Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, June 04, 2008

Hari ini : Pasal Minyak dan Gas

Pepagi lagi.. sampai jer kat opis, dua tiga rakan 'sepengumpatan' tgh lepak2 kat depan reception counter.. aku straight ke bilik, bukak pintu bilik, simpan handbag dlm drawer, bukak pc, bukak blog wajib 'bluehikari' (biarkan melodi mendayunya berkumandang menyelinap ke segenap ruang bilik aku - termasuk ke bilik boss aku jugakler, dahnyer bercantum.. ), tgk jam.. awal lagi, belum kul 8am.. (awalnya aku sampai - iyerlah jalan tak jammed - still cuti sekolah..)..

Dgn pantas dan tangkas, aku keluar bilik, pegi ke reception counter, amik suratkhabar aku.. then aku dengar org berborak..ooo.. ada 'discussion'.. join ler.. apa topik 'hangat'?, sambil mata tgk paper.. oo..pasal minyak.. lagi dan lagi dan lagi.. aku pun menyuarakan jugakler pendapat '3 kupang' aku.. paling aku menyampah bila ada satu paper tu.. siap senaraikan perbandingan harga minyak Malaysia dgn negara2 lain.. pheh.. dari mata kasar (aku taktau mata kasar sapa yang b****).. nampak macam 'mulianya' Malaysia pasal paling rendah harga minyak masa kini - kalau nak di bandingkan dgn harga minyak di Brunei juga Singapore (ada lagi yang lain yang ditulisnya..) .. POOODDDDAAAAAHHH.. anak aku si nureen or zaqwan pun aku rasa tahu yang mata diorang kena tipu.. yang pi letak ikut harga "RM" sapa suruh memang ler nampak macam Malaysia ni terendah.. cuba pi 'convert' mata wang negara tu - berapa sebenarnya seliter harga minyak dia ikut harga duit dia? and tgk skit gaji yang negara tu bagi kat rakyat2 dia?.. aku malas nak cerita panjang pasal bab ni.. buat tambah dosa and sakit hati dan otak aku jer..

Yang si abang plak.. lagi aku tak leh nak relate apa point dia masa cerita pasal harga minyak naik.. dialognyer:

abang : leen, harga minyak nak naik nih.. I think we should do something.
aku : amboi.. abang nak gi sound Pak Lah kat kabinet ker?..heheheh
abang : takderlah sampai camtu..
aku : abis tu, abang nak buat apa?
abang : abang ingat kita kena tukar kete lah?..
aku : hah! tukar kete?.. kete apa lak nak pakai?
abang : kita tukar Honda City jer lah.. jimat minyak..
aku : hmm (berkerut giler dahi aku - bukan pasal heran kenapa nak tukar Honda City tapi...) eh.. abang kan dapat petrol allowance - kete abang tu pun company provide... jadi apakedehei kaitan harga minyak naik dgn nak tukar kete.. alasan tak 'munasarawak' langsung.. dah dah.. takder maknanya..
abang : (buat muka 'deeeekkkkk' jer..)



Tu citer pasal minyak.. ni ada citer pasal gara-gara gas habis.. kisah petang semalam.. semalam punyer cerita..

Masa aku lawat blog sorang akak ni :
shopforshoppers : aku nampak resepi kacang buncis udang goreng.. terus teringat nak masak utk mlm tadilah..
as usual.. balik kerja, aku akan menyinggah menyinsing kain ke kedai / pasar basah tepi blok polis tu.. and beli bahan utk masak malam tu.. (hari ni nak masak, hari ni pi beli barang - itu ler perangai aku..).. aku dh berhajat besar nak masak kacang buncis udang goreng tu.. so, aku beli ler udang, kacang buncis.. and nampak ada ketam.. huish.. hmm.. kacang buncis udang goreng.. kering.. apa kuah aku nak buat yer.. wahahahha... ada ketam.. aku nak buat masak lemak cili padi.. wieeee.. beli santan jugak and segala bahan ramuannya.. so, menu aku malam ni will be :
1- ketam masak lemak cili padi
2- kacang buncis udang goreng
3- sambal belacan + ulam kacang botol
4- pekasam ikan sepat - goreng dgn cili kering
(sapa ada penyakit, atau dalam 'pantang' atau yang pantang makan atau tgh diet atau jaga makan dsbgnyer.. jgn ler dtg makan menu aku nih.. kolestrol + lemak + pedas etc etc etc.. and lagi dah sah sah si rudy takleh join makan ngan aku nih.. tapi si
ady aku rasa on jer.. si thafiexq pun sama gak kot..).. kaklong baca menu aku nih, sure 'jeles' giler, sbb if dia masak, sure dia sorang jer yang makan.. (susah2 kaklong, ko dtg jer lah umah aku, join aku makan, if laki ko taknak makan, kita goreng ikan bilis jer kat dia..heheheh)

dgn penuh 'ke-passionate-tannya' aku pun balik ler rumah.. siap siang semua - baru ingat maid aku bagitau yang 'gas habis'.. tepon abang - suruh tepon org kedai hantarkan gas.. abang kata ok - dia dah call.. dlm kul 6.45pm, aku menanti penuh harapan kat dapur (since semua aku dah siang, dh blend, dah kupas, dah potong.. tunggu nak tumis jer..) tetiba laki aku call..

abang : leen.. tadi orang kedai tepon abang..
aku : napernyer?..
abang : dia kata dia takleh hantar gas ptg nih.. sbb hujan lebat sgt.. maybe mlm skit kot - itupun kalau hujan reda..
aku : hah?.. bestu, leen nak masak camner?.. semua dah siap siang nih?.. nak makan apa?..
abang : camnilah.. leen simpan semua tu dlm peti sejuk.. gi mandi, siapkan anak2.. lepas solat maghrib kita kuar makan..
aku : agggghhhhhhh... @#$%%^&&*.... bencinyer..


kempunan aku nak makan menu yang dh aku rancangkan dan bayangkan.. SEDIIIIIHHHHHHH sgt.... tu ler.. lain kali sedia kan gas 'spare'.. padan muka aku... dgn kecik hatinyer aku simpan semua sekali dlm peti ais -

So.. keluarlah kami anak-beranak pegi makan kat luar.. geram punyer pasal, aku ajak laki aku pi makan kat bangi - pi restoran Hot Soup & Bun.. sekaligus dia tolong isikan minyak untuk kete aku (as usual- heheheh - sori ler perabih duit company dia - dah org bagi.. amik jer, mintak tidak...)

Hari ni aku boikot - aku taknak masak (taktau aku marah sapa sebenarnya.. bengong betul..), malam ni aku nak pi Restoran Rebung Chef Ismail kat Jln Bangsar.. (takper kaklong, aku tau ko sibuk + migrain + tension + mcm2 kerja yang tak sudah.. lain kali kita gi sesama k.. ).

6 comments:

tentangseseorang said...

isk akak, saya nih pun berpantang gak tau. pantang jumpa ehehehehe nyum nyum nyum. agak2 bile tuh nak menjemput saya?

kaktiny said...

ady > pantang yer.. pantang jumpa.. bagus bagus.. bila2 kelapangan dan ada rezeki, kaktiny jemput yer.. tu pun pantang gak ker?.. pantang dijemput - surely sampai..hihihi.. bagus bagus..

pu3 said...

ala..sedap nyer menu tu..nak gak..bru baca dah lapo...

shopforshoppers said...

KakTiny...

Tima kasih lerr sebut2 namam akak kat sini, segan pun yea. Gas habis insiden biasa, selalu gak tgh terkena cam tu, tgh syok memasak gas abis terus hilan kerajinan nak memasak!!

kaktiny said...

pu3 > tu pu3 baru baca dh lapo.. bygkan kaktiny dh sedia bahan, tapi takleh nk masak.. bukan lapo.."terbako"..

akak shopforshoppers > gas abis mmg buleh membantutkan semangat.. nak nak plak time mentua dtg umah.. canteeekkk puneyr nk tunjuk skill..tetiba.. aghh... malunyerrrr....

thafiexq said...

hari ni wajah staff sume berkerut.. mata merah merah.. mulut bebuih.. hati hati.. salahkan minyak... muahahah

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.