Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, June 18, 2008

Hari Ini : JOM JALAN-JALAN NAK?

Abang call tanya aku nak gi trip tak?.. Hmm.. trip ke mana lak kali nih?..
Trip ke.. AFRIKA SELATAN.. HAH???!!!.. (typical ortodoks thinking about AFRIKA)..


Aku : gi Afrika?.. bukan hari tu kata nak gi Europe ker?.
Abang : Tak jadi gi Europe.. diorang tukar gi Afrika..
Aku : Alaaaaaaaa...
Abang : nak ikut tak?.. iye lah, trip ke Perth and Surabaya dulu leen tak leh pegi sebab exam kan.. trip ni takder clash dengan class kan.. jom lah..
Aku : AFRIKA... hmmm.. berapa hari?
Abang : 10 hari..
Aku : HAH????.. 10 hari.. weh.. habis cuti leen camtu jer.. malehler.. taknak ikut takperkan...
Abang : terpulang leen
..
(masa aku tergedik2 nak ikut gi Perth dulu, clash ngan mid term exam.. masa aku tgh berangan nak shopping kat surabaya, clash dgn final exam.. bila aku TAK HINGIN nak pi AFRIKA.. takder plak apa2 'aral melintang'.. aduhaiiii...)
Oleh kerana aku taknak ikut trip dia itu makanya aku telah men'suggest'kan sesuatu pada dia.. heheheh..

Aku minta izin utk gi jalan-jalan jugak.. dia tanya nak pi mana.. aku kata tak tau ler lagi tapi kalau diizinkan baru aku nak merancang.. and guess what..

HE SAID : "Oleh kerana result exam leen maintain above 3.5 pointer maka abang bagi peluang pada leen.. so, "OK" BOLEH.. abang izinkan leen pegi either dalam or luar negeri.. abang support leen..


Hah .. ok? boleh pegi jalan2 without him?!!... YEEEPPPEEEE..
(icon aku lompat-lompat golek-golek naik turun bukit terbang tinggi sampai langit ke-7 - ops.. ter'over' lak.. terlupa silap lompat aku leh jatuh 7 petala bumi kat bawah tu...hehhhehe).
So.. aku dah berkira-kira nak gi mana2 destinasi ni (tapi terhad kepada 3 hari 2 malam atau paling lama 4 hari 3 malam jer - tak kisahlah) :

Dalam Negeri :
1) Sabah
2) Mana2 Pulau
3) Balik Kampung (best gak tuuu..)

Luar Negeri :
1) Singapore
2) Bandung
3) Bali
4) Korea
5) Beijing

So.. mana nak pi hah?..

p/s : kaklong.. hang leh ikut aku tak?.. try pujuk2 laki hang - kot2 dia bagi ker.. hang check diary laki hang kot2 dia ada outstation on 4 - 7 July (and diary hang gak.. hang pun bz giler lately..) jom ler.. jom ler.. jom ler..

oh ya.. satu lagi p/s : aku dpt banyak (takler banyak sgt - 10 bilik jer) voucher free 2 hari 1 malam ke Awana Genting @ First World Hotel.. sapa nak ikut? (tapi kena aku yang bawak ler.. sbb voucher tu atas nama aku.. Boss bagi.. hehehehehhe... jom jom jom..)

25 comments:

fusarium solani said...

Salam,

wah, kalau saya terus kata nak pergi afrika tuh! sebabnya tak pernah keluar negara lagi pun!

thafiexq said...

Singapore janganlah.. barang mahal! hehe i dalam listing kaktiny tu saya suggest pegi bali and korea. serius antara yang terbest.

hehe
dalam negeri? pulau pinang!! hahaha lawak je..
i think dalam negeri yang best pun terengannu.. tah la.. hehe

Sekolah Dato’ Onn Butterworth? hehe dulu kiteownk bermusuh mushan ngan budak2 sekolah tu gara gara konflik rebut awek sekolah sana.. hahahaha

shopforshoppers said...

Tiny...

Seronoknya nak pergi bercuti yea..
Awat yg tak mau ikut pi Afrika, anak sedar akak kata best juga pi sana..

Pi Bandung best lerr Tiny or Bali pum not bad juga tapi kalau orang dah nak belanja pi Korea jerr..

Mr PenyuBiru said...

wah! bestnyer dapat pergi jejalan.korea and beijing tu susah skit nak cari makanan halal. orang kata lah,aku blum pernah pegi lagi.hehe..

lady pot pet said...

Kaktiny
Since you drop by my blog , I pun drop by your blog...meh la dtg Scotland. Ok , best gak tau kat sini...cuma sejuk jer sikit maser July tu...summer yg tak summer kat Scotland ni.

Ayu said...

nak ikuttt gakkkk bleh ke heheheh

KZue said...

huhuhu kalau akak yang di ajak pergi..ikut jer unless ada keje yg melintang aral...ahaks. INsyaallah ogos ni kalau tak ada aral satu famili pergi ke Jakarta/Bandung. Oh ya..terima kasih singgah ke blog akak :-).

tentangseseorang said...

woooooooo nak nak gi genting. ahahahahaha

KAKTINY said...

fusarium solani > lama sgt trip ke Afrika.. 10 hari.. tak sampai hati nak tinggal anak lama2..

thafiexq > idea dah tu.. Bali antara yang mendapat tempat teratas..

tu ler korang.. asal berebut awek, habis anti ngan satu sekolah.. sama kes budak class kaktiny - anti sek. St. Mark gara2 awek gak.. hish hish hish.. (mak nenek nak start berleter dah...heheheh).

akak > lama sgt trip ke Afrika tuh.. 10 hari.. nampaknya Bali antara cadangan yang disokong kuat.. hmmm hmm hmm..

mr.penyubiru > ramai gak yang ckp camtu.. kaktiny pun tak tahu sbb tak penah sampai lagi ke beijing and korea tuh..

kakladypotpet > aduhai.. sampai ke Scotland.. tu nanti2 lah yer.. kena kumpul duit lebih skit.. kot2 sambung PhD kat sana2 nanti, leh ler saya singgah tempat U yer..

ayu > jom jom jom..

kzue > malas nak ikut sbb lama sgt ler kak... 10 hari.. rasa rugi nak habiskan cuti..
pi shopping kat bandung best kan kak (jgn shopping kat jakarta - barang mahal.. rugi jer.. sesak pulak tu.. ala2 KL..)

ady > jom pi genting.. kaktiny reserve satu bilik utk ady.. ajakler sesapa nak teman ady - coz bilik kat Awana tu ada 2 katil queen size.. 4 org leh tido satu bilik.. tapi kalau ady nak 'tamak' tido satu katil sorang.. takyah ajak ramai.. ajak 2-3 org kawan dah ler..
if nak pegi, confirm betul2 bila yang available.. jom ikut kaktiny.. betul2 nih..

Princess Liyana said...

Salam singgah and salam kenal:)
huhu.alahai,bestnye!g la afrika, luar negara tau!ahaks..tp kalau balik kg lg best!setuju:)

kadOk. said...

how about sipadan? dengo cerita sana saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat cantik...hehehe

tentangseseorang said...

wohhh akan di kompomkan semula. ehehehe

KAKTINY said...

princess liyana > salam.. time kasih singgah.. betul kan pricess.. balik kampung gak yang paling best.. tapi balik kampung takder hubby tak best.. sbb kena drive sediri.. hihihi..

kadok > menarik gak idea gi pulau sipadan tuh.. penah dengar tapi tak penah samapi lagi.. ok ok.. akan dimasukkan dlm list.. thank you thank you..

ady > kompenkan betui2 kalau nak ikut.. kaktiny ajak betui2 ni.. bukan ajak2 ayam ker penyu ker labi2 ker unta ke atau yang sama waktu dengannya..

ini betul betul.. bukan cobaan..
hihihihihi...

Mak Su said...

wow! best tu.....

ahmoi said...

wah.wah..wah....bestnyer akak kiter ni.hehehe...tp apsal tak nak gi afrika selatan tu. best gak sana. leh pi safari tgk rimau real2.hahahha..rugi kak..

KAKTINY said...

maksu > apa yang best? dpt offer gi Afrika ker? or leh joli katak sendiri2? heheheihihihi..
sesekali dpt peluang jln sendiri maksu..

ahmoi > alahai ani.. rimau kat zoo negara pun kaktiny tak penah pi tgk.. pehal ler nak gi sampai jauh2 sana setakat nak tgk 'ghimau'?.. dpt tgk 'tok rimau' pun dah cukup puas hati... hehehehhihihihi..

IdzaRis said...

cuti2 dlm mesia lagi baik..jom gik sabah!!

tasikmerah said...

uish... syoknya dapat p melancong nih....

kalau aku... balik kg.. ha ha...

kamar hati said...

waahhhh...bestnyer...dpt p cuti-cuti...nak ikutttttttt...hihiihih...
klau akak tnya saya..saya lebih suka klau dpt balik kampung g...huhuhu...dpt tengok muka mak, keluarga ngan umah....rasa tenang je hati ni...hihihi...tp klau dpt p oversea pun best gak...tak pun p pulau2 ke...wahhhhhh best nyer...hihihi...

cuti kat genting...wahhhh best nyer...nak p, nak p...dah lama tak p genting....last p ngan classmate U dl...hihihi...

maklang said...

wah seronok tu....maklang nak ikut gi Afrika laa..tak sampai lagi...

Sastri said...

Afrika Selatan, kalau dapat p Cape Town atau Johannesburg, ok apa kak... ada tempat menarik...

tapi kalau takmo, p Sabah pun ok... p Bandung, leh shopping banyak-banyak... Korea, Singapore dan Beijing, saya pun tak pernah sampai lagi... :)

whitetulip said...

he...apa susah2, balik kampung besh..tp, klu dpt g sabah la....gi besh! Weh..kaktiny dpt pas percuma dr hubby eh..besh nyer..!!peluang dtg bergolek2...

zino said...

kalau dapat pegi south afrika itu yg lebih baik.. dapat jalan2 sendirian npun baik jugak.. kalau pegi sensorang yg tak berapa baik.. hehe

chinta said...

kak tiny,

afrika!!!!!...best la akak...pegi mana afrika tu? cape town, madagascar, canary island?..best2...lain dr malaysia...kalau sy pegi afrika, plus abg ajak kan...honeymoon lg..

tak pon korea...yg lain2 tu bila 2 boleh pegi...

KAKTINY said...

idzaris > menarik gak idea gi sabah tuh.. bantai seafood banyak2 kan kan kan..

tasik > mmg best balik kampung.. tapi mak aku dtg KL weh.. aku nak jenguk sapa kat kampung? hihihi

kamar hati > nakk ikut.. jom jom.. nak balik kampung.. tapi, mak ayah dtg KL.. mana ada sapa kt kampung.. tu ler pasal..

maklang > apa kata maklang ganti saya gi Afrika tuh.. hihihihi..

Sas > kalau ikut dlm itinerary.. nampak cam best.. tapi, 10 hari tuh.. lama sgt lah..

whitetulip > nk balik kampung, mak ayah dtg KL.. mmg 'rezeki tergolek2 nih..'

zino > tu yang tgh pujuk kaklong temankan ni.. tak pandai nak jalan sorang2..

chinta > kalau trip honeymoon, best gak.. tapi sbb 10 hari.. sian lak tinggal anak lama2.. korea sounds good...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.