Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, December 15, 2008

ni intro jer...

Banyak citer hujung minggu yg nak diciterkan.. tapi .. nantilah jap ek.. masa cam tak der je nak ngadap komputer ni kat umah.. jap jap ada hal kat luar umah.. jap jap ada hal kat dalam umah.. - tu yang terbantut jer aktiviti penceritaan dlm blog nih.. hiihii..

aku citer intro jer lah.. full cover.. nanti bebila aku rajin nk upload gambo.. byk gambo yg best2.. kehkehkeh...

tapi yg pasti.. aku nak tayang kat kak piah ngan kak tijah lawa ngan kat acik.. mende nih.. hehehhe...



(adakah anda kenal apa yang dipingganku itu?.. heheheh... telur 10 bijik (bukan 2 bijik yer cik kak jah oiii...), susu cair ideal 2 tin, gula 10 sudu.. - ada betui ka itu resepi wahai tok guru unibers?.. hehehhe)

- menu POJAAAN MALAYA.. yang dihasilkan oleh DIVA UNIBERS ini.. kehkehkeh... Puding karamel yang SANGAT CUKUP SIFAT RASA PERASA SEGALANYA... yummy yummy...

Aku DERA ZAHIR BATIN akak unibers kita ni (yg mulanya merancang utk berehat.. bertukar menjadi CHEF DIVA dlm umah aku weh..)

tengoklah gaya chef DIVA unibers yang baru kena dera.. segala menu aku 'kerah' suh dia masak... "penat weii.. penat!!!"

antara menu yang dengan berjayanya aku request.. :
1- CUCUR UDANG unibers (tak jeles kat abah najwa dh sbb kak ain rajin buat resepi nih.. eden dapat rase air tangan tuan punya resepi weh.. hahahha)
2- PUDING CARAMEL unibers (aku tau kak piah, kak jah ngan acik menggelupur jeles kan aku.. kehkehkeh...)
3- PAPRIK SEAFOOD unibers (aku dh tak jeles kat kak jah dh.. pasai aku pun dapaaatttt... hahahah)
4- dan paling BEST.. LAKSA UTARA unibers... hahahhahahhaaaa... aku suker gilers beb...

tu baru 2 hari setengah.. kalau 2 minggu.. maunyer buleh buat buku resepi menu yang aku 'mohon setulus jiwa dan raga' suh kak unibers kita ni masakkan.. (kan aku dh kata.. bab suh aku beli barang.. mmg laaaajjjuuuu jer aku pecut.. bab masak.. mmg aku 'pass sudip' kat akak.. kehkehkeh...)

bak kata abang ---> 'kak ungku tu takyah kerja pun takper.. bukak kedai makan.. dia masak sedap..' heheheheee... (implied meaning... tau ler aku masak tak 'berapa' nak sedap kan kan kan... warghkahkahkahkah... hehehhehee... no hal.. gua buleh belajar dari kak unibers.. kehkehkeh)


p/s : untuk kak ungku : apapun.. saya amat senang dgn kehadiran akak ke teratak santai saya... (ayat mengampu beb..).. time kasih daun keladi bunting jantan utk kak ungku diva unibers yg sporting dan happening dan anggun lagi bergaya di atas segala penat lelah menyediakan juadah... (bodeekkk beb.. bodeeekkk... nak suh mai umah aku lagi ler nih.. hehehehe..) JANGAN SERIK TAU!!!... hihihihihihihi....


37 comments:

Tijah Lawa said...

tijah benci tiny!!
tijah benci tiny!!
tijah benci tiny!!

ske taw buat kite jeles! takpe, k.ungku, sokgi aku bawak tolo 20 bijik, susu 4 tin umah ko eh kak??

paprik seafood aku dah buat tadi...checked. wakakaka!!!

iina said...

uihh.. nie tak leh jadi nie.. jeles.. aku pun nak join sama.. camtu kan sok2 nak wat open house leh import kak ungku datang umah ko ekk tiny.. sure maberles ye happening umah ko tu kan heheheh

cikgu jawe said...

apesal aku tgk chef diva unibers tu mcm nk makan org.. huhu.. kak tiny dera dia sampai kelepek gitu?. kijam!

lupekanje said...

menangih berlagu acik nih... uwaaaaaaaaaaahhh...ungkunor...ke mana kau campakkan bantal busuk ku.???!!!!!
tetiber rindu lak kat ungkunor..
Tijah.... besabar lah.. sok sok, kau booking ungkunor gak2 4 minggu yoo...hahaha..

tentangseseorang said...

kak zalim ko kak...
aku pun tak rekues memacam kat kak ungku :p

KAKTINY said...

Tijah lawa > AKU SUKA... AKU SUKA.. sukanya aku.. warghkahkahkahkah...
Ko bawak tolo ngan susu.. jgn lupo bwk gulo plak kak jah…(jgn terhangus cam yang aku buat kak.. kehkehkeh).. kang tak menjadik.. hahahahhaaa….


iina > aku tunggu ko balik iina oii.. jgn kata OPEN HOUSE.. OPEN TABLE… OPEN PADANG pun aku sanggup… ko balik jer, aku booking kak ungku stay umah aku seminggu.. kehkehkeh..


cikgujawe > hohoho… taim tu korang jgn ler berani dekat.. kalu rasa nak jadik sup korban.. silalah.. kahkahkah.. kijam tu title baru aku CJ.. kehkehkeh...


acik > hehehe... jeles yer acik... sukanya den dongar.. kahkahkah… takper.. esok2 nak booking semua sekali lepak kat umah tiny.. buleh?.. heheheh…

ady > ko ingat ko sorang jer dpt makan best2 kak ungku masak?.. nehi nehi nehi.. kaktiny pun tingin nak conquer gaks.. kahkahkah….

yani_worldpeace said...

bestnye..memang yani dalam progress nak study cemana nak membuat puding karamel nih...aritu try buat muffin tak jadik..waaaaa...tension betul...

p/s: biasa la kaktiny baru nak belajar variety masakan nih..hihihi

Ungku Nor said...

bapaaaaakkkk giler serik weihhh!!!

ingatkan pi 'ALAM DAMAI' tu dapat la tenang2kan urat saraf, sekali...cehhh..

baik gua terus pi Dubai kalo camni..bluweaakk ;p

Tie said...

Salam Tiny...hi hi..lama tak ke mari...masih sejuk lagik kat ganu ni..kain baju kat rumah tu dah macam kat pasar malam...janji ada tempat nak sidai..

Tu sedap nampak puding!! Pagi2 ni dah terliur pulak..he he..

ladylikeme said...

amboi.....kak tiny tue..seronok la tue...bleh dera kak ungku...(esanan yang menghasut..kak ungku.lenkali xoayah pi umah kak tiny dah..datang umah i jek...hehehehe)

tentangseseorang said...

tapi kak, skang nih kak ungku masak sesedap pun ady bulan leh makan. nak telan nasik pun seksa.

Kak Piah said...

entah kenaper.. rasa nyampah membuak2 pula di dlm jiwa ku ini..
blah la kak tiny!!!
sian aku taw..
aku tingin sgt nk mkn puding karamel tu..
alam damai ngan cheras batu 9 tu bkn jawoh sgt.. kalo ko roger.. musti tegedik2 aku dtg..
bencik!!! bencik!!!!!!!!

Intan Rosnitta said...

Semua menu tu nmpk sedap & mengiurkan...

Hehehe

:)

Masy said...

takmo komen papelah eheheh

KAKTINY said...

Yani > huish.. tok guru unibers cakap.. kalu nk buat, kena beli pengukus rega ratus2.. baru marbelers dan unibers.. kehkehkeh… (ayat menspedo tok guru…kihkihkih)


Ungku nor > tak kira.. lu serik tahap moyaaaaannnnggg sekalipun.. gua tetap nak lu dtg sini lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....


Damai ler sgt lu kat dapur gua kan kan kan.. (melayan dak markonah yang hampeeesss tuhhh... hahahahha)


Berani lu gi dubai.. gua tahan lu kat tol Senawang tuh.. huhuhuhu….


Tie > salam kak tie… tiny pun lama tak jalan umah kak tie.. biziz ler kak.. hehehhe…banjir tak surut lagi ker kak.. aduhaii..
Nak pudding tu?.. mmg sedap kak..marbeles lagik unibers.. heheheh


LLM > eleh... ko kat penang dik.. seremban penang tu kena lalu KL dulu.. so, kaktiny cekup kak ungku sblm dia sampai kat ko..kehkehkeh…


Ady > warghkahkahkah... eh eh .. silap.. huhuhu… sian dia tu.. kehkehkeh… rugi kak ungku masak stim ler aper ler kat ko tapi ko takleh makan dik oi.. rogi rogi.. huhuhu..


Kak piah > ko jeles piah?.. kahkahkah… sukernya kaktiny…kehkehkeh.. tu baru skit (baru intro piah oiii…INTRO jer tuh… hahahha) – pasni punyer citer laggiiii kaktiny KOMPEM ko akan rasa cam NAK BOM jer penghuni Alam Damai tu.. kehkehkeh… kitaorg dah macam dekat2 jer terbau ko masa tu..kehkehkehkeh….


Intan Rosnitta > kak.. mmg sedap kak.. bukan sahaja menarik.. tapi mmg seeeddaaaapppp... hhihi


masy > tau... ko pun JELES kan kan kan.. kihkihkih.... takper.. nanti kita GATHERING reramai dan kerah kak diva unibers masakkan.. wokeh babeh.. heheheh

en_me said...

ammvoiii kes dera ghupernyerr akak ungku ittewww..

lupekanje said...

jeles? oh tidak..bukan prinsipku.....asalkan ungkunor bt unibers dan tiny yg disayangi akan bahgia...hehe.. Aiyem hepi tuuu..
sbb acik tk dapek nk membahgiakan uols....hehehe..prasantun sungguh..!!

Uncle Lee said...

Hi Katiny, I enjoy reading your bahasa with the short cut words. Got to scratch my head abit to figure out the actual meanings, ha ha as bahasa saya before Merdeka.

By the way, that beautiful lady in red..you?
Wow! Talk about traffic stopper looks, *wink*.
You sure look very nice...ahemmm. Beautiful portrait shot too.
You should crop the picture, enlarge and frame....its a beautiful pose....a faraway look.
You have a nice day, and get your batteries recharged, pakai la Everready, ha ha. Lee.

AHMOI said...

ermmm..cam sedap..ok chef diva unibers..moi akan terjah ke seremban n.week..moi pun nak sama menu cam ni gak...hehehe..kak tiny...lak moi nak akak buat air yg sedap2 punya..ok..hehehe

tentangseseorang said...

kak resipi ikan stim pun perturun dari gua le :p

Mak Su said...

amvoiii, masak masak masak, makan makan makan, maksu pandang pandang pandang ;p

Ungku Nor said...

sori ye suma.
akak pencen dari masak-memasak mulai hari ni, muktamad!!

hahahaha ;p

lupekanje said...

ungkunor,
jgn la pencen...acik lom mraso nasik paprik ayo tgn ungkunor lagik...!! hehehe..

whitetulip said...

wah...mmg cun masakan tue..pucing karamel..kali terakhir sy masak tahun 2007!

Monkey D Luffy said...

Lepas ni aku plak yer... aku pun nak gak org masakkan sodap2

amer zaman said...

salam kenal kak, ajar masak...

KAKTINY said...

en_me > dera kena masak.. upahnya bwk gi berkelah.. bulah camtuh?..kehkehkeh..


acik > iyerlah sgt acik tu.. kalu sekali lagi kitorang roger acik tapi acik tak turun.. mmg siap ler acik.. hehehheee….


Uncle Lee > Hi my dearie Uncle Lee…. My bahasa is so ‘lintang pukang’ – writing like talking in front of the chatters.. hehehhe… if in exam, definitely ‘cikgu rotan tangan’ coz a lot of grammatical error… hihihi..
Lady in RED?.. hihi.. NOT ME… it is KAK UNGKU (ungkunor.blogspot.com) – one of the blogger.. I import her to ‘masak-masak’ for our weekend.. hehehe…
Beautiful?.. I agreed with you.. she deserves the complimentary from you.. hehhehe…


Ahmoi > mmg sedap dik oiii… alah.. ko tu cecita tinggi nak terjah seremban plaks.. KL pun tak naik2 lagik.. bluweak.. hehehhe... air kosong ko nak tak?.. sedap ooo… baik utk kesihatan.. hahahhaa…


Ady > alah.. resepi jer ady punya.. yg masak kak ungku kan kan kan.. kahkahkah..
iyerlah iyerlah.. tauler ko pun pandai masak gak kan.. hah.. nanti2 kalu kak ungku tu plak yg sakit.. ko kena jaga dia triple baik dari dia jaga ko plak tau.. sungguh2 bersusah payah dia masak, sapu ubat, sapu minyak bagai kat ko tu.. punyalah dia jaga ko sungguh2.. ngalah jaga kucen nak beranak.. kahkahkah.. (hehehhe… dh sakit2 tu dok diam2.. jgn melawan ckp akak.. kehkehkeh…)


maksu > pasni kita roger2 maksu jugak yer.. kita makan besar kat Alam Damai nih.. hehehe.. mesti kecoh kan.. hahah..


Ungku Nor > tauler akak dpt jawatan baru kan.. contributor kat blog abahnajwa.. takkan dh ‘transfer’ liberpul.. dan dan nak ‘resign’ sudip kot.. kehkehkeh… hihihi..
NO WAY!!... request for PENSSION – REJECTED!!!... warghkahkahkah…


Acik > alah cik.. ko ngerang sakit skit.. golek2 buat sajak sadis sket.. tabah perisa suh anak2 ko raung raung pujuk madah pujangga di bawah bulan purnama.. kompem akak kita tu tak jadik resign.. kehkehkeh.. dan dan ni gak dia sampai… sbb terharu.. kahkahkah..


whitetulip > bukan setakat cun.. rasanya teramat MARBELES babe.. hehehe – masaklah lagi.. rugi tak praktikkan.. cewahh.. hihihi

KAKTINY said...

Kapten > lepas ni ko nak apa dik?.. nak kena demam campak gaks?.. kalu ko kena baru kitaorg masakkan utk ko.. kehkehkeh... buleh?..hahahha


Amer zaman > salam kenal utk amer gaks.. ko suh kaktiny ajar masak dik?.. pengerasnya.. sedia dapur cam Martha Steward.. kahkahkah (tu syarat kak ungku unibers tuh.. kaktiny follow jer.. hahahahhaaa) – ko jangan mintak kaktiny ajar.. kang dpt ajaran sesat kang.. nak masak paprika seafood – dapat tomyam seafood.. harruuuuu… kehkehkeh…

Yunus Badawi said...

Tunjuk gambar aje buat apa? lain kali makan sedap ajaklah kami.

Neeza Shahril said...

gambar2 food yang lain takde pulak yek..
tapi bagus gak..
kalau tidak mesti ada yang kempunan ;)

Abang Long said...

Nanti nak suruh paksa Kak's Tiny's Rich dan Kak Ungku Unibers mai rumah, nak dera dowang masak pulak.

KAKTINY said...

En.yunus > hehehe.. okeh okeh.. nati kita buat perjumpaan besar-besaran.. bawak makanan masing2.. kita lepak2 makan2 sembang gebang nak nak nak.. heheheh


Neeza shahril > hajat hati nak amik setiap satu kak.. tapi sian plak.. takut yg jauh2 tu ngidam plak..hehehhee


Abang Long > Anytime.. roger jer.. kitorang sampai punyer.. (tapi kaktiny’s rich kuar beli barang jer… yang masak.. kak unibers.. kehkehkeh…)

aNIe said...

Tiny...akak ni pernah buat caramel tu...last2 akak makan sensorang...sampai jelak...tu le first & last time akak buat...

Lagik pun akak tak suka manis2 sgt...

zino said...

kalau buat sendiri menjadi tak agaknya hehe

KAK LONG said...

amboi tak hantaq pon puding karamel kat umah aku......

KAKTINY said...

kaklady > la haii.. naper makan sorang.. lenkali hantar kat tiny.. mesti abiss.. kehkehkeh...


zino > nanti tiny cuba try test tengok k.. kalu jadik.. tiny pos kt en.zino yer.. hehehe.. tapi kalu tak sampai2 gak kat BTR tu.. makna kata.. TAK JADIK ler.. kehkehkeh..


kaklong > oit cik kak... hang kan takder kat umah.. hang kan balik kampung.. (jgnler buat statement bagi aku rasa bersalah babe.. huhuhu...)kehkehkeh...

Princess Liyana said...

hihihihi...kak ungku kna masak?ahaha..kena buli kat akak ek?hihih..seronoknya dpt makan..kt johnny lak tu....

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.