Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Sunday, December 21, 2008

Hari minggu yang pack...

Adoilaarrrr... hari minggu ku amatlah pack nyer...

Sabtu:

Pagi pegi amik kunci umah 'Nureen'.. alhamdulillah.. dapat gak 'bagi umah' kt nureen.. esok2 kalu nureen majuk ngan laki dia, dia ada tempat nak 'lariiikkk''.. kehkehkeh (apa punya mak.. ngajar anak perangai majuk2 nih.. hampes tul..)

(paham ke nak oii.. apa yg diterangkan dek building management tuh?...)

(muke hepi jer bukan sbb 'nak amik kunci' pun... tapi sebab 'dh nampak something...')

ni hah... yg disenyum sengih sumbing tuh... nampak kolam ni hah.. dah...dah... lenkali.. takdak masa nak pi.. nk wat inspection umah nih..

hmm.. dari dalam umah... bukak tingkap depan dan tingkap bilik.. nampak taman tasik... buleh nureen pi jogging pagi2.. (hmmm... jogging ker?...hahahaha)

Alhamdulillah... umah utk Nureen dah tersedia.. tahun depan InsyaAllah dimohon agar murah rezeki, utk Zaqwan pulak.. dh 'ricky' kt area bangi... doakan abah ngan ibu murah rezeki dan kita sekeluarga diberkati dan dirahmati Allah dunia akhirat yer anak-anak ibu yer... AMIIINNNNN....

"Umah skrg ni?.. IBU PUNYEEER!!!!!!!! kalau ibu MERAJUK... ibu leh pi lepak kat tepi kolam umah tokma... mengadu nasib sambil bersantai-santai kat 'danau' dlm taman tokma yang aman damai tuh... warghkahkahkah..."

....
Tengahari, sebenarnya ada janji nk ke satu tempat dgn seseorang.. tapi TERPAKSA DIBATALKAN sebab MIL & FIL tetiba MUNCUL... (masuk ke perkarangan umah jer, tgk kete depan cam kenal jer.. lah.. my in-law rupenyer..) ter'kansel' second plan hari tu.. layan diorang kat umah jap.. (sorry yer adik sayang yer... ampuuunnnnn.... huhuhuhu...)

Lepas zohor jer.. bergegas ke 'tesco' ampang.. janji ngan kakak2 ex-UiTM (kolej delima duluuu...) nak pi kenduri umah anak Datuk Jalaluddin Hassan... (serba unggu tema ko yer Nurul yer.. hehehhe...)..

Nurul Halina diapit oleh kakak2 ex-UiTM Kolej Delima dulu (Kak As and kak Ita.. thanks sebab sudi nk berkonvoi dgn hamba.. huhuhu.. terharu ada yg sudi menelefon...) and thanks dan Tahniah utk Nurul Halina yg dh selamat menjadi isteri orang.. (kawin jugak ko dik yer... dulu masa kat kolej - brutal gilers... heheheh - jgn mare.. nanti cik abang mare...kehkehkeh)

buah tangan dari pengantin...

Kak As dan Kak Ita bergambar dgn "Datuk Jalaluddin Hassan" (banner sponsor beb...).. warghkahkahkah... (elok2 buleh tangkap gambo dgn tuan punya badan.. banner gak yg dicarik.. kehkehkeh...)

Datuk Aziz Sattar... byk permintaan minta Pak Aziz menyanyi... the mic is yours.. hehehhe...

Dan thanks to Untie.. opss.. Datin (dh kena cubit sedas...kehkehkeh) di atas layanan yg superb.. hehehhe....

Ni.. takkan tak kenal kot... yg baju melayu hijau tuh.. (hohohoho... pasai tu aku dtg 'bujang' jer... taknak ajak abang gak.. .. takut kekalau abang minta Tok ni 'perturun ilmu'..).... OH TIDAAAAKKKK... nehi nehi nehi.... hihihi

.......
Balik dari kenduri Nurul, dah bergegas bersiap nak pi Port Klang plak.. (ni kes menyelit jer ngekor ikut abang bawak anak2 buah dia gi makan... kehkehkeh...)

Dh lama tak pegi (dulu masa deting meting - 9 TAHUN LEPAS TUH!!!.... mmg terror jalan nih.. tapi skrg.. puiiii.... bluweaak... dh 2 kali dtg.. 2 kali sesat barat.. chehhh....) Semenara nak sampai sini... sempat ler sesat barat... (patutnya ikut sign board pelabuhan UTARA... bukan BARAT... kan dh sesat barat.. grrr grrr grrr...) bluweaaakkkkk....

Akhirnya tiba jugak.. setelah tawaf 'seluruh port klang' tuh.. aparaaaaa.... mcm tak penah pegi.. cheh...


Tu dia.. boss dok lawat kawasan... (tetiba aku rasa cam 'b***' jer duduk kat situ.. semua ngelat taknak duduk semeja ngan kami ... betullah... what goes around comes around.. dulu aku selalu 'NGELAK" taknak duduk semeja ngan BOSS.. skrg aku plak kena bahana anak2 buah abang taknak duduk semeja ngan kitaorang... huhuhuhu...) - masa ni aku rasa nak jer jerit kat kak ungku & kak piah ajak pi makan kat jonis!!!..... takpon.. terbang pi kat iina ker... nak ikut pi makan kat kedai 'lemon tree'.. hihihi...

tapi.. yg untungnya... hidangan utk 6 orang.. kami balun 4 org jer... puas aku meratah lauk malam tuh... 8 jenis lauk... (tu ler.. rugi sapa taknak duduk semeja ngan kami... lauk banyaaakkkkk ooooo... heheheheh)

***************************************
***************************************

Ahad plak..

Pepagi dh sibuk buat puding coctail (request by sahabat.. hhehheee...)...

Ini puding custard nyer...


Ini utk buat kuahnya....


dan ini HASILNYA... (ada sesapa 'ter'teringat dessert raya umah aku dulu?...kehkehkeh)

Sempatler gak menghulur setupperware utk jiran hujung umah no.1 tuh...hihihi...


Then lepas zohor gi umah ayah sedara abang kat puchong yg baru balik dari mekah...

Malam plak... taip entri nih.. kehkehkeh...


Pssttt..... minggu depan minggu yg amat padat bagiku...

- anak boss bertunang..
- adik ipar kahwin
- year end..

Nampak gayanya HUJUNG TAHUN NI ATAU AWAL TAHUN DEPAN BARU KITA BERJUMPA kembali yer... huhuhuhu... (kalau sempat mencelah waktu.. gue nak gak update and jalan2 blog kengkawan.. I'm gonna miss u alll....)

Skrg tgh sibuk buat persiapan bertunang anak Boss and persiapan kawin adik ipar...

sempat gak adik ipar aku 'pow' aku mende alah ni.. ooo.. pandai ko yer adik ipar sayang oiii... ko 'pow' tak hengat yer.. mentang2 org kata nak sponsor.. and bagi 'kebebasan' memilih...

takper takper.. yg penting ko nak kawin dik oiii.. setakat cadar pengantin.. takder hal babe.. hehehhe...

(ppssttt... kak unibers and kakpiah.. kalu korang tak kawin lagi, mau gak gua bagi adiah ni kat korang.. tapi opsss.... korang dh 'terlepas waktu'.... warghkahkahkah.... jgn mareeee.... jonis jom jom jom... hehehehehe.... iina.. ko minat bear bulu2 jer kan.. ko tak minat cadar2 ni kan.. hihihihi... gurau jer... hahaha...)


12 comments:

iina said...

waaaaaaaaaaaaaaaaa sekali lagik aku jelesssssssssssss.. udah ler aku yang suggest ko p muara tu.. alih222 ko p dulu.. nie aku takleh tahan nie.. memang aku jelesssssssssss.. udah bertahun2 aku request ngan pakwe aku.. dah selama bertahun2 tu ler dia tak nak p.. macam2 jek alasan dia.. dah tak sedap ler.. tak best ler.. tukang masak dah tukar ler.. grrrrrrr grrrrrr jek aku rasa.. alih2 ko lak p.. uwaaaaaaaaaaaaa rasa cam malam nie gak aku nak balik mesia hehehhehe

teddy bear?? ko bagi yg paling beso leh? kecik2 tak nak peluk pun terlbih muat muahahahha..

bagus ko buat pelaburan utk anak ko.. selagi ada duit apa salahnya.. aku sokong jek..

aku cadar tak nak!!! sini melambak cadar macam2 fesyen.. jgn jek cadar.. cover duvet pun melambak.. umah aku ada 3 bilik ada 2 katil double.. cadar dah banyak kat umah aku nie.. mesia ye cadar design xsecantik sini hehehehe eksen aku ekkk ;)

Ungku Nor said...

alaaa..walopun kami ni dah 'terlepas waktu', sekarang pun masih buleh kasik adiah cadar cecantik aper..ahakss.

cakap kat nureen, auntie kakak nak sewa rumah dia, buleh tak?
kasik sewa murah2 je tau. kalo memahal, auntie kakak kensel nak amek jadik menantu.
satu lagi, sila fully furnishedkan rumah nureen tu dulu ye, senang auntie tinggal nak bawak badan je dok kat situ..ahahahaha ;p

p/s tinyyy, hang punya barang nak buat puding, dia punya banyak macam nak buat open house 500 pax la weihhhhh..;p

KAK LONG said...

muara kuala gula best jugak, semua menu kat tanjung harapan tu ada plus gulai ikan sembilang, yg ni confem tak de kat tanjung harapankan??? rega dia pun 50% lebih murah .....apa pun TQ la sudi buatkan aku desert yang sedap tuh.......

KAKTINY said...

iina > hehehhe... takpa.. takpa.. ko jgn jeles2.. aku dh ‘terror’ jalan nak pi MUARA tuh.. senang jer.. kehkehkeh… ko balik sini nanti.. TERUS KITA PI MUARA… (ko dh list tempat makan yg kita nak pi?.. hehehhe…)

aku tahu kat sana mesti lagik byk cadar yg cun melecun kan kan kan.. takper takper.. nanti ko grad PhD nanti.. aku bagi TEDDY BEAR yang besarnya kalah bantal ko.. buleh ko peluk2… hehehehhe


Ungku Nor > nureen kata.. utk MIL dia.. no hal punyer.. siap tv LCD ngan astro dia pasang kat umah tu… utk MIL dia tgk Channel 611 (warghkahkahkahkah...)....
(kekalau terasa nak lariikkk tu.. takyah pegi DUBAI... singgah jer kat umah nureen tu.. kehkehkeh…)

Pudding tu buat banyak sbb nak bagi jiran sebelah menyebelah.. (tapi tak dapat nak panjangkan ke ulu langat dan seremban… kehkehkeh)


Kaklong > ni yg aku nak ikut hang balik kampung nih.. nanti2 free nak ajak rizal ikut hang balik kampung ler.. makan kat muara kuala gula.. hmmm… set time jom.. kihkihkih…

Alah.. dessert tu sepele jer.. takdak hal punyer... utk hang.. APA SAJA MY DEAR… hehehhee…

Masy said...

ooo akak kenal jugek nurul ni eh. nurul ni satu course dgn org, sebaya tp dia senior satu batch. ni apsal kecik nau gambaunyeeeee hehehe

KV said...

wah, pack sungguh jadual kak tiny tu. Mengah baca.
Err...kv pun ada masalah nak dok semeja ngan bos bila makan. Hihi

goasop said...

wahh bz sangat kat tiny. pagi petang smpai malam ber-xtvt. saya bace pun laju2 je. mengah. sb cam bz sgt kak tiny ni. ehe =)

eddie dewanaga said...

*Tok Ajis Sattar dah sihat ye, ari tu masuk ward kan???

*antara hero2 gua ni, dan Tok Sudin(S. Shamsudin) jugak yg tinggal kat S'pore sekarang...

Tijah Lawa said...

cem tu mak suh dia beli sindri je la umah. mak kalu ade duit lebih mak nak berpoya2 ke itali & milan jer...dubai tanak yer!!! wakakaka

lupekanje said...

acik pun nk join ungkunor, klu tension, kiter lepaks kat umah noreen yekk..boley yek nureen..boleh la...bolehlaa..
fully furnish ye..bukan basic furnish..siap tv lcd screen 3 bijik, siap Htheater utk bkarok skali.. katil double decker...kt bilik tamu...(pesal mintak double deck nih..), dapur siap oven bagai...nk suh ungkunor masak ..

Mak Su said...

ingat! ingat! sedap! ohhh, tiny buat sendiri ek.. ? wallaa!!

KAKTINY said...

Masy > ohh.. baby kenal gak ngan dak nurul ni yer.. gambo kecik?.. tangkap guna henpon jer.. hehehe.. standard saiz…


KV > mmg pack.. rasa pening dan lenguh kaki sumer cukup.. sampai ada yang schedule yg tak dapat nak buat.. huhuhu…
Pasai dok semeja ngan bosss….. huhuhuhu… tak best aaa jadik bini boss… huhuhuhu…


goasop > kaktiny nak taip entri pun rasa cam maleh jer.. byk sgt gambo nak upload.. hehehhe


eddie > Alhamdulillah Nampak sihat jer.. diorang kat sana request sampai 4 lagu.. tak berenti dia dok nyanyi… hihihi..


tijah lawa > ituyg mak ayah saya pesan kat saya kak jah oiii… sebab tu saya beli umah sendiri… heheheh.. hajat nak berpoya nk pegi glasgow kat iina tu mmg ada.. tapi.. takleh ler lagi.. huhuhu… (dubai Cuma akak sorang tu jer yang nak.. tiny pun taknak… kahkahkah…)


acik > mak aiii… request… tak balik modal nk sewakan.. hahahhaaaa…. buleh jer.. yg penting teman nureen mandi kolam pastu pi jalan2 kat taman tasik tu pastu layanz dia sembang sampai dia bosan dan tertido..


maksu > heheheh… ingat yer maksu yer.. kalu baby w tingin nak makan.. calling-calling jer tiny… leh den buatkan.. hehehe..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.