Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, June 02, 2008

Hari Ini : Geng Jurnal

Kalau dah bukak blog.. yang wajib aku bukak ialah blog rudy bluehikari (rasanya dari kul 8.30am - 5.30pm - if Boss tak masuk lah.. ) sebab nak dengar muzik latarnya yang sooo relaxing.. (cam duduk dlm spa la plak.. sambil buat manicure then pedicure + foot spa sekali dengan hair cream bath - pastu buat SABAI full body massage & SABAI facial .. pastu ..) wei.. ni kat opis lah.. pehal plak melalut-lalut sampai ke SPA..

Apa topik aku sebenarnya?.. oh ya pasal Geng Jurnal.. selain drpd blog2 kaklong, ady, JP, tokrimau, dan banyak lagi blog melalui link-link mereka-mereka ini.. aku rajin gak masuk geng jurnal everytime aku layan blog nih..

tapi.. semakin lama aku baca persoalan dalam cerita pemilihan MT GJ, pemilihan think-tank (apa tu sebenarnya?).. dan macam2 dialog yang sambung-menyambung tu.. rasanya banyak cerita yang aku tak tahu yang pernah berlaku.. (if cerita tak best - aku takmau amik tahu lah).

Dan rasanya member2 GJ nih semuanya 'close to each other' more than berforum kat dlm blog nih.. hmm.. bagusnya mereka2 nih.. mengeratkan dan menjalinkan ukhwah sesama saudara.. tanpa pertalian darah, tanpa bin dan binti yang sama, latar belakang yang berbeza.. dapat berjumpa dan bertegur sapa.. bagusnya.. kagum aku dgn semangat mereka2 ini..

Namun, ada beberapa persoalan dlm benak aku nih bila terbaca dialog2 yang macam ada berbaur marah, tak puas hati, geram, cerita yang tak sudah.. tapi takpelah..

Hari ini Boss takder... bosan jugak.. minggu ni tak banyak kerja.. end of this month, result exam keluar.. oshh.. next month mesti start busy.. project paper dah start.. leh tak aku jadikan Geng Jurnal 'target audience' aku?.. apa topik kajian yang best yek?.. yang boleh relate dgn GJ?.. "Profesionalisme dalam menulis blog".. kahkahkah.. mesti Vice Chancellor UiTM (soriler Dato' Seri) mintak finding research aku or mintak aku present paper kat conference... tolonglah.. minta maaf sesangat, tapi aku mmg tak sokong utk ada format tertentu / belajar menulis blog yang betul.. ini diari maya aku.. punya pasal akuler aku nak tulis style apa pun.. takkan if tulis dlm diari pun nak kena ada format.. habis tu nanti esok lusa, nak berfikir dengan akal dan nak merasa dengan hati pun kena ikut format jugak?.. TOLONGLAH!!!!!...

Daripada aku amik paper penulisan blog.. banyak lagi paper lain yang aku boleh amik.. sekarang aku tengah amik MASTER HRD ... pasnih aku nak amik Profesional Certificate lak, then sambung PhD (ada tak mana company nak sponsor aku pi study kat overseas?..) member aku kata if nak pegi melalui sponsor, jalan mudah is jadi lecturer - surely kena hantar (wajib lak tu) sambung belajaq kat mana2 U pilihan kat overseas nun.. iya ka?.. naik semester nanti aku nak ricky kat lecturer aku.. betul ker?.. if betul, next year aku apply jadi lecturer.. if aku jadi lecturer, one day tak mustahil aku dpt jadi profesor kan kan kan.. (teringat lak cita2 aku masa kecik2 dulu..).

Mengimbau kenangan silam jap..
Masa kecik sampai besaq.. bila nak isi form cita2.. aku isi benda yang sama - sedari darjah satu sampai tingkatan 6.. (1) Peguam (2) Profesor (3) Perdana Menteri.. pheh.. aku pikir2 balik.. camana aku boleh nak jadi 3 benda alah tuh hah?.. aku tak terlintas pun nak jadi guru, kerani, askar, polis, jururawat atau pramugari..

Cita2 no. 1 tu.. hmm.. dah ke arah tu.. study line pun dah canteeekkk dah.. bila tiba bab kerja.. plooopp.. aku tersasar pi tempat lain.. sijil Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang yang aku dapat dari UiTM Shah Alam (1997-2001) tu aku simpan dlm fail jer lah.. camna leh jadi 'lagu' ni?.. ni gara2 aku gatai nak menikah la nih.. takut tiap2 hari gaduh dgn laki aku kalau aku jadi lawyer.. (if kalah kes, mesti aku bebai sampai kat umah..heheh)
Cita2 no. 2.. macam boleh jer if aku nak pi.. tapi kena jadi lecturer dulu.. then belajaq and belajaq and belajaq lagi kat dalam U tu utk naik gred ke gred ke gred ke gred.. baru dapat nak jadi Prof..
(Prof. Emiritus Dr. Tiny Azleen Binti Yahaya..) fuyoooo.. aku tgh gapai langit ke-7 weiii...
Cita2 no. 3.. weit.. aku KUNCI je lah dalam locker blog gelap aku.. aku TAKMAU ler jadi PM negara (aku) yang - entah - tak tau nak describe.. aku jadi follower jer lah.. jadi PM kat umahtangga aku lagi BESHHH... (laki aku YDP Agung..dlm umahtangga aku ler..)

Ehh.. apa aku melalut tengahari ni.. mentang2 bos confirm tak masuk.. melampau aku weh.. apa sebenarnya yang aku nak tulih?.. tajuk pasal geng jurnal.. end up pasai cita2 aku lak.. hmm..apa2 lah - blog aku... aku punya suka aku nak tulis apa kan kan kan.. hehehhehe... aku nak pi lawat blog2 lain plak lah..

14 comments:

GDIZ said...

salam kenal kaktiny :)

huihh..dasyat2 cita2 kaktiny.:D
Dulu2..cita2 kaktiny yang nombo 1 tu pun pernah jadi cita2 ns juga.:D.

Tapi skrg dh jauh menyimpang dah. hehe

kaktiny said...

salam ns..

takper ns.. Allah bagi apa yang kita perlu - bukan apa yang kita mahu.. ada sebab musabab kenapa aturan Allah begitu..

yang penting, kita ENJOY dgn apa yang kita ada skrg ini.. BE HAPPY...

shopforshoppers said...

Salam kaktiny..


Terima kasih sudi singgah keblog akak, rasa segan pula sebab adik2 yg menyinggah nie semuanya educated belaka...

kaktiny said...

sama-sama kasih..
tak yah nak segan kak.. semua org kan ada lebih dan kurang masing2..

yang pasti - kelebihan blog ni, kita dpt kenal lebih ramai org yang kita tak pernah kenal selama ini.. itu yang hebatnya kan..

semoga jalinan ukhwah berkekalan..

salam..

tentangseseorang said...

kaktiny, geng jurnal tuh wujud memang untuk mengeratkan silaturrahim. ehehehe pasal marah2 tuh biasa laa. kita dalam keluarga yang ramai. kami mengganggap itu semua sekadar ribut dalam cawan. x lebih dari itu.

kaktiny said...

ady.. if mcm tuh.. okler.. seronok sebenarnya kan tambah kenalan dan bersahabat nih..

if setakat ribut dlm cawan jer takperlah.. tapi jgn sbb ribut tu boleh tumpahkan kopi dari dlm cawan tu dan sapa pun takleh minum dan ada plak baju yang kotor dan kesan kopi tak hilang.. kan kan kan....

tasikmerah said...

tiny,
pasal lecturer tu mmg betui... adik ipar aku laki bini dah kena perambat sambung blajo amik phd kt uk... tapi gaji on... allowance pun ada.. ok la sgt...

lawatan balas

kaktiny said...

tasikmerah..
thanks for the lawatan balas as well as for the info..

if camtuh.. leh ler apply lecturer.. lagi semangat nih nak dptkan further info..heheheh..

sepi said...

salam kenai tiny.... mekasih sudi mampir blog akak...

ada masa jenjalan lah lagi k... :-)

shopforshoppers said...

KakTiny...

Akak singgah nie, kot2 ada entry baru nak baca...sibuk ke?

thafiexq said...

akum.. kaktiny.. saya nk order makanan untuk lunch buleh? nk western.. hehe

kaktiny said...

akak shopforshoppers > ptg baru nak karang cerita.. sbb sepagi asyik layan citer org lain jer.. hehehehe..

thafiexq > western?.. senang gituh.. french fries and nuggets.. + salad.. kejap lagi sampai.. hehehehhe...

chinta said...

wah, jadik perdana menteri ke? kagumnye...cita2 sy masa kecek;

1) doktor bedah2
2) profesor (walaupun tak tau pon profesor tuh ape, cuma tau org pandai kot ni)
3) artis

hehehhehe....semua tu tak berlaku pon!!

btw, yg sambung phd nie ada dr FRIM, Petronas, JKR...itu yg sy tau...maybe ada company lain yg hantar...selain tuh, of course ngan uni2 tempatan...tapi kalau minat mengajar dan doing research, boleh la apply...

KAKTINY said...

chinta > lagi power cita2 chinta.. tapi tetiba jd engineer yek.. takper.. ratu engineer.. artis gak tu..

time kasih beri info bernas.. nak try ricky line jadi lecturer lah.. mmg minat sgt mengajar and buat research nih.. (masakler sapa jadi student katkiny.. kui kui kui)

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.