Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, December 10, 2008

Citer Raya Haji

Hmm.. aku kan balik muar raya haji tuh..

Sampai jer Muar.. aku signal2 abang nak pi sini.. kehkehkeh.. ajak in-law.. semua taknak.. mak suh bungkuskan jer.. (iyerlah.. diorang tiap2 hari buleh masak + makan kat sini kan.. huhuhu)..

Sampai jer kedai ni.. akupun apa lagi.. MASUK DAPUR TERUS LER – pilih ikan apa nak... hehehe.. (di pertengahan order, baru teringat nak snap)

lihat perbezaan pada pinggan hijau berisi ikan itu.. kehkehkeh...
Dan ini sesudah SELESAI.. hahaha.. (burpp.. alhamdulillah..)

(kedai asam pedas parit jawa muar.... kan penah masuk TV3.. mmg femes the amos ler area nih.. PENUH orang.. mmg dekat sgt ngan umah mentua.. so, kalau tak pegi.. rugi ler.. kehkehkeh.... tp utk hari ni punya kuah, rasa dia tak se’kick’ selalu.. sedap lagik mak mertua aku buat.. hihihi.... bilaler aku nak dpt buat asam pedas yang sedap?.. masih belajar...)

Dah kenyang tuh.. aku ajak abang ronda2 kat laut jap.. sajer nak bawak nureen tgk laut.. hihihi.. kebetulannya masa kami sampai situ, nelayan baru naik.. phegh.. hasil tangkapan yang 'lumayan'.. hmm.. hmmm.. abang dh excited dh tgk ikan2 tu gebu-gebu mata bersinar ayu memanggil-manggil utk dibeli sekilo dua tiga empat lima .. kehkehkeh.. fresh tuhh...


Nureen ngan abahnya..


Aku?.. (gua gabra beb... nak pijak kayu antara kayu jambatan tuh.. chess..) – abang ajak pegi sampai hujung titi.. aku kata.. nehi nehi nehi.. aku takut!!!... buatnyer KEBETULAN pada hari tu titi itu tak mampu menampung ke’auraan’ keterlebihan dari aku yang kalau timbang mungkin mengalahkan hasil tangkapan nelayan yang baru balik itu.. jadinya.. dah ler .... setakat ni jer bang oii.. jom ler patah balik… jomler..


Si nureen yang pun ada aura-aura ‘cuak’ (cam ibu dia gaks) bila abahnya letak dia kat bawah.... kehkehkeh..


tgk jarak antara lubang.. kalu jatuh henpon ker, selipar ker.. beg duit ker.. sapa nak amik?..

Hari Raya Aidiladha.. hujan dari pagi ke malamnyer.. adoihai.. tak ke mana2 pun.. lepak kt umah jer.. sebab nak balik KL petang raya tuh jugak..

p/s : dan raya ni aku bengang kat si 'markonah' tu.. time aku nak balik kampung muar ni ler.. masa ni jugak dia nak mintak CUTI!!.. NAK BERTUNANG.. sakit hati aku.. dh abis contract nanti.. ko nk bertunang ker, kawin ker, beranak ker.. ikut suka ko ler.. naper masa ni gak??.. grrr grr grrr... emphh.. lantak ler.. tak berapa hari jer lagi dia ngan kami pooonnnn.. pastu tukar org lain plak.. no renew renew.. no rayuan madah berhelah bagai k!!..



26 comments:

xiiinam751 said...

Orang sebok buat qurban,ko korbankan ikan yo!
Meh rayo rumah den!!!

KV said...

kv mmg tak pandai wat asam pedas. Tak pernah try. Hihi

kamar hati said...

wahhhhh.....bestnyer g makan asam pedas....yummmyyy....

GDIZ said...

syokkan bila dpt balik kg. Tak kesah la kg kita sendiri or kampung somi. yg penting dpt rs suasana Kampung, hehe.(Kampung betul ns ni, ekekek)

Macam pernah smpai la kedia tuh,tp dh lama , ms bujang dulu. Asam pedas dia mmg sodapp

manje said...

salam aidil adha kaktiny

kite pon suke makan asam pedas... :) tetambah makan ngan nasi putih yang masih panas dan berasap huhu nikmatnya huhu

tentangseseorang said...

ingat ada entri pappa kaya tadik :p

Ungku Nor said...

elehh..bukan ngko tak reti masak.
tu suma alasan nak ngelat tanak masak jer..muahahaha ;p

Tokyo BLUE said...

meriahhhhhhh

Monkey D Luffy said...

ko ni takder keberanian langsung. Umpama siput babi yg takut berjalan laju. hahaha

p/s: kirim salam sayang sama itu adik baju merah

fusarium solani said...

Salam,
Bestnyer makan ikan segar! Dengar kata ada orang majuk-majuk nak pi Papa Rich? he!he!

Neeza Shahril said...

Makan roti canai ke tuh? sedapnyaaa... :))

heheh.. markonah nak bertunang?
cakap kat dia.. tak sabar-sabar dah ke nak bertunang? kalau nak sangat kawin, tak payahlah datang kerja jauh-jauh kerja? heheh..
kengkadang kan.. alasan aje tu tiny. akak dah masak perangai markonah2 ni hehe.. sekarang ni pun akak tengah bengang dengan sorang markonah ruman akak ;)

Princess Liyana said...

huhu...sodapppnyerrr;)slmt hr raya kak;)

goasop said...

best nya makan asam pedas. tskk. xpenah lagik try yang real asli dari jhr.. *mengidam. ha3

aNIe said...

Salam aidil adha dari akak buat Tiny....

Raya tahun ni raya yang dingin ...hujan sepanjang hari kan?

blackpurple @ jowopinter said...

O, ke Parit Jawa tak bagitau saya eh. He he he!

Saya tak sempat makan asam pedas Pt Jawa, tapi sempatlah bawa balik ikan mayong segar ke KL. He he he!


p/s. Saya dah tertag kak Tiny... He he!

yani_worldpeace said...

sonok nengok asam pedas tu wei...kecur liur nengok

Intan Rosnitta said...

Mana pic ibu Nureen?

Huhu

:P

tasikmerah said...

mencekik tak ingat org belakang...

he he.



.

Mak Su said...

waaahhhhh, tentu ikan tu segar2 ek... dalam sekelip mata, ngap,... the end :D

KAKTINY said...

ckLah > sambil menyelam.. ‘makan asam pedas’ cklah.. kehkehkeh


KV > tiny dulu pun tak reti KV oii.. tapi sejak kawin ni, cik abang dok mengaruk nak suh masak MACAM mak dia.. jenuh gak ler nak berguru ke padang datar nih... kehkehkeh…


Kamar > bab makaaaannn.. semua sedap.. kihkihkih…


Gdiz > betui betui.. tak kira ler kampong mana pun.. janji balik kampong.. hihihi.. mak aii.. masa bujang dulu?.. takper takper.. dh beranak esok.. ajak cik abang pegi..hihi


Manje > salam manje… wallah.. itu kalu.. mak mentua dok belakang pun tak sedar tuh..kehkehkeh…


Ady > ada… ada… esok punyer.. kehkehkeh…


Ungku nor > betul kak.. tiny meemmmaaaannnggg tak pandai masaaaakkk… tapi kalu akak suh pegi pasar beli barang.. dan MINTAK AKAK yang masakkan APA SAJE.. tu MMG KEPAKARAN UTAMA TINY.. .. kehkehkeh…


Thafiexq > apa yg meriah?.. ikan tu yer?.. aah.. mmg meriah… meriah tul masa nak memilihnya..kehkehkeh..


Kapten sengal > akak kalu depan laki mmg camtu kapten oii… down lagi grade daripada siput babi.. siput babi pun lagik berani dari akak..

p/s : apa?..kim salam kat “ADIK” baju merah tuh?.. ko telan 30 ekor siput babi dulu baru “AKAK” kim salam kt dia.. buleh?.. kehkehkeh..


aliff > salam.. best oo.. mmg best.. majuk?.. dh dpt tebus dh pun..kahkahkah..


Neeza > alahai akak oii.. takde nyer nak makan roti canai kalu dh balik muar kak oii.. hihihi… tengahari plak tuh.. hehehhe
Pasal markonah tu.. mmg ler kak.. geram tul.. byk kali tau.. asal public holiday jer.. mulalah dia pun ada segala mak nenek personal EVENT.. mmg sakit jiwa raga..


Liyana > selamat saying..


Goasop > *mengidam?.. jom jom.. kaktiny bawak balik muar jom.. heheheh


Anie > sakam akak..
Mmg ler kak.. hujan dari pagi sampai malam.. tak ke mana2 pun..


JP/BP > kena bagitau ker?.. nak open table utk kaktiny eh?.. buleh buleh..
Ikan mayong jer?.. kaktiny bawak balik segala mak nenek ikan yang beli kat nelayan tuh.. warghkahkahkah…

p/s : tag workstation?.. kehkehkeh… kaktiny LAGIK AWAL DAH TAG awak pasal tag‘workstation’ tuh.. sila lah rujuk entri ‘tag si eiba’.. warghkahkahkah..


yani > hehehe.. tu baru tgk.. apa kata pi makan.. kehkehkeh


intan > ibu nureen? yg pengecut menikus tgh pegang tiang2 tuh?.. takyah ler tgk kak.. BURUK GILERS rupa org GAYAT tuh.. kahkahkah…


tasik > ko lalu belakang aku eh?.. ooo.. yang pakai baju YB tu ko ler yer.. naper tak cakap? Buleh aku suh akak tu hanto bilk at meja ko.. lenkali signal aku kalu ko ada kt belakang aku.. keskeskes…


maksu > takdernyer sekelip mata maksu.. tak sempat kelip pun.. hahahhaha... mmg sadakallahulaziiimmm…..

Ungku Nor said...

ngengada!!
;p

ryann said...

asam pedas muar memang best...terkenal seantero malaysia

iina said...

Tiny

oitt amboi p balik raya ke p balik jalan-jalan cari makan heheheh.. ko biasa ler pantang.. pantang jumpa hehehehe

ko cuti lagik ke? aku nie dah 3 ari cuti sendirik.. 3 ari gak aku ponteng p uni.. badan aku cam xok jekk tah pesal..aku rasa sebab sejuk sesgt kot..

lupekanje said...

kat jeti tu mesti best mancing kan..huhu..

whitetulip said...

haha..korban ikan nampaknya yerrr!!okey ya tuh...kih!kih!

KAKTINY said...

Ungku nor > ngada ngan akak jer.. kehkehkeh..


Ryann > mmg best kan.. hhehehe


iina > makan ngan aku kan sinonim.. ala2 sudip dgn kuali… kehkehkeh.. ko balik nanti aku bawak ko ronda2 jalan2 cari makan.. (tambah ‘tembun’ ler kita dua org nanti weh.. hihihi)


acik > tak penah try plak acik oii.. nanti kita pi try test tengok nak.. heheheh


whitetulip > hehehe… ok kan.. korban ikan buat asam pedas.. hehehehee…

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.