Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, June 24, 2008

Hari Ini : AKU HANYA MERANCANG..

Betullah.. kita hanya merancang.. Allah juga yang menentukan..

Kalau dilihat pada list aku yang pagi tadi.. pheh.. penuh semangat kesukanan aku melaporkan 7 aktiviti yang aku nak buat sepanjang hari.. tapi kerana 2 sebab :

1) Ter'jalan-jalan' dan layan blog kengkawan
2) Phone call dari Kaklong

menyebabkan ketujuh-tujuh agenda aktiviti berapi aku tu - satu pun - aku ulang tulis.. - satu pun - TAK DAPAT AKU PENUHI... (ady.. oleh kerana kaktiny tak pi masuk duit kat maybank tasik permaisuri tu, so tak dapekler nak belanja ady makan...hihihihi...)

MEMANG AKU HANYA MAMPU MERANCANG...

Sepagi aku tunggu phone call abang utk jemput dia.. tapi dia tak call gak.. so, aku layanler blog kengkawan.. kononnya kul 10.30am, aku nak cabut jer.. ter'ralit' layan blog member2... tetiba lak ada 'Latihan Kebakaran' yang menyebabkan aku terpaksa menghabiskan masa di bawah 'sinaran mentari' yang panas terik tuh sehingga jam 11.45am... abang call kata tak dpt keluar sbb dia kena pegi HQ utk conduct interview.. then.. kaklong plak call.. ajak teman gi lunch ngan kawan dia.. kul 12.15pm aku kuar amik kaklong kat opis dia.. (dan aku dah tahu dah.. if kuar ngan kaklong kul 12.15pm.. agak2 dpt ker aku pi buat spa kul 2pm?.. TAKDER MAKNANYER... ) so, awal2 lagi aku dah tepon Spa tu mintak postpone ke hari lain..

Kuar lunch dgn kaklong and kawan dia kat Danau Kota.. then aku hantar kaklong balik opis.. dan aku - nak buat apa lagi?.. pi menyebok kat tempat kawan2 opis lah... (maklumler boss aku takdak.. kalau aku ber'aktiviti liar' camni - maksudnya Boss aku takdak kat opis.. atau lebih tepat ada di luar kawasan KUALA LUMPUR.. atau PI OVERSEA... KALAU Boss aku ada.. akulah 'anak' yang paling soleh lagi solehah - tak caya tanya bebudak opis aku - kuar lunch pun tak.. angkat handphone pun tak... tinggal tempat duduk cuma kalau nak pi solat atau nak terkucil or nak buang yang besar tu jer ler - tapi selagi aku bleh tahan, akan ku tahan sehingga boss punch out keluar opis... mithalikan aku?..heheheh.. kalau Boss takdak.. hahhhahuahauhaahh.. toyol kepala hitam tu akuler.. hihihi - ehh... bertudungler - tapi jgn tak caya.. Boss aku 'REDHA' dan tahu aku buat aktiviti2 camni - kata dia : "If I'm not coming to the office - you may do as what is necessary.." - WHAT IS NECESSARY??.. very wide meaning... so, aku tafsir dgn cara aku sendirilah yer.. JGN MARE!!! (mesti ada yang nak ganti tempat aku kan kan kan kan???.. aku sula sapa berani apply post aku.. aku bakar resume korang.. hihihihih).

Petang ni.. aku tak tau nak buat apa.. sekali lagi aku meronda2 kota raya lawat blog2 member.. time kasih maksu sbb jawab tag.. mmg best siot layan gelak kat 7 perkara pertama berlaku dlm hidup maksu..

dan aku gelak guling2 baca cikgooden punyer entri.. "kreatifnyer anak cikgooden.. MAMA - BABA......." (nasib baik Boss aku takdak.. kalau tidak sure peristiwa baca entri ayobkelubi berulang kembali.. hihihihih)...

Conclusion : semua ketujuh2 list aku pagi tadi.. satu pun tak leh pakai.. TUJUH?? (si JP suke ler nombor nih.. takper Sas.. nanti kaktiny buat list 8 lak.. hihihihi)

So, petang ni aku tekad.. nak buat post entri awal hari ni.. so, utk esok.. aku TAKNAK bukak blog pepagi.. sbb aku akan 'ter-ralit' kalau bukak blog.. and aku nak buat apa yang aku patut buat.. (sure sesapa yang layan blog aku hari ni akan mengagak bahawasanya 'esok' kaktiny mesti dgn merak kayangannya nak cerita pasal dia pi SPA...) 'nehi nehi nehi' (tidak dlm bahasa Hindi...) - bukan setakat tak cerita pasal SPA - malah TAKDAK entri pun utk 'esok' (hari ni ler maknanyer tuh..).. tapi...

TAPI.. entri skrg adalah pada petang 24/6.. ESOK?.. AKU HANYA MERANCANG..
(mana tahu timbul plak entri esok..) huahuahuaahua... sekali lagi :

"AKU HANYA MERANCANG.."


23 comments:

tentangseseorang said...

satu pun tak jadik. muahahahahahahahahahaha!
takpelah...kalau sesat ke sini silelah bgtau yer...calling2 ka.

Mak Su said...

alamakkk, sian kaktiny, cuba lagi esok

Kak Lady said...

kaktiny...samalah dengan akak...kalaulah pepagi dah buka blog memang semua kerja tak menjadi

Sri Diah said...

Kak Tiny;
Maaf tanya... lokasi tasik permaisuri tu amatlah familiar dengan saya... Kak Tiny Cheras kat mana nie? Nak join pi spa boleh tak?

Mr PenyuBiru said...

biasa aa tu.Perancang Allah melebihi segalanya.

hmm..ade no phono bos tak? aku nak sms blog kat tiny ni kat bos. haha..

saudagar gaRAM.. said...

betul..

lu hanya MERANCANG..
Dia yang MENENTUKAN..


gua tak RANCANG..
Dia tetap TENTUKAN..

Abang Long said...

Betul, kita hanya merancang.

Jom ke gerai abang long.

ladylikeme said...

so..nak gi SPA la re nie..ader email bos tak...nak hantar resume direct kat bos kak tiny..sure kak tiny xtau nyer

thafiexq said...

blog = melekakan segalanya.. hehe

tasikmerah said...

aku pun dok asyik meronda2 blog nih...

akaun yg melambak2 tu bila nak audit woi... hampeh sungguh aku...

kamar hati said...

hihihi....hampes tul...satu pun tak jd ye...hahaha...takpe, takpe...cuba lg dimasa akan datang...hahhaha...

kita hanya Merancang...
DIA yg menentukan...

terima je la kak tiny...hihihih..

cikgooden said...

amik coti satu ari, hang ghonda abih satu k.l. hang joloq sana joloq sini, settel bukan kaaa...

Sastri said...

keskeskes... ralit melayan blog ek... takpe la kaktiny... sementara bos takde tu, sas setuju sangat dengan apa yang kaktiny buat tu... sementelah lagi dah dapat lampu hijau dari bos sendiri... walau tak pasti adakah terjemahan (as necessary) kaktiny atas kata-katanya tu tepat atau tidak... keskeskes...

whitetulip said...

Oh..skrg ni tgh layan spa ler eh?. takpe, takdak entry ari ni, tp sy tetap setia. nanti citer kat SPA, bley eh..???bleh ler...klu idak, nanti sy apply p situ tu...sebagai..tut....kih!kih!

kadOk. said...

haih..satu pon x jadik..xpe..kita merancang kan?

blackpurple @ jowopinter said...

Tak apa kak tiny. Yang penting ada perancangan. Kalau kita gagal merancang, kita merancang untuk gagal. :D

Confirm! Pemblog tegar!

Al-BIMA SAKTI said...

yg dirancang tak semestinya jadi
kekadang yg tak dirancang pula menjadi
merancang tanda kita sedia
tak menjadi tak mengapa
itu perkara biasa...
cuma biar merancang mengambil masa
jgn merancang membuang masa...

fusarium solani said...

salam,
kak tiny,

aliff macam tu juga. rancangan pelbagai..namun yang jalan dalam satu hari bekerja hanya dua atau tiga.. he!he! punyalah tak kompeten!

still, we need to plan kak tiny!

ryann said...

selamat laksanakan apa yg direncanakan...tapi blog susahkan nak tinggal

zino said...

lainnkali tak payah panjang2.. list kan satu je..

en_me said...

rancang jer kannns..

chinta said...

baru jek 'mengilang' beberapa hari, dah bnyk crita kak tiny nihh...tak lehh catch up laa..

ahaha...moral of the story, jgn blog pagi2...buat la ptg sementara tunggu kul 5...kekekke..

KAKTINY said...

ady > mmg satu pun tak jadiiikkk... hatta kuarkan duit pun takk..

maksu > mmg cuba lagi pun maksu oiii..hehehheh..

kakLady > mmg kan akak kan.. blog ni ala2 berhantu skit ler.. mcm pegang buku citer.. nak baca jer.. taknak lepas..

Sri Diah > Kak Sri.. dah dekat2 ler tu cheras tu.. nanti contact2 lah yer.. jom jom.. ikut pi spa.. mmg best ada member nih..

Mr.PenyuBiru > nak ke no.phone Boss.. kosong satu sembilan - ko tunggule sampai tahun depan..

saudagarGaram > Betul lah beb.. Dia tetap tentukan dan rancangan-Nya yang paling sempurna..

Abang Long > mmg iyer.. nak pi kedai abanglong ni.

Ladylikeme > alah.. e-mail boss pun kaktiny yang bukak.. dia sendiri tak tahu password e-mail dia.. hihihihi.. lagi bernai nak hantar? kui kui kui...

thafieq > betullah!!!..

tasikmerah > oit.. akaun tuh.. bleh plak ko delay2.. bertimbun kang.. kena audit finding.. ko mmg hampeh.. cam aku gak.. hihih

kamarhati > tgh menerima kenyataan la ni kamar oiii.. hihihi..

cikgooden > mmg amik pun..

sastri > sayang sas.. sbb sokong kaktiny.. hidup sas.. hidup kaktiny.. hahahahha..

whitetulip > layan layan.. APA?.. nak ganti kaktiny?.. nak merasa SPA scrub cili padi?.. hhihihi

kadok > mmg satu pun tarak jadi lorrrr....

JP > perancangan tu penting kan kan kan.. macam angan2 dan impian gak.. biar sampai langit ke-7.. tak dapat takper.. dapat.. SUPERB.. kan kan kan..

Confirm - blog korang dan korang yang buat kaktiny ketagih..

al-bima-sakti > setuju setuju.. at least ada gak list.. and buat list tu pun amik masa jugak pa... heheheh

fusarium solani > alif.. salam.. setuju sgt.. yess.. we need to plan..even nak type list tu pun kena plan kan kan kan..

ryann > mmg blog "seksa" nak ditinggalkan..

zino > lagi senang.. TAK YAH LIST... PEGI BUAT JER.. tul tak?.. hihihi..

en_me > betullah.. namanya pun rancang kan kan kan..

chinta > patutler senyap jer blog chinta.. 'menghilang' rupanya.. welcome back.. ni nak pegi blog chinta jap lagi ni.. nak start jalan2 lawat blog.. hehehheheh

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.