Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Sunday, June 08, 2008

Hari Ini : Kung Fu Panda

Hari ni kekononnya pagi2 subuh 'syafie' nak gi pasar pudu - beli barang untuk seminggu.. tapi oleh kerana hujan yang teramatlah membahagiakan di pagi ahad nan gembira ini.. maka aku dgn penuh bangga dan bahagianya sambung peluk bantal ler.. (maklumler 'hari cuti wanita' datang..) - triple bahagia aku memeluk bantal.. lepas solat subuh, abang tanya nak beli barang dapur bila.. aku kata - tunggu hujan 'sereyat'..heheheh...

tapi.. tak reti nak tido lama2.. kul 8.00am pusing kiri pusing kanan.. bergolek kiri kanan.. last sekali - bangun dan sembang pasal aktiviti hari ni.. abang ajak pegi tengok wayang.. Long Khong2.. weeeeiiiiiitttttttt.... NO WAY.. tak mau aku tgk citer2 camtuh weh.. then abang suggest tengok Kung Fu Panda.. bawak nureen sekali.. wah best gak tu.. first time bawak nureen tgk wayang... camner le agaknya si kecik tuh tgk wayang yer..

Kul 10am gi pasar kat blok polis tu jer.. beli barang utk minggu nih.. then makan kat kedai mamak jer lah.. sbb jap gi nak gi MINES..

Lepas zohor, siap2 nak gi MINES.. bwk sweater si nureen, takut dia sejuk kt dlm wayang tu nanti.. sampai MINES - beli tiket kul 5.30pm.. gi ronda2 jap.. bawak nureen naik 'kuda' dia (gajah2 beroda tu ler..) and beli 'ayam gerak' kat dia.. suka sgt ler tuh.. kul 4.15pm, nureen dah mengantuk sgt..alamak... dpt ker dia nak tgk wayang nih?.. gi lepak jap kat bench depan kedai baju sementara tunggu abang solat asar.. perlahan2 kejut nureen bangun..

kul 5.20pm - beli pop corn, air dan 'kopok' utk nureen.. 5.30pm, masuk panggung.. and ...tarrraaaa.... nureen tgk wayang.. seronok sgt tgk dia dan abang happy and gelak terbahak2 tgk kungfu panda.. ada satu bab time semua org khusyuk tgk gambar - si nureen gelak2 siap tanya pasal kartun tuh.. alahai.. bila time semua org gelak.. nureen pun gelak sungguh2.. mmg pasal kartun tu lawak, plus org lain gelak and dia pun gelak gak... end of the movie.. tanya nureen.. best tak.. dia kata best and nak pegi lagi.. wah... (sapa salah kalau esok besar anak kaki tgk wayang and kaki berjalan?.. mak bapak yang ajar - tu ler.. ) hehehehhe..

Memang enjoy sgt.. dpt baju 2 helai.. abang belanja..hehhehehhahahhaha.. double syok weh..
malam - masak yang simple2 jer.. dpt gak masak resepi yang akak shopforshoppers post kat entri dia tuh.. makasih akak.. really give me an idea what to cook... kebetulan adik ipar dtg rumah.. langkah kanan budak tuh.. then layan blog jap.. dah.. nak layan abang and nureen tgk tv lak.. good night..



15 comments:

GDIZ said...

bestkan akak hr minggu titun waktu hujan2.Pastu bgn lewat skit. Tambah2 kalau time kita bendera merah.syokk..

sepi said...

tiny... bes tak citer kungfu panda tu? stori mori siket kat sini, ingat nak g nengokla dis weken. jum sapa nak ikut....

KAKTINY said...

ns..
mmg seronok layan tido nak nak plak sgt bile time 'bendera merah'- and lagi syyooookkkk bile hujan dipagi hari.. nikkkmmmaaaatttt kan kan kan... hehehe


sepi..
mmg best layan kungfu panda tuh.. si nureen yang 3 tahun tu pun tergelak golek2 kiri kanan kat kerusi dia - apatah lagi kita yang 'tua' nih.. ajaklah si manis baju merah tu pegi.. memang enjoy..

shopforshoppers said...

Tiny...

Terima kasih utk ucapan dan doa..tak pergi mana2 pun dah tua2 rasa segan nak celebrate, lunch kat luar dgn anak2 & HB jerr..

Senyap hari ni sebab mcm terkejut bila anak pompuan yg kat kolej kata "Ma, i dont want to continue with my study, i wanna a break for a year or two to concentrate on helping abah in the office and will continue with my study when i feel like it!" (tak boleh nak berkata2 dah, sedih)

Lama dah tak dengaq perkataan "hujan sereyat" ni yg buat rindu kat kampung halaman!

KAKTINY said...

akak..

speechless gak dengar ayat camtuh. tak tau nak komen camner.. if I myself, I would rather finish my study then kerja (at least got my first degree..)

akak kampung tang mana? heheheh

tentangseseorang said...

wooo ady tengok malam tadi kak. sangat-sangat kelakar ok!

sepi said...

tiny - takleh ajak si baju merah, dia nunnn kat selatan, dan sy lak kat sini heheh

tumpang tanya - husband tiny org muar eh... kalau gituk, balek muar leh jumpa la kiter... dah dekat tu.... pekena mee bandung tak pun rojak petis... :-)

whitetulip said...

salam kaktiny..wah..seronok baca. Selamber kemain..ha ah..ek, kan best klu dpt g tengok panda kungfu tue. best sesangat k??ada fight cam finding nemo tak??

KAKTINY said...

ady > dlm kontrol2, kaktiny beberapa kali ter'gelak' kuat sbb tak tahan tgk.. kelakar giler..

sepi > bila tiny balik muar nanti, leh kita jumpa kat pasaraya wetex nak?..heheheheh

whitetulip > best sgt.. lawak.. bawakler anak2 gi tengok.. sure bebudak tu suke..

shopforshoppers said...

Tiny...

Tiny yg baca pun speechless, akak lagilah, lemah lutut rasa mcm nak jatuh jerr....

Akak risau memikirkan tentang masa depan anak2, kalau boleh tak mau dorang jadi macam ibu & ayah yg not so educated ni, setakat SPM jerr bukan boleh pegi kemana pun.

Tgh dok search online courses nak suruh dia belajaq juga..

Tok Rimau said...

Takut bawak afimon masuk pawagam. takut dia lari keliling. Kecoh kang kejar dia.

King said...

kunfu panda tu starring 'PandaGumuk' ker?

http://pandagumuk.blogspot.com/

en_me said...

wah, ni me kener tengok gak pandagumuk ooops pandakungfu nih.. ihihi

dugongsenyum said...

Hujung minggu ni agaknya baru saya berpeluang bawak awek saya menonton wayang.

KAKTINY said...

tokrimau > gamat tuh..

king > pandagumuk.blogspot kurus.. panda ni betul2 gumukkk...

me > gi ler tgk kungfu panda (tgh 'ushar' pandagumuk.blogspot ker?..) heheheh

dugongsenyum > bawak jgn tak bwk.. (tgk awek kontrol 'ayu' - utk tahan gelak..)hihihi

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.