Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, December 02, 2008

TINGGI ker??...

Tajuk ni aku dapat idea dari si sepeah (kakpiah) tu.. dia ler yang terbitkan idea bernas pasal TINGGI ni masa kami berjoli katak kat jonis tuh..

Soklan Piah : xxx.. tu camner orgnyer kak?

Jawapan Kak Unibers : adalah lebih kurang TINGGI akak.. (dengan eklasnyer menjawab..)

Kak Piah : TINGGI Akak??.. (nada yang berbaur provokasi skit nih.. sambil muka kakpiah dh menoleh kt aku dgn nak bersenyum sumbingnyer dah..)

Kak Unibers : aah.. adalah TINGGI akak.. kan tiny kan, (sambil menoleh kat aku..)betul kan tiny kan.. (dengan sangat naïf lagi innocent menjawabnya.. aku hampir2 TERBARAI gelak ni bila tgk mata *wink wink* kakpiah…. tapi menengokkan riak muka akak unibers yang terpancar cahya suci tanpa noda dlm menjawab soklan tuh… terus cam tak jadik jer nak ‘menghamburkan barai tawa’ aku..)

KakPiah : ooo… TINGGI akak… tinggi ler tu yer..
akak tu TINGGI KER?!!!..


Wakahkahkahkah.. hahahha.. kohkohkoh... kahkahkah... (aku yang pada mulanya beriltizan dan berazam untuk jadik baik dan control kesopanan dan kesusilaan dengan menjaga tatatertib rukun tatacara perempuan melayu nusantara....).. mendengarkan pertanyaan kakpiah tu.. TERUS HANCUSSSS!!!...

Dua sebab ni buat aku tak buleh tahan azam aku yang nak jadik ‘perempuan melayu asia tenggara’ utk tidak MELAMPIASKAN DERAI TAWA :

1) mata kakpiah bila dia tanya – TINGGI ker?.. oleh kerana antena aku ngan antena kakpiah ‘sekufu’.. makanya aku faham maksud TERSIRAT kakpiah tuh.. jadinya.. aku takleh nak ‘cool’, perut aku dh sebu menahan angin gelak..
2) muka kak unibers yang TERSERLAH INNOCENT tatkala menjawab soklan kakpiah tuh..


Ya Allah.. betapa tulus mulus kak unibers kita menjawab soklah si piah tu.. buleh plak si piah tu kona baring 360 darjah menjadikan jawapan kak unibers tu bahan gelak kitaorg..

Bila kak unibers dpt tahu ‘maksud tersirat’ disebalik ‘ayat tersurat’ yg dilafaskannya.. apa lagik.. gedebuk ler kena weh.. dan tawa kami TERBARAI sesame.. (dok ngata kat meja depan tuh.. meja kami lagik teruk weh.. paling teruk aku ler.. aku NGAKU aku FAIL BAB GELAK nih.. TAK LEH NAK CONTROL.. ampun yer kengkawan.. jgn malu dok semeja ngan aku yek.. hihihi…. kehkehkehkeh…)

pssttt... kalau korang rasa nak layanz lebih 'skit' citer nih.. cuba intai kat tempat kakpiah plak.. kahkahkahkah...

20 comments:

Ungku Nor said...

ye la tu..antena korang berdua je dah kongker satu piring kat MAESAT.

aku jawab dengan tulus eklas okeh.

keh keh keh

KAKTINY said...

kak ungku > pasai menengokkan 'ketulusan dan ke'ekhlas'an' jawapan yang terpancar dari raut wajah suci mulus setenang air di kali, sebening salju di glasgow akak tu ler yang perut den ni hah mencucuk-cucuk mendidih sup joni dok menahan gelak.. tau tak... kahkahkahkahkah..

naper lah tetiba akak buleh TER'INNOCENT' ek?.. lepas ni ingat, kalau si piah tu tanya soklan2 camtuh.. ingat tau apa jawapan utk dijawab.. lariiikkkkkk!!!.... wakahkahkahkah...

Masy said...

siannye kak ungku kene buli hueheheheheh

KV said...

ahahahah...saian ahkak ku itew!

tentangseseorang said...

Wakahkahkahkah.. hahahha.. kohkohkoh... kahkahkah... (aku yang pada mulanya beriltizan dan berazam untuk jadik baik dan control kesopanan dan kesusilaan dengan menjaga tatatertib rukun tatacara perempuan melayu nusantara....).. mendengarkan pertanyaan kakpiah tu.. TERUS HANCUSSSS!!!...

kenapa ady rasa sebaik saja ady jejakkan kaki kat tempat itu, tgk mcm akak memang takde azam dan iltizan dah. muahahahaha

KAKTINY said...

masy > kalau tak buli kak ungku.. nak buli sapa lagik??.. ko sudi ganti tempat dia kena buli tak?.. hahahha.. (nikmat ooo buli kak ungku.. senikmat layanz stimbot joni.. kehkehkeh..)

KV > sian kan dia kan kan kan.. mmg ler naifnyer dia.. kehkehkeh..

ady > Chesssss..... KO NAK MERASA KENA MANDI NGAN SUP JONI TU??..
bluweaakkkkk...

Intan Rosnitta said...

Issh.. budak Tiny ni, tak baik tau!

Kekekekke

:P

Kak Piah said...

takkan ku lupa wajah kudus dan mulus kak ungku tatkala mengungkapkn perkataan 'tinggi'..
jatidiri beliau begitu jitu skalik..
mungkin kak ungku kena selak kamus dewan bahasa utk lebih memahami maksud tinggi yg sebenar..
hurgh huargh huargh...

*ckp sambil lari laju2!!!*

cikgu jawe said...

aku dh gi blog kak piah. mana satu watak kalian kt gambar tu ye. hehe. tp ada sorang tu 'tinggi' sungguh.. tp mcm2 bdk2 sklh menengah je iras dia. hehe

Tie said...

Wah!! Ada anteana lagi.....ni yang jeles...... Kak Tie nak gak!!

ladylikeme said...

amboi..makan kat jonis..xajak pun..hehehehehe

aNIe said...

Kak Tiny pakai antena ke? hehehehe....

Syoknya dengar orang makan kat jonis....jeles kita...

lupakanje said...

ehemm..tk ada kaitan. No komen ye...hehehe..
dari tdi mikir nk komen aper...tpi tk tepikir lagi..sbb nnt acik tekutuk diri sendiri...uhukkkk uhukk..

CAHAYA said...

so, tinggi ke?

iina said...

Jonis lagik ke? uihh memang sah ko nie ada share syarikat.. cian kak ungku.. tetiba sok kalau dia lebih tinggi dari korg semua muahahaha sapa nak jawab?? (walaupun aku tau dia takkan tinggi dah.. kira dah sedang elok ler dngan ketinggian ye itu kan.. tak kutuk tau kak)

KAKTINY said...

Intan Rosnitta > sesekali berjumpa kak.. kehkehkeh… kita bila lagik nak jumpa kak?.. hihihihiihiii..


Kak Piah > ooo… jatidiri dan TAHAP KONFIDEN akak unibers kita mmg capai tahap jurus dewa 14.. takkan ko tak tau kan piah kan.. kehkehkeh… (ke ko nak bagik kamus elektronik kat dia.. kalu ko berani ler.. kaktiny TAK BBRANI.. warghkahkahkahkah.. ckp sambil nyorok balik tiang lampu..)


Cikgujawe > yang no. 3 ‘tinggi’ dari kiraan keseluruhan (termasuk anjib) – itulah orangnya..
*cabuuutttt…..


Tie > akak nak anteana tu ker?.. skrg ni astro dh tak pakai antenna kak.. kalu pakai.. jadik cam kami ni ler.. hahahhahaaaa…


LadyLM > ko nak ker?.. ko dh abis pantang ek?... (buat2 tak pasan..) hihihi


Kak Anie > aah kak.. tu yang pangai ala2 alien skit tu.. kahkahkah.. (antenna buat cucuk tudung…buleh pilih warna mengikut tudung yang dipakai.. kehkehkeh…)


Acik > kalau rerasa anak dengar PANTUN *LAPANBELAS KERAT* sambungan “tiny tini went to joni”.. cube ler bagik komen bernas skit kat sinih.. kahkahkahkah.. (maunyer tobat nasuha acik nak reject ugutan deting gua lepas nih.. hahahha)


Cahaya > rasa2 apa jawapannya?.. kehkehkehkeh..

KAKTINY said...

iina > aiiiiseh.. baekk punya line ko cover kak ungku eh.. kehkehkeh.. (mesti ko berhati2 di jalan raya daripada kena kebabom ngan akak uniber tu kan kan kan...) warghkahkehkeh..
aku tunggu ko balik nih.. aku nak bawak ko ngan laki ko pi joni gaks.. hopefully masa ko balik nanti joni tak TUTUP LER.. kehkehkeh... (tak dpt joni kita suh kak ungku buat stimbot kt kita... kahkahkahka...)

Ungku Nor said...

gua buat stimbot??
tanak.

sebab nanti gua takleh nak oder banana split, all choc, NOW!!!

ekekeke

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, berapa tinggi lagi nak naik? Ha ha.
Love your humour....
You keep well and have a nice day, Lee.

KAKTINY said...

kak ungku > BANANA SPILT, ALL CHOC, BRING IT NOW!!!.. tu mmg statement stended ko kat joni kak oii..

Uncle Lee > hope one day I can BELANJA you kat Johnny's jugak Uncle Lee.. (but not a romantic candle light dinner lorr.. coz I can't control my "GELAK".. kahkahkahkah...)

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.