Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, December 22, 2008

Syukur Alhamdulillah… (Entri Sentimental Blues.. )

Alhamdulillah.. SYUKUR KE HADRAT ALLAH... syukur yang tak terhingga...

IMPIAN DAN HARAPAN SERTA DOAKU selama ini diperkenankan juga oleh Allah Rabbul A’lamin... TERIMA KASIH YA ALLAH.. di atas kurnia dan rahmat-Mu ini...

Hari ini adalah hari yang amat bersejarah dalam hidupku.. dalam ‘dunia pendidikan’ aku… sejak dari hari pertama aku menjejakkan kaki ke UiTM dan menduduki peperiksaan saban semester.. aku sentiasa BERDOA dan TERUS BERDOA.. dlm doa harian.. doa sunat.. doa khamis malam jumaat tatkala melagukan yaasin... doa di setiap malam ramadhan.. doa di sepuluh malam terakhir ramadhan.. TAK HENTI2 aku berdoa..

AGAR AKU DAPAT ‘MERASA’ mendapat CGP 4.00 pointer untuk KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SEMESTER.. AKU TERINGIN SANGAAATTT.. sangat-sangat teringin... kerana aku tahu ITU ADALAH SUKAR.. terutamanya bagi BUDAK KAMPUNG yang TAK PANDAI ENGLISH macam aku ni.. utk dapat 4.00 pointer bagi COURSE LAW UiTM?.. adalah sesuatu yang SANGAT SUKAR… dan aku tahu itu... juga aku pasti tentang itu…tentang kesukaran dan ke'mustahilan'...

Pernah aku teringin utk ambil DIPLOMA dlm apa juga jurusan bagi membolehkan aku merasa mendapat CGP – 4.00 pointer..

Tapi ALLAH MAHA MENDENGAR... lambat atau cepat.. dimakbulkan juga DOA KITA.. (baik atau buruk.. PERCAYALAH...).. yang penting KESABARAN DAN JANGAN PUTUS HARAPAN... selagi itu.. ruang dan peluang sentiasa ada (kecuali jika Dia merasakan sesuatu itu ‘tidak baik’ utk kita, maka tidak akan diberikannya - baik atau buruk)...

Benarlah kata pepatah... KEBAHAGIAAN UMPAMA RAMA-RAMA.. selagi kau rakus mengejarnya.. selagi itulah ia akan menjauh.. andai KAU BIARKAN BERSAHAJA.. ia akan datang menghampiri..

Dan setelah bertahun berlalu.. BARU KINI AKU MENDAPATNYA...

INI... pasti bagi org lain ia ‘tidak apa2..’.. tapi ia sangat bererti bagi aku.. SANGAT BERMAKNA... akan ku kenang hari ini sampai ke akhir nyawa.. (dan buleh buat modal utk anak-anak aku esok2 nih.. hah!!.. kalu ibu buleh.. takkan korang tak buleh?.. nak kena?.. ibu bagi korang kemudahan lagik banyak dari maktok ngan tokayah bagi kat ibu.. JADINYA.. NO EXCUSE!!!...)

Ini yang aku gembira sgt… TERIMA KASIH YA ALLAH.. dan sekali lagi.. aku dapat kucupan tahniah dari abang dan abang... menangis .. (laggiiiikkkk… alaaahhaaaiiii.... tangisan kedua slps statistik dulu...) terisak-isak dibahu aku… mungkin dia tak sangka agaknya… kerana ABANG TAHU!!... SELEPAS APA YANG AKU LALUI – AKU MASIH BULEH KENTAL MENGHARUNGI DETIK-DETIK PEPERIKSAAN DAN BERJAYA MENDAPAT KEPUTUSAN YANG SGT CEMERLANG… (it is my spirit abang.. my revenge and my doa’s… huhuhu)... cheh.. tetiba.. bluweakkk...

AKU AMAT BERTERIMA KASIH..

1- Kepada Allah kerana memberi aku kekuatan mental, emosi dan fizikal utk mengharungi segala rintangan dan cabaran… juga menganugerahkan kejayaan secemerlang ini kepada aku..

2- Kepada mak, ayah, abang, anak-anak juga in-law yang tak putus2 berdoa utk aku… dan memberi sokongan padu…

3- Kepada sahabat.. kaklong… susah senang menempuh perjalanan study sehingga detik menjawab peperiksaan… kau sentiasa bersama... huhuhu.. (I LUV U)… alah.. ni time aku plak nak merasa dapat 4 flat.. kaklong laaagggiiikkk awal duluuu dah dia merasa dapat 4 flat nih… masa first sem, dia lagik awal dah score 4.00 pointer…

4- Kepada kengkawan blog.. yg tak putus beri harapan, doa dan ingatan.. amat ku kenang..

5- Buat ‘mereka2 yang pernah menjadi kawan’.. terima kasih kerana “MEMBAKAR” jiwa dan raga aku utk lebih berjaya…

Dan paling tak lupa… KEPADA MY BOSS… inilah penyemarak semangat dan cita-cita aku… I WANT YOU TO FEEL PROUD OF ME.. MY DEAR BOSS…

Bukan aku nak menunjuk riak.. NEHI NEHI NEHI.. sekelumit pun tidak.. tapi ini utk motivasi diri aku dan anak2 aku nanti2.. KALAU AKU YANG ‘SENGAL’ (kan kak ungku kan.. hihihi) dan ‘HAMPES’ ni buleh buat dapat camni... KENAPA TIDAK KALIAN WAHAI ORANG YANG HEBAT-HEBAT!!!... itu pesanan aku…

Dan aku yakin.. ini bukan semata2 kerana ‘USAHAKU’.. tapi mungkin lebih kepada ‘AKU TERANIAYA’ (aku percaya kepada KIFARAH, DUGAAN, dan RAHMAT… ala-ala hukum Karma gitue…) - kehkehkeh… what goes around comes around dan itu yang aku pegang!!!!…. dan utk ini.. aku taknak elaborate panjang2.. sbb aku dh cuba utk TUTUP KAMUS ini.. dan aku ingin ‘SENYUM’ seperti saranan sahabat yang jauuuhhhh… (iina… I Luv U..)..


Aku tahu jugak.. pasti ada yang 'cemburu' dan tak senang dgn result aku ini... AKU MOHON.. jgn dicemburukan kejayaan aku... aku juga seperti kalian.. INGIN BAHAGIA dan GEMBIRA.. selagi hayat dikandung badan... aku doakan kalian juga BAHAGIA dan GEMBIRA dengan perjalanan hidup kalian.. TOLONGLAH.. jgn BENCI aku...

AKU MASIH MEMANJATKAN SYUKUR KE HADRAT ILLAHI... tanpa henti... ALHAMDULILLAH.. semuanya dengan kuasa Allah jua adanya... Amiiinnnnn...

34 comments:

goasop said...

wahhh!! alhamdulillah!

tumpang gembir kaktiny dapat 4flat! =D

*happy!

Nazali Noor said...

Tahniah Kak Tiny..

Saya sangat bangga dengan kejayaan Kak Tiny..Apatah lagi statistik lak tu..hilang akal ker hapa statistik dapat four flat!!

Congrats..congrats..congrats...

Dah boleh dah nak datang buat PhD kat Liverpool kalau result camtu..Berebut universiti kat UK ni nak ambik Kak Tiny study sini..

Mehlah...datanglah celebrate kat UK ni..mehlahhh

Sri Diah said...

Alhamdulillah Tiny dengan result yang superb tu... tak tergambar rasa syukur, berkat ketabahan dan niat baik, Allah makbulkan segalanya. Semoga terus sukses, Kaktiny boleh...!

Neeza Shahril said...

tahniah tiny...
teruskan kejayaan demi kejayaan.. Ameen....
tu berkat doa Abang juga tu.. :

Ungku Nor said...

weihh..sengal tak semestinya tak terer blajar okeh!

tahniah bebeh.
i'm sooooo happy for you..

iina said...

Tiny..

Alhamdullilah syukur kepada Allah kerana akhirnya kau berjaya mendapat kejayaan yang kau impikan.. aku pun terharu dengan kejayaanmu.. Alhamdullilah.. dan tahniah buat dirimu.. seperti aku katakan.. setiap terjadi itu ada hikmahnya.. ada sebabnya.. yang utama kita harus sabar dan kuat hadapi semua cabaran..

Again.. congrats.. aku dah tahu ini yang akan diperolehi sebab itu aku ............. hehehehe.. (isikan tempat kosong ekkk.. xtau?? aku saje jek bg gempak hehehe)

Alhamdullilah.. dan tahniah sekali lagik ;) Jaga diri.. dan sentiasa senyum selalu

lupekanje said...

tahniah..tahniahh...teruskan kecemerlangan itew....

xiiinam751 said...

Tahniah setinggi-tingginya!!

Wajarlah kalau orang cemburu...
GPA 4 woooooo!!!

Yang kita tak mau kalau orang 'dengki'!! Kita boleh bersahabat dengan semua orang, kecuali pendengki.

Tahniah lagi!!!!

Masy said...

pwergghhh terer terer akakku ini! nanti mintak kak ungku belanje bg pihak org ok!

congrateeeee!!!!~

KV said...

alhamdulillah dan tahniah!!!
jonis lagi ker? Haha

yani_worldpeace said...

amboi, ganaznye kaktiny nih...tahniahhhhhh sesangat...bukan senang nak dapat result camtuh...

KAKTINY said...

goasop > time kasih time kasih... toce toce… hehehheee..


Nazali noor > time kasih abah.. berkat sokongan dan dorongan abah najwa jugak nih… tu yg leh dpt result camnih.. betullll….nk nk plak statistic tu.. (mmg rasa cam hilang ‘diri’ kejap masa tgk result tuh….)
InsyaAllah.. hajat dan niat hati tu dh ada nak sambung PhD kat UK.. tapi.. tengoklah camner.. (sayang nak tinggal kak ungku kat mesia.. takut nanti dia larik pegi Dubai.. kehkehkeh… hahahha)
InsyaAllah.. ada rezeki tiny sampai ke Liverpool (penginapan dan makan minum fully sponsored by Ain’s Resort kan kan kan… hehehheheeeee…)


Sri Diah > trima kasih kak… dan terima kasih atas doa.. syukur sentiasa pada Allah kak.. sentiasa.. terima kasih.. luv U...


Neeza Shahril > terima kasih kak.. InsyaAllah.. akan ku usahakan lagi selagi hayat dikandung badan…. BETUL… doa abang jugaaakkk… hihihi…


Ungku Nor > ooo... sengal tu bukan utk blajar gak eh?... oooo… baru tahuuu… (mmg sah sengal aku ni.. kehkehkeh... warghkahkahkah...)
Berkat SMS AKAK di tengah-tengah MEDAN PEKSA tu… akak punya DOA dan INGATAN.. tu yang bertambah semangat tuh.. and pasal tu buleh dapat A tuh... anyway... TERIMA KASIH AKAK.. LUV U soooo much… muah muah muah…


iina > terima kasih sahabat… atas nyalaan api semangat kepada obor harapan ku yang kerap nak malap.. hehehhe…. Benarlah segala kata dan nasihat ko.. I can see the result!!..

“Again.. congrats.. aku dah tahu ini yang akan diperolehi sebab itu aku ............. hehehehe.. (isikan tempat kosong ekkk.. xtau?? aku saje jek bg gempak hehehe)”…

AKU TAHU APA TEMPAT KOSONG TU!!... mmg superb ler ko nih.. (ada kaitan dgn no. 6 kan kan kan.. hehehehhe)... mmg aku tak leh ‘kelentong’ ko dh pasnih.. cheh.. hehehheeee.....
Okeh... ko balik mesia nanti aku open table kat Muara, Jonis, Pappa Rich, The Chicken Rice Shop, kedai mak bedah, restoran sri melayu, piknik kat tepi kolam tokma, makan kat umah aku... (kat mana lagik ko nak pegi.. bagitau jer.. all on me... sbb ko sentiasa buat aku senyum…hehehhehehe.. thanks…. Luv U….)


Lupekanje > terima kasih acik... InsyaAllah.. doakan yer..


CkLah > terimaaaaa kaaaasssihhhhh ciikkkkggguuuuu... hehehheee.. thanks ckLah... cemburu utk mantapkan diri takperlah kak.. tapi kalau cemburu sampai nak MENJAHANAMKAN PERIUK NASIK (dengki ler tuh..)... tu tak best ler kan kan kan... huhuhuhu
Itu ler yg tgh nak ‘praktikkan’ sekarang…. Cuba utk elak dari ‘merapati’ yang DENGKI… huhuhu.. (tapi sedihler sbb ‘hilang kawan’… huhuhuhuhuhu…)
Terima Kasih di atas semangat dan dorongan…

KAKTINY said...

Masy > tima kasih sayang... takper.. nanti kaktiny open table kat jonis… banjer kak ungku and the geng.. suh dia makan bagi pihak baby.. okeh?.. hahahhaha… (nanti kita deting meting kat jonis yer.. tunggu panggilan pulau ku.. hehehhe)


KV > thankssss.... jonis?.. WAJIB LER... hahahahhahaa.. (cam dh tau jer yer.. kehkehkeh)


Yani > terima kasih.. mmg tak sangka pun buleh “seganaz” tuh.. sendiri terkejut babe.. hehehehe…

goboklama said...

Tahniah :)

ladylikeme said...

wah 4 flat tue......

syabbbas...bete.....

^ez^ said...

alhamdulillah...tahniah kak!
im happly for u..alhamdulillah..

Ungku Nor said...

tanak gua lari pi dubai, lu angkut la gua pi liberpul skalik..ahakss

Tie said...

Tahniah!! Tahniah!!

Nanti mai hulu ni ambik kopok satu!!

Kak Piah said...

tahniah kak!! tahniah..!!
aku nompang gumbira kak!!
kalo ko dkt ngan aku musti aku pon nangeh di bahu mu yg bidang itu.. kehkehkeh..
tp siriyes la kak..
semenjak dok baca blog hang nih.. aku pon cam ader 'keinginan' itu.. wahh.. nih baru bebetoi inspirasi nih..

TokMa said...

HAI TINY SAYANGKUUUUUU!!!! TAHNIAH..TAHNIAH....TAHNIAH...CONGRATULATION, CONGRATULATION, CONGRATULATION...!!!!!. Nanti tunggu tokma bagi hadiah lagi.

Anonymous said...

salam
akak, TAHNIAH! 4 flat tuh..
semoga terus bersemangat waja utk dpt result camni for next sem

hana-cempakabiru.blogspot

Monkey D Luffy said...

wah... sungguh bagus. teruskan berusaha

eddie dewanaga said...

semoga termakbul impian nak sambung di UK tu... tapi tolong la, walaupun di kelilingi ramai supporters Liverpool disana nanti, dlm ati tu tetap pada Chelsea tau....

hahaha!!

KAK LONG said...

SAHABATKU TINY, INILAH MASA YANG TEPAT DAN SESUAI UNTUK HANG MENANGIS.BUKAN UNTUK SEBAB2 YANG NTAH APA2 SEBELUM NI. INILAH WAKTUNYA AIR MATA HANG PATUT MENITIK SAMPAI BAH...MENANGIS GEMBIRA, MENANGIS TERHARU, MENANGIS SYUKUR DAN MENANGIS MENGENANGKAN BETAPA TUHAN ITU SANGAT PEMURAH, DALAM DIA MENGUJI, DIA MASIH MEMBERI. DAN RASANYA IN YOUR LIFE, YOU'VE GOT SOOOO MANY THINGS BERANDING APA YANG HANG TAK DAPAT. BETUI TAK??? AKU TUMPANG GEMBIRA. SYUKUR KITA DAH MELEPASI SAMPAI KE TAHAP INI. ALHAMDULILLAH. KALAU ADA REZEKI DAN PANJUANG UMUR KITA SAMA2 GRAD NEXT YEAR, INSYAALLAH

Kak Piah said...

haa.. dengaq tu kak tiny..
kak long dah bersyarah..
padan muka hang kena letiaq..
muahaha!!!
pi nangeh pih..
lapaq nnti pi jonis..
muehehehe...

kak..
aku tak mo pi jonis dah la..
aku nak puding karamel je..
muleh? *Sambil jeling2 manjer kt kak ungku..*

KAK LONG said...

kak piah > dia ni memang kuat nangis, tapi yang heran tu kuat gelak dia gak, kuat bebel dia gak, kuat semangat pon dia gak, tu yang ada orang tak puas hati dengan kekuatan dia tuh......(nompang bloh hang chit chat dgn kakpioah bulih ka???)
Aku pun heran camana aku boleh bertahan dengan minah ni??? keh keh keh

KAKTINY said...

Goboklama > time kasih.. heheheh


ladyLM > tenkiu inspekter sahabbb... heheheee..


ez > trima kasih sayang… terima kasih… hehehhe…


Ungku nor > ooo... lu nak ikut gua pi UK ek?...hmmm... hmmm... masa isi form nanti kita tulih lu tukang masak gue k.. pastu pi sana.. betul2 lu kena masak kat gua.. deal?.. warghakahkahkahkah.. hehehhee...

KAKTINY said...

Tie > nak kopok.. nak kopok... nak kopok.. betull ni.. nak kopooookkkk… heheheh


Kakpiah > terima kasih ler piah oiii.. hehehe.... ’keinginan’ apa?.. nak sambung blajar jugak ker?.. KAKTINY SOKONG 1000%.. kalu ko tak tahu nak buat asemen.. meh kaktiny buatkan.. no hal.. janji ko sambung study… okeh?....


Tokma > TERIMA KASIHHHHHH tokmaku sayaaaaannnnggggg..... yea yea.. dapat hadiah lagiiiii… yea yea… best best… sayaaaannngggg tokmaaaa….


Hana > terima kasih dik… ituelr.. tgh bersemangat nak habiskan next sem.. FINAL!!...hehehehe..


Kapten > mmg tgh meneruskan ler ni kapten oiii….


Eddie naga > InsyaAllah.. doakan.. (tapi hati berat nak pegi sebenarnya.. taknak jauh dari mak ayaahhhh… huhuhu. Hehehhe…) hatiku?.. Chelsea?.. NO WAY!!!... kaktiny menurut perinta ‘suami’… MU MU.. MU MU… hahahhahahahahhahaaaaa….

KAKTINY said...

Kaklong > siapa aku utk study tanpa dirimu wahai sahabat... siapa aku utk kuat sebegini tanpamu wahai sahabat... dikala org melihat aku ketawa girang.. kau tahu hatiku berduka... disaat org hanya melihat aku mengalirkan airmata, kau mengetahui betapa jiwaku tersiksa.. kata-katamu dan dirimu.. adalah sumbu yang sentiasa bersedia menanti api semangatku menyala berkobar semula... AKU BERSYUKUR KERANA BANYAK YANG AKU DAPAT BERBANDING APA YANG AKU TAK DAPAT.... AKU AKUR dan TERUS BERSYUKUR… aku sentiasa berdoa.. semoga kita naik ke pentas sama-sama dan InsyaAllah… our trip to Umrah… semoga terlaksana jua… (kensel gold coast.. lenkali yek.. hehehheee…)


Kakpiah > hamboi hamboi hamboi piah.. hang bab org berletiaq kat aku… laju ja hang nak komen balas noooo…. Suka lah hang nooo… Hang meh sini aku nak hingaq kat tinga hang plak pasnih…
Oittt…. Jom ler pi jonis… kan banyak lagik lauk lain hang bleh pilih.. takyah makan stimbot jer….
Puding caramel tu hang kena roger kak ungku.. apa kena mengena ngan takmau pi makan jonisplak?.. blueweaaakkkk…..


Kaklong > hooooo hooo hoooo... sempat hang dok ‘pasang line’ ngan kakpiah tu kat sini ah?... nanti kita pi jonis nanti.. aku takmau bagi hangpa duduk sebelah menyebelah.. kompem ngumpat aku tak hengat.. warghkahkahkahkah….
- pasai hang sayang aku ler.. pasai tu hang tahan ngan aku.. kan kan kan kan… hehehheheheheee….

Mak Su said...

teruskan!! caiyuk! caiyuk, selagi ada daya.

errr... rama-rama ya? nasib baik tak cakap ulat bulu...oops! lariiiiii

iina said...

Tiny.. yang no6 tu mmg ler tapi ada benda lain muahahaha.. takpe aku akan biarkan tempat kosong itu supaya nanti suatu hari ko akan isi tempat kosong itu hehehehe..

aku lak yang excited giler ko berjaya.. alhamdullilah.. masih ada lagi 1 semester kan.. pulun habiskan insyallah..

kalau ada rezeki apasalahnya study kat UK.. aku dah 2 kali study kat sini.. dah aku anggap rumah ke2 aku.. sebab disinilah aku membina jati diri dan mengenal diri.. disini juga ajar aku erti kekuatan dan kecekalan..

bab list makan tu.. dah ada dah.. 10 thn pun lum tentu leh cover abis tau muahahaha.. (itu namanya suruh persahabatan kita kekal hingga bila-bila)

again.. congrats.. nnti kalau tmpt kosong itu telah ko dapat jawapannya.. jgn lupa bgtau aku ye ;)hehhehehe

aNIe said...

Tiny...tahniah dari akak buat Tiny...

Memang patut Tiny merasa bangga dan mereka semua cemburukan Tiny...sebab Tiny seorang ibu...isteri...dan seorang pekerja dan dengan pelbagai masalah lain masih boleh mendapat 4 flat...inikan pulak mereka...

Terus berusaha dan semoga Tiny akan berjaya dlm mencapai cita2 Tiny...

kamar hati said...

congrat, congrat...tabik spring tuk kak tiny.... (",)

KAKTINY said...

Maksu > time kasih maksu… ULAT BULU?.. maksu nak ker.. meh nak bagi.. (tgh kejar maksu nih.. heheheh)


iina > oooo…. Ada benda lain yek.. ok ok.. nanti aku kaji balik.. dh dpt nanti aku bagitau ko… hihihi.. senarai ko, 10 tahun pun tak habis?.. aku suker aku suker.. maknanya.. kita jumpa sentiasa… hehehehhe…
aku kena buat istikharah ler kot nak gi UK ke tak.. betul2 50-50 ni.. tiap2 hari perasaan berbeza2 dtg bila pk pasal nak ke sana.. kejap nak pegi.. kejap tak.. huhuhuhuu..


anie > thanks kak… diorang tgk yang ‘result’ jer.. tapi diorang tak tengok yg ‘azab’ tuh.. huhuhu… tak senang kak.. sbg anak, isteri, ibu, pekerja, in-law, kawan, sedara.. uish.. byk weh kalu nk reveal semua.. tapi takkan kita nk citer SEMUANYA kan akak kan kan kan… hhuhuhuhu..
terima kasih akak.. terima kasih atas dorongan..


kamar > terima kasih dik… uish.. putus kang spring tuh.. ko amik spring buaian anak sapa?. Anak ladylikeme yer?.. hehehhehe…

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.