Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, June 05, 2008

Hari Ini : Hangin dan Berangin - petrol punya hal..

Smlm beriya-iya aku takmau sentuh bab petrol naik harga.. takder maknanya kalau aku sorang jadi 'anjing yang menyalak bukit'.. takkan runtuh bukit tuh.. (tapi, kat sini rasanya bukan menyalak bukit, tapi menyalak konkrit - mmg tak dpt nak buat apa2 pun.. kebal dan be***)..

Dan semalam jugak aku beriya-iya nak memboikot masak hanya kerana takder gas malam kelmarin.. tapi sebenarnya semalam aku ada perjumpaan utk program belia yang dikelola oleh
IDEAL. Oeh kerana si sahabat aku, kaklong tuh balik kerja lambat, makanya aku tak pegiler dgn dia - dan aku pegi sendiri - abang dh bagi green light and oleh kerana jugak Ketua Fasi aku ckp nak pakai fasi lagi (sapa minat nak jadi fasilitator program kemasyarakatan - leh hantar resume kat aku - then aku bagi kat IDEAL.. Abg Nizal Mohammad is one of the Director.. and Chef Ismail is one of the Fasilitator..), aku pun ajak ler budak opis aku ikut.. jadinya, aku kena gi amik dia yang tinggal kat Jalan Sentul untuk ke mtg kat Rebung, Bangsar..

Perjalanan dr umah aku ke umah member aku adalah dari Sg. Besi melalui Jalan Tun Razak menempuh bulatan pahang, masuk Sentul Baru untuk ke Kampung Puah (naper aku ikut jln nih?.. sbb aku tak pandai jln 'shortcut' lain - aku ni adakalanya 'buta' jalan sikit..)

Aku bertolak dari rumah kul 7.50mlm - DAN PUKUL 10.50PM AKU MASIH BERADA DI HADAPAN IJN (mujur adik Sufi dah discharge - kalau tidak, mmg aku masuk IJN utk sembang dgn Elly..), perjalanan yang sepatutnya 45minit - JADI 3 JAM.. aku dah nak muntah darah + migrain + hangin + menyumpah seranah (kalau aku mati smlm - habis hilang pahala amalan aku - sure ada M****** yang masuk syurga bulat2 sbb kena sumpah ngan aku... sapa suruh umum smlm - bgailer notis sampai hujung bulan ker atau hujung minggu ni ker - ini berkuatkuasa esok??.. G*** B*** - sorryler aku rasa B*** pun tak gila macam tu.. nak saman pun samanla - aku dah bengang giler.. bukan diorang yang ada kat atas jalan tu smlm.. tapi AKU.. AKU yang merasa perit dan pedihnya 3 JAM YANG TAK BERGERAK LANGSUNG.. semut merah dan kunang2 putih penuh atas jalan raya.. dan aku salah 'sekor' drpdnya!!! mangkuk tingkat betull..)

Sampai umah member aku dah kul 11.30mlm.. then aku teruskan jugak dgn penuh 'semangat setiakawan dan atas dasar janji', aku ke Bangsar.. setibanya di Bangsar, aku dpt msg dr Ketua Fasi - "Tiny, mtg dah habis. Abang update esok ye." HAH!!!.. AKU KAN DAH KAT BANGSAR!!!.. aku pun balas balik, "Tiny dah kat BANGSAR".. tak sempat Ketua Fasi balas, aku dah nampak kelibat dia, Chef, A.Nizal, Zul (Kastam) dan beberapa org lagi.. so, aku meluru keluar kereta dan DAPATLAH JUGAK JUMPA WALAUPUN REBUNG DAH TUTUP...

Daripada aku kekononnya nak 'melantak' kat Rebung - terus cancel (sbb Chef dah mengantuk tahap cipan tak boleh jalan), terus Ketua Fasi ajak makan kat Bangsar Seafood.. pukul 12.00tgh malam - nak makan apa - aku dah makan angin dan makan hati dan makan s***** s******..) - aku order mee-hoon tomyam jer lah dgn Fresh Orange.. then Ketua Fasi cerita ler serba sedikit pasal program yang akan berlangsung dari hari ini sampai hari ahad ni (5-8 June) Program Wawasan Desa Rakan Muda anjuran Kementerian Belia dan Sukan - turut melibatkan International Student UiTM Shah Alam dan komuniti area Taman Desa..

Stop citer pasal program - sbb esok2 aku akan citer gak bila program dah habis nanti.. bebalik ke citer pasal semalam and HANGIN SATU BADAN AKU tuh..

AKU MMG BENGANG DAN MARAH betul :
1) pengumuman terkejut tergempar yang dibuat oleh P** M******..
2) org ramai yang beratur kat stesyen minyak..

Dua benda nih buat aku m*** h**** dlm kete selama 3 jam (entah apa yang dibebelkan DJ Fly FM pun aku tak dengar dah..) - aku tak paham kenapa perlu berkuat kuasa 'mlm ini'?.. kalau dah "hard up" sgt duit "kami" - rakyat - ni, bagilah notis dulu - at least hujung bulan ni ker, so, any appointment boleh dibatalkan atau di re-schedule.. dan aku tak paham dgn "thinking" rakyat Malaysia ni.. petrol dh naik harga - itu sudah pasti - yang beratur panjang TERUK-TERUK tu sapa suruh?.. bukannya dgn isi full tank mlm ni, jimat petrol korang sampai hujung tahun ni... if isi penuh smlm then takyah isi sampai tahun depan.. aku RELA turut serta beratur mcm b**** kat stesyen minyak tu utk isi minyak bagi penuh tank.. (sesapa yang beratur panjang smlm tu - maaflah yer kalau terasa - tapi aku rasa - mmg perkara yang menyusahkan org ramai.. menyusahkan AKU..)

Akibat daripada 2 perkara yang bagi aku 'terlampau BIJAK TERLAKSANA' tu.. aku tersadai 3 jam atas jln turun razak (dari depan Menara AA nak ke IJN - 1 jam.. B******...)

DAN RUPANYA PERBUATAN YANG BAGI AKU SIA-SIA ITU TURUT DISUMBANGKAN OLEH SUAMI KESAYANGAN AKU.. BIKIN MALU KOMPENI JER....
(ingatkan dia nak pegi main badminton - rupanya dia pegi teman partner badminton dia tu - pegi isi minyak - 2 jam beratur nak tunggu turn - daripada kul 10.00pm - 12.00pm baru dpt isi minyak - end up - dia sampai umah kul 1.00am - HAHAHHAHA - PADAN MUKA - SAPA SURUH - SENDIRI CARI BALA!!!! - tak kiraler walaupun pegi teman member - kira turut 'menyumbanglah' jugak..)

DAN AKU?.. nak dekat 2.00pagi baru sampai rumah - punyerlah risau - bukan takut h**** tapi takut persekitaran yang mengerikan.. iyerlah, aku kan pompuan - drive sorang2 - tgh2 pagi.. memang aku TOBAT NASUHA.. if ada perjumpaan malam, mmg aku tak pegi sorang dah lepas ni.. walaupun dah berjanji sumpah setia.. NO WAY!!!!.. aku rela call pakai 3G atau buat video conference dari umah aku ke handset Ketua fasi atau laptop mereka drpd menempuh malam yang gelita (walaupun lampu jalan banyak tapi still.. MALAM).. teringat pesan mak aku masa sekolah dulu :
Kata mak : hangpa semua, kalau nak keluaq, paling lewat, takat pukui 6 ja - lebih dari maghrib, kalau takdak kat rhumah lagi, mak kunci pintu, hangpa tidoq la kat luar.. nak sgt keluaq malam kan.. hangpa nak rasa, hangpa buatla.. (MAK AKU GARANG GILER OITTT....)
(tu ayat depan) - sambungan ayat belakang :
mak kata : bukan apa, kalau siang, hangpa hilang, mak boleh jugak pi redah mana2 dgn motor ayah hang tu nak pi cari hangpa.. tapi kalau malam - mak tak tau nak cari tang mana.. ayah hang tak cam jalan.. mak tak tau nak pi rhumah sapa.. takkan mak nak kacau rhumah kawan2 hangpa tgh2 mlm buta.. (OHH MAKKK... SHAHDU LE PLAK..)

--- dan alhamdulillah, sorang pun tak pernah kena tidoq luar - aku pun ternyaris2 kena, tapi back-up baiieeekkkk punyer.. siap mintak tolong bapak kawan aku hantar balik umah, so bapak kawan aku bagitau aku takleh balik awal sbb hujan lebat.. heheheh... aku ada excuse, so tak kena tidoq luaq.. kakak dan adik2 aku pun, sorang pun tak penah kena - baguih betui anak2 Pak Ya dan Makcik Kiah nih.. hehehehhihihi.. oit.. mak aku jgn main2 oo.. apa di kata akan di kota.. entry lain nanti kalau rajin aku citer apa yang mak aku penah buat kat kami2 nih.. TAPI kalau mak aku tak garang, aku tak rasa aku ada kat sini hari ni.. aku BERSYUKUR sgt Allah jadikan aku anak kepada pasangan YAHAYA MARZUKI & ZAKIAH HASHIM.. I LOOOOVEEEE mak ayah..

Masuk bab mak ayah ni, tetiba hati aku jadi 'cooollll' sgt lak.. tadi masa first nak tulis dlm entry nih.. berangin berasap badan aku.. the end aku rasa sejuukkk sgt bila aku taip nama mak dan ayah.. so..ok lah.. aku nak siapkan notis mesyuarat AGM Sport Club ofis aku.. ada team nak lawan bowling ngan team sport club ofis aku nih? (aku boleh gerenti team korang menang.. huwaahhhahhahahahha)..

10 comments:

shopforshoppers said...

Salam Tiny...

Angin kan harga minyak naik!!!

Pasir Gudang semalam petrol kiosk semua dah macam ada pesta org berlumba2 nak isi minyak termasuklah suami & anak dara akak.

Betul macam kata Tiny, kita bukan boleh cakap apa2, satgi cakap lebih2 kena tangkap masauk lokap pulak silap2 "ISA"

Bukan kesian kat rakyat tapi kesian kat Pak L** sebab tak leh nak kesian kat rakyat yg mengundi dia!!!

kaktiny said...

Akak shopfor shoppers >
sokong ayat akak pasal 'kesian' kat p** l**.. salah satunya sbb sure berbakul2 dia kena s***** s******..
dan dah berat bahu kiri saya dicatat malaikat 'Atid selama 3 jam tanpa henti smlm.. sedihnyer..

tentangseseorang said...

ahahahaha...ady smalam balik opis terus masuk umah. kakak tanya, taknak pergi isi minyak ke? walaupun ady tahu sebelum pak lah annouce. ady cakap malas nak beratur. mcm la isi hari nih esok lusa minyak tak abeh. heh! minyak naik harga no komen. yang pasti kita patut ludah amerika. yeay!

Sastri said...

salam kaktiny...

padanla semalam jalan menuju ke stesen minyak sesak menjelang tengah malam... rupanya minyak naik harga... sas plak tak tau sampai la dibagitau oleh BP...

blackpurple @ jowopinter said...

"Kadar masih terendah banding negara lain". Dan "kenaikan harga tidak akan membebankan rakyat". Itu 'mereka' katalah. Bukan saya yang kata.


:)

Mak Su said...

mula-mula hangin, maksu pun sama naik hangin, lepas tu cool plaks, sungguh syahdu

sepi said...

kat ampang mlm tadi rata2 di stesen minyak keta beratur panjang, tak kirala minyak dari stesen mana, cam org nak amek tiket wayang jer..

kita hamba rakyat per yg kiter buleh buat kan???

suara said...

kecik-kecik dulu arwah mak pernah cakap... bila mak marah, itu tandanya mak sayang...
bila dapat mak tiri, dia tak penah marah. rasa macam dia tak sayang pulak... huhu

shopforshoppers said...

Tiny...

Senyap jerr ari nie, nie sure bz kat opis nie kan, kan... Takpa esok cuti, Selamat bercuti, have a great weekend!!

SESEORANG said...

KAK,tak payah sensor2 nye..sembur je lah..kompom lagi release punyer..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.