Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, June 26, 2008

Hari Ini + TINTA 8 : Menyintai vs. Ingin Memiliki

Sepatutnya smlm cadang nak tulis tajuk – SUCCESS.. sbb dgn jayanya telah :

1) TAK DAK ENTRI DLM BLOG (tapi sebenarnya.. hehehe.. sempat gak pegi dua tiga blog member and tinggal komen .. kui kui kui.. sebab tu tulis tak dak entri.. bukan tak bukak blog.. hahahha)

2) tengahari - daftar Sem. (amik kaklong kat opis dia – bank in duit yuran – Pi U – DAFTAR – amik Modul..)

3) Belanja kaklong makan kat Johnny Steamboat kat Alamanda.

4) Hantar kaklong balik opis.

5) petang - Pi SPA.. buat manicure, pedicure and full body massage.. (BERJAYA!!!!! tapi manicure cam tak puas hati skit – sbb staff baru buat.. takperlah bagi peluang dia belajar kan…)

6) Balik umah – lepas maghrib amik kaklong kat umah dia..

7) Pi GSC Alamanda – tengok AYAT-AYAT CINTA (tiket kul 9.30mlm – abang bagi ‘green light’.. hahahahhah)

8) Hantar kaklong balik (kul 12.30 sampai umah.. mak aii.. tak hingat dunia punya pompuan dua org ni.. tak penah hayat aku buat keje camni lepas kawin.. ) Pastu aku pun BALIIIK.. tidurkan anak and abah anak and aku pun TIDOOOOOORRRRRR.. hahahhaha..

Berjaya aku melakukan aktiviti yang tergendala hari tu.. kan senang.. tak yah list panjang2.. pi buat jer.. dapat lak aktiviti tambahan (ini mencukupkan angka 8 – number list tu utk Sastri heheheh)

Ehh.. tajuk entri aku lain lah?.. hmm.. pasal “menyintai dan ingin memiliki..”

Ia adalah salah satu dialog dlm Ayat-Ayat Cinta (AAC).. hmm.. aku rasa aku faham apa bezanya sbb mungkin ia ada sedikit kena kat aku kot.. KOT LA.. aku rasa.. AKU RASA jer lah.. aku dapat faham apa yang dimaksudkan dan apa PERBEZAANNYA..

Aku tafsirkan mengikut tafsiran aku sendiri dan mengikut apa yang berlaku pada diri aku sendiri..

Menyintai adalah apabila kita merasa amat memerlukan dirinya dan bersedia malah redha dengan kelemahan dan kelebihan dirinya.. seadanya – bukan utk mengubah dirinya mengikut apa yang kita mahukan..

Ingin memiliki – kita meng’agung’kannya (salute / too much respect) . Hanya nampak kehebatan dirinya dan terasa ingin bersama-samanya sentiasa.. kita ingin merasakan kehebatan dan kelebihan di dalam dirinya itu dengan berada di sampingnya.. dan kita hanya nampak yang indah sahaja tanpa sedar kecacatan dan kecelaannya dan tanpa kita tahu apakah kita boleh menerima kelemahan yang ada..

Aku rasa.. (RASA ajer lah..) Menyintai dan ingin memiliki.. yang berlaku pada aku :
Aku tahu dengan yakin bahawa aku amat menyintai abang..
‘Dr. XI’ – sebenarnya, aku hanya ingin memiliki dirinya.. seperti yang ku gambarkan tadi.. dan jika.. JIKA.. aku bersamanya.. aku tak rasa aku boleh menerima ‘kelemahan atau kekurangan’ nya…
TAPI.. aku boleh utk ‘tutup mata’ melihat kelemahan dan kekurangan abang kerana aku amat memerlukan abang dalam hidupku.. (again.. what a typical women thinking.. oh my oh my..)

(rasanya sapa yang dh kawin lama mesti nak muntah darah dengar ayat aku nih..)

AAC.. banyak pengajaran yang aku dpt.. (sebanyak air mata kaklong yang dibiarkan menitis laju di pipinya.. hehehehehhe.. akucuma satu babak jer yang buat airmata aku bergenang.. bab lain - aku byk 'cebik'kan bibir jer.. heheheh..'protes dlm diam tuh'..)

Tapi.. sebanyak mana ‘ilmu’ yang cuba di sampaikan.. aku tetap BERKATA “NO” untuk POLIGAMI..

Meskipun begitu.. aku kagum sebenarnya pada sapa yang mampu berpoligami dan bersedia hidup bermadu.. kerana ia memerlukan kekuatan emosi, perasaan, nafsu, akal dan iman yang kuat, gigih dan jitu.. baik si lelaki mahupun yang perempuan.. I believe that only selected people can go through all kind of hardship in POLIGAMI... and surely.. I CAN’T.. (and STOP.. this is very the very sensitive issues.. aku tak mau elaborate panjang-panjang.. tak pasai2 jadi thesis lak.. hmm.. takyah aku pikir tajuk lain dah utk project paper semester nih.. hihihi)

Tapi bak kata aku pada entri King bertajuk “Kenapa Beta menulis tentang mereka – part I" (ampun King, patik link entri tuanku plak..) “tak siapa pun makhluk di dunia ni yang hantar dan sembah sirih junjung kepada Tuhan dan meminta perkara buruk terjadi dlm hidup mereka.. cuba tanya pada 'mereka' - siapa yang mahu derita?.. mungkin mereka berkata - "kami tidak berupaya"..

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” ~Surah Al-Baqarah ayat 286

Dia lebih mengetahui .. dan Dia memberi apa yang kita PERLUKAN bukan apa yang kita MAHUKAN..

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.” ~ At-Taubah ayat 129

Oiitt.. apa aku melalut nih??

Nak komen pasai AAC?.. huis.. kalau aku komen.. mesti sama tebal dengan novel dia.. aku takmau komen.. yang pasti .. AKU ENJOY.. mmg sebab jalan cerita dia best.. TAPI yang aku lagi enjoy adalah.. sebab aku BERJAYA keluar BUJANG berdua dengan KAKLONG.. best best best.. kaklong.. I LOVE U sooooo muchhhhh… hihihi… next plan please?.. heheheh..

Citer aku kat SPA?.. hmm, tak se’best’ aku tgk wayang and balik tengah malam dgn kaklong..(sesekali dpt ‘lesen terbang’..)

32 comments:

kamar hati said...

wahhh....akhirnya berjaya juga ye...siap jd 8 lg tu...huhuhu...caya la...apa pun sure enjoykan...kuar "bujang" camtu...hihihi...

ni yg macam menggoda2 je citer tu... :)

Akak said...

Salam Tiny...

Poligami, sama mcm Tiny Akak pun tak mungkin mampu/kuat melaluinya....

cikgooden said...

poligami?..okey pa..

sapa takmau PAYUNG EMAS kat syurga..

kek..kek..kek...

tentangseseorang said...

u should read the novel. then u'll be frustrated with the movie. :D

Ayu said...

Tiny,
bestnyaaaaaaaaaaaaa tgk wayang.. manaj2kan diri :)
takpaa.. akak nya turn esok yerrr :P

ladylikeme said...

bestnyer la bleh melepak lagi lepas kwin..teringin nak buat...

KAKTINY said...

kamar > pi la pi la pi la.. layan tgh2 mlm.. syok ooo...

akak > tiny tak kuat iman bab poligami ni kak.. tgk staff abang naik kete dia pun boleh mendidih jantung.. ni plak duduk serumah.. eee.. meletup kepala rasanya..

cikgooden > eleh.. cakap je ok.. cuba la try pi buat tgk.. baru tau rabu khamis malam jumaat.. tido' luaq jawabnya.. nak nak? hihihi
psst.. mana ada dlm quran kata dpt payung emas?.. tipu jer tau..

ady > iyerlah.. novel describe panjang berjela.. movie crita dlm 2 jam jer.. mana nak sama.. dlm novel dia describe cantiknya aisya tu.. pheh.. menggoda giler.. tapi dlm movie.. tang lagu latar jer lah yang menggoda.. hihihi.. walaubagaimanapun.. si kaklong tetap MENITISKAN airmatanya - baik baca novel mahupun tgk movie..

ayu > pegi pegi pegi.. kak.. sgt2 disarankan pegi.. first pegi spa, pastu pegi tgk movie.. pheh.. nikmaaaaatttttt....

KAKTINY said...

ladylikeme > sesekali.. mintak izin.. sure boleh.. kerap2 mintak.. sure kena sekeh.. hehehhe

Mak Su said...

eehhhmmmmmm... apa ek...tak baca AAC

BasH said...

oooo tgk AAC yer....tak sempat lagi...kawan2 kat indonesia pun dulu kecoh crita ni..tapi dorang dah berbulan lepas...kita baru masuk...heheh...

KAKTINY said...

maksu > alah maksu.. AAC ni salah satu rentetan kehidupan.. takyah baca pun takper.. (alamak.. marah si penulis..)

bash > biasalah org kita nih.. yang dah basi2 tu yang kita nak gahkan sgt tuh.. kan kan kan..

Intan Rosnitta said...

Salam kenal Tiny...

Bestkan sesekali bercanda mcm tu. Buat full body massage yg x tahan tu...mesti lega yg amat.

Ayat-ayat cinta?? Rasa nak tgk gak lerr ;)

kadOk. said...

bagus la sbb seme perancangan dah terlaksana..:p

aac?jap td g tgk "incredible hulk"...tgk tajuk tu...kalau dgn kekasih saya maybe la tgk..hehehe..:p..ni tgk hulk dgn jantan daaaaa..hahaha

KAKTINY said...

intan > salam..best mmg best.. lepas massage mmg lega.. AAC.. pi la tgk.. ok ler utk layan bluess.. hehehe

kadok > cikabang tu pun nak tgk hulk gak.. nak bawak gi tgk AAC? hmm.. bagi ticket kat VVIP golden screen pun tak tentu dia nak pi..

Al-BIMA SAKTI said...

Allah itu tetap satu
Dia maha adil & lebih tahu
jika imanmu tidak berganjak
kaulah insan paling bijak
jika suruhan-Nya kita terjemah
kitalah insan paling beramanah
ingat mengingat satu kelebihan
rahmat dirahmati satu kesempurnaan...

KAKTINY said...

al-bima sakti > kata-katamu buatku terbungkam, terdiam lalu bermunajat sambil menginsafi kekhilafan yang masih berbaki..
adohaii...

goboklama said...

best ker citer ayat2 cinta tu? tngok slot d sebalik tabir cam best.

poligami - no komen.

anywaayyyyy...tx 4 linking me,I'll link u soonest! :)

KAKTINY said...

goboklama > nak kata tak best sgt tu tak jugak ler.. tapi ok lah.. boleh layan.. pegi ler..
poligami - mmg tak best.. takyah komen...

thafiexq said...

weekend ni baru nk tgk AAC,.. ala.. tak acilah! tak tiny dh bg prebiu! dah tak saspen.. heheh

g spa tak hajak.. ngeh ngeh.. next weekk baru nk pegi manja kan diri. minggu ni parent trun shah alam. kene layan diownk.

Mr penyubiru said...

wah! bestnyer dapat membujangkan diri. sesekali mebujagkan diri best gak ek.

poligami? ish..belum ape² dah say NO. cubalah dulu. kan bermadu tu manis.(err..aku berani cakap jer.hehe..)

Danielle_Corleone said...

cinta tak pernah lupakan kita! chewahh! haha! :P

Shahadan said...

wayang.. hmm.. kena pi tengok laa.. biasalaa ada jalan tengok wayang free.. heheheehe


poligami.. masyaAllah.. (insyaAllah)

Princess Liyana said...

alahai kak,bestnye g manicure, pedicure,massage!huhu mau itot boleh?hihi...anyway kak, yana dah tgk dah ayat2 cinta;)huhu best!novelnya lagi best. actually, movienya lari ckit dari nvelnye..hik2
em, alahai. samala. say NO to poligami.alahai,perempuan mana yg sanggup berkongsi:( kan kak?

zino said...

panjang nya cerita.. lenguh nak menghabiskan baca hehe

Kak Lady said...

Sesekali dpt lesen keluar mcm org bujang...memang best...heheheh

Org kata...kalau baca novel AAC lagik best...betul ke?

chinta said...

wah wah wah..mmg jadik bujang balik nih..seronok nye la dia..gi spa lagik tuh...

kebetulan baru jek 3 hari lepas hubby and I ckp pasal poligami masa kami lunch..i ckp semua pompuan takleh terima poligami nie...hubby terus snap ckp bukan semua yek..ada yg boleh terima...so debat la kiteorg pasal isu nie...yg bestnye, dia cakap madu tuh kan manis, sabar jek la...

KAKTINY said...

thafiexq > pi pi pi.. jgn tak pi.. weh weh.. byk lagi unsur2 suspen dlm tu.. jgn risau.. yg kaktiny bagi prebiu tu skieeetttt sgt..
ooo.. parents dtg yer.. best ler org tuh..

Mr.Penyubiru > best oo dpt jadi bujang sehari..hehhehe
poligami.. bagi aku RM100 juta pun aku tak.. (okler, aku pikir 14x jap..) NO.. aku still kata TAK.. (pun brani ckp jer lah kan.. heheh)

Danielle > mmg.. kita jer selalu lupa org yang sayang kat kita.. kan kan kan.. take it for granted kata org..

shahadan > dpt tiket free?.. pi pi .. jgn tak pi.. rugi ooo.. bwk ler elly tu rehat2 diri.. mai la KL.. kaktiny belanja makan... turun KL sok, tepon tau..
amboi2222222... tu yang insyaallah kat belakang tu hapa? Insyaallah tak buat.. takpa.. buat kalu - kaktiny PULAS telinga tu.

Princess Liyana > ramai ckp novel dia lagi best.. setuju gak.. sbb novel kan elaborate panjang2.. filem dipercepatkan cerita..
pompuan kurang normal atau terlebih normal jer sanggup terima poligami nih..

zino > sesekali exercise mata baca pjg2 (ehh.. sesekali ker?.. iyerlah.. entri kaktiny ni semua pjg2 kan..) nak buat camner.. terbiasa karang report ler, surat ler, tesis ler, dll yang mmg kena karang pjg2..
lah.. komen ni pun tertulis panjang... sorry yer..

kaklady> lesen kuar bujang adalah lesen terunggul kak.. hehehhe...
Mmg baca novel lagi best kak.. lagi syahdu syahdan..

chinta > mmg betul2 enjoy katak kaktiny hari tu chinta oiii...
pasal poligami.. bagitau hubby:
mmg madu tu manis utk lelaki - sbb madu tu di makan oleh mereka.. tapi madu tu hempedu bagi perempuan.. dan lagi lama lagi merimaskan.. kalau dia tak caya.. chinta amik madu lebah yang pekat likat tu.. sapu kat seluruh muka hubby (sampai leher dan telinga) - biarkan dari subuh sampai 1/2 jam sebelum habis zohor... suruh dia pakai pegi mana pun.. then tanya dia - BEST TAK "ADA MADU" sepanjang masa?.. (kalau dpt seharian dari subuh sampai subuh esok lagi bagus.. tapi takut tak solat ler plak dia..)..
hihihi.. tgk dia nak jawab apa?.. lps tu - kata kat dia - ada otak pakai ler utk tafsir sendiri..

p/s : cadangan ini utk semua kaum lelaki yang terasa nak bermadu atau yang dah bermadu.. hihihi..
tu ler kaktiny ckp.. jgn start pasal bermadu nih.. kaktiny akan jadi THE VERY OVER THE ACTING.. hihihi

13may said...

salam kaktiny,
takde gambar ngan kaklong ker???

hehhe hehhe

King said...

hmm..
1. TQ menge'link'kan entri ke blog beta.. buat laa selalu. konfem x marah
2. tapi buat yg baca part1 kene la baca part 2 gak yer..
3. idea nk komen byk, tapi x tertulis laa... hmm.. ntah laa
huhuhhu..

fusarium solani said...

kak tiny:
amboi tengok ayat-ayat cinta no!

KAKTINY said...

king > 1) orait tuanku..
2) pepandai depan ler cari part II.. (kalau dh baca part 1 mmg nak tau part 2 gak..hehehh)
3) takpa2..

fusarium solani > aliff.. layaaaannnnnn....

Princess Liyana said...

btol2.prmpuan terlebih normal sahaja sanggup:)tp princess bkn golongan tu, princess golongan normal!

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.