Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, June 12, 2008

Hari Ini : Jawab tag si Ahmoi

7 ISTIMEWA DIRIKU...

Kena tag dgn si ahmoi (azni) .. apelah kaktiny nak meraban pasal kaktiny ni hah?.. 7 perkara lak tuh.. (si JP sure suka tgk no. 7 nih – dia pun dh kena tag dah..) Istimewa ker aku nih?.. istimewalah kan.. jika tak, takkan wujud kat dunia ni.. antara beribu2 sperm ayah yang kuar – aku jer yang dpt lekat kat ovum mak aku.. pada satu waktu di tahun 1977 dulu tuh... kiranya istimewa lah tu kan kan kan.. ehehehe

7 TENTANG DIRIKU

i- Anak kedua pasangan Yahaya Marzuki dan Zakiah Hashim
ii- Isteri kpd Mohd Rizal Abd Rahim dan ibu kepada Nureen Fierzanah & Muhammad Zaqwan (setakat hari ni ler)
iii- Lulusan Sarjana Muda Undang-Undang dari UiTM Shah Alam (tapi tak jadi lawyer pun..) dan tgh amik MASTER HRD kat UPM Serdang.. pasni nak sambung PhD plak..(kalau boleh nak sambung kat UK.. doakanlah yer..)
iv- Suka berkawan, suka ada kawan, tapi tak suka kawan makan kawan.. (mak aku penah marah aku masa sekolah dulu – ayat dia sensored skit.. tapi aku bantai jerlah tulis – bukan ada lembaga penapisan blog pun kan..hehehe.. mak aku kata : “Hang ni, kalau pasai kawan, “jilat pungkoq” pun hang sanggup”.. pedih tak?.. pedih oii kalau tau makna tersirat..) – and suka sgt tolong kawan (assignment budak2 opis, aku buatkan – sapa nak suruh aku buat assignment – yang aku tahu ler.. meh aku buatkan.. aku ni mmg rajin bab2 nih semua – tapi result exam sendiri – ntah aper aper)
v-Aku suka manjakan diri aku – pegi spa (dgn kaklong especially), berjalan2 (cuti-cuti Malaysia – overseas belum lagi – pasnih lah..), shopping (tapi aku benci window shopping and takkan beli masa sale, sbb aku malas nak berebut dgn org dan beratur panjang..) – dan utk itu semua, aku kena kerja kuat dan usaha lebih utk ada duit yang cukup sebelum anak2 start sekolah..
vi-Suka membaca (masa sekolah ada koleksi buku2 cerita yang teramat banyak – tapi di makan dek anai2 – dah kena buang semuanya.. huhuhu), suka menulis dan mengarang (byk tulis sajak dan cerpen.. tapi nasib sama cam buku cerita – kena buang semuanya sbb dimakan anai2 kat kampung.. rugi tak bawak dtg KL.. skrg dh malas nak tulis guna pen and kertas – tulis kat blog ler plak.. hehehe – tq tu kaklong yang memperkenalkan dunia blog ini kpdku..) – skrg aku mmg kena byk baca dan menulis – utk exam and project paper..huhuhu..
vii-Aku kaki sembang – korang boleh lepak 5 jam dgn aku and sembang.. (sama cam kaklong) - bak kata kaklong, sapa yang duduk dgn kami berdua, kena pandai mencelah, kalau tidak, korang layan cerita kami jer lah.... hahahahah… kan kaklong kan.. kuikuikui.. dan aku kekadang ‘teramat sensitive’ tahap super gaban punyer..

(lah.. tujuh jer ker.. byk lagi yang nak tulis nih… hahahahhaha….kuang kuang kuang..)


7 YANG MENAKUTKAN (aku definisikan sebagai menyeramkanlah..)

i-Takut kena buang kerja – tak der gaji and tak leh nak bayar hutang – especially hutang PTPTN aku tuh..)
ii-Takut laki aku tinggalkan aku.. aku takut if anak2 derita sbb mak hulu ayah ke hilir (oh my.. what a typical woman thinking I am?..) – (Ya Allah, semoga rumahtangga kaktiny kekal bahagia sehingga ke akhir hayat. AMIN..)
iii-Takut duduk sorang2 (aku benci tinggal sorang2.. BENCI SGT.. bukan setakat mati kutu,.. kuman, lipas, nyamuk, hama, kala jengking pun mati kalau aku duduk sorang2..)
iv-Takut kehilangan mak ayah, abang, anak2 dan kawan-kawan (sbb aku takut duduk sorang..)
v-Takut (geli sebenarnya) pada kucing (kesian kucing.. kesian lagi kat aku.. org kata kucing binatang kesayangan Nabi… Ampunlah, yang ni aku tak leh ikut ‘kata’ Nabi..)
vi-Takut kena fitnah dan dikecewakan (sbb pernah kena, PEDIH, PAHIT, PERIT.. hanya Allah mengetahui.. SAKITnya tu dan KESANnya .. tak dpt digambarkan dgn kata2..)
vii-Takut korang semua takmau layan blog aku lagi – hahahahahhah… kuikuikui.. (sebenarnya tak tau nak tulih apa dah.. aku ni jenis “tak heran” punya makhluk.. walaupun sensitive kadang2 tahap cipan.. )


7 LAGU AKU SUKA

i-Suatu Masa – M.Nasir (aku minat tul kat M.Nasir...)
ii-I Need to Know + Baby You by Marc Anthony + Dewi (Dewa) – lagu2 yang abang dedicate kat aku.. (melayang perasaan aku bila abang siap nyanyi kat dlm kete sambil pegang tangan aku.. lalalallalalalala...)
iii-Masih Aku Terasa – Gersang (bukan minat sgt tapi sbb.. ‘Masih Aku Terasa”..)
iv-Biar Bulan Bicara (Broery Marantika)
v-Andai ku Tahu (Ungu) + Berita Kepada Kawan (Ebeit G. Ade)
vi-I Will Survive (Gloria Gaynor)
vii- layan melody kat blog si rudy bluehikari (lagu wajib pc opis aku dari kul 8pagi sampai 6 ptg..)

(sorry amoi.. kaktiny ngelat skit.. kira2 balik.. lebih 7 tuh.. heheehh)


7 PERKARA AKU SUKER SEBUT

i-Ok...
ii-Yup
iii-Yes
iv-Wokeh
v-Alright..
vi-A’ah..
vii-Hmm..


7 PERKARA YANG AMAT BERNILAI

i-Mak Ayah, Abang, anak2.. adik-beradik aku yang 3 orang tuh..
ii-Kerja aku..
iii-Pelajaran aku.. (sijil2 dan testimonial utk aku – senang nak mintak kerja..)
iv-Pengajaran yang aku dpt setiap hari, detik masa dan ketika..
v-Perhubungan dgn sahabat, saudara-mara dan kenalan..
vi-Reta-benda yang aku beli sendiri dan yang orang bagi kat aku..
vii-Kawan2 blog aku.. yang membawa aku menjengah ke dunia baru dan melebarkan sayap perkenalan dan persaudaraan..


7 PERKARA PERTAMA BERLAKU DALAM HIDUP

i-Aku amik periksa (semua periksa ler, UPSR, SRP, SPM, STPM, Degree, Master.. termasuk periksa amik lesen memandu..)
ii-Dapat kerja.. merasa pegang duit gaji sendiri.. ada payslip, EA form, isi e-filing..
iii-Graduate kat UiTM Shah Alam ( tapi tak best.. mak takder sbb baru lepas operate, kakak takder sbb baru lepas bersalin, tok takder sbb meninggal, adik2 takder sbb exam.. sbb tu aku pulun amik Master lak.. nak semua ada masa aku convo nanti.. kecuali arwah tok dan wan..)
iv-Kahwin
v-Beranak and berpantang
vi-Alami satu kejutan (dh takmau ingat dah.. sakit ulu hati dan urat saraf bila ingat balik..)
vii-Buat blog and berkenalan dlm blog..(best giler..)


Hmm.. nak kena tag tujuh orang lain plak ker.. takperlah... aku buat jer.. bukan kena bayar cukai pun and tak kena potong gaji pun.. ao aku tag :

i- kaklong (wajibler ko kan - hehehehhe..)
ii- ros (chentahatinana)
iii-akak shopforshoppers
iv-sepi
v-thafiexq
vi-tasikmerah (kalau ko dh kena tag, sorry ler...)
vii-kaksridiah (aku minat giler novel dia weh.. byk collection dia nih..)

Bagus gak layan tag ni.. sbb hari ni aku tak tahu nak tulis apa.. so, bleh ler aku karang mengarang tag nih.. hmm..

agh.. tak kira.. aku nak tambah lagi dalam list kena tag ngan aku.. hahahah.. peduli aku kalau ada rules and regulation utk takleh tambah apa2 bila dah post.. bukan masuk jail pun if I break the rules.. "Law has made is to be broken.." ayat best tak (kalau aku lawyer - confirm kena cease from bar - kahkahkah) - kalau korang dah pernah kena tag - takper.. if belum (and if terbaca).. sudi-sudikanlah yer.. cam ahmoi cakap.. boleh lebih mengenali... hihihi - bukan minta gaji korang pun.. minta listkan 7 kepada 7 perkara jer..

1-rudy bluehikari
2-ady tentangseseorang (padan muka - nak ngelat yer..)
3-scarlett
4-maksu
5-mamaranggie
6-King
7-Kingbinjai
8-kakteh
9-MABrood
10-adikcome

suka hati .. suka hati ... suka sesuka hati..

31 comments:

GDIZ said...

Ala akak jauhnye nak pegi sambung belajar. Bestnyer..

Bagus2. ns doakan akak murah rezeki dan berjaya ke sana ye. :)

tentangseseorang said...

fuhhh lega tak kena...cuak dah tadik eheheh

KAKTINY said...

gdiz > amin.. time kasih ns..

ady > hek eleh.. sajer kaktiny bagi peluang tak kena.. ingat boleh lari???... kaktiny pass kat kaklong nanti..(http://akudanharapan.blogspot.com) hahahahah

ahmoi said...

HEHEHEHE..TQ KAK TINY CZ LAYAN TAG JAP...N TQ GAK PASS PADA KENGKAWAN LAIN..BUKAN PER..NI LAH MASA KENAL KAWAN2 MAYA..KAN..KAN...

syiMa said...

kak tiny?...alahai..saya tua 2 thn...pangge tiny je ek...salam maya...terpanggil utk melayari blog tiny arini..thanks tu rudy-san...nk tnya amek pasai syari'e law bule ka?

sepi said...

tiny - malunye akak yg tak penah jejak kat mana2 U...

suker m.nasir - suata masa yessszaa
broery - bila bulan bicara - laagi suker

KAKTINY said...

ahmoi > thanks to ahmoi coz tag kaktiny..

syima > tak kisah.. panggil tiny pun ok jer.. salam.. nk tanya pasai syari'e law?.. taklah tau byk sgt.. sbb dulu amik family law jer.. uitm tak tawar undang2 syariah (masa time tiny dulu ler.. ) tapi nak tanya pasai apa?.. if boleh jawab, tiny jawab, if tak leh tiny pass kat org yang boleh jawab..

sepi > alahai ciksepiku sayang.. nak malu ke benda.. sapa kata sepi tak penah masuk U?.. University of Life is the best university ever.. everybody has got a chance to be there and still 'in there'..

tentangseseorang said...

keji tuuu tektikkkk

shopforshoppers said...

Salam Tiny..

Sessi menjawab tag yea...

Hutang tag dgn 3 org, ni tambah lagi satu, minggu depan lah kot menjawabnya.

Akak doakan, semuga cita2 nak melanjutkan pelajaran ke UK tu
tercapai dalam masa yg terdekat...

Nanti bila akak pi sana melawat my niece boleh lerr jumpa ngan Tiny kat sana (berangan ja dulu)

cikmim said...

salam..

1st visit.. *winks*
selamat menempuh idup blogging..

hidayah said...

1st time masuk blog akak
besh baca entry akak, kadang2 gelak sorang2 sampaikan anak tegur 'mamaaa... nape gelak sorang2?' hhehhehehehe

KAKTINY said...

ady > taktik ter'kini' kaktiny lagi keji - cuba baca balik 10 senarai tambahan.. KAHKAHKAHKAHKAHKAHKAH...
AMIK KO.. hahahahahhaah

akak > jawab kak, jgn tak jawab.. sambil2 jawab tu, selitkan menu and resepi yer.. hikhikhik..

cikmim > salam.. mmg tgh gile memblog nih.. enjoy giler..

hidayah > time kasih dtg berkunjung.. kita sambut salam perkenalan yer..

KAKTINY said...

akak > psst.. berangan tak kena bayar .. takper.. tiny pun sebenarnya tgh berangan ler nih.. nak pi UK.. tapi oleh kerana berangan tak kena bayar.. berangan jer lah.. if jadi betul2 Alhamdulillah.. akak jumpa tiny kat sana yer.. heheheh.. (malaysia punyalah luas taknak jumpa, nak gak jumpa kat over the sea tuh..) hahaha..

tasikmerah said...

tiny,
ko telah menambahkan hutang tag aku kepada 5... satu tag pun aku blom jawab... hampehs sungguh aku... cukup tahun ni mau aku hilang kengkawan nih... he he....

tentangseseorang said...

wahhh gile ahh keji gile
:p

KAKTINY said...

tasik > baik ko carik masa tuk jawab.. kalau tidak nanti aku sure senarai hutang ko berderet2 sampai hujung tahun ni.. semua pun pakat nak tag ko..

ady > suke hati kaktiny .. kaktiny suke hati .. hahahhaa... taktik paling keji lagi hina di alam maya ini.. (gelak setan golek2 dog).. kahkahkah

Mak Su said...

maksu pun tak suka kucen...ya ampun.....

Mak Su said...

kena tag? ya ampunnnnn

KAKTINY said...

maksu > AMPUN MAKSU AMPUN.. heheheh

najibah said...

salam perkenalan kaktiny,

Ada persamaan sejarah sikit dgn kaktiny. Bekas pelajar undang-undang yang lari dari dunia undang-undang :).

KAKTINY said...

najibah > lari dari dunia undang-undang takper.. jangan lari dari undag-undang - bahaya.. and yang penting jgn langgar undang2 Allah.. lagi bahaya.. kena kejar sampai kat akhirat kelak.. kan kan kan... hehehe.. salam..

kamar hati said...

salam...

hihihi...best la baca akak jawab tag tu...tp yg paling best tu tg lagu tu la...sama la kita...paling minat M.Nasir...then lagu lain tu pun mmg saya minat...hihihihi...sama la pulok...hihhi...saya pun kena tag ngan Ahmoi...tak sempat nak menjawab g...tgh memikiau dl...hihihi...

King said...

beta dah kene dah ni.

so tak yah laa yer...

http://kingpumas.blogspot.com/2008/05/tag.html

KAKTINY said...

kamar hati > salam kenal..
pk jgn tak pk nak tulis apa utk jawab tag.. nak gak tau psl diri kamar..

King > orait tuanku.. patik gi layan tag kat blog tuanku jer..

thafiexq said...

SAYA DAH JAWAB TAG KAKTINY! hehe

KAKTINY said...

thafiexq > tq tq tq..

Scarlett Julia said...

hohhh....kami pun kena jugak ka? erkk..lambat skit laa...tak dan...ekekeke...

rudy bluehikari said...

nanti kalu akak nak g kuliah tuh roger2 kat saya... leh sy ambush kelas akak tgk akak tgh tekun dgr kuliah ekekekekekeke...

lagu melody blog tuh dr kitarolah akak.dr pagi smpi ptg? ayooooo...xrasa sedih kee..

spa??? wah itu peberet mywife gaks...akakleh jd kawan dia n ajak dia.sy taklarat nak nunggu....

KAKTINY said...

scarl > kena kena.. jawab jgn tak jawab.. lambat pun takper.. takder dateline..

rudy > ambush kelas kaktiny?.. kaktiny tekun dgr kuliah?.. duduk sebelah kaklong + kaktiny.. bolehker tekun dengar kuliah?.. kuang kuang kuang..

mmg kaktiny pasang dari pagi sampai petang... sedih?.. kalau tak dengar lagi sedih.. rasa sunyi lak..

meh meh, kenalkan suri dgn kaktiny and kaklong.. lepaskan 'tanggungjawab' teman dia gi spa kepada kami and bagi 'izin' balik lambat skit yer.. coz, byk aktiviti spa nih..hehehehhahahah...

chinta said...

banyak la nak komen pasal tag kak tiny nie...tapi kita amik pasal no ii, perkara yg kita takut....hehehe...mmg typical mind of women la...sy pon suka pk mcm nie....hahahahah

bnyk betul kak tiny jawab nie...siap ada cerita lak tuh....kak tiny mmg suka bercerita nieh...hehehe...mmg layak la ada cerpen dan ada sajak...adoi kagumnye..

spa....wah2....kompem licin mulus dan vogue niehh...

KAKTINY said...

chinta > namanya pun pompuan kan.. dh jadi bini + mak nih.. ituler yang dok terpikir kan..
kaktiny bab merapu meraban nih.. serah ler.. ayat sebaris boleh jadi sekajang.. pasal tu amik law.. leh kelentong kuat dlm exam.. if bagi soalan math.. HANCUSSS...

nak join gi spa ker?.. if balik malaysia nanti.. contact2 yer.. kaktiny belanja gi spa..heheheh.. (vogue kebendanyer.. jenuh berdiet nih.. adoihla..)

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.