa cam takleh nak absorb apa2 pun.. otak DAH TEPU!!..

balik umah nak kena kemas barang lagi!!.. (dan siap pesan kat abang apa yang patut buat utk esok.. barang ni letak mana, apa kena beli, camner kena buat.. aduhaiii...)


Ahad : 10/08/08

Tunggu lori sepagi.. kul 10.00am tak muncul lagi!! adohai... janji ngan
abanglong nak amik dadih kul 10am - jumpa kat PKNS.... gara2 tunggu lori.. dah sampai kul 10.30am (ampun abanglong...)

Pastu nak jemput si kamar plak kat LRT BTS.. (budak bertuah ni betul2 tak reti jalan KL.. sian tul... kui kui kui.. )

dari shah alam.. dah rush ke LRT BTS plak.. kamar sampai lambat skit.. dalam kul 12 lebih.. so.. tunggu punya tunggu.. baru muncul budak tu.. (bateri dia kong plak.. nasib baik aku ter'cam' muka dia.. kalau tidak.. ko tunggu ler sampai tahun depan kamar oiii.. hahahhah)

lepas tu terus ke tesco.. kak sepi and maksu dan menanti kat asam pedas linda onn... nak borak lama2 pun tak sempat coz aku rush nak amik kaklong plak gi kelas dan anak dara maksu dah tarik muncung panjang nampak.. (baby w mmg tomei giles.. best layan budak tuh.. sian kepala dia terantuk kat meja depan tuh.. adoilar...)

masa benar2 kejar aku separuh nyawa.. aku rush balik BTS nak amik kaklong plak.. kirim hadiah / buahtangan yang diberikan dek kaksepi, kamar and cabutan bertuah tuh.. suka kaklong.. (walaupun tgh rush.. aku sempat gak layan 'lagi' laksa kaklong sepinggan.. phegh.. terangkat wehh..)

then gi kelas.. kengkonon nak present awal and cabut awal.. sampai sana.. otak aku BLANK.. tajuk project paper aku LUPA BAWAK.. HAMPESS TUL!!!.. langsung aku tak present.. CHESSS...

balik pun dah petang.. tgk umah dah settle angkat barang.. (pasni nak 'UNPACK' plak.. adoilarrrr....)

Isnin : 11/08/08

Tetiba bangun pagi kepala berat giler.. malamnya takleh nak tido.. otak asik dok pikir..

1- kotak2 yang tak 'unpack' lagi..
2- tajuk assignment yang tak 'confirm' lagi...
3- SPSS statistik yang tak download lagi.. (termasuk assignment yang kena buat balik.. chesss...)
4- pikir kat mana letak talipinggang abang.. (pun masuk senarai.. hishhh...)
5- bila nak pegi beli set sofa dan meja makan baru .. (kahkahkah.. ini pun nak interframe gak malam tuh.. hampes tul..)

Malas pikir punya pasal.. terus aku call opis.. bagitau MC.. and apa lagi.. terus gi klinik Me******n kat TP tu ler.. jumpa Dr. R*s.. bagitau dia.. SAYA STRESSED ler.. citer kat dia.. Dr. gelak jer.. Dr. kata.. jgn dok pk sgt.. hmmmm...

abang teman gi klinik.. masa balik.. dok gadoh pasal nak beli meja makan.. abang nak meja bulat... aku nak meja panjang.. pot pet pot pet.. bla bla bla BLAH...

sampai umah.. tgk ada parcel.. ni mesti yang akak (kak Pah) kirim nih.. bukak jer isi bungkusan.. HAHAHHAHAH... aku tunjuk kat abang.. abang senyum (dlm paksa kot..) dan katanya "Leen menang lagi..".. kui kui kui... akak kirim alas meja makan kat aku.. (alas meja panjang utk 10 org..).. so, jawapannya MUKTAMAT.. KENA BELI MEJA PANJANG!!!.. wakahkahkahakha... SUKANYER AKU.. akak.. time kasih BANYAAAAKKKK222222... sayang akak...

habis settle siap2 baju opis abang.. (time ni ler aku bengang mencari kat mana aku simpan tali pinggang opis dia.. hish hish hish.. geram tul.. ).. abang gi kerja (masuk tengahari - tu pun sebab meeting.. kalau tidak dia pun taknak pegi keje.. hihihi) - aku rush plak ke U*M.. pi jumpa lecturer.. nak confirmkan tajuk Project Paper.. then dpt sms tokma suh tunggu kat umah kul 6.30pm.. ada SURPRISE katanya.. aku kul 6.00pm still kat U*M.. HAH.. 6.30?.. apa lagi.. BUKAK FORMULA ONE ler.. aku pintas tak kira depan belakang dah.. (tapi akak, tiny berhenti traffic light kuning.. tak langgar dah.. kan dah janji ngan akak dulu... hihihihi)... dan aku sampai UMAH TEPAT JAM 6.30pm..

tokma datang lenggang kangkung dengan seseorang... nak kata anak dia, bukan.. LAH.. SESAT BARAT MINAH NI ke sini!!.. HAHAHHAHA.... si kamar datang ngan tokma.. MMG SURPRISE sungguh aku.. tokma cari si kamar sampai lobang cacing.. hihihi.. (dan tokma bagi something.. weiiii..... hari tu tokma kirim asam pedas kepala ikan tongkol.. pehghh... terangkat sehhh...).. thank you tokma... sayang tokma...

Lepas nih berjalan sakan ler si kamar tuh.. dah ada aku ngan tokma nih.. hihihihi...

Malamnya.... kebetulan mak sedara aku datang.. dan malam tu OPEN TABLE kat Johnny's Restaurant Alamanda la plak.. (belanja adik-beradik aku yang penat payah mengangkat barang..) time kasih semua..

Dan malamnya.. aku dah 'flat' suku nyawa.. dh masuk tido.. gaduh ngan nureen plak :

nureen : ibu, nak susu.. nak ibu buat...
aku :abah buatkan bleh tak?
nureen : taknak.. nak ibu jugak buat..
aku : abah.. tolong bah.. (dgn mata terpejam dan tangan dok menghinjutkan badan abang..)
nureen : taknak.. nak ibu gak.. (isy.. budak nih.. tak dapat susu kang.. dapat pelangkung jugak..)
abah : takpa.. abanh buatkan yer.. sian ibu penat.. (minta2 ler ayat dia ikhlas.. bukan sebab perli aku yang 'tak lehnak bukak mata langsung nih..')
nureen : ibu.. ibu buat ler..
aku : abang.. tolong bang.. leen betul2 tak larat nak turun bawah.. (start malam ni aku nak bawak naik susu bebudak ni kat atas.. senang!!)
abang : jom nureen, abah buat susu kat nureen..
nureen : nak ibu buat.. ibu.. ibu..
aku : zzzzzzzzzzzzzzzzz..... zzzzzzzzzzzzzzzzz... zzzzzzzzzzzzzzzzz... zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

Selasa : 12/08/08

Sedar2 jam azan aku dah "bang".. dah subuh weh.. lepas mandi, solat subuh.. dgn semangat wajanya kuar awal.. (sbb tak tau jalan baru ni camner..) - kul 6.50am aku dah kuar umah...


DAN AKU SAMPAI OPIS KUL 7.19am... (dan sapa pun tak sampai lagi... dan aku tak pegang kunci opis dan aku jadi MAK PACAK tunggu depan pintu opis.. CHESSS!!!)

TOBAT AKU TAK KUAR AWAL DAH ESOK!!!!!

34 comments:

GDIZ said...

huh..ns yang bc ni pun ter penat2 baca entry kaktiny.

Penat kan mngemas kalau nk pindah or masuk umah baru kan. heheh

KAKTINY said...

PENAT ns oiiiii....
padan muka kaktiny.. sekali kena bizi.. terus tak henti2.. adoilarrr..... kalau tak pasai mengenangkan boss masuk opis hari ni. maunyer MC atau EL lagik.. kahkahkahkah...

sepi said...

wei... berapa punya panjanglah n3 nak kena baca....tarik napas sampai puluh kali ni tau... hehehe

btw tq so much sudi hadir... :-)

pssttt bila nak men bowling ni...

KAKTINY said...

tu akak yang baca.. bayangkan tiny yang dok mengejar waktu nih.. SEMPUT TAHAP CIPAN UZUR tau.. kahkahkah..

SET.. lepas raya gather main bowling plak.. (kita gi alamanda nak.. best kat situ..t erus leh makan kat Johnny tuh.. hihihi)

Sastri said...

waaa... pindah rumah ek... memang sangat penat... sebab tu sas tak sanggup nak pindah selagi tak beli rumah sendiri (mati verangans laaa)... keskeskes...

p jumpa sahabat-sahabat bloggers ek... mesti seronok... baca kat blog Mak Su tadi... memang comel baby w tu... :D

ahmoi said...

perghhhh..penat gilo akak ek..ciann...tapi paperpun camat masuk umah baruuu..hehe

Ungku Nor said...

pergghhh..6.50 dah kuar rumah.

akak yang berulang kl-sban *dulu laa..duluuu.. ;p*
pun kuar kul 7 lebih..keh keh

Tie said...

Eeh..naik semput baca entry kaktiny ni..,camna boleh sempat nak bernafas tu..relaxlah takut tergelechoh nanti..he he..

KAKTINY said...

sastri > pasai tu ler hujung bulan ni kaktiny nak 'kautim' terus ngan toke umah tuh.. nak beli umah dia nih.. SENANG hidup.. lagipun umah tu selesa sgt..hihihihi (ayah kaktiny dah bising suh amik terus umah tu.. macam dia plak yang pindah situ... hihihi)- nanti datang yer umah kaktiny.. open house raya nanti.. datang tau..

ahmoi > tu ler ko.. bila nak naik KL?.. datang umah kaktiny tau.. hihihi

ungkunor > mmg SAYA TOBAT tak kuar awal dah akak oii... diorang kata jalan jammed.. tu ler yang kuar awal.. start esok.. TAKDAK MAKNYANYA nak kuar awal dah.. hihihi

KAKTINY said...

tie > pasai tu ler apa yang si nureen bebelkan tu dah tak masuk 'pot' dah.. hihihi... penat weh..

kamar hati said...

fuhhhhh, naik semput kamar macam ni baca entry kak Tiny....panjang berjela....hihihiih...

ciannyer akak sorg ni...biziz memanjang...ciannyer...apa pun selamat mengemas ye...cantik la umah tu...dah siap semua nanti sure lg cantik.... (",)

suprisekan....hihihihi...terer tak kamar ngan tokma....berjaya buat kak Tiny terkejut beruk...hihihiih...mmg tokma cari kamar sampai lobang cacing...tak terdaya nak menolak tu bila tokma kuar ayat power....hihihiih....

ooooooo...kak tiny betul2 ambik peluang nampak tuk kenakan kamar eek...takpe, takpe....huhuuhuh....

KAKTINY said...

mmg takder hari minggu utk kaktiny kamar oii..

mmg surprise tgk ko dtg ngan tokma.. hihihi...

kamar tu mmg.. dlm blog riuh kecoh kan mai.. sampai umah jer.. gadis melayu terakhir rupenyer.. wakakakakka...

whitetulip said...

woitt!!aku stress tul baca n3 kaktiny nih!!macam aku rasa nak balek umah, trus kemas umah aku yg macam 'disaster' tuh!!tensen...

Hertiny binti Laiman said...

kak tiny,
tiny baca ntry kak tiny pun semput2, dapat tiny bayangkan ke bizian akak, kalau mcm nih kak tiny kena pakai speed turbo la pulak..senang, cepat dan tangkas...hehehe

Mak Su said...

eeeiiiuuwww, very der kelamkabut

KAKTINY said...

whitetulip > tu ko yang baca.. bayangkan kaktiny yang "hadapi" the KELAM KABUT tuh.. waaa... waa..waa... tak sempat makan ooo..

hertiny > kalau boleh jadi macam I Dream of Jeanny tu.. mmg teringin sangat.. sekali 'blink' mata jer.. dah sampai tempat yang kaktiny nak pegi.. hihihi


maksu > sesangat ler kelam the kavut maksu oii...

Intan Rosnitta said...

Tiny,

Patutlah sunyi sepi, bzbzbz rupanya...

Take care dear!!! :)

Akak said...

Salam Tiny...alahai kesiannya kat dia bz sokmo eh, kalau dekat boleh gak akak tolong2 (tlg menyepahkan kot)

KAKTINY said...

intanrosnitta > sesangat ler biziznyer.. makan minum tiny entah ke mana kak oiii... tobatler nak pindah randah nih.. mmg confirm beli terus umah tuh..


akak > tu ler.. kalau akak ada kat sini kan best.. hihii.. (rasanya lagi tak jadi kerja.. sebab kita pakat sembang sama ngan tokma.. hahhahahhaha)

blackpurple @ jowopinter said...

7.19am? Awalnya. Saya pukul 9am baru nak 'start' enjin kereta. :D

kamar hati said...

kak tiny ni saja tau....suka sgt kenakan kamar ye...takpe2....

kamar, gadis melayu terakhir???? biaq betui kak tiny ni....huisssshhhh....mustahil, mustahil...hiihhih...

rudy bluehikari said...

ya kaktiny...tetiap malam tidak berganti insyaAllah. cdg g malam kedua atau seterusnya sbb dikhabarkan mlm pertama utk audien lelaki sahaja.

KAKTINY said...

kamar hati > wakakkakakkahhahha..

rudy > ok set.. kaktiny nak confirm ngan kaklong and kitorang pi malam kedua ke atas.. (cheh.. main ada utk audience lelaki JER plak yer.. bunuh sultan tu kang HAH.. hahahah - bunuh sebelum dia kena bunuh.. weiiiiihahahah...)

KAKTINY said...

BP/JP > 9.30am BARU PANAS ENJIN?.. OGHHHHH... INI TIDAK ADILLLLL... KUL 9.30AM DAH BERTALU2 CALL IN MASUK OPIS (masuk line opis ler.. bukan utk kaktiny pun.. hahahhah)

ad3ck said...

menjadi pak pacak memang salah satu part time yg sy buat mase kat opis lama dulu ehehehe. yang pegang kunci yg lambat huhuhu.

reen said...

Makk oiii...`sekali bukak panjang betul cerita kaktiny... lelah jugak bila baca entri kali ni...

kalau kite...mau jugak seminggu amik cuti...hehehe... kes nak pampered diri sendiri... hehehe...

suara said...

Salam kaktiny...

Adeh... letihnya pindah umah. Su boleh bayangkan. Su tak suka pindah... tapi dah beberapa kali pindah umah sbb pindah tempat keje. Nasib le...

Bila nak buat 'house warming'? ;)

KAKTINY said...

ad3ck > tak mau dah jadi MAK PACAK.. baik jadi minah lepak kat kantin lagi best.. leh minum teh tarik.. sementara nak tunggu org yang pegang kunci sampai..


reen > kaktiny lagi lelah + semput reen oii.. rasa cam masa tu dengki giler ngan kaktiny.. (cewah.. hihihi)


suara > InsyaAllah lepas raya.. so, doa selamat + house warming + open house raya ler.. SENANG.. 3 in 1.. cam nescafe lak.. hihihi
jemput datang tau..

Neeza Shahril said...

memang sungguh busy hari2 tiny ye..

ooo tinylah yang order dadih ngan abanglong tu. banyak nya.. nak buat apa tu tiny?

Princess Liyana said...

Alahai...sabar ek kak?hmm, sakit jiwa jgakla jadi mak pacak pg2 buta tu.alahai

Abahnajwa said...

Aduhaiiii...cemana manage tuu..kena pakai P.A ni..hahahaha

Meja panjang 10 orang makan? Perghhh..penuhlah kuih raya nanti yek?

Statistik? Alahaiii..abah dulu sedekah pisang kat masjid sebab lulus statistik masa study dulu..tak dapat nak bayangkan belajar kebarangkalian..penat hotak ni..

Jangan stresss..nanti kena strok..kui..kui..kui

Mak Su said...

oh.... lupa nak habaq, mintak maaf bebanyak sebab hari tu tak berbungkus ek, sbb baru sesangat beli nyer, kat tesco tu ler. seb bek sepi tunjuk jalan. maksu mmg tak sempat nak supping kat opis, kerja kat hutan belantara kaedahnyer, tak de tempat supping yang masyuk, kat umah plaks dah very der bizi bodi, susah nak kuar utk jenjalan... huhuhu

kad0k. said...

pukul keliling..padat sungguh aktiviti..:)

KAKTINY said...

Neeza >sesangat ler biziznyer.. dah biasa ‘relax’ jer.. sekali kena biziz.. cam cacing kena simbah asid jadinya.. hihihi

Princess Liyana > kalau tak sabar.. dah lama kaktiny balik umah and TIDO dik oii.. hihi

Abahnajwa > PA?.. hahahhaha… bukan setakat kuih raya, segala ketupat rendang, laksa, bihun, nasi tomato, lontong, soto semua leh letak atas tu.. wakakakkakakkah…
Mmg nak buat kenduri gak lah andainya “cemerlang” statistik tu nanti abah oiii…

Maksu > takdak hal maksu.. tak payah bungkus lagi senang.. balik umah terus bukak and simpan peralatan-peralatan eden ni hah.. comel jer kat atas meja tu.. (paham kebizian maksu tuh.. hihihi)

Kadok > seluruh klang valley eden redah.. aduhai…

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.