Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, December 18, 2008

Citer Hari Minggu - siri 2

Pagi tu kengkononnya bangun jer dari tido.. dh berazam nk masak segala mak nenek menu yang TERPAHAT KEMAS DI HATI DAN SANUBARI aku sejak kak unibers menyatakan hasratnya utk "BEREHAT" kat alam damai tuh.. hehehehee...

So.. nak kuar pegi pasar bali barang ler.. nk buat breakfast.. tetiba masa dlm kete tu.. kak unibers bleh plak buat statement SPONTAN..

kak unibers : eh.. cuaca cerah jer kan.. taim tak plan nak berkelah, cuaca cerah jer..
aku : nak gi berkelah kak?.. kita gi sg. congkak nak...

... dialog pastu aku dh tak ingat.. yang aku ingat.. kitaorg pi pasar.. beli bahan2 utk buat BEKAL BERKELAH!!!... hahahaha

Balik umah jer.. terus ke dapur.. berkuntau apa yang patut.. dan roger abang.. bagitau plan.. abang kata "SET".. so, siap sumernyer.. (adanya kak unibers yang EXPERT giler bab2 berkelah ni.. kejap jer kami siapkan sumer barang...) abang sampai umah jer (balik dari cuci kete).. terus angkut barang masuk dlm kete..

Ini wajah2 insan yang penuh pengharapan menantikan perjalanan ke tempat yang direncanakan..

masing2 landing tak landing jer mata tu.. hihihi.. masa ni cik abang tgh buat call.. roger pasukan penunjuk arah utk mencari port yang baiikkk punyer...

dan kami DINASIHATKAN UTK TAK KE SG.CONGKAK sebab crowded.. TAK BEST... ada satu lagi port VIP yang exclusive - kata si penunjuk arah... hehehe....


Dan akhirnya sampailah kami ke NUR LEMBAH PANGSUN - ulu langat... (kak piah.. ko mesti bengang kan.. sebab dah dekat sgt kalu kami nak singgah umah ko hantarkan puding karamel semangkuk dua kan kan kan... kahkahkahkah...)

anjib dh tak sabar dah tuh.. terus terjun ler..

menu EXPRESS yang sempat disediakan.. (piknik tak dirancang... camni ler jadiknya.. hehehhe)

.............
Untuk gambor di bawah ini...Best gak kalu buat kuiz utk gambo2 kt bwh nih.. Soklan : Apakah yg dicari oleh kak unibers itu?.. hahahha... kenapa ada kopok kacang hijau tu?.. siap ada 'googel' anjib gaks.. hahahha

ni.. di arahnya anjib buat "EMPANGAN KENYIR" supaya memudahkan "PEMBURUANNYA".. dan kopok kacang hijo tu sebagai 'umpan'nya...

Sungguh bersungguh 'meneropong ke 7 lapis petala bumi' - ke dasar lautan api.. kehkehkeh.. tengoklah kesungguhan yg terlalu bersungguh2 tuh.. hehehehee...


Inilah MENDENYER yang dicari bagai nak juling air bijik mata memasing tuh...


UDANG

tapi mmg kagumler.. berkat kesungguhan tanpa talian hayat dan bantuan mana2 pihak.. kak ungku dgn kedrat tangan dua keratnye... berjaya 'menuai' hasil tangkapan sebanyak 2 ekor udang ciputtt... heheheh

dan ini.. hehehe.. baca dialog ni..

kak ungku : anjib.. carik batu 2 3 ketul.. nak letak dlm bekas udang nih..
aku : aahhh... anjib carik batu yang kecil kecil jer..
anjib : carik batu?.. batu apa mak?.. BATU KARANG ker?!!...

wargkahkahkahkah... BATU KARANG???... tak tahan aku ngan kak ungku menggelakkan anjib.. dan itulah hasil "batu karang' yang diperolehi anjib dari dasar sungai.. hahaha...

bahagianyer mereka-mereka ini bersuka ria dlm air yang SEEEJUUUKKKK GILERS tuh weh... tak tahan aku beb..


Dan ini wajah2 KELETIHAN KEKELEPETAN... (cam ala2 sama jer gaya pos perjalanan pegi dan balik dari BERKELAH kat NUR LEMBAH PANGSUNG "ULU LANGAT" nih.. nureen masih terkelepek kat sebelah ketiak MIL dia tuh.. kahkahkahkahkah...)

(pssttt.... kakpiah.. ko rerasa saat ni panas tak tinga, badan, kaki waima tudung pabila mengetahui LALUAN PERJALANAN KAMI BERKELAH ADALAH DEKAAAAATTTT SGT NGAN AREA UMAH KO!!!!!.... kahkahkah... kona simpang skit jer dh sampai umah ko.. kan kan kan..kehkehkehkeh...)

Dan petang tu.. mmg LETIH GILERS.. balik jer.. TERBONGKANG dalam bilik masing2.. dan malam tu.. becanda ria ngan tokma plak... makan2.. borak2.. sambil tgk THE IRON CHEF.. sampai kul 12 tengahmalam tu.. hehehe...

pendek kata ringkas cerita... HARI MINGGU YANG MERIAH LER...

27 comments:

iina said...

ko nie kan semua aktiviti ko buek yi.. poei melantak. poei piknik.. poei paparich .. makan kat umah gik.. muahahhaha.. aku tetap tak jeles.. tapi si piah tu mesti jeles ye sebab dah dokek sangat ngan umah dia kan.. kan kan

udang tu kalau goreng pun makan tinggal kat celah gigi jek..kalau bela leh jadi udang galah ke?? muahahaha.. kalau leh jadik aku naklah bela gak.. sini takde udang kapas ler.. semua udang kaler pink kocik2 jo.. lelain semua udang beku jek import mari..

aku tengah nak set plan sok aku balik apa aku nak suh ko masak?? idak pun mana nak p.. hehehehe.. aku ajak ko p muara nak?? kalau aku ajak pakwe aku dah bertahun aku ajak dia taknak poei nyampah den.. walhal dedulu kan masa ngorat aku kan ajak amboii lelaju je p.. sekarang seribu n sejuta kali ajak wat xtau jek.. takpe2 nnti kita p sok aku balik ekkk ;)
(saje ler ajak ko makan selain dari jonis.. nak menikmati kedamaian alam damai kat tepi laut lak muahahahah)

Kak Piah said...

kowang tawu dak 'jeles' ngan 'hangen' tu dua kondisi yg berbeda..
dah la aku nk kosentret majoks nih...
nk larik dari bumi mesia..
dik iina..
eh?
kak iina..
aku tumpang berehat kt umah ko kt glasgow tu barang sehari dua bleh.. uhuhuhuhu...

lupekanje said...

tekelepek tu yg tk tahan tuh...camner la si nureen ni pegi balik tekelepek gitu...yg lagi sadis, ungkunor sama tekelepek menghimpit nureen ..heheh...patutla acik roger dia tk jawab..sungguh patut..pegi bekelah.sakan.com rupanya.

Tijah Lawa said...

ada 2 soklan...

1. tiny, asal kak unibes ko aku tgk dah cam citer mak lampir mencari mangsa tu?

2. k.ungku, ko misti dah tak rasa DAMAI bila datang ALAM DAMAI pasnih kan??? hahahah

iina said...

muahahhaa.. meh meh kak piah.. adik iina sedia menanti.. mesti kak ungku ngan kaktiny gigit jari kaki tgk ko datang sini muahahahah..

kita p main ski nak? peh tu kita p jejalan carik snow.. peh tu kita p shopping time boxing day.. makan tempat tinggal aku sponsor 100% jgn risau yelah ;)
(mesti diorg dah gigil jeles hangen gilos.. muahahhaa)

KAKTINY said...

iina > ko balik nanti.. ko cakap jer mana ko tingin nak pegi.. amik angina laut.. makan kat muara.. berkelah atas gunung bukit bukau, lepak kat tepi kolam umah tokma… bantai mee goring kat giant senawang (oppsss… ni program kak tijah ngan kak ungku..kehkehkeh).. semua aku bawak ko.. pakwe ko taknak bawak takper.. kita pegi together-gether.. hehehhe… so.. sehingga menanti ko balik mesia.. ko layanz je lah aktiviti yang aku pamerkan di sini yer.. kehkehkeh… (sambil masukkan dlm list apa yang ko nak tuntut pada aku bila balik nanti.. hahahhaha)


Kakpiah > jeles + hangen.. weh.. kombinasi yang HEBAT tuh.. cam hujan ngan taufan.. warghkahkahkah… ko nak gi Glasgow kat iina yer kakpiah.. NAK IKUUUTTTT… kehkehkehkeh…..


Acik > nureen tu suker sgt kalu dpt ‘tekelepet’ celah ketiak MIL dia tuh.. kehkehkeh.. tu yang buat dia rindu pagi petang siang malam subuh senja tuh.. hahahhahaaa.....


Tijah lawa > jawapan 1 : mmg tgh carik mangsa pun kak jah oii.. dia buru udang.. tu skit jer gambo yag tiny publish.. byk lagik adengan yg ‘ko tak sanggup’ tgk kak jah weii... telah disensoredkan dari di publish... warghkahkahkah....

Jawapan 2 : ko taknak rasa ke ‘penangan’ ALAM ‘TAK’ DAMAI tu kak jah… meh ler jenjalan kat umah kaktiny nih.. hehehheheee.....


iina > tak jeles.... tak jeles.... tak jeles.... mana ada jeles... SBB AKU NAK IKUT PEGI SANA GAAAAKKKKKsss.... warghkahkahkahkah.....

Mr PenyuBiru said...

wah! bestnyer dapat mandi manda kat jeram. dah lama aku tak merasai saat² itu.

xiiinam751 said...

Penat ckLah baca cerita kau, terasa macam ckLah pergi sama duduk menyelit di belakang nureen tu...

Dapat tangkap udang dengan tangan je....memang 'terer' tu..

Masy said...

ermmm takde komen jugeklah terhadap entry kali ni. sy duduk di sudut yg gelap jelah, mengharap dtgnya sinar di ufuk timur hihi

goasop said...

best nya kaktiny pegi picnic. xtahan tu dapat udang 2 ekor.. =P

yani_worldpeace said...

amboi...sedapnya mandi manda kat air terjun ye..jeles la ngan kaktiny asyik cuti-cuti Malaysia je...

jemput-jemputla datang blog kite amik award ye..

suara said...

Salam tiny...
Lembah Pangsun ye... Penah beberapa kali p sana sbb ada team building. Tapi tak tahu lak yg kat sana boleh berkelah. Celah mana tu? Dulu p kat Nur Lembah Pangsun. Yang tiny pegi tu kat situ jugak ke?

Neeza Shahril said...

seronoknya mandi sungai..
Nur Lembah Pangsun tu ada tempat seminar kan..

akak pun terasa sejuknya bila tengok air tu..
dah la kat sini memang sejuk sekarang :)

Monkey D Luffy said...

kenapa aku plak yang terasa JELES ni?

Tie said...

Udang tu buat apa??

Kalau nak masak pun mungkin lekat celah sudip je...hi hi...

KAKTINY said...

Mr.penyu > nanti si keciktu dh besar skit.. bebawak le semua gi mandi sungai.. best ooo… (tapi jgn plak nanti elok si kecik tu dh setahun.. kuar lagi sorang yang kecik lagi.. tak merasa pegi b’kelah ler… kehkehkeh)


CkLah > heheh… dpt tangkap udang tanpa talian hayat.. mmg terror kak unibers tuh.. hehehehe


Masy > ko jeles lagik kan.. kehkehkeh…. aduhaiii baby ku sayang… sedihnyer dengar keluhan hatimu itu.. huhhuu… hhihiiihihihi…


Goasop > mmg best ooo.. best tgk diorang mandi.. hehehhee… kak ungku yg beriya2 MEMBURU udang tuh.. selagi tak dapat.. dia taknak balik.. warghkahkahkah…


Yani > mmg best ooo mandi manda cuti2 mesia tuh… hehehhe…
Award?.. nanti kaktiny tunggu lemari yg kaktiny import khas tu siap.. then kaktiny pi amik yer saying yer.. heheheh… thank you so much.. luv u..


Suara > mmg tiny pegi Nur Lembah Pangsun pun Su… tempat berkelah tu jauh ke dalam lagi daripada tapak kem team building tuh.. uish.. lagi dalam lagi best port dia ooo… try ler.. hehhehe…


Neeza > seronok gilers tgk diorang mandi kak.. menggigil si nureen ngan abah dia gaks.. tapi tiga empat kali terjun naik makan… terjun naik makan… tapi tak lawan ler sejuk kat tempat akak tuh kan kan kan…. hehehhee


Kapten > ko jeles kapten?.. ko mmg poyo ah… kehkehkeh…


Tie > udang tu kak ungku nak bela sampai jadik LOBSTER kak.. pastu dia nak jual sekor 3,000.. dua ekor dapat ler 6,000… leh dia pi dubai.. tu.. dia nak sgt pi dubai tuh kak tie oiii.. heheheh

Ungku Nor said...

cehh..;p

gua tunggu pak arab sponser makan pakai gua sampai dubai..ahakss

udang tu mana buleh jual. sentimentel value tu beb..;p

Uncle Lee said...

Hello Kaktiny, can see your kids had fun sampai penat tidur dalam kereta.
I love your pics, like that small udang.
Gosh, to see all that lovely green forest, cool waters....kita sini all white with snow...and we're going to get wallop with a massive snow storm tomorrow according to radio warnings. Terok ni, ha ha.
You keep well Kaktiny....by the way, you look lovely in the pics. Best regards, Lee.

KAKTINY said...

ungku nor > mmg sentimental value udang tu.. USAHA KERAS DGN TITIK PELUH DAN KEDRAT TULANG EMPAT KERAT tuh.. hihihihi..


Uncle Lee > in the pic, my kid only one (the little one...).. the rest belongs to kak ungku... hehehhe...
storm?.. adoi.. risaunya.. hopefully uncle lee being well and i pray for your health and happiness.. as how you always make me happy when read your entry...

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

aduiila...syok aaa berendam.
kat mana ni?...


tanya anjib, kecut tak?..ha ha ha.

en_me said...

ammvoiiii.. lentok abesss

Eiba said...

Kak Tiny..minggu nie ke mana laksss...Hambboiii sakan tulll aktvt penuh setiap minggu yaaa...lepak kan..but alwizz enjoy yaaa...

Pe pun saya sentiasa doakan agar akak ceria2 selalu yaaa...and hati2 pada semua yang akak buat yaa...

Yunus Badawi said...

Wah seronok ya! Dah lama kami tak piknik kat hulu sungai. Macamana nak pegi sana eh?

Abang Long said...

Kak'sTiny'sRich pergi berkelah dua famili je, kenapa tak call abang long, alahaiiii.... ni yang panas hp ni !!!!

KAKTINY said...

Cikgooden > sonok ooo… tapi sejuuuukkkk… (pstt.. anjib kata.. ‘sama jer pun’..kehkehkeh)


En_me > sian kat driver.. takleh nk lentok sama..kahkahkah


Eiba > minggu ni… huish.. lagi padat dik.. huhuu… letih ooo… tiem kasih atas doa.. dan timakasih gak atas ingatan.. hihi


Pak yunus > kitaorg pun mmg dh lama tak gi piknik2 ni.. Nur Lembah Pangsung ni ataaaaaaas lagi dari Sg.Congkak.. Ikut arah nak pegi Ulu Langat tuh.. ada signboard dia…


Abang Long > kalu abang long dekaaat… nak jer ajak sekali.. nanti2 kita leh roger2 kumpul2 pakat gi kelah nak?..

Ungku Nor said...

weihh cik TINY sengal,
NUR LEMBAH PANGSUN tu tak sampai sg congkak lagi laaa..hehehe

KAKTINY said...

owh.. yer ker... belum sampai lagik eh... hahahhaaa.... okeh okeh.. gue mmg sengal... dan buta jalan... itu gue mengakuuuu.... warghkahkahkah....

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.