Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, December 23, 2008

Jangan dengkikan aku... (sentimental blues 2)

Pasal entri ‘rumah nureen’ dan result aku tuh, aku rasa ada yang bagi pandangan negatif (rasanya lah..).... MAAFLAH... bukan aku nak menunjuk kata aku mampu atau aku bagus.... TIDAK SAMA SEKALI.. CUMANYA... aku nak berkongsi kegembiraan aku dgn insan2 yang bernama sahabat... yg sudi berkongsi cerita dgn aku...

Setiap orang ada kisah dan sejarah masing2.. ada suka dan duka kehidupan masing2.. tapi takkan kita nak reveal semuanya kan?.. ada yang kita KENA SIMPAN sendiri.. ada yang kita TELAN BULAT2.. ada yang kita nak sangat BERKONGSI dengan orang lain..... dan ada yang kita perlu luahkan.. .. (kalau tak… buleh jadik kureng waras babe..)

Aku jugak tak terkecuali dalam mengharungi detik dan putaran roda kehidupan aturan Allah… cumanya… bak kata kakpiah.. takmo pikir yang tak best-tak best... sekarang nak bergelak sahaja.. dan setiap orang ada ‘sesuatu’.. kan piah kan kan kan…

Aku menulis ikut rentak aku.. untuk semua sahabat.. aku mohon baca dgn nada aku..

Pasal reta benda nih.. ini azam kami adik beradik sebenarnya.. mak ayah dah pesan.. mak ayah tak tinggalkan harta kat kami melainkan pelajaran.. sebab tu mak ayah sanggup bergolok bergadai agar anak2 semua berjaya… kata mak ayah.. dgn pelajaran kami buleh cari harta menimbun…

Ayah dulu.. arwah tok ayah (bapak ayah).. org kaya Sg.Dua.. buleh kata semua tanah kawasan tu TOKAYAH punya.. tapi oleh kerana TOKAYAH KAHWIN DUA.. semua harta dapat kat yang TIRI-TIRI jer.. dan ayah aku sebagai ANAK LELAKI + CUCU SULUNG - hanya dapat SEHELAI KAIN PELIKAT ARWAH…itupun ayah yg mintak.. (bukan aku nak ngungkit tapi aku sedih sebenarnya…)..

Mak pulak.. teringin nak kerja.. tapi arwah tok bertegas.. POMPUAN TAKLEH KUAR KEJE… duduk umah jer.. (ada ke masa mak dpt interview Inspector Police, arwah tok ikut teman.. dah kena gelak dek pegawai2 interview.. diorang perli mak.. diorang kata “takkan nanti bila operasi nak kena bawak mak teman jugak”…).. kesian mak.. hajat utk merasa KERJA..tak tercapai…

Mengenangkan 2 kisah nih.. (byk lagi kisah sedih dan pilu mak ayah… tapi itu nanti aku suh mak buat blog utk citerkan.. kehkehkeh)… aku jadik ‘TEKAD’ dalam diri.. yg aku nak MAK DAN AYAH BANGGA sebab walaupun mereka tak ada HARTA WANG RINGGIT dan PANGKAT KERJAYA YANG TINGGI.. tapi MAK AYAH ADA HARTA YANG PALING BERNILAI….. KAMI…. ANAK-ANAK!!... dan sebab itu azam aku adalah AKU NAK MEMBAHAGIAKAN MAK AYAH DENGAN CARA AKU SENDIRI tanpa peduli apa yang orang lain nak kata… as long as MY PARENTS HAPPY…

Dan.. mak ayah amat bangga bila kami anak2 ada rumah sendiri… jugak diorang bangga kalau kami cemerlang dalam pelajaran .. SEBAB…. DULU MEREKA TAK DAPAT MERASA ITU SEMUA….

Dan kenapa aku berazam utk BELI RUMAH utk Nureen dan Zaqwan adalah KERANA AKU TAK DAPAT MERASA ITU SEMUA… aku tahu MAK AYAH TAK ADA HARTA BERUPA KEBENDAAN UTK DIBERIKAN KEPADA AKU… (rumah kat kampung dan yg kat kulim tu utk adik2 lelaki.. sebab mak kata diorang kena bela anak orang…)

Oleh itu… AKU NAK ANAK2 AKU RASA APA YANG AKU TAK DAPAT RASA… SALAHKAH??!!!...

Aku pun banyak yg tak dapat berbanding apa yang orang lain dapat.. tapi aku lebih fokus kepada apa yang aku ada berbanding apa yang aku tak ada (kan kaklong kan... 'merenung bulan'... hehehheee...) DAN UNTUK ITU AKU BERSYUKUR…

Aku sedar aku manusia yang serba kekurangan.. banyak kelemahan... tak lari dari melakukan dosa dan aku tahu banyaknya kekhilafan aku... namun.. aku juga ingin bahagia dan berkongsi bahagia ini dengan org yang membahagiakan aku dan yang membuatkan aku bahagia... jadinya.. kenapa dicemburui aku?.. dibenci dan didengki akan diriku?... aku juga tidak terkecuali daripada dugaan dan 'habuan'.. cumanya... TUJUAN AKU BUAT BLOG UTK LARI DARI "KISAH SEDIH" dan "CERITA PEDIH".. aku mahu GEMBIRA... jadinya.. jgn jadikan "BLOG" aku utk mengutuk, mencari salah aku dan MENGENAKAN AKU... TOLONG!!!... aku MOHON!!!...

Tak siapa di dunia ini yang hantar sirih junjung minta pada Tuhan utk hidup susah.. PASTINYA SEMUA ORANG BERDOA INGINKAN KEBAHAGIAAN… aku, kamu, mereka dan semua.. MAKANYA.. CARILAH KEBAHAGIAAN ITU.. (tanpa mengganggu-gugat dan dengkikan kebahagiaan orang lain… hhuhuhuuuu….)

31 comments:

iina said...

Tiny

Kita tak mampu buat semua org gembira.. dan kita juga tidak boleh paksa orang suka dengan kita.. terima cara kita..

Jika ada yang kata apa juga itu maknanya mereka cemburu.. andaikata mereka pula yang dapat perkara yang sama? dan mereka pula dicemburui?? ahhh masa tu baru tahu langit itu tinggi atau rendah.. naluri dan kehendak manusia itu sentiasa ada untuk berlumba-lumba.. cuma bagaimana kita lihat dan terima ia dalam hidup dan tunjukkannya dalam bentuk sikap dan tindakan

Jika ada yang rasa tidak selesa.. tidak suka.. senang je.. tak usah baca dah.. lagipun aku percaya setiap blog dicipta lebih berbentuk luahan peribadi tuan empunya.. sebab itu.. adakala bersahabat kita perlu juga hati-hati..

Teruskan niat yang baik.. yang penting diri kita, keluarga kita dan sahabat-sahabat kita yang sentiasa percaya dan tahu siapa diri kita.. orang lain?? aku pernah kata pada seseorang.. 'adakalanya berkawan dengan seseorang itu, kawan pun tak untung apa-apa, tak kawan pun tak rugi apa-apa' so lebih baik utamakan diri.. keluarga dan sentiasa ingat tanggungjawab pada diri, persekitaran dan Allah s.w.t

Senyum selalu k..

Ungku Nor said...

ciss..ada langau dok kacau lagi kaa??
nak kena masak jadik karamel langau ni gaknye..hisshhh...

Abahnajwa said...

Kak Tiny..

Hidup ini bagai buffet kak..Kita cuma makan mana yang kita suka jer..

So buffet ynag Kak tiny sajikan dalam blog ni untuk sesapa yang nak happy2..Jangan ada yang nak cuba letak racun lipas ker racun langau ker..round-up ker kat Blog kakak aku ni..

Kalau sesapa nak bermaharajalela..korang bukak blog sendiri okeh..

Kak Tiny..

Jangan sedih2 Kak...kami sekeluarga akan sentiasa mendorong akak dalam apa jua situasi..

Senyum sikit kak..senyummmm...haa..basah lagi..kikikiki

cikgu jawe said...

sabar kak tiny. Allah lbh tahu apa yg dlm hati akak.

Monkey D Luffy said...

kak... aku sungguh bangga dengan mu. serius

goasop said...

kaktiny,

teruskan cerita2 menarik akak. sy ske layan. hepi. wpun bukan sy yg dapat 4flat.. sy hepi! dpt rasa excited nya. ehe.

Neeza Shahril said...

sabar Tiny.. biasalah tu. Orang yang dengki memang tak suka tengok kejayaan orang.. biasakan kita tengok (especially melayu la). Susah sangat nak puji orang. Tapi, bila orang buat tak elok, laju aje nak mengata. Padahal Islam tak ajar gitu pun..
Akak suka tengok result Tiny yang cemerlang. Akak suka tengok Tiny happy..
Don't worry pasal orang yang dengki tu. Takde kerja lain lah tu...

xiiinam751 said...

Sis....sebab dengkilah ckLah kena santau...sampai sekarang masih bersisa sakitnya....(baca entry ckLah sekitar Mei Jun)
Apa puncanya?
Banyak. Kekadang kelebihan yang Tuhan bagi kat kita, dirasakan sebagai satu dosa oleh seorang pendengki. Kita doakan, semoga Tuhan beri yang lebih lagi kepada pendengki itu, agar dia puas.

Paling kelakar, antara banyaaak elemen yang dia dengkikan ialah..xiiinam751. Sebab tu ckLah jadikan nama blog!!

kamar hati said...

tak mo sedih2 la kak...senyum2 selalu k....bgtau kita sapa yg mengganggu gugat emo akak ni...kita nak cobit2 skit...hihihi....

dah tak mo sedih2 k... (",)

KAKTINY said...

iina > ko selalu buat aku senyum… ayat-ayat CINTA ko.. buat aku bersemangat semula…. Terima kasih sahabat… aku penat sebenarnya.. penat ‘mendengar’ dan jadi ‘takut’ utk berhadapan.. tapi.. itulah.. aku tak buleh larik dari perasaan hasad dengki manusia.. life must go on… dan looking forward to makan-makan dan jalan-jalan dgn ko.. (kat mesia tau.. kat mesia.. hihihihi…)


Ungku Nor > hahahhaaaa… oke gak tu kak.. buat caramel langau.. tapi.. utk ini, akak kena guna baaanyaaaakkkkkk susu F&N campur ideal dan segala susu lagi.. sebab.. PAYAU GILERS LANGAU NIH.. hahahahhaha…. Hhihihihi…


Abahnajwa > betulkan abah… kita nak hepi hepi jer kan kan kan… terima kasih atas sokongan dan dorongan… eh eh.. memang dah basah ler. Basah dgn air mata.. terharuuuu…. Sambil tersenyum… gembira… terima kasih..
Salam utk abah, kak ain dan anak2 di sana.. ada rezeki kita jumpa yer..


Cikgujawe > terima kasih CJ… dan Allah jua maha mengetahui apa yg ada dlm hati mereka.. huhuhu…


Kapten > mmg le ko bangga dgn kaktiny.. sebab KITA SAMA-SAMA SEKAPAL SENGAL.. (kak ungku dh bagi anugerah sengal ni kat kita dua orang.. warghkahkahkahkahkah… hihihihi…)
Terima kasih dik…


Goasop > terima kasih dik.. kaktiny amat menghargainya… teramat amat……


Neeza > kalau islam itu benar2 dijadikan landasan.. alangkah indahnya kan kak kan.. huhuhu…. Terima kasih atas dorongan dan sokongan kak.. terima kasih..


ckLah > makkk aiiiii… sampai kena santau?... YA ALLAH.. naper lah sampai camtuh sekali…. Nanti tiny nak tgk akak punyer entri lepas2.. huhuhuu..
No plat kete tu pun jadik isu?.. ituler manusia kan kak.. rezeki msing2.. naperlah nak didengkikan?.. TAK PAHAAAMMM!!!!...

KAKTINY said...

kamar > sayang dia tu.. hihihi... mmg tgh kawal diri utk tak sedih2 dah.. huhuhu...

tentangseseorang said...

kak...
buat blog hati kena kuat oooo...
susah sgt akak moderate jer....
akak komen tak best tak yah approve.
gue balik kg hari nih yeeehaaaaaa

Masy said...

kak tiny sayang..

klu ade yg dengki, tu tandanya akak mmg dah bjaya. sbb org klu tak bjaya, takde nye org len nk dengki, betui x? jgn salahkan diri akak klu org lain sakit ati, dorang tu jee yg byk penyakit jiwa di mana tempat yg seswai utk mereka itu adalah di spital sakit jiwa bsama2 datuk khalid muhd.jiwa.. opsssss salah2. sila potong nama datuk K itu ya.

be hepi, akakku! u deserve everything u have today.. tu dia speaking! hahahaha *hugs*

(tp sy pon jeles gak. hahahahaa tp sy bukan langau tauuuu sy butterfly lalalala)

Anonymous said...

kak tiny,

sejak sy bc blog akak ngan blog kak long sy bersemangat semula nk blaja sambung master. sy igtkan bile dh keje dh kawin..dh x bleh dh nk blaja lg.....tp akak b2 membuktikannya boleh. 4 flat lg tu....ni semangat ni...

All the best akak.

chyAzl
silent reader tp bkn langau

ladylikeme said...

salam...

saper yang jadik langau nie...nanti kita bagitau kat puaka niyang rapik...heheheh..
citer akak buat kite bermotivasi tau...toksahah dok pedulikan kata org...
org nie kiter miskin pun depa kata..kiter senang pun depa kata gak....

ps/utk baby: nanti mama nak beli umah gak la kat anak mama nie

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, wish you and family the best of Seasons greetings and happy holidays.
Have a happy new year.
Best regards, Lee.
ps, its snowing like crazy now!

lupekanje said...

Tiny..
ala..pedulikla kat org lain..tk kira la dia dengki ke ..tk dengki ke...
Ini kan blog kita...sukati kita la nk tulis apa...bak kata Abahnajwa tu, blog ni cam buffet..klu suka...sila masuk dan baca. Kalu tk suka...sila pilih lainnya blog yang rasa suka...
Tapi acik tk nk ungkunor nyer karamel langau tuh...bluweak...

Tambah sikit...ni kenyataan brani mati..
senornya...kkdg kita blh pakai komen2 negatif utk muhasabah ke..muhasarawak diri..ok..
sebab knkawan menyokong mang ramai..tpi ramai juga knkawan yg tk brani menegur kesalahan kita kalu kita salah, sbb nk jaga ati kita...so, kita judge sendiri setiap komen yang menyakitkan ati..mungkin we can make use of it untuk muhasabah diri..
macam perlunya ada parti pembangkang dalam pemerintahan... bukan untuk mengkucar kacirkan negara, tetapi untuk membaiki kepincangan sekiranya ada...
Ok..peace...harap tk amek ati klu apa yg acik kata ni menyinggung..tk bermaksud..acik tk dongki yo...hehehe..tapi acik tompang gembira bila org lain gumbira..

eddie dewanaga said...

bermacam ragam manusia...
tak dapat korek kita punya hidung,
dia try cungkil bijik mata.

AHMOI said...

salam kak..adatlah tu kak..nama pun manusia so mana ada hati yang sentiasa bersih. Biarkan apa orang kata dan dengki sangat tu..janji kita tau apa kita buat..payah sangat PANCUNG jaaa pala sapa yang dengki tu..hehee

Abang Long said...

Kak'sTiny'sRich's ku sayang.

Abang long terima Kak'sTiny's Rich's SEADANYA. Hik hik hik.

Biar Hidup Susah, Tapi jangan menyusahkan orang. Biar hidup senang dan boleh menyenangkan orang.

masni qisrine said...

kaktiny

sy dh private my first blog-jgn tergezut ek. sbb ada mslh2 peribody sket so sy filter la xmo bg sumbody tu baca abt my life. evntho sy pun doubt yg dia akn baca..ehehehe...

selain tu sy dh bt satu blog baru.kiranya dh ada 2 blog-persenel & books.
singgah2 la yer....

http://atreyu1105.blogspot.com

TokMa said...

Lain kali kalau nak menangis nak mengadu dumba...pi duduk termenung kat tepi kolam tokma ...ngadu ler ngan ikan2 koi tonit2 tuh...sure punya tak sampai kat orang lain, sebab ikan2 tuh pandai tutup molot tempayan kemas2 ketat2...!!!!

chinta said...

kak tiny,
sedih plak baca entry nie...tp ape yg terjadi dgn hidup kita itulah yg membuatkan kita kuat sebenarnya...tiada mak ayah yg taknak tengok anaknye senang...

Tie said...

Hi hi...Sebenarnya itu juga yang kak tie rasa, selalu terfikir adakah bloggers anggap Kak tie ni bragging?? Kita menulis kerana kita nak luahkan sesuatu, nak kongsi suka dan duka. Kekadang orang tak faham, nampak yang buruk je... Tiny kan dan baca entry2 pelik kak tie tu... Lantaklah apa orang kata, pedulikan aje. Yang penting kita bahagia dan kita tahu batas2 kita sendiri..

P/s: Selalu fikir positif je...kalau fikir tentang perasaan orang, tentu jadi Tingtong macam makcik kepoh ni...ha ha..

Yunus Badawi said...

Tiny persetankan mereka yg dengki dan irihati. Teruskan usaha dan berserah serta bertawakal kpd Allah. Yg penting kita cari keredhaaanNya.

blackpurple @ jowopinter said...

Macam-macam manusia di muka buni ini kak Tiny.

Biarkan, buat tak tau saja.

zino said...

kak tiny
zino tak berasa heran kalau benda hasrat dengki ni masih lagi berlaku dalam masyarakat kita.. kerana sejak dulu lagi benda ni dah ujud dan ia akan terus ujud selagi masyarakat melayu ujud..(kenapa melayu? je)

so biar kan je.. dan kita tak akan berupaya utk melarang menahan mereda atau menghapuskan nya.. asal kita tak terikut rentak mereka sudah la.. kita kawal diri kita.. jangan kita mempunyai perasaan yg sama seperti mereka..

semuga terus sukses..

kakpiah said...

agaknya org yg rasa 'kureng senang' ngan cecita hang nk beli umah kt anak2 hang tu TAK PAHAM konsep blog kot kak..
hang mahapkan je la kak..
blog nih kan luahan rasa sang penulisnya..
sukatik la kan..
lain la kalo hang cita kata nak beli umah banglo kt anak2 hang peh tu hang perli2 dia dok umah flat .. haa.. kalo centu buleh la dia nk saket ati kan..??
nih hang cita pasai impian hang.. cecita hang.. ish ish ish.. org2 centu mmng 'jiwa yg saket'..
lantak pi la kak.. janji hng dpt CGP 4 pointer gitu.. yiehahaa.. yabedabeduu...

KAKTINY said...

Ady > ingatkan buat blog buleh “RELAX”.. tapi lagi dahsat dugaan daripada “kerja ngan kawin”.. pekehal tah!!...
Masalahnya.. bukan ‘diorang’ tu komen kat blog.. TAPI LIVE IN CONCERT…
Nak MODERATE camne???... NAK delete NGAN apa?..
(eleh.. gue pun balik kampong gak lerss… balik kampong abang… muar..)


Masy > ituler.. tgh motivasi diri camtu ler nih.. hehehhe
Ko jgn nak jeles2 kat kaktiny… kang kaktiny simbah ngan sup jonis.. hehehehe


Anonymous (chyAzl) > terima kasih sudi singgah… bab belajar tuh.. sambung lah.. rudi tak sambung.. sementara ada peluang dan rezeki… teruskan niat tuh.. kalau kaktiny buleh.. kalian mesti lagiii boleh..
Thanks for coming here yah.. heheheh…


ladyLM > puaka niyang rapik?.. ko jangan weh.. hehehehe…. Betullah kan.. buat apa pun org kata gak.. cam kisah lukman hakim ngan anaknya dan kambing diorang tu.. kan kan kan…
p/s : tanamkan azam tu pada baby tu.. InsyaAllah.. kaktiny doakan berhasil.. amiiinnn….


Uncle Lee > I really wish I can write something so ‘beautiful and lovely’ like your writing.. I always enjoy reading all your write up.. and you entry make my day full of ‘wondering how beautiful life is… ’.
Best regards Uncle Lee…


Acik > tgh belajat utk “TAK PEDULI ORANG” ler ni acik… hehehehheeee….
Tiny suka org komen tiny.. suka sangat.. sebab kalau tak komen, kita tak tahu kelemahan diri kita dan kita tak tahu paa yang kita buat tak betul di mata orang.. KOMEN IS NOT A PROBLEM… BUT.. kalau nak MENGHANCURKAN PERIUK NASI DAN TALIAN SILATURAHIM… itu yang buat tiny HANGIN SAMPAI GLASGOW nih.. hehehehe..


Eddie naga > betul naga… betul tuh… ko sembur skit ngan api ko tu kat org2 cam nih.. hahahhahaaa…


Ahmoi > adikku sayang.. kalau buleh pancung mati.. pergh… best gilers.. (takpun sesilap.. kaktiny kena pancung duluuu kot… kah kah kah)


Abang long > “Biar Hidup Susah, Tapi Jangan Menyusahkan Orang. Biar Hidup Senang Dan Boleh Menyenangkan Orang..”… tiny simpan kata keramat ni… terima kasih…


Masni > aduhaiii…hmm… wokeh.. kaktiny akan ke http://atreyu1105.blogspot.com pulak.. yer.. hehhehe


Tokma > ituler.. pasni nak pi ngadu dumba kat ikan conit-conit tokma tu ler… hehehehe (dh senang nak masuk umah tokma.. ada pintu ‘kecik’.. takyah bukak pagar besar dah.. hahahhahahah…)


Chinta > betul kan.. mana ada mak ayah nak tengok anak dia susah..


Tie > susahkan kak kan.. nak predict hati org.. nak minta diorang ‘baca sama nada kita’.. tapi tu ler.. tiny tgh belajar positifkan diri… hihihi


Pak yunus > benarlah.. keredhaan Allah paling utama…


BP/JP > mmg tahu perangai manusia byk ragamnya.. dan mmg cuba buat tk athu jer.. tapi kalau dh ganggu gugat periuk nasi kita.. kisah hidup dan masa depan peribadi kita.. buleh ker nak buat tak tahu? Huhuhuhu…


Zino > tgh belajar menahan dan redha.. huhuhu… juga tgh mengawal diri dari terjerumus dalam amarah dan dendam.. terima kasih uncle zino..


Kakpiah > hang mmg best.. ni yg buat nak banjer hang makan kat joniss… kat pappa rich.. kat …hmmmm… hah!!... kat kedai mamak BRJ.. CAPATI… feveret hang kan kan kan.. hehehehhee….

KAK LONG said...

lah! nak fikir apa org kata mati oiii.....

broshy said...

sabar la kak,
kadang2 dunia ni tak adil...
kadang2 dunia begitu kejam...
sedangkan kita tak bt salah ape2...

ape yg penting ialah kita perlu terus berdiri, kumpulkan segenap kekuatan yg tersisa untuk kita berlari kembali...

biarlah mereka dengan dunia mereka,
ingatlah dunia ni bulat...hari ni mereka di atas seronok aniaya dan tindas kita...hari esok bila berada di bawah, baru mereka tahu keperitan kita...

Allah Maha adil kak,

kuatkan semangat dan akak tak keseorangan...kami semua boleh membantu...:)


sabarlah kak,

cerita kita sama tp tak serupa...:)

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.