Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, June 20, 2008

Hari Ini : 'LAWATAN SAMBIL BELAJAR'

AKU PEGI MELAWAT REBAN AYAM!!!.. Percaya tak?.. tak pasal-pasal.. apa kaitan aku dengan projek BELA AYAM??..

Ini semua kaklong punya pasal..

kaklong : ko nak ikut aku lawat projek koperasi tak?
aku : nak nak .. kat mana?
kaklong : Kuala Kubu Baru
aku : tang mana tu?
kaklong : kat area ulu selangor sana tu
aku : ok gak..
kaklong : hang tau dak nak pi tengok projek apa?
aku : projek apa?
kaklong : kita pi lawat REBAN AYAM?
aku : HAH?!!.. reban ayam?.. reban ayam pun reban ayamlah..
kaklong : Hang pakai kain ka pakai seluar?
aku : pakai kain ler..
kaklong : aku pun.. ni aku nak pi beli baju and seluar nih.. takkan masuk reban pakai kain..
aku : hang beli kat aku sama.. sat gi aku bayar balik..
kaklong : ok, sat gi aku amik hang..

wallahhh.. gi lawat ayam tuh..

Menaiki kereta dengan Bos-Bos besar (tahap billionairre dah tuh..) koperasi "KOXXXX" + seorang lawyer mereka.. aku ingatkan mungkin suasana serius lah.. TAPI.. YA AMPUNN.. sepanjang perjalanan pergi dan balik.. sesak nafas dan nak putus urat perut + usus besar aku menahan gelak dgn cerita-ceriti especially daripada Tuan Haji tu..

Aku yang pada mulanya taknak ler involve apa2.. (maklumler siapalah aku di sisi mereka-mereka itu.. takder kaitan pun..) TAPI.. dek kerana lawak dan 'humble' nya hartawan2 tu bercerita.. aku bantai gelak berdekah2 sampai mengalami 'kekejangan' perut..
Banyak lawak yang mmg tak pernah aku dengar selama ini diceritakan oleh Tuan Haji.. BEST GILER... di entri lain aku akan selitkan lawak2 Tuan Haji..

Aku nak cerita plak pasal 'LAWATAN SAMBIL BELAJAR" aku ke Reban Ayam milik KOXXXX tu.. wah.. aku kagum sgt dgn 'otak dan jiwa business' mereka-mereka ini (Tuan Haji & En. Din terumatanya..).. semangat, minat, iltizam, dan komitment mereka amat aku KAGUMI.. SANGAT-SANGAT dan SUNGGU-SUNGGUH aku 'RESPECT' mereka-mereka ini.. walaupun duit berjuta-juta (beli tanah dan rumah macam aku beli kasut jer - berapa harga?.. hah.. angkat.. pheh..) tapi cukup HUMBLE dan bersahaja.. takder riak, sombong atau nak menunjuk2.. padahal siapalah aku di sisi mereka-mereka itu.. projek mereka yang kat situ.. bukan sahaja tertumpu pada projek ayam (cost 1/2 juta.. penternakan moden.. langsung takder bau ayam atau 'taik' ayam bila kita ada kat situ.. kwsn bela ayam tertutup kemas..) tapi ada jugak kebun dsbgnya...

Lawatan hari tu.. aku dan kaklong tak pulang dgn tangan kosong.. ubi kayu, pisang, daun limau purut, daun kari, serai, tomato kecik, cili padi, buah limau purut adalah di antara buah tangan yang diberikan kepada kami (banyak giler tuh..) - aku dan kaklong berebut 'tolak' sapa amik yang banyak.. sbb sapalah nak makan sgt kat umah tuh.. (yang betulnya.. siapa nak masak banyak2 tuh? hehehhihihihi..)

Antara yang aku belajar drpd lawatan tu?
1) Berbakti pada tanah - pulangannya hebat.
2) Berniaga - mmg berbaloi dan puas hati.. sendiri Boss - sendiri kuli..
3) Tinggi mana pun taraf kita - Be HUMBLE.. org pun suka, hati pun senang..
4) Jgn sombong, riak dan takbur - kita akan dihormati
5) Pangkat, kekayaan, duit ringgit - bukan jaminan kebahagiaan dan ketenangan jiwa
(Tuan Haji benar2 menginsafkan aku.. dan aku TABIK HORMAT pada Tuan Haji..)

LAST BUT NOT LEAST - KAKLONG.. thanks for the opportunity given.. aku menimba pengalaman baru.. really appreciate it.. thanks again.. love u..

(p/s : kalau aku bujang.. mesti aku teman ko gi Langkawi ptg ni utk mesyuarat kat sana....hehehhehe...)

35 comments:

King said...

waa..

ada nk cari investors ker..

ataupun shareholder...

kamar hati said...

hihihi...reban ayam pun reban ayam la...hihihi...duit tu semua tu...hihihi....penah gak p lawat tempat ternakan ayam cara moden & tradisi dl...masa abang long nak buat projek tu...hihiih...

kadok said...

bela kambing dgn lembu pon ok jugak...tp like ur point 3,4 and 5...good one..:)

shopforshoppers said...

Tiny..

seronok buat lawatan sambil belajar kan, bukan apap nak buat reban ayam & nak bela ayam pun kena belajar juga (nanti akak bleh blajat ngan Tiny)..

Seronok juga dapat timba pengalaman dari org2 yg berpengalaman kan..Pengalaman guru yg terbaik...

KAKTINY said...

King > ada ada ada.. nak nak nak.. tuanku nak invest dlm projek rakyat jelata ker?.. byk projek dlm list nih.. hihihi

kamarhati > mmg duit tuh.. ngan taik ayam pun diorang jual.. isy..isy.. kaktiny 'salute' betullah..

kadok > bela apa pun takper.. janji buat betul2.. kan kan kan..

akak > hebatlah diorang nih ada iltizam utk bertani dan menternak.. mampukah tiny kak?.. hmhmhmhm...

ahmoi said...

wow...bestnyer akak gi situ..tn.haji tu bela ayam dlm aircond kan..erm...projek yg moi idam2 kan sangat nak buat.tp modal kureng lagi lerrr..hehee..

GDIZ said...

akak, g melawat reban ayam ek..bestnye..mlm td br ckp dgn mak ns nak buat projek bela ayam kampung dekat tanah yang bg pada ns kat kg. akan ku usahakan jd kenyataan :p. sekarang mak ns usahakan ternak lembu. semalam dia br beli lagi sekor.

nnti akak lawat reban ayam sy pulak tau :p

ladylikeme said...

salam kenal dan ziarah
melawat reban ayam....mcm best jek...

KAKTINY said...

ahmoi > aah ani.. bilik ayam tu ada aircond.. buat ler ani.. jadilah penternak moden.. ani boleh.. seronok sgt.. kaktiny sokong 100000%.. jadi usahawanita di usia muda.. buatlah buatlah..

gdiz > ns.. pun sama cam ayat kaktiny pada ani.. rebut peluang yang ada.. tak semua org berkesempatan dan ber'keinginan'.. duit tuh.. buat ler buat ler..

ladylikeme > salam.. mmg best.. seronok tgk usahawan melayu yang berjaya.. kagum weh kagum..

tasikmerah said...

la ni zaman nak menternak :) ... adik beradik aku buat projek bela kambing kt kampung ... dr satu kandang... la ni tgh bikin lagi satu kandang... aku tumpang gembira...

ramai org yang baik2 dlm dunia ni kan... cuma kita yg belum jumpa...

ppsttt... sis, pelawaan ke genting tu sungguh menggoda iman.. ha ha..

tentangseseorang said...

huwaaa penat dah taip pepanjang skali komen tak masuk pulak....huwaaaaaaa

KAKTINY said...

tasik > aku bangga siot anak2 melayu kita bekerja sendiri camtuh.. tahniah utk adik2 hang.. aku tumpang seronok utk hang.

weit.. betul2 nih aku invite hang pi.. nak dak?..

KAKTINY said...

ady > kuang kuang kuang.. sian adikku sayang itu.. heheheh...
tulis balik.. tulis balik.. heheheh...

nadahahs said...

masyaAllah..
boleh tak kalau saya nak berkenalan dengan Tuan Haji tersebut. Jadi Inspirasi laa pulak.

sblm ni duk dengaq banyak dah jatuh bangun org2 yang macam ni. cuma sendiri belum teghejun ke landasan ini. InsyaAllah tak lambat dah saya akan terjun bersama kebidang yang lebih kurang sama dengan niat kerana Allah Ta'ala.

fusarium solani said...

wah lawat reban ayam kat mana? boleh bagi info? menarik sangat nih!

aku nak jadi petanilah!

KAKTINY said...

shahadan > berniagalah.. sesungguhnya 9/10 rezeki adalah daripada berniaga.. tak terlambat utk memulakan.. kaktiny ni penakut.. nak gak kejar yang 1/10 tuh.. mmg Tuan Haji tu inspire me so much.. Allahuakhbar..

fusarium solani > reban ayam kat kuala kubu baru.. atas lagi dari ulu yam.. dari pekan ulu yam, ada sign board nak ke sana.. mmg menarik..

jadilah petani.. berbakti pada tanah, hasilnya lumayan.. betul nih..

Wafa Nokman said...

e-e...pergi tengok reban ayam 1st class tak ajak orang... lain kali extend2 lah invitation. Tak payah belikan baju ngan t-shirt sbb mmg selalunya pakai benda tu pun hahahaha

Abang Long said...

Kena patuk dengan ayam tak ? hahahaha

thafiexq said...

kaktiny!!
bestnye pegi reban ayam! tak ajak pun.. suke gile lah bende bde yang melibatkan ayam coz tringt kat KFC.. hehe

sekrg ni kan ngah famoz ngan ladang katak.. tak nk wat rombongan cik kiah g reban katak kat klate? saya sudah pegi... tokey dia sekrg dah famoz masuk majalah 3 minggu ni.. tgk tao

p/x ada resepi nasik grg katak patprik? haha

KAKTINY said...

abang wafa > abang lainler.. kerja sendiri, company sendiri, leh ler pakai apa nak pakai.. kitaorang ni kan terikat penuh dgn 'etika pemakaian' nih.. aduhai..

abang long > tak.. ayam moden dia tak patuk.. tapi siap posing lagi masa kami amik gambar.. macam tahulah gambar2 diorang nak masuk report.. heheheh...

mama ranggie said...

betul tu kak...biar kite baik dalam dan luar,tentu ramai yg sayang kan?

KAKTINY said...

thafiexq > YA AMPUUUNNNN... thafiexq.. loya kaktiny 'membayangkan' bela katak tuh.. nak nasi goreng katak.. try tanya gerai kat gerai kat simpang kongsi balik pulau.. kot kot depa ada juai... takpun kat pasar malam chen ferry kah.. pi la pi la..

mamaranggie > betul mama.. kaktiny mmg tabik dekat org2 camnih.. Allah bagi rezeki, bila2 dia boleh tarik balik.. kalau kita baik dgn org, org akan doakan kita..
kaktiny doakan yang terbaik utk mama dan selamat dgn kandungan dan selamat melahirkan.. amin.

Mak Su said...

tiba2 jer rasa nak berbudi ler, nak tanam ubikayu kaedah hidroponik katanya....

KAKTINY said...

maksu > go maksu go.. you can do it..

Danielle_Corleone said...

salam singgah kak! :P

KAKTINY said...

danielle > salam.. salam.. sila sila..

saudagar gaRAM.. said...

gua penah berangan angan..
nak jadi PENTERNAK AYAM..



pasal apa?
pasal BERPELUANG MAKAN AYAM TIAP2 HARI..


hahahahahhaaaaaaaaa.....

KAMATO said...

salam
seronok sesekali melawat tempat2 gitu

en_me said...

fuyoh, beli seluar pakai order sajer.. boleh muatker nanti.. ehehe

manje said...

salam

besh kot g wat lawatan sambil blaja cam gini... lagi besh kalo ade gambar kaktiny ngan ayam2 tuh :p

zino said...

dah cadang nak bela ayam jugak ke.. sementara ni jaga ayam KFC ok jugak hehe

KAKTINY said...

saudagar garam > buleh buleh buleh.. bukan setakat makan ayam free.. dpt baja segar free gak.. buleh bubuh kat kebun.. suburrrr...

kamato > mmg syok sgt.. enjoy woh..

en_me > selamat member tau saiz.. hihihih.. and paling selamat sebab saiz 'ada' di pasaran.. kahkahkah..

manje > ada tangkap gamba ayam tuh.. tapi takleh nak mencelah sbb diorang kaki posing.. hehehhe

zino > ok ler tu.. jaga ayam KFC, pasni ternak ayam.. jadi supplier tetap KFC.. masyuuukkkk...

kingbinjai said...

bila nak start projek bela ayam?

Ahmad Fahmi Hanapiah said...

Betul Cik Tiny... Perniagaan banyak memberi rezeki.. tetapi dengan syarat ia mesti dilakukan dgn ikhlas dan jujur kerana Allah. Saya sekeluarga.. semuanya perniaga dari ibubapa , abg saya hinggalah ke adik saya...

Keluarga kami mula start meniaga sejak 1996 selepas ayah saya pencen dari Kerajaan... alhamdulillah sehingga kini perniaga kami dpt diteruskan dari Pakar Motivasi/bina semangat ke Sekolah Swasta... Klinik Swasta hinggalah ke Makmal Pergigian... Syukur kpd Allah yang memberi rezeki.

Sekian , Terima kasih.

-fahmi-

KAKTINY said...

kingbinjai > bila yek???.. hmmmmm..

fahmi > setuju.. tapi ko kalau nak komen takyah ler formal sgt.. ni blog aku weh, bukan blog Dato' Sri Anwar Ibrahim.. takut aku nak membacanya..
(p/s : BM ko mcm lawak skit.. heheheh.. tu ler.. terbiasa sgt dgn bahasa colonial.. kihkihkih.. anyway.. thanks singgah..)

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.