Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, December 31, 2008

Salam + Settle + Hadiah.. SELAMAT….

Salam kepada semua yang sudi berkenalan dan bersahabat dgn aku..

Cepat jer masa berlalu kan.. hari ini – 31.12.2008… adalah penghabisan dan penghujung tahun 2008… esok.. 1.1.2009 bakal mengganti calendar 2008… (maaflah sbb aku ikut calendar masihi.. ada sebab mengapa aku ikut calendar masihi utk menentukan ‘akhir tahun’.. so.. TAKYAH SPEDO aku k… aku dh takmau ‘sentap-sentap’ dah.. AKU NAK BERAZAM BARU utk LEBIH COOL… LEBIH “MENERIMA DENGAN REDHA”.. - cam poyo ler plaks.. ahaks… hihihi).

SEMOGA KAKTINY LEBIH TABAH, LEBIH BAHAGIA DAN LEBIH BERJAYA di tahun hadapan dan tahun-tahun mendatang… amiiinnn…. Heheheheheheeee….

Seharian semalam bizi nak settlekan urusan “penghantaran pulang TERUUSSS” maid aku.. legaa bila dh settle urusan imigresen…

Cuma tunggu ‘hari’ utk hantar dia balik terusss jer… naik kapal dari Melaka tuh.. adoilarrrr…. Nak kena gi Melaka plak.. (tasik.. ooo tasik merah… mana si tasik merah ni ntah.. hehehehehe…) - tokma.. jom ronda melaka jom... hehehehehe...

Senang giler berurusan nak 'hantar balik' nih.. tak macam nak apply masuk dulu.. hihihi...


Lepas selesai di imigresen… abang bagi IDEA BERNAAASSS gilers.. ajak pi jenjalan ronda-ronda kota raya… abang kata nak bagi HADIAH kat aku.. sempena dapat 4 flat.. oleh kerana aku dapat 2 A.. makanya.. 2 hadiah utk aku… aku bleh pilih hadiah apa aku nak.. wah wah wah…(gue terharu babe… bluweaaakkk….).. dan tempat shoppingnya adalah di…. (aku tahu kalu aku tak tulis pun.. senang jer korang nak isi tempat kosong… heheheheee…) mana lagi kan kan kan (nureen pun buleh tulun jawabkan...).. "ALAMANDA"…

Dan hadiahnya adalah… hehehe….

Kata 2.. naper 3?.. 2 tu kerana aku dapat 2 A.. extra tu sbb aku dapat 4 flat.. (bleh ker camtuh?.. warghkahkahkah.. sebenarnya aku tak tahan daulat kalu masuk nichii tuh.. hehehe…).

Tapi hadiah paling best adalah.. panggilan tepon dari “sahabat jauh”.. aku baru melangkah kuar dari toilet, abang ckp ada call.. dari “iina – no. pelik”…melompat aku sbb aku ada sorang jer kwn nama “iina-no pelik(nombor panjang sgt.. 44xxxxxxxxxx”..) hahahahaaa….

Tapi oleh kerana aku DI TEMPAT AWAM.. makanya aku kawal suara aku supaya tak “over d acting”.. abang dah bagi signal isyarat jari telunjuk di bibir ('SLOW').. so.. aku takleh bising2 sgt.. (eh eh… sound aku ‘slow’ masa cakap ngan ko kan iina kan kan kan… hahahahaha..) – mau tak excited, org tu call dari jauh… thanks sbb ko call aku … rindu ko.. huhuhuhu…

2008 dah nak tamat… aku nak ucapkan selamat tahun baru.. selamat meninggalkan kenangan silam 2008, selamat panjang umur, selamat murah rezeki, selamat bahagia, selamat dari segala kejahatan diri dan hasad dengki orang dan segalanya selamat dalam setiap tingkah, niat dan pekerjaan…selamat segalanya kepada KALIAN SEMUA....

Bermula tahun 2009.. maka bertambah satu lagi “UMUR” kita… dan kurang “SETAHUN” lagi jangkahayat kita.. jadinya.. aku ingin TUTUP BUKU LAMA dengan ucapan – MAAF ZAHIR BATIN… di atas segala salah silap tutur kata, perbuatan, perkataan, gurauan, yang sengaja, tidak sengaja, yang sedar juga tanpa sedar, termasuk yang salah faham dan salah difahami.. MOHON KEAMPUNAN DAN KEMAAFAN IKHLAS DARI HATI..


….. sebagaimana aku inginkan kerahmatan dari Allah, kebahagiaan, dan kejayaan di dunia dan di akhirat… makanya aku mendoakan kebahagiaan dan kejayaan utk kalian juga.... untuk kita semua hendaknya… AMIIIINNNNNN…..


26 comments:

iina said...

Tiny

Kerana aku call ko call ko in advance dan 1st yang wish.. dah memang aku juga yang pertama tulis entri nie pada 31/12/08 hari yang istimewa untuk ko.. Selamat Hari Lahir dear..

Semoga Panjang umur dan murah rezeki.. Alhamdullilah bertambah usia kita dan semoga Allah tunaikan segala hasrat dan impianmu..

Again Happy Birthday dear.. you deserve to be happy today.. don't let anything sad spoil your day.. remember I just want you to be happy this whole day from 12am-12pm. May all your dream comes true ;)

Чикгу Жаве the CJ said...

ooooo.. besday ke 31hb dis. waaaahh.. slmt hari jadi kak tiny. semoga panjang umur dn murah rezeki.

kak tiny bagus le. walaupun husband nk belanja hadiah, tadek minta lebih2 ye. errr.. tp nampak mcm mahal je.. err.. beg ke tu? huhu

kingbinjai said...

salam maal hijrah

Uncle Lee said...

Hello Kaktiny, wishing you and family a very Happy New Year, best regards, Lee.

kamar hati said...

wahhhhh...arini besday akak ker???? klau macam tu, kamar nak wish kat akak la...

Selamat Hari Lahir....
semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, berbahagia sentiasa & semoga semua impian tercapai....
semoga semuanya yang terbaik untuk akak....
happy2 selalu k.... (",)
muahhhhh....tuk akak.... (",)

* salam maal hijrah, happy new year & happy birthday....

lots of love.... (",)

Ungku Nor said...

harap2 markonah baru nanti jauh lebih baik dari markonah lama..amiiiinn.

bebeh, arini lu punya besday?
aiseyyy..
nak ajak lu turun sban, lu keje.
nak ajak candle light dinner kat jonis, sure lu punya abang dah book sensiang.

anyway, anyhow, salam sayang tulus eklas dari gua yang marhaen dan jauh di mata ni..ahakss

HAPPY BIRTHDAY BEBEH,
may all the best in life be with you.
sayang awak hingga hujung nyawa, insyaAllah..muahss.

eddie dewanaga said...

hepi besday dan selamat tahun baru hijrah dan masihi yg bakal jelang...

semoga kita semua diberkati...

*extra- moga pjg umur, murah rezeki dan ceria2 selalu...

KV said...

a'a kan kak tiny, moga tahun 2009 ni kita lbh cool dan tak sentap bagai, Haha.
Blog kita, buh je apa yg kita suker.

Intan Rosnitta said...

Happy Birthday, Tiny...

:D

kad0k. said...

slmt tahun baru sis..:)

masni qisrine said...

eppi bidday!!!!!
kaktiny dan alamanda mmg xdapek nk dipisahkan laie dahhhhhh...huhuh

HABIHA69 said...

Salam kenal dan selamat tahun baru dua kosong kosong sembilan untuk tuan punyer blogs inih... dan selamat ber besday...

0ladyfisz0 said...

Happy New Year. Wish you a blessing 2009 and 1430H.
Take care..

Mak Su said...

maaf zahir batin juga
mari buka buku baru

dan moga tiny terus suksess di tahun mendatang

tasikmerah said...

bila nk dtg melaka tu weh?

:)

KAKTINY said...

iina > terima kasih sahabat.. ko mmg buat aku terharu dan terus SENYUM... hehehheeee.... oklah.. aku nak hepi-hepi jer.. semoga kita semua hepi-hepi jer... hehehheee....


CJ > terima kasih... hadiah?.. mmg ler beg.. beg plastik tuh.. hehehheeee…


kingbinjai > salam hijrah..


Uncle Lee > thanks uncle lee... Happy New Year to you toooooo….


Kamar hati > kot yer pun.. takyah ler wish kat entri.. maluuuu… hehhehe.. (akak ko ni dh tuo dh pooonn.. hahahhahaaa…. Pasal tu suka berleter macam mak nenek.. kuat merajuk cam nenek kebayan.. warghkahkahkahkah….)

Hepi tetap hepi babe… hihihi.. terima kasih..


Ungku nor > markonah baru?.. entah ler.. harap2 ler.. hehheheee....
Tu ler.. kalu akak kat sebelah umah no. 1 tu.. mmg kompem mlm ni celebrate kat jonis – takpun kat pappa rich.... hahahhaaaa....
Sayang akak jugak… muahs.. hehehhe


Eddie naga > terima kasih naga… hehehhe


KV > hehehe... blog kita kan kan kan.. hahhaha


Intan > jom.. nak celebrate ngan anak akak.. hahahha


Kadok > thanks bro..


Masni > time kasih... hehehhe... alamanda dihatiku... hihihi


Habibah69 > salam kenal.. time kasih singgah... terima kasih jugak utk wish besday tuh.. hihihi


0ladyfisz0 > trima kasihhhh... hehehe


Maksu > sama-sama ler kita yer maksu...


Tasik > aku pegi 3hb kot.... tido sana then 4hb hantar maid aku kat ‘rumah merah’ tuh.. hihihi

Monkey D Luffy said...

besdey ker kak? anak akhir tahun ler ni.

beza sehari jer dengan adik2 tahun baru

eedany said...

kak tiny,
Salam Maal Hijrah 1430H dan Selamat Tahun Baru 2009

Azam 2008 yg lalu dah tercapai? Kalau belum teruskan di tahun 2009. Jangan putus asa ok.

Goodbye 2008...
Welcome 2009...

XOXO...

KAKTINY said...

kapten > TAK KIRA.. walaupun adik yg lahir lewat sehari dari gue.. TETAP GUA KAKAKKKKKK... warghkahkahkah...

eedany > salam tahun baru...
azam tahun baru?.. sama jer.. nak bahagia dan berjaya.. hihihi

AHMOI said...

SELAMAT TAHUN 2009 KAK...SEMOGA AKAK TERUSSSSS BERJAYA...

HAMBOIIII...NYOPPING SAKAN DIA YER. NASIB BAIK 3 HADIAH JER..TAPI BAK LERR 1 HADIAH KAK...HEHEHE...LEPAS DIA NYOPPING DIA MAKAN KAT JHONNY..BETUL TAKKKKKKKK...HAHAHHA

TokMa said...

Waahhhhh...perli lak ek!!! awak yang diam membatu kat umah...tak nampak2 muka hidung...dah seronok ngan cikabang lupa kat kita ek... hehehehehe. Kita tak marah cuma terkilan sebab baru tau wak nyer biddey arini. Kita wish dulu..adiah lain hari k...SELAMAT HARI JADI TINY SAYANGGGGG....!!!! muaahhhhsss.

lupekanje said...

besday ke?? huwaa...acik tk pasan..
happy belated besday yo...hehehe..

KAKTINY said...

ahmoi > selamat tahun baru jugak sayaaannnggg.... nak hadiah kalu.. naik KL.. bluweak... hihihi... lepas shopping pegi jonis?...teeetttt.... SALAH!!!... SEBELUM SHOPPING makan kat JONIS... warghkahkahkahkah... hihihi


tokma > alaaalalalalaa.. tokmaku sayang... bukan tak nak bagitau.. tapi tgk tokma bizi ngan 'pagar' baru.. hihihihi (gurau jer..). Selamat tahun baru tokmaku sayang... hehehhe

KAKTINY said...

acik > ala acik.. apa sgt ngan besday kan.. hanya 'satu penambahan usia dan singkatan jangka hayat'.. hhihihi...
anyway.. time kasih.. hehhee...

KAK LONG said...

bila plak aku bleh celebrate dgn hang nih? aktiviti swim kita dh lama tertangguh....dh rasa len macam nih...

KAKTINY said...

besday hang pun kita tak selebret sesama lagi.. hehehhe...

betullah.. lama tak swim..
aku pun dh risau nih.. hihihi

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.