Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Sunday, June 15, 2008

Kisah : Sudah Tiba Jodohnya

Aku tak tau nak tulis tajuk apa.. bedallah labu.. tapi aku rasa cam nak tulis pasal dia nih.. pasal dia?.. takderlah apa2 sgt pasal dia.. Ini pasal 'platonic friend' aku.. sahabat (platonic friend) aku dari aku darjah 5.. Dr. XI..

Kenapa aku tulis pasal dia hari ini? Hmm... sbb tadi masa aku tgh tolong laki aku buat report / meeting presentation kat opis laki aku, aku dapat satu SMS berbunyi :

"A'kum..tiny apa khabar? nak bgtau tiny, sy dah tunang baru 2 weeks dgn org pendang, kedah. family arrange - i****."
dan lagi antara smsnya menyatakan..
"... cikgu I**** yang kenalkan.. sebulan kenal then on 30/5 tunang. Cikgu I**** g wakil tunang.." (Ohh.. Cikgu I****... dan cikgu juga suatu ketika dulu pernah "menyatukan" kami berdua.. hihihih... NOSTALGIA NOSTALGIA.. )

ALHAMDULILLAH.. finally.. sahabatku si Dr. XI tu akan menjadi suami orang jugak.. syukur ke hadrat Allah.. akan berumahtangga sahabatku ini.. dah sampai seru.. katanya, si gadis baru keluar maktab.. (ooo..cikgu rupanya..) and tengah risau takut kena posting kat sabah sarawak.. eh.. if baru keluar maktab, umur berapa yek? lupa nak tanya.. takperlah, nanti balik sana bleh jumpa and sembang panjang...

Aku tumpang seronok dengar dia dah nak kahwin.. awal2 aku dah bgtau dia yang aku 'cop' nak sponsor bunga telur and goodies utk guest masa majlis kawin dia nanti..... hmmm..

Betullah.. jodoh pertemuan di tangan Tuhan.. kita merancang.. Dia yang menentukan..

........dan untuk itu aku amat BERSYUKUR sekali abang yang menjadi suamiku kini.. I LOVE YOU so much ABANG.. and so proud to be your wife.. semoga jodohku dgn abang berkekalan hingga ke akhirat kelak (andai aku diberi memilih pasangan di akhirat kelak - aku mohon pada Allah agar abang adalah pasanganku di sana nanti..)


Dan sekali lagi.. aku teramat bersyukur dgn berita ini..

(Hmmm... utk 'XII' - bila lagi???.. saya dah anak 2, XI dah nak kawin hujung tahun ni - awak bila lagi?.. tunggu bidadari turun dari syurga ker?..)


31 comments:

mamaranggie said...

tahniah buat die...semoga kekal hingga anak cucu...

ahmoi said...

Tahniah buat sahabat akak tu..memang jodoh tu ditangan tuhan. akak nak tau..kisah cinta akak ni sedang ani alami kini..ani jadikan kisah akak sebagai panduan bagi menemui jawapan...

kosong said...

kaktiny,

ada tak lagi kawan akak yang dokter dan masih single? hehehe... tolong kenalkan pada saya.

oh ya, kalau boleh yang duduk di obersi.

hahaha...just kidding

*oh materialistiknya aku*

kamar hati said...

selamat bertunang tuk kawan kak tiny...bila sebut tentang jodoh...banyak tuk difikirkan...tp yang pasti jodoh, pertemuan, ajal, maut ditangan Tuhan...

Scarlett Julia said...

hahahaha....patut la tnya umo cikgu maktab kat blog scarl tadi...muahaha..moda lagi tuhhhh...kalo baru kuaq la kan..dalam 23 gitu

KAKTINY said...

mamaranggie > semoga die kekal bahagia dgn jodohnya.. kita doakan yer mama...

ahmoi > kita boleh 'develope' cinta.. yang penting - kita MAHU.. (am still doing it..) - andai kisah kaktiny boleh dijadikan pedoman, silalah.. ada yang tak elok tu, jadikan sempadan dan teladan.. semoga azni dipermudahkan segala urusan oleh Allah.. ye dik..

kosong > kawan yg dokter duduk kat over the sea tu takdelahkan.. tapi Senior Technician dan Plan Designer adalah.. adik kaktiny - dua2 'abelebel' lagi.. nak?..hihih

KAKTINY said...

kamarhati > itu yang sebenar2nyer.. jodoh pertemuan adalah rancangan TERHEBAT Allah.. tak setanding dgn kita yang merancang..

Scarl > syyhhhh... ADOIH.. scarl kasi "pecah lobang' lah plak.. hehehhahahh..
ooo.. 23 yek?.. muda lah lagi rupanya.. oklah tuh - amat sesuai dgn die tuh..

Ayu said...

Tiny,
memang betul aturan Allah itu adalah yang sebaik2nya.. :)
Jodoh pertemuan Allah yang tentukan :)

GDIZ said...

betul akak, segala yang terjadi ada hikmah. Allah sentiasa memberikan yang terbaik kepada setiap hambaNya.

tentangseseorang said...

dah apdet dahhhh

KAKTINY said...

Ayu > Mmg betulll... setujuuuuu...

Gdiz > Setuju sgt ns.. sgt2 setuju..

Ady > baguih baguih..

mama ranggie said...

kak,umo mama masih 28 masa future bb ni delivered n so what u guess?

plz email me kak...my email,mamaranggie@yahoo.com.my

Hazelsyd said...

Salam kak tiny,

Thanks for dropping by kat blog saya yer...

Hrm...abang kak tiny tu sure dah yg terbaik dan sesuai utk u tu..

Mak Su said...

ikan di laut asam di darat

blackpurple @ jowopinter said...

Manisnya cerita kak tiny ini. :)

tasikmerah said...

kadang2 apa kita nak dan tuhan tak bagi... kita marah... tapi sebenarnya Dia lebih tahu apa yang terbaik utk kita kan.... :)

KAKTINY said...

mamaranggie > mama.. nanti kaktiny e-mail mama yer.. kita tgk betul ke tak k..

hazelsyd > salam hazel.. mmg hb kaktiny tu yang terbaik utk kaktiny.. kalau org lain dpt kaktiny tak tahulah diorang boleh jaga tak kaktiny cam hb kaktiny jaga kaktiny.. syukur sgt..

mak su > atas pelamin kan bertemu juga..

JP > manis lagi kalau JP dpt bersatu di pelamin dgn sas.. heheeh.. kaktiny doakan.. amin..

KAKTINY said...

tasik > aku setuju sgt.. ungkapan ko buat aku teringat kisah ulat bulu dan pokok kaktus.. adakalanya apabila berlaku di luar keinginan kita.. pasti kita marah kerana kita tak nampak apa yang baik utk kita.. sehingga "satu hari nanti" baru kita tahu kenapa Allah berikan itu utk kita.. ianya yang terbaik rupanya.. aku doakan yang terbaik utk kita semua..

shopforshoppers said...

Tiny...

Semuga sahabat Tiny tu bahagia dengan pilihan keluarga.

Akak tau Tiny amat berbahagia dengan suami & anak2 & semuga kebahagiaan berkekalan.

Hanya Allah yang tahu apa yg terbaik buat kita umatnya..

KAKTINY said...

akak > sebenarnya.. er er er... mmm
'jauuuuhhhh di sudut hati..' (cam lagu sudirman tuh... ) heheheh.. tak baik tak baik.. dah dah dah... tak lah.. sajer jer.. heheheh...

Sastri said...

tersentuh bila baca citer kak tiny nih... banyak la sas ketinggalan... baru seminggu kursus... huhuhu...

KAKTINY said...

sas > patutler n3 sas dok 'air botol' tu jer.. berkursus rupenyer.. heheheh.. takde apa sgt yang sas ketinggalan sas.. ceritera seorang kaktiny.. antara ribuan cerita watak dunia..

shopforshoppers said...

Tiny...

Awatnya yg mendung (akak ingat tadi memang betoi sebab cuaca), sedih ka? Biasalah sedih & ingat skit2 tu nama pun kita nie manusia biasa kan..

Dah jgn sedih2 tau, akak doakan semuga Tiny bahagia & happy selalu..

kadok said...

jodoh pertemuan ditangan tuhan...sebab tu kata org..kalau kita sayang seseorang tu..kita cuma bagi hati separuh aja kat dia...betul tak?12 tahun?wahhh..lama tu...:)

KAKTINY said...

akak > mmg kat KL ni pagi tadi mendung.. pastu tengahari tetiba hujan lebat sesangat.. (mcm tau baca hati tuan yang menulis n3 hari ni.. kuang kuang kuang..).. tapi lepas 'pekena' kue tiaw sup + teh tarik.. dah 'sereyat' gundah di hati.. cuaca pun tetiba terang-benderang kat KL nih.. alhamdulillah..

KAKTINY said...

kadok > sayang.. hati..? so subjective kan.. susah nak tafsir.. walau seribu tahun menunggu tapi jika tidak ditakdirkan bersama.. takkan bersatu jugakkan.. tapi jika dah jodoh.. baru sebulan kenal - terus leh kawin kan kan kan.. heheheheh

Kak Long said...

eheh....jauh disudut hatimu, aku tau kau tak dapek menerima hakikat ini, tapi takpelah....kita kini bahagia jugakkan??? Oklah jom aku layan ko ke Singapore next month.......insyaallah kita musti happy punyer....

KAKTINY said...

kaklong > YESSSS.. kita bahagia.. sangat bahagia..
betul jadi gi singapore next month?.. laki ko bagi green light?.. Yessszzzaaa.. confirm yek.. Insya'Allah.. yang pasti aku sgt happy (cuma nak gi buang yang "tak happy skit tu" kat singapore heheheheh...)

chinta said...

bestnye la dpt kawin ngan doktor kan...hehehehe.....berkawin ngan dr (phd)to be pon best jugak...hihi

kak tiny nak sambung phd kat UK ekk? wah best la...leh jumpa...kat ner tuh agak2? bila?

KAKTINY said...

chinta > best ker kawin ngan doktor?.. best lagi hb kaktiny nih..heheheh..
chinta buat PhD kat ner?.. leh kaktiny apply satu U ngan chinta... hehehehhe...

syahrul rizal said...

uhhh tragik sungguh cerita ni....
baru aku tahu siapa I?? tu...
hg kawan dgn dia dulu sebelum J???..
Cikgu il yg rekomen....hehehehe....
memang famous sungguh hg dulu...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.