Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, June 30, 2008

Hari Ini : STATISTIK OH STATISTIK

Hari Sabtu hari tu dh start class... sepatutnya class statistik petangnya.. tunggu punya tunggu punya tunggu.. lecturer tak timbul2.. rupa2nya dia clash dgn class lain.. and dia kata pihak 'tertentu' tak bagi apa2 surat / notis pada dia pun pasal class statistik kami nih.. (hish.. ni yang nak komplen kat pihak2 'tertentu' nih.. hihihihi..) makanya.. class ganti pada hari ahad jam 9.00pagi - 12.00 tengahari.. (tapi end up kami habis kul 3.30ptg oiii.. kepala aku dh suku ting tong dah.. tapi menarik gak class nih.. heheheh)

Masuk class statistik (oitt.. aku berjaya rembat adik aku punya culculator yang selama ini aku tak penah 'impikan' utk pakai.. culculator scientifik tuh.. adoilah..), lecturer tanya sapa yang takut amik class statistik dan susah hati dengar senior2 ckp 'killer subject' and so on and so on.. aku pun apa lagi.. dgn "bangganya" angkat tangan paling tinggi (kalau boleh nak berdiri atas kerusi nak bagitau lecturer yang aku paling ngeri dgn angka2 apatah lagi formula2 math nih..).

Lecturer tu ckp.. jgn takut.. yang penting tahu asas campur tolak darab dan bahagi.. insyallah takkan ada masalah.. (aku iyerkan jer lah..)..

Kenapa aku amik Law masa buat degree dulu?.. sbb law takder pengiraan dan nak masuk Law UiTM, mathematik tak dijadikan subjek wajib kredit.. so.. itu salah satu sbb aku amik law dulu.. mmg sesangat utk 'lari' dari pengiraan.. masa aku part 4 dulu - amik subjeck land law - ada satu soalan pengiraan cukai tanah.. HARAM aku tak jawab.. pasai kena kira - aku sanggup choose soalan penyelesaian kes yang panjang gila kena jawab dan kena hafal kes2 segala.. (3 booklet aku jawab soalan land law... hehehehh) - tutor aku masa tu (Pn. Noraziah) kata rugi aku tak jawab soalan cukai tanah tu sbb senang sgt.. pengiraan dia skit jer.. aghhh tak kira - janji ada nombor, aku takmau.. titik!!!. (tapi aku dpt B+.. ok ler tuh - entah2 kalau aku jawab soalan tuh, akuleh dpt A- kot.. heheheh).

Ni kena amik Statistik.. Ya Rabbi.. selama ni aku sasarkan le langit.. utk statistik aku nak sasarkan ke mana yek? (dgn mengukur kemampuan sendiri..) - alahai.. camner korang semua leh terror math and culculation pelbagai nih hah?.. naper aku hampessss sgt bab2 nih?..

Dulu masa aku amik SPM, adik aku no. 3 (yang tingkatan 2 masa tu) yang ajar aku.. heheheh.. kalau dia tak ajar aku 'last minit' rasanya - masak jugak result aku tuh..

Tapi dalam hati aku mmg tekad dan think positif yang Insyaallah aku boleh buat (janji lulus pun tak per..).. aku tekad nak belajar betul2.. aku nak minta lecturer buat class tambahan ler.. aku akan buat sehabis baik.. kalau sesapa nak buat class tution pun aku sanggup bayar.. janji aku leh dpt buat dan lulus statistik nih.. smlm aku mencari perisian SPSS.. tak jumpa pun?.. adoi la.. aku nak start buat latihan la.. tapi sapa nak ajar aku?.. lagi adoi lah..
tambahan : psstt.. tadi aku masuk bilik Boss mintak sign apa yang patut, sblm aku kuar, Boss tanya aku:

Boss : So, you already started your class? (rasanya sbb dia nampak ada buku atas meja aku tadi masa dia masuk..)
Aku : Yes Tan Sri. Semester 3. But this semester I've got one 'killer subject' which is Statistic.
Boss : Statistic?.. ohh.. for that's subject - don't ask me..
Aku : Alamak.. even you also give the same expression..


Boss aku yang terror merror tu pun surrender dgn statistic.. CAMNA TUH?.. (selalunya aku mmg suka pinjam buku2 management Boss aku dan tanya pendapat dia pasal topik assignment aku - ada time rajin, dia betullkan spelling / grammar assignment aku.. Boss aku mmg best giler - ala ayah2 gitu.. pasai tu aku tak mau cari kerja lain.. selagi Boss aku kat sini, selagi itulah aku akan terus berkhidmat kat kompeni nih..)

Tapi mujur aku ada sang sahabat - sapa lagi kalau bukan kaklong.. (oitt cik kak sayang.. hangla tongkat paruh aku... hhihihii).

42 comments:

Kak Long said...
This comment has been removed by the author.
Kak Long said...

software tu ada byk jual kat plaza lowyat. dulu aku beli kat sana (yg pirate la hehe...)

KAKTINY said...
This comment has been removed by the author.
KAKTINY said...

kaklong > ok.. time rehat nanti aku pi cari.. oooiiii.. hang tolong aku yek buat stat ni?..

ladylikeme said...

1+1=3..
mcm mana tue????

KAKTINY said...

ladylikeme > haiiyooo.. ni yang lemah nih.. 14x7 pun saya cari culculator nak kira.. adoi la adoi la..

cikgooden said...

statistik?..huiyo..teringat masa belajaq dulu..bepinor jugak mata..
relax la kak...tadak lagi la orang sakit hempedu kerana statistik...ahaks.

BasH said...

kaktiny study neh ka? statistik yer...masa study dulu,nyawa2 ikan je result heheh...sy dulu mimpi byk dlm kelas...aiyakk

KAKTINY said...

cikgooden > hempedu mmg tak sakit.. tapi kepala dah hitam biru kelabu gak tgk nombor2 and formula2 nih..

bash > result nyawa2 ikan.. janji lulus lah gak kan..

pstt.. awat la komen semua tak ebst tak best jer pasai statistik nih oii...

thafiexq said...

sorry saya buta matematik! heheeh 1 + 1 = 3 hehe

Mak Su said...

maksu boleh buat elektrik statik, zasssss, zassss

ah tok said...

nombor dan integer tak sama kan? titik dan perpeluhun pun tak sama kan?

otak kanan dan kiri kita juga berbeza. Ini hanya sedikit fakta dari saya. Hehehe.

saudagar gaRAM.. said...

hahahaha....

lu maybe lagi hebat dari boss lu..
maybe..

gua cakap lagi..
MAYBE..



amin....

fusarium solani said...

samalah kita dalam hal kurang cekap dengan nombor. cuma aku tak lari. aku ambil jalan berperang dengan nombor.aku kalah. aku ditutor oleh kawan baik yang menyedarkan aku bahawa bukan rezeki aku dlm bidang kejuruteraan. aku pasrah. ambil jurusan sastera. benar rezeki aku sebgai budak sastera.

Allah Maha Adil.

KAKTINY said...

thafiexq > alah thafiexq.. camner kaktiny nih hah.. risau nih..

maksu > ok gak tu maksu.. leh perang ngan perisian SPSS tuh..

ahtok > otak kanan duduk sebelah kanan.. otak kiri duduk sebelah kiri. betui fakta tuh?..

saudagar garam > aku terror dari Boss?.. wakakakakk.. oh ya.. MAYBE.. maybe yes and most probably NOT kot.. heheheh

fusarium > aliff.. dan mmg pun muka kaktiny ni utk amik akaun.. pasai tu amik law..hihih

Intan Rosnitta said...

Tiny...

I love maths including stat.

Tapi skrg jgn tanya lerr...otak ku dah beku tahap dewa-dewi dah! :P

Happy Studying!!!

kamar hati said...

wahhh...dah start class, best tu...subjek yg ade kira2 ni la antara subjek pebret saya time sekolah....tp bila masuk u, lari bidang la plak...p ambil subjek yg perlu drawing...huhuhuh...

skarang nak buat calculation pun dah tak macam dl lg...huhuhuhu....

takpe kak tiny bleh nyer...chaiyok, chaiyok...

mama ranggie said...

semoga succes ya kak!

Princess Liyana said...

alahai kak,bab kira mengira ni yg lemah ni..terrorla kak..statistik tu:)huhu

KAKTINY said...

intan rosnita > aduhai kak.. "love mats very much".. samalah mcm kakak dan adik lelaki saya no. 3... happy studying.. hepi..hepi..

kamar hati > kagumler sapa yg pakar maths nih.. eh.. pehal dari meth ke drawing plak.. aduhai aduhai.. takper takper.. janji enjoy.. (stat? enjoy?.. layan jer lah...)

mama ranggie > doa2 kan kaktiny success ya mama.. (lulus pun dah bersyukur sgt..)

princess liyana > tak terror pun kena terrorkan diri dik liyana sayang oii... subject wajib tuh.. kalau elektif.. HARAM kaktiny daftar...

blackpurple @ jowopinter said...

Saya statistik kira ok lagi. Bab kalkulus yang leceh sikit. He he he!

KAKTINY said...

JP > statistik ok?.. kalkulus tu hapa plak weh.. hadoilah.. ni yang takut nih cakap ngan org terror kira2 nih..

King said...

ms SPM, add maths = kantoi

paper statistic masa degree = D.. kemudian selambanya x repeat!!!!

how 2 overcome?

= QUEEN master Pure Maths

* anak2 blh pandai maths kot nanti...

KAKTINY said...

King > amik add maths tu dh kira dasat ler.. ini saya ni math biasa pun sempuuuuttttt...

Terrornya Queen.. (psstt.. tanya queen, leh buat kelas tuisyen tak utk statistik?...)

sure anak2 King terror2 maths nanti nih..

Kak Teh said...

kaktiny, masa kak teh ambik mass comm pun kena ambik statistics. Ingat boleh lari dari segala kira mengira ni. Baru2 ni ambil traditional malay lit - langsung tak dak statistics - lega.

en_me said...

"selagi Boss aku kat sini, selagi itulah aku akan terus berkhidmat kat kompeni nih.." - hmmm, gitttewww yerrr.. camaner kalo me offer gaji akak tewww double dari yg boss akak bagi sekang? ammvoiii..

chinta said...

tak susah sngt la statistik...ada subjek lagik susah dr tuu...akak boleh buat punye...chaiyok!!

KAKTINY said...

kakteh > tak bestnyer stat .. bestnyer dpt mendalami saatera melayu.. minat saya sejak dulu.. nak kongsi ilmu kakteh..

en_me > kalau me offer kaktiny tripple pun kaktiny tak pegi me.. mmg dah ada yg. offer sblm nih.. kaktiny mmg takmau.. tu ler masalah kaktiny - terlampau selesa berada di "zon selesa"..

chinta >h adoilah.. dengar ayat dari si engineer jelita.. stat tu mcm makan kacang goreng jer yer.. kaktiny tution online ngan chinta je lah yer... hehehheh

thafiexq said...

kak TINY!!!
lupe lak.. saya pun ade pakai SPSS last semester wat projek paper.. tapi upah student lain la buat statistik untuk questionaire. heheh jgn contohi saya! janji grad.. haha

nk saya tanyekan sofware tu?

KAKTINY said...

thafiexq > wallahh.. pandai adik kaktiny ni mengajar idea 'short cut' yer.. takperlah.. kaktiny taknak tiru thafiexq.. (pinjam software.. bab ni kaktiny nak tiru org lain.. beli yg pirate jer.. leh tak?..)hihihi

Scarlett Julia said...

scarl pun teramat ngeri dengan numbers neh...calculation...maths...hukss..
tapi kira duit..cekap la..hahaha

zino said...

statistic juga buat zino pening memula dulu hehe tapi ada satu buku dulu tu cukup membantu.. entah dah lupa buku apa hehe

reen said...

salam kaktiny... saya amik stats... memula tu memang pening gak arrr... tapi tak tau la tang mana buleh buat plak tu... la ni tgh dok sambung study lagi... kat newcastle... amik bidang stats jugak... fenin gak ni...!!! la ni lagilah susah...kena dok belajar teori bayesian pulak... payah...!!! payah...!!! tapi kena yakin kita buleh buat... chaiyuk...!!! chaiyuk...!!!

Reen said...

kaktiny...if akak nk belajar spss... try cari buku SPSS 11.5 editor dia nama Zaidatun Tasir with her husband Jamaludin (if tak silap)... ok buku tu... terangkan step by step cara nak analysis data guna spss... satu lagi... buku yg paling basic ttg stats ialah karya Prem Mann.... Introductory Stats... dia guna simple approach...utk org yg xde basic Stats... nyway, Gud Luck...!!!

CikguZue said...

sama la saya pun. tapi rasanya saya lagi teruk la...hehehe...bab nombor ni, nombor fon sendiri sampai la ni tak ingat2 ....hehehe...

KAKTINY said...

scarlett julia > scarl.. bab kira duit kaktiny pun TERROR.. menghabiskan duit lagi superb.. kita serupa.. hihihi

zino > buku apa tu?.. cepat ingat balik.. recall balik.. dh tahu nanti bagitau yer..

reen > alahaiiiii... kagumnyer kaktiny dengar.. siap sambung specific bidang stat.. Ya Rasul.. hebatnya.. thanks adik sayang, for the info yang amat2 berguna tu.. time kasih atas doa.. kalau reen boleh, kaktiny pun boleh kan.. insyaallah.. wish the luck will always be with me.. salam..

KAKTINY said...

cikguzue > wah.. cikgu lagi dasat yer.. no tepon sendiri pun tak ingat.. tapi logic gak.. sbb kita bukan call no kita kan kan kan.. heheheh...

Po said...

ni..ambik apa pulak ni?

MBA?

webstatistics kan ada?

he he

KAKTINY said...

Mr. Po > amik MHRD.. skrg tgh buat project paper.. so ada plak subject stat.. westatistic ada yer?.. tapi kalau bukak jer tapi tak tau nak pakai tak guna gak.. saya ni nak kena org ajar.. sbb betul2 tak tahu..

tentangseseorang said...

kita seruuuupaaaaa. kita serupaaaaaaaaa. benci sama nombor yang adaaaaaaaAAA. kita serupa. kita serupaaaaa suka nombor pada slip gaji aja. :D

KAKTINY said...

ady > cheeesssss.. nombor kat payslip yer... ya ya ya.. kita seruuuppppaaaaaaa.... hehehhe

thafiexq said...

i think saya leh dapatkan cd SPSS tu.. bg email saya nk bg no phone

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.