Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, November 11, 2008

SEREMBAN.. Here I Come...

Oleh kerana tahap kebosanan bermaharajalela.. (oit kamar.. hang ingat kaktiny tak reti bosan ker?.. kaktiny bosan kalah si ladylikeme yang tgh berpantang tu tau.. hahahhaha..)

So, aku roger ler akak unibers tu.. ajak teman ‘merealisasikan impian aku’ untuk balas dendam kat Johnny… hehehhe… DAN OLEH KERANA AKU TAKMAU RANCANGAN AKU GAGAL (menunggu kak ungku ngan ady dok main o-som sapa nak drive kete naik KL… ) MAKANYA… AKU YANG DRIVE PI SEREMBAN..

Aku roger tokma gak.. tapi dpt balasan tokma : “Kita keje wak”.. adoilarrrr…. Kurang sorang teman tapi mesra aku weh.. (dah ler kaklong dah berbahagia kat kampung dia nuh.., abang plak dok berconference kat Pulau CEBU Filipina tuh..).. maka sapa aku nak ajak teman.. hah… TARAAAA!!!!.... buah hati pengarang jantung Puteri sulungku itulah dia orang nyer… ngeh ngeh ngeh… nak bawak nureen jumpa CALON mak mertua dia.. (tokma lagi awal dah masuk senarai dah… hihihi…)

Aku ajak nureen.. cakap kat dia nak pi Alamanda.. suka lah budak tuh.. Dek kerana melayan persoalan demi persoalan si nureen ni.. aku terSASAR skit.. aku dah kuarkan touch and go dari smart tag, kengkonon nak top up kat tol sg.besi.. TAPI NAPER TAKDER “TAMBAH NILAI?”.. pastu lagik konfius… SEJAK BILA TOL SG.BESI BAYAR TUNAI?.. bukan amik tiket ker?.. (sambil dok layan nureen punya persoalan demi persoalan... isy isy isy..).. RM2.20????.. NAPER AKU KUAR TOL KESAS???????.... Ni nak pi shah alam.. bukan SEREMBAN… dah tak pepasal aku kena U-TURN kat Bukit Jalil…

Dah selamat TOP UP T&GO, then.. roger kak unibers.. tanya nak kuar TOL MANA?.. dia kata SEREMBAN LABU.. ok ok.. SEREMBAN LABU.. ingat tuh!!!... pesanan penaja lagik.. “sampai NILAI.. msg tau...”.. aku tak berani bagi JANJI PALSU yang aku buleh sampai awal.. so, aku suh diorang TIDO dulu sementara tunggu aku sampai... nanti kat NILAI AKU SMS LER...
Nureen aku tgk dah BOSAN TAHAP TENUK SEMPUT dah... tengokler aksi nureen menanti detik ketibaan di ALAMANDA.. dgn pertanyaan yang tak putus.. “Ibu, naper Alamanda jauh bu?..”.. ko ikut jer lah anak oii…



(ANAK SAPA LA NI!!!... aciklupakanje.. jgn nak memandai call teledera plak k.. bluweakk...)

Nak dekat2 sampai Nilai.. baru aku nak sms.. tetiba ada INCOMING CALL.. eh eh.. abah nureen call ler.. borak ngan abang.. abang borak ngan nureen.. (bukak loud speaker okeh.. handsfreeeeeeeeee……)…. Borak punyer borak punyer borak.. then sesudah abang kata… “Bye.. take care.. Luv U”, makanya aku off henpon sbb nak msg kak ungku kiter tuh, nak bagitau aku dah lepas nilai..

Tapi aku TERNAMPAK SIGNBOARD SEREMBAN LABU lagik 1KM(dalam hati berkata.. “kalau ikut masa pi umah kak ungku ngan kaklong dulu.. tol nak pi umah dia lepas dari port dickson… tol senawang rasanya... tapi tadi dengar2 cam dia suh masuk tol Seremban-Labu.. isy.. musykil musykil… nak kuar tol ni ker tak.. kuar ke tak?...)..

Utk tak kena KEBABOM kali yang kedelapan juta kali ngan akak unibers tuh…, makanya aku check balik sms tol mana nak kuar.. HAAAHHH.. TOL SEREMBAN LABU.. elok aku nak msg.. aku mmg tengah beratur kat line SMART TAG.. OPSSS… aku sms ler yang “Dh kuar tol Seremban-Labu”.. dan... dah aku dapat balasan “SENGAL”… aku dah agak dah.. MESTI KENA PUNYER… wakhkahkahkahkah… (aku bajet mesti kak ungku menggempitakan seisi rumah dia suh semua masuk kete cepat sbb aku dah sampai.. dan mesti molot dia dok menyumpah seranah aku sbb TAK SMS masa kat NILAI tadik.. wakahkahkahkahkahkah…)..

Menunggu ketibaan gerombolan yang PACK tu.. aku park kat sebelah kiri jalan sambil layan nureen yang dah BOSAN HABIS dah tuh.. Akhirnya.. sampai gak ler kami ke JUSCO SEREMBAN……

Nureen bersama calon mak mertua...


Anjib yang "takut-takut" nak pegang nureen.. (tambah seribu duit hantaran k..)


Nureen ngan anjib dan KAKAK ANIS kesayangan.. (nama anis jer yang disebut sepanjang hari..)



KISAH JOHNNY?.. kena ada citer khas.. sbb.. KORANG PASTI SETUJU NGAN CAKAP ACHIK LUPAKANJE.. yang aku ngan kak ungku unibers kita tu KENA MANDREM NGAN JOHNNY!!!... tak caya??.. tunggu entri selepas ini... (terpaksa ngaku... hehehehhehe)


Jugak entri KHAS.. AKU NGAN ANJIB…… hohohohohoho…. (mmg seminggu ni penuh citer pasal hari sabtu haritu ler.. tu baru sehari aku ngan kak ungku dan laskar2 chentanya.. kalau seminggu.. rasanya setahun entri aku penuh citer diorang jer...)


23 comments:

lupakanje said...

isk...ni blm aktivt kt JJ lagik...komfem panjang...
tiny...ni klu citer sembilu, orang tanak tgk dah...panjang bebeno sirinya....
klu acik jual asam boi selori kat tepi pantai Podeksen pun dah sempat abih nih....

Ungku Nor said...

ntahnye..
kalo bela ikan patong, sempat la nunggu dia besar, beranak, becucu bagai gak eh..
errr..tu pun kalau tak kena goreng berlada la kot ;p

lupakanje said...

ungkunor, gase nya nk masak kari la pulak...ader gak kuahnya..
ni si tiny...buat citer kontot2... bejanggut nunggu abih...janggut pun boleh tocang nanti.....huhu.

tentangseseorang said...

ady tunggu citer kentut je kak. citer kentut.

Shifu67 said...

Patut la ungku nor tolak mentah2 lamaran aku... rupanya dah ada calon!

Cikgooden ...(Selumbar Emas). said...

uii...ronda sakan hang no.Baguh la..dok rumah memeram tak guna jugak.

kesian si nureen...muka toya habis..ha ha ha.

Intan Rosnitta said...

Comel je akak tgk gelagat si nureen tu. Nasib baik jugak Tiny tak sesat barat.. hihi

Psst Tiny, akak suka tgk muka Kak Ungku tu, sweet je, mcm anak dara...

:D

kamar hati said...

hihihiih...jangan la marah kak tiny oooiii...ye la akak kan sentiasa penuh ngan aktiviti...so bila kata bosan tu, rasa macam confius giler...hihihihi...kot2 la kak tiny dah bertukaq ke....hihiihihihi.....

ahmoi said...

ya allahhhh...siannyerrr Nureen dibuli oleh mamanyerrr..sampai tido kat bawah tuuu..huhuhu..dah la tuuu...leh kompius jalan lak dia..ish2..klu kak ungku tak tlg sure sesat niii..hahahaha

Masy said...

saje laaa tu tersasar sampai KESAS sbb kete tu soh akak amek org kat shah alam.. x reti2 keee maksud tersirat kete akak tu hahahaha

Ungku Nor said...

Ahmoi..akak tak koser nak tolong.
tu namanya malu bertanya sesat jalan.
*ecehh..ye ke? ;p*

dah bepuluh tahon idop kat pusat bandaraya KL yang mahsyur tu pun masih tersesat-sesat gak lagi..mau cerita pun tarak guna woooo..;p

tasikmerah said...

apa tak lajak terus ke ayer keroh.

malas lah kawan ngan ko nih...

ha ha.

Tie said...

Eh!..Si kecil tu anak Tiny ke?? Cutelah..mesti ikut ibunya..hi hi..

kad0k. said...

mkn kat johnny summit subang...order utk 2 org..plus nasi goreng belacan..air ice lemon tea 3 gelas..last2 aku jugak yg kena abiskan...haihhh

e.i.s.r.a.a said...

kalau akak tanya kat anak akak tu, 'best tak ibu, sampai boleh tidur kat site sit kereta?' agak2 dia jawab apa eh? hahaha =)

iina said...

tiny..

anak ko memang banyak mulut dan banyak soklan .. tengok ler ibu ye camna.. teringat lagik masa aku dtg anak ko kata "esok datanglah lagi" uihhh terpesona aku mendengarnya terkedu sekejap hehehehe.. sungguh ramah tamah anak ko cam ibu dia gak ;)

wah walaupun jauh ke seremban sanggup ko panjangkan langkah hehehe demi utk menghilangkan kebosanan ko ekk.. syabas22.. mesti nureen pelik pesal alamanda jejauh sgt xsampai ekekeke

Ungku Nor said...

heh..tu tak citer lagi si Nureen tu panggil akak ni, bukannya auntie..
tapi 'KAKAK auntie' ngkaauuuu!!

wahahahaha..bapak giler punya bangga siyoott ;p

KAKTINY said...

Achik > ooo.. citer sambung2 ler dpt rating tinggi acik oii… cam bawang putih bawang merah.. siap ada ulangan tuh..

Ungku nor > pasai kuar ngan battalion lu ler gua kena buat entri potong potong tau!!!...

Acik > ni pehal nak ebrgulai ebrkari tang ni plak.. tunggu ajelah.. hahahhaha…

Ady > ada.. ada.. part paling spesel.. dlm entri spesel lusa.. hehehhe


Shifu67 > kak ungku tu tolak awal lamaran shifu sbb ngan shifu dia takleh paw cam dia paw besan dia ni hah… hahahha

Cikgooden > sakan punya MENGULAR kali ni.. hahahhaha… (dok umah boring.. esemen dah abis, tgh cuti sem..) hihihi

intan rosnitta > selamat terrer gak nak patah balik akak oii..
UNGKU NOR SWEETTT???... akak toksah ler puji kat sini akak oiii.. nak terkeluar isi perut yang makan Johnny minggu sudah.. wakhakhakhakhkahkah…

Kamar > pasai dah takdak asimen dan “dh takdak geng tuuuuttttt…”.. makanya.. bosan ler hari minggu ni kalau abang ngan kaklong takdak.. hihihihi..

Ahmoi > takder maknanya kak ungku tu nak menolong kembalikan ke jalan yang benar ani oii.. dikebabomnyer lagik adaler.. uuuuuuu…

Masy > tu ler.. tul gak kan.. pasni leh roger masy plak.. bagi alamat umah.. hhihihihi..

Ungku nor > oiiittt… org bukan sesat ler.. TERSASAR skit jer.. sbb tak perasan sign board.. tu jer.. blueweaakkk…

Tasik > aku test power dulu.. sampai seremban.. pasni aku ingat nak drift up skit… sampai ayer keroh plak.. ko tunggu aku kat tol tau.. kalau tidak kang aku melilau plak carik jusco Melaka… hehehhe

Tie > yang muka poyo cam tenuk lapar tu ker kak?.. aah.. anak tiny ler tu.. cute ker?... org kata muka dia sejibik ikut abahnya.. perangai.. hahahhahuhuhuhu.. KOMPEM macam ibu dia…hahhahahhahha…


Kadok > ooo… ko pegi yang kat subang.. ok.. nanti teringin makan Johnny, roger kaktiny.. kita layanz kat alamanda.. ajak kak ungku, ady and batalionnya.. diaorang buleh perabihkan apa yang tinggai… kahkahkah…



Eisraa > mesti dia jawab… abah mana?.. (pasai dia rasa kalau naik ngan abah dia.. sure dah sampai.. kahkahkah..)

Iina > setakat seremban aku gagah lagi ler.. tapi kalau nak carik ko kat UK.. BILA AKU NAK PI HAH??... huhuhuhu… tunggu ko balik jer lah…sob sob sob…


Ungku nor > iyer lah UNTIE KAKAK oiii.. (ches.. perasan tul.. nak gak title KAKAK tuh!!)

Neeza Shahril said...

bestnya jalan2 gitu...

kat sini tak yah nak jalan2 gitu.. tak boleh drive pun pompuan... ;)

Wafa Nokman said...

Tu lah...lain kali ajaklah orang yg dari Seremban ...tapi duduk KL...macam kita ni....hah buat-buat lupa lah tu! Ish ish ish... :-(

Danielle_Corleone said...

Dah lama saya tak pergi jalan-jalan hidup saya makin sempit. adoi!

U.Lee said...

Hello Kaktiny, ha ha, noticed your comments at TokMa's place. Terima kaseh seribu.
Regret my Bahasa is jurassic sebelum Merdeka...but can see you looking forward to going to Seremban.

Regret cannot comment in bahasa...might get mistaken for a marriage proposal, lecheh tu, ha ha.
Have a good trip and holiday, best regards, Lee.

KAKTINY said...

Neeza shahril > tak bestnyer tak leh drive.. oh yer.. betullah.. kat sana kan strict skit kan kan kan..

Abang wafa > nanti kita lepak sama2 yer.. tanya mak buyung tu (mas ler..), ada ngidam nak makan Johnny tak?.. hehehhehe

DC > lapang2kanlah hidup anda.. hehehhe..

Uncle Lee > SO SURPRISE to see you here.. thanks for dropping by to my blog… I really luv to read your blog Uncle Lee.. esp. on how you treat ‘women’ (heheheh..) and all the ‘nice’ info and “photo”.. hhehhehehhe… alwiz needs ice hah?.. HAHAHHAHA…

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.