Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, December 01, 2008

Keluang Man..

Hari tu aku tengok citer karton keluang man.. tetiba aku baru terfikir.. eh eh.. cam ni rupanya perjalanan hidup kluang man nih.. (maklumler sejak2 aku blaja statistik nih.. aku suka sgt CARIK ILMU LOGIK... dulu aku suka sastera, jadinya otak aku akan elaborate kisah mencakupi sampai langit ke-7... kehkehkeh...)

Aku suka tgk citer-citer katun nin.. dari kecik.. terikut2 dgn pe’el adik aku si amir tuh.. dia tu buleh hidup kalau pasang katun 24 jam.. kalau takmau dia pi mana2 korang pasang ler kartun kat dia.. tertib lendit jer dia depan tv.. (tapi dia mmg senang jaga – dari kecik tak penah menyusahkan orang.. baik gilers.. ni nak pomot ni.. sapa2 nak jadik calon adik ipar.. silakan.. masih ebelebel.. *wink* *wink* - kahkahkah… ampuuunnn amirrr… hihihi)

Oh ya.. berbalik pada citer kluang man…. yang bertukar jadik SUPER HERO waktu malam.. hmm.. hmmm… selalunya malam kan kita kaitkan dgn tido dan bila kita tido kita akan mimpi kan.. jadinya tak mustahil ler super hero ni sebenarnya tgh mimpi yang malam dia jadik HERO.. KLUNGMAN kan.. bila dia bangun pagi.. REALITINYA dia DI MENTAL SPITAL...

Antara realiti dan fantasi.. mmg kekadang tak dpt dipisahkan.. kita BERFANTASI macam2.. bila berfantasi, mesti kita berimaginasikan… mestilah kan kan kan... takkan kita berfantasi tanpa berimaginasi... takkan sambil tgk citer masak-masak ‘ole-ole bersama chef wan’ tapi buleh berfantasi tengah berenang lawan jerung kat laut cam dlm animal planet tuh kan... kan kan kan.. sapa yang buleh tu terror ler.. aku tak reti..

Daripada cerita kluang man.. aku terfikir realiti di sebalik kisah tu.. realitinya, dia adalah seorang yang ‘gila’ – mungkin ada sebab dia menjadi gila... tapi dia sering menginginkan utk menjadi ‘hebat’.. makanya dia mewujudkan dirinya yang ‘satu lagi’ supaya dia nampak hebat.. tapi ini bukan dwipersonaliti cam citer Dr.. & nnn tau.. itu konsep lain tuh.. tu dua2 pun reality..

Psstt… jgn ler pihak penerbit keluangman saman aku… eh.. aku kan buleh pakai Artikel 10 Perlembagaan Malaysia – Hak Bersuara (Freedom of Speech), aku rasa aku berhak luahkan apa sahaja yang aku rasa nak luah.. selagi aku tak langgar mana2 kawalan terhadap kebebasan bersuara seperti di bawah ini:·
Akta Hasutan 1948·
Akta Kefitnahan 1957 (Akta 286)·
Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960·
Akta Rahsia Rasmi 1972·
Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Akta 301)·
Lain akta berkaitan (termasuk Kanun Keseksaan)

Aku rasa, tulisan aku takdelah MEMBAHAYAKAN NYAWA, KESELAMATAN, HARTA BENDA ATAU KERUKUNAN INDIVIDU, ORGANISASI, MASYARAKAT, AGAMA DAN NEGARA MAHUPUN DUNIA kan kan kan…

Jadinya… SALAHKAH AKU MENULIS APA YANG AKU TERLINTAS NAK TULIS.. AKU RASA NAK TULIS dan AKU INGIN TULIS – tanpa sekatan?
Tanpa rules and regulation.. KALAU SALAH.... LANTAKLAH.. bukan dapat markah pun… (janji aku dh dapat A statistik aku....) hahahhahhaaaa… kehkehkehkehkehekhe…

Lagipun.. aku ni bukan Dr. M atau Aznil Hj. Nawawi atau otai2 yang beratus ribu org FOLLOWER blog kan..

Blog aku cuma blog PICISAN dan yang ikut blog aku adalah kawan, teman, sahabat yang sayang aku kan.. so. Korang tak kisah kan aku tulis apa pun.. BACA SAMA NADA DGN AKU yer.. hihihihi .. LUV U ALL….
Tapi aku tak leh halang mereka yang tak suka dgn tulisan aku… takperlah.. nak buat camner… AKU BUKAN NABI YANG BISA SEMPURNA… KU TAK LUPUT DARI DOSA (wah.. kuar lagu Rossa ler plak.. kahkahkah)

Biarlah si luncai terjun dgn labu-labunya... biarkan biarkan... hihihii…

Ok ok.. antara reality vs. fantasi…yang wujud dan yang ingin diwujudkan (angan)….

Di mana kita???...

(oittt... pesal aku buat entri cam menguji minda plak nih?.. ces ces ces.. sejak blaja logik statistik dan positifkan diri ni.. aku jadik pemikir yang kalut plak.. kehkahkahkah... jgn aku yang jadik kluang woman dah.. nauzubillah.. TAK NAAAAKKKK….)

Semoga kita semua berbahagiaa... aku sentiasa doakan itu.. aku doakan bahagia untuk aku, dia, kamu dan semua (mcm tag line king ler plak.. kehkehkeh..).. sebab aku sayang kita semua.... amiiinnnn....

19 comments:

ryann said...

takpe kaktiny jadi pemikir. takleh kalut kedengarannya. sesekali dengar tentang kluang man...ok gaks. di antara logika dan sastera, keduanya sangat diperlukan

Ungku Nor said...

err..ngko nak citer apa sebenornya nih..

aku tengah syok baca pasal kluang man..alih2 kuar akta bagai..
potong stim tau tak???

keh keh keh

iina said...

woitt

ko berangan sambil tgk kartun ke apa nie muahahahha.. nie mesti kena sindrom cuti sekolah budak2 tgk tv cite kartun..ke mak nurin kena paksa ngan nurin temankan dia tgk kartun nie ;)

semuanya bermula dengan angan-angan.. kalau takde angan2 takkan ada terciptanya alat didunia nie.. kalau takde angan-angan manusia takkan ada cita-cita.. dan hasrat dan ada impian..

Yang penting kita menulis bukan nak cari pasal dengan org.. tapi meluahkan dan berkongsi dengan mereka pengalaman kita dan rasa hati kita ;)

xiiinam751 said...

tulis je...
blog emgkau kan!

^ez^ said...

lama da tak tgk kluang man ni kak tiny.hehehe...

heppy tak hilang lagi psl result statistic tu ehh..hehehe..

lupakanje said...

ye ler...kluang man best aper...tk kira la dia mimpi ke...realiti ke..
janji dia hero melayu...
siang dia jadik org gila yg tk ler baper giler pun..
Yang penting dalam cerita tu..ati dia baekkk....
blog kita...sukati kita ler...tk yah ler saman2...statement tiny bukannya kucar-kacirkan keamanan negara..heheh..

GDIZ said...

huhuu..kaktiny dh keluarkan segala akta-akta dah tu ;p, hehehe

KV said...

oh, sungguh daku buta statistik!

ladylikeme said...

apa yang sebenarnyer cuba nak bagitau..puas chek pikir..pikir....kejap citer kluang man..pastu masuk akta2 apa ntah...(aku dahla buta law)..apa kaitan citer kartun nagn akta2 tue..confius tau tak....

Neeza Shahril said...

okay je kita bagi pendapat..
at least penerbit boleh le ubah suai supaya jadik logik sikit hehee...
anyway, memang dah banyak cerita kat mesia yang memang tak masuk akal.. ;)

ahmoi said...

kak oiii...pa dah jadi niii...tajuk kluang man aleh-aleh akta mahkamah lak dia kuar..sah dok pening lagi nih..ish..ish..kak ungkuuuu....tolong betoi lek wayar kak tiny tu.rasa cam ada short lah..hahahaha

KAKTINY said...

ryann > time kasih bagi sokongan padu.. hihihi.. sayang dia tuh.. hihihi

Ungku Nor > ntah ler.. pun tak tahu nak citer apa.. nak citer yang minggu lepas ngan hujung minggu.. gamba tak upload lagi.. kehkehkeh… tak bubuh entri kang, si sepeah tu siap mengugut cam kena angin senggugut bagai.. kahkahkah..

Potong stim ka?.. takpa takpa.. kita pi layanz stimbot lagi.. ada buleh? wakahkahkahahkahkahkahkah..


iina > tu ler pasal.. asal menda yang aku tgk jer, aku suka nk pikir... aku dh jadik pemikir.. cam CSI ler plak.. hahahhaa...

betul.. aku pun setuju semuanya bermula dengan angan-angan.. walaupun aku selalu BERANGAN yang aku dapat kredit utk matematik masa sekolah dulu.. sapa sangka setelah umur aku 30 lebih ni.. aku baru MERASA dapat A utk subjek KEKIRA ni.. pasai tu aku melompat cam org GILA.. hahahah)..

and setuju banget… betul sangat kata ko.. aku tulis bukan nak carik pasal ngan org..
aku nak kawan ngan org.. sapa taknak kawan ngan aku.. lebih baik diorang pegi pasar malam drpd carik pasal ngan aku kan… hihihi…


ckLah > kan cklah kan.. blog saya kan.. hak saya ler kan nak tulis apa pun.. takkan kena masuk ISA kot kan.. hihihihi.. bukan kena bayar pun nak tulis blog ni kan (bayar line internet jer la kot..).. hehehhe


Ez > ko sebut ler kartun apa pun.. semua kaktiny layanz.. heheheh


Acik > kartun mmg best.. tapi rindukan ‘smurf’.. huuhuhuuu.. (acik penah tgk tak smurf?.. yang biru biru comel2 tuh... kalau ada sekor, nak jer suh gi umah acik, baling periuk stimbot joni.. kahkahkahkah..)
Buleh tak nak buat statement kucar-kacirkan jiwa raga acik sbb TAK MUNCUL di joni minggu lepas?.. acik saman tak?.. kahkahkah...


Gdiz > ns... tu peringkat berani maut ler tuh.. tangan terlebih gatal nak menaip.. kehkehkeh...

KV > oh KV ku syg.. kalau kaktiny ni yang BANGANG BAHLUL pasai matematik ni bulah dapat A.. takdak sapa pun buleh dikategorikan sebagai buta statistic.. (tetiba ayat positif beb.. kehkehkeh…)

LadyLM > takdak kaitan pun sebenarnya.. tu ler intro nak bagitau.. PUNYA SUKA LER KAKTINY NAK TULIS APA PUN... kahkahkahkahkah... (jgn hang cepuk kaktiny tau.. kehkehkeh...) – tu tandanya ko betul2 layanz citer kaktiny.. tenkiu so much darling..


Kak Neeza > time kasih atas sokongan kak neeza.. hihihi.... bukan cerita jer tak masuk akal.. TINDAKAN dan PEMIKIRAN REALITI masyarakat sekarang pun bnyk yang dh tak buleh diterima akal kak oii.. kan kan kan… mcm2 citer pelik dh kaur berita skrg nih.. huhuhuh…

ahmoi > ko tak tahu ker penangan statistik ni buat kaktiny terbang ke langit ke-7 sampai lupa camner nak turun kat bumi balik dah nih.. tapi selamat pun dah mendarat.. tapi jetlag skit.. esok2 normal balik ler.. kahkahkahkahkah.. hahahahha…

lupakanje said...

baling la...balinglaa...acik rela...tk saman punyer..
tapi make sure piuk joni yg nk dibaling tu jenis yg branded yek....hahah

goasop said...

ha3. critical thinking tol kaktiny. cite katun kluang man pn le elaborate pjg lebar gini. best bace. ehe

Mak Su said...

keluangman? ohh..maksu ni kan kaki nonton, maksu dah paham bebeno nasib si keluang iteww...

yang benar,
maksu picisan juger

KAKTINY said...

Acik > nanti nak pi check kat joni tuh.. branded ke idak ker.. kalau tingkap umah acik pecah pastu tetiba ada piuk joni kt dapur umah…. kiranya branded ler tuh…


Goasop > critical thinking ler sgt kaktiny ko nih.. mmg dh kritikal bengong dah semenjak dua menjak nih.. hihihi…


Maksu > wah..kagum tul.. maksu ni mentang2 dok layan anak2 tgk kartun, sampai watak kartun pun maksu dh buleh hayati… kagum kagum kagum..

Maksu blogger picisan?.. oh no no no… not to me.. maksu punyer blog unik… mmg best layanz nak plak kalu tgh tensen.. eh eh maksu.. picisan ker pan asian?.. hikhikhik…

Kak Piah said...

lenkali tepek la gambo kluang man skalik kak.. baru ada feel..
hehehe
kak .. aku x smpt lg nk apdet acara mkn2 tuu.. anak asek meragam!! huwaaa!!!!

KAKTINY said...

maleh aku nak tepek gambo dia.. baik aku tepek gambo telur 2 ketui dlm piuk jonis tuh..kahkahkah...

Intan Rosnitta said...

Siap ada akta bagai eh!

:)

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.