Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, December 04, 2008

Moderate


Seorang sahabat pernah ingatkan aku.... “nak tak nak hang kena la praktis pakai rate 5 atau 6 (moderate). Jangan memanjang nak pakai rate 10 atau 0 terus..............”

Hihihi.. mungkin tu kelemahan aku.. takleh nak start rapat dgn org.. kalu aku rasa ‘raksi’ (serasi) skit.. mulerlah aku meroyan sorang2.. nak over2 tingat, sayang, nak together-gather.. (tapi aku takder sampai meroyan kat laki org, hak org atau yang sama waktu dengannya yg buleh menggegarkan ‘arasy’ Allah.. yang tu aku tak gamak.. tak sanggup dan TAKKAN BUAT.. sebab aku sendiri berstatus ANAK, ISTERI dan IBU… aku tahu perasaan sedih, kecewa dan sakit peritnya kalau HAK YANG SATU itu diganggu-gugat.. tolonglah cari kebahagiaan masing2 tanpa menghancur-leburkan kebahagian org lain…)

Eh… eh.. dah dah.. lain plak aku bercerita.. kang masuk habis plak kes Abby-NH-Memey plak.. kompem berkajang berjela kalu aku dh start bab mende tu sumer.. hihihi… bak kata abang kat aku : Kalau ada Kementerian Wanita, Isteri, Ibu dan Sahabat.. abang calonkan Leen jadik KSU nyer.. (ssb KSU yang prepare text..) kahkahkahkah…

Betullah.. mungkin aku kena start praktis rate 4-5.. moderate.. tapi ada ker UKURAN BAGI PERASAAN?.. susahnya nak jawab… buleh ke kita benci org yang kita sayang sgt selama ni?.. semudah matikan enjin kete? (rasanya enjin kereta pun amik masa utk sejuk.. dia tak terus sejuk lepas kita “OFF”.. iyer tak?..)

Tapi menurut kata mak : Hang tu jgn kawan dgn org.. baik kawan dgn buku.. (mujur mak sebut buku.. kalau mak sebut BERUK?.. PADAN MUKA AKU…)..

Aku penah ungkapkan ini ketika mengadap Orang Hebat1 juga pada seseorang1 suatu ketika DULUUU ketika berlaku ‘sesuatu’ dulu…

Aku : I don’t mind if people hates me, talk behind my back. I don’t care. And I also don’t mind if they come to tell me where have I done wrong.. but why can’t they?.. why they did this to me? Up to this stage.. I really don’t understand.

Orang Hebat1 : I've been through all this.. A LOT!!.. xxxxx xxxxxx... you can't run away from it... You know what you are doing. In fact, you shouldn’t feel this way. But I think it is all about your pride, that’s why you come and telling me all this.

Aku : Yes, agreed. Coz I’ve nothing else TO ME MYSELF to care of except my PRIDE and MY EDUCATION..
Even how much I love my parents, they will die (either or).
Even how much I loyal to my husband, the ‘power’ to let me ‘go’ is in his ‘jurisdiction’.
Even How much I do concern bout my children, when they grow up, they will find their own way.
Even how much I close to my sibling, they will go to their ‘new’ family.
And even how much I’m devoted to my friends, they are come and go..


Aku lagi : So, what else that I can keep to myself?.. who else can protect these two things from me if not myself. If you enroll any program and get whatever qualification, even I’m the one who did all your assignment, but the final result – in the certificate, will be your name, not mine.

If people say that you are a ‘womanizer’ and because of that statement from ‘those group of people’, your marriage be ‘like hell’, can you just keep quite and BERSABAR?.. I don’t have that kind of SABAR..

UNTUK BERBAIK SANGKA DENGAN ORANG YANG CUBA TABUR PASIR KE ATAS PERIUK NASI KITA?.. Will you give a chance to these people? the person that you really LOVE BEFORE.. yang you anggap FRIEND.. CLOSE FRIEND.. or even BEST FRIEND?..

I would rather “SLAUGHTER” the RELATIONSHIP and SNUB that kind of friend.. rather than LOVE AND CARE to those who abhor me and trying to TIKAM BELAKANG like ****.

Agreed with me?.. Tak setuju dengan statement aku ni pon tak pa....

Tapi apa perlunya aku fikir “EVEN..... IF….”… baik aku fikir NOW.. CURRENTLY..

(alah... bukan aku sorang jer yang kena camni semua.. ramai lagik.. dan tak mustahil org tu pun esok esok kena gak.. hidup kita kan putaran roda.. WHAT GOES AROUND COMES AROUND.. kankankan... hari ni hari aku.. esok lusa sapa tahu.. sekurang2nya aku dh dapat 'kebahagiaan' daripada 'kesakitan' itu..)

Namun, apabila perasaan “SAKIT HATI” itu tetiba muncul... argghhh...

Segera aku pegang kata-kata sahabat yang jauh.. ‘jaga titis minyak di sudu itu agar tidak tumpah, sambil tidak mengabaikan apa yang ada di sekeliling, nikmati keindahan ciptaan Illahi ini..’ – apabila aku sedar reality ini, aku BAHAGIA dan terus tersenyum.. (pasti kau juga masih senyum wahai sahabat – walaupun tgh menggigil sejuk salji di glasgow sana.. hehehhee…).

15 comments:

kamar hati said...

fuhhhhh...berpoloh eden baca entry akak arini...hihiih.... (",)

jgn kusut2 kan fikiran tu yer kak...senyum2 selalu k... (",)

Masy said...

huhuhuuh pening paler baby... takpe2 org baca lg skali n cube menjiwainye ye. heehe

kawan dgn org rate brape kak? 6 setengah ke? hihihihii

ladylikeme said...

dua tiga kali chek baca entri nie,menghayati sungguh cek...last sekali yang cek bleh kata..

betul...betul...:)

goasop said...

haha.. kaktiny, mmg seswai pn jadik KSU, confirm xkan miss point. pjg bjela~ ehe. *gelak sambil mengiakan points di atas.

Intan Rosnitta said...

Susah nak jadi moderate dlm bab berkawan & berkasih sayang ni... akak pun sama. Kalau 0 atau 10 tu senang pulak.

Tapi akak pakai kasut size moderate tau, size 4-5 depends pada brand.

Hahahaha

:P

AHMOI said...

BERKAWAN MMG SENTIASA ADA PROBLEM..TP TAK BERKAWAN LG HARU BIRU..SO AMBIK JERR JLN RELAX..MAKNANYA YAG TEROVER SAYANG N JGN TERSOMBONG SANGAT..CZ JALAN MCM NI LAH KWN SENTIASA ADA N HATI KITA PUN TAK SAKIT TENAT...

BERILAH 2ND CHANCE PD DIA..ANGGAP JERSETIAP MANUSIA ADA BUAT SILAP..TP LPS TU JGN LERR TERLAMPAU CLOSE SGT DGN DIA..DAH JGN NAK SSH HATI LERR KAK OII..NNTI KEDUT LAGI BNYK...HAHAHAHA

Kak Piah said...

mcm yg aku ckp kt hng ari tu la kak.. prob hng nih mmng normal..

jadik betoi mcm ahmoi^ ckp..
kegkawan nih kena agak2 je la..
bila sampai satu stage umor nih..
kita kena lebih jaga ati sendiri..

tapi kak..
terer nyer ko spiking...
buleh la ajaq aku :D

psst.. tapau kan skek puding karamel kak ungku tu..
cam shedap jer bunyik...

Neeza Shahril said...

sesetengah orang memang tak reti hargai kawan.. diorang salah gunakan kawan..
takpe tiny.. asalkan tiny ikhlas.. Allah maha mengetahui...

KAKTINY said...

Kamar > hang yang baca berpeluh.. kaktiny yg menaip ni.. menangeh ooo… kihkihkih… chess… takda maknanya nak nanges bagai.. mmg maleh nk pikia tapi sesekali “MAI” teringat tuh.. grr grr grrr..


Masy > bukan masuk exam PTK pun yang ko nak fenin fenin hapai point saying oiiittt…. Kehkehkeh.. oleh kerana ko tu 3 suku maka kaktiny bagi rate sbyk itu jugak.. buleh?.. warghkahkahkahkah… (larriiiikkkkk…. Hihihihi…)


ladyLM > mak aii.. ko punya penghayatan macam tgk movie samarinda.. alah… masalah sepele jer.. tapi biasalahkan.. blog kan tempat LUAHKAN YANG TERBUKU.. kehkehkeh…


goasop > kaktiny kalau jadik KSU.. sian KM ngan TKM.. 2 hari 2 malam kena baca teks … kahkahkah


intan > betul kan kak.. bab hati dan perasaan ni.. susah nak bagi moderate bagai.. kalau setakat borang prestasi kerja tu senang ler tick 1-5 kan kan kan.. huhuhuhu…
akak kasut saiz 4-5?.. JELES JELES… tiny saiz ERRA FAZIRA… huhuhuhuhuuu… hahahhahah….


Ahmoi > andai semudah melafaskan ayat adik sayang oiii… andai semudah itu.. 2nd chance?.. Allah lebih mengetahui.. huhuhuhu..


Kakpiah > tu ler.. bila dpt advice hang.. terus cool beb.. kehkehkeh.. kaktiny terer ‘skeping’ kalau nak maki hamun jer.. kalau suh buat teks karangan.. mampuih aku tak tau weh.. kahkahkah…. Tapi kalau nak suh karang dlm BM.. hang bagi satu tajuk, satu buku kaktiny buleh karang.. merabaaaannnn… warghkahkahkah…

Pudding?.. bukan setakat bunyik.. rasanya laaagiiikkk sedap… TAPAU?.. mmg tapau pun.. tapi utk umah ni ler.. bukan utk hang okeh.. kehkehkeh…


Neeza > betul kak.. tiny pun dh byk belajar dr apa yg berlaku.. tapi tiny bersyukur sangat.. kerana… apabila Allah tarik satu nikmat, dia bukak nikmat baru.. janji kita tahu yang kita tak ‘dengki dan khianat dan busuk hati perut’.. kan akak kan.. huhuhuhu…

Ungku Nor said...

hah ye..ayam nasik ayam tu tunggu hang signal dah masuk hewey je baru dia terjun masuk kuali..hehehe

dah la TINY..ingat satu jer.
yang hang nak sengal2 ingat kat dia, DIA TU SAPERRRR????

macam gua penah cakap dulu,
suma tu TAK BERBALOI okeh..ahaksss

tasikmerah said...

kita kawan dua je lah tini. ha ha.


.

iina said...

uhukkk.. uhukkk.. patut ler aku tersedak2 je ari nie.. ropenya ada org duk nyebut nama aku ye... nasib aku leh maintain ayu walaupun batuk muahahaha..

eksen ye.. mentang2 mesia musim ujan panas.. karang aku panggil bomoh salji kat sini bawak angin sejuk salji semua dtg mesia.. ahhhh mau ko gigil sejuk gilos bersama aku muahahahha... memang seminggu sejuk giler.. aku pun mula dah nak demam, selsema, batuk dan sewaktu dengannya.. aku dah tak tahan sejukk.. help22..

Relak ahh Tiny.. kekawan memang begitu.. sebab itu ada kata.. berkasih biar satu.. tapi berkawan biar berbillion (seribu sikit bebeno.. bg trillion million ok gak kan)

Yang penting bagaimana kita lihat diri kita dan bagaimana jika corakkan pemikiran kita.. sebenarnya makin tua (tua ke?? aku muda gik) kita makin byk hadapi cabaran dan makin matang dalam menguruskan kehidupan.. jadikan semua itu satu pengalaman dan kekuatan diri.. tak lalui kita takkan tahu dan takkan berpeluang mencipta kematangan diri :)

KAKTINY said...

Ungku Nor > heheheh.. akak yg pecah lobang pasal masak nasik ayam ler puding karamel bagai.. kang MENJERIT SI PIAH tu dok kring kring nak suh hantor kat dia.. kehkehkeh…

Oklah.. gua ikut nasihat lu..DIAORG TU SAPERRR????... kan kan kan... hihihihi


Tasik merah > yea yea.. hang nak kawan ngan aku yer.. yea yea.. (eh kita kan dh kawan kan kan kan…. cuma tak jumpa jer lagik.. kehkehkeh…)


iina > kalu ko buleh panggil bomoh salji bagik turun salji ke mesia.. mmg muka ko ngan bomoh tu TIAP TIAP HARI MASUK PAPER.. kahkahkah..

nasihat ko selalu buat aku BERSEMANGAT.. thank you.. luv u.. muahsss..

TokMa said...

Tinyyyyy Sayang tokma, Manja tokma, Duka tokma, Lara tokma, Bucuk tokma, Masssyamm (bukan tokma)....tak abis2 nak menderitakan diri dengar cakap 'orang mulut busuk' tuh. Buat deg jer. Jangan 'parking' sumer ayat2 mulut busuk tu dalam hati. Letak sign 'NO ENTRY'. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

Mengadulah selalu dengan ALLAH saw. ALLAH maha mendengar dan maha mengasihi diri insan yang teraniaya. Luahkan isihati tiny dengan NYA. Pohon dan mintalah apa saja yang tergerak dihati tiny dari ALLAH yang esa.

Tokma dan semua kengkawan hanya boleh mendoakan kesejahteraan tiny. Maafkan tokma tiny sayang, tokma rasa amat sedih kerana perasaan tiny masih belum reda dan tenang. Kalau boleh tiny buat, mulakan buku hidup baru dari sekarang. Buku lama tu jangan ingat lagi..tutup habis..K...peluk cium tokma buat tiny tersayang.

KAKTINY said...

tokma > yang kusayang, kukasih, kurindu... terima kasih kerana sentiasa menyokong diriku yang kerap 'terpeleot' nih.. hehehe

sesekali tok.. sesekali ketika perasaan itu dtg menjengah.. memori itu dtg menerjah..

tapi kehadiran tokma dan rakan2 yang membantu.. amat melegakan hati.. menguatkan semangat.. menceriakan suasana..

luv you 2,3,4 EVER..
luv u 5,6,7 to HEAVEN..
luv u 8,9,10 till my life END..

muahs muahs muahsss...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.