Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, July 16, 2008

Cerita Aku.. Kisah Aku.. Kenangan di ITM..

ratuhati said...
Assalamualaikum Kak Tiny,I am ur silent reader and i love ur stories so much. Congratulations Kak Tiny fr ur achievement. U've told everything but not about ur school times, i mean when u were in Shah Alam doing ur LLB. I believe u must hv so many gud frnds bcos wht i can sense frm ur stories tht u r such a nice person and very easy going type. i love tht kind of people fr they're matured and open minded. will u kindly pls..pls pls kak tiny tell us (ur admirers)in ur blog abt ur campus life starting frm ur 1st yr until graduated..ur frnds etc. We love to knw tht. take care+hv funz kak tiny.May Allah bless u. Muaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah.

Aku terima komen di atas daripada ‘ratuhati’ yang tak bagi link dia.. tapi ayat dia buat aku terharu sangat.. ‘silent reader’ – ‘love ur stories’ – pls.. pls pls – (ur admirers) – Muaaaaaaaaah (yg panjang..)

Aku terharu sgt… atas komen tersebut.. semasa di awal
kaklong kenalkan aku dgn dunia blog ni, mmg ada sesuatu yang ‘mengganggu fikiran’ aku.. dan kaklong, di bilik hotel di daerah Sepang.. (masa program Y2Y diPutrajaya yang dikendalikan oleh Abang Wafa..) telah membuka laman2 blog kegemarannya.. (pertamanya aku diperkenalkan dengan blog rudy bluehikari , kemudian blog adik kaklong, chentahatinana, kemudian blog MA & Brood.. – yang mana blog-blog ini menjadi kegemaranku dan kemudiannya sentralstation – di mana kata kaklong aku just klik je utk cari pautan lain dari situ… melalui blog Ros, aku tahu kaklong ada blog sendiri (chess.. dia tak habaq kat aku..) dan aku sms dia – dia balas sms aku - katanya, aku akan temui sesuatu yang mungkin memeranjatkan aku sepanjang meniti kisah dan sejarah hidupnya dulu.. sepanjang Isnin 5 Mei 2008, aku melayari kisah kaklong dan Kota Batu.. dan YA.. mmg byk kisah kaklong yang buat aku tertegun, terpaku dan terpana… setiap orang ada kisah dan sejarah.. aku kenali kaklong zaman dewasa ini.. makanya aku tinggalkan sejarahnya sebagai kekuatan utk kami terus bersahabat.. Selasa 6 Mei, aku cuba buat blog sendiri.. mencari nama yang sesuai sbg ganti nama diri.. dan aku rasa ‘kaktiny’ paling dekat di hati.. kerana .. YA.. AKU SUKA BERKAWAN dan aku nak nantinya sapa yang kenal aku akan panggil nama ku.. (taknak kawan pun takper.. bukan aku atau korang yang bayar gaji aku kan.. company aku yang bayar… hihihhihi)…

Berbalik kepada “Silent Reader’ aku.. aku mmg tak sangka akan ada yang sudi singgah di blog aku.. meskipun sebagai timbal balas kpd ziarah aku di 'rumah' mereka.. tapi cukup selesa utk aku sambut salam ukhwah yang terjalin dengan tinta-tinta ayat yang berbait.. aku hargai sgt2..

Zaman schooling aku di ITM?.. panjang!.. 1997-2000… 1+6 semester yang panjang - tapi aku ingin kembali ke sana.. sangat-sangat.. ANDAI DAPAT KU PUTAR MASA..

Untuk menceritakan perjalanan kisah aku itu.. pastinya berkajang2.. (kan aku ni bekas budak law.. ayat sebaris, aku boleh karang jadi 5 kajang.. tapi 14x7, aku mencari calculator.. 'ayat lazim aku kan..' hihihi)

Oleh kerana ada permintaan.. maka aku tawarkan barangnya.. bagi yang bosan dengan cerita-ceriti yang bakal aku karang… aku tak paksa korang utk stay sini..
"SEBAB.. NI KAN BLOG AKU…
PUNYA PASAL LE BERAPA KAJANG PUN AKU NAK TULIS!!!!!..."
PHEH.. best betul ayat camtu.. dan aku dah temui banyak ayat yang lebih kurang sama erti dengannya kat blog org lain jugak… HAHAHHAHAHAHAH….

Yang pasti.. cerita ku ini utk tatapan "ratuhati" yang meminta.. walau siapa jua anda.. terima kasih kerana kesudianmu membaca cerita seorang KAKTINY…

Utk ratuhati.. nantikan entri esok dan esok dan esok.. kaktiny akan menulis kisah dan sejarah kaktiny di ITM sehingga berjaya menggenggam segulung Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang… pada yang takmau baca takper.. takyah baca.. sbb entri tu khas utk diri kaktiny, ratuhati dan kawan2 yang nak tahu perjalanan hidup seorang KAKTINY di ITM (UiTM)..

33 comments:

kamar hati said...

pergggghhhh...kak tiny ada admirer...ada silent reader tu...bestnyer.... (",)

citer, jgn tak citer...sure banyak yg best masa zaman study dl kan...hmmm....sweet memory tuk dikenang selamanya...

ratuhati said...

Dear Kak Tiny,
Thank u so much fr taking my request as part of ur consideration! Well i cant wait to read ur experiences during ur school time. May Allah bless u and take care Kak Tiny.

ladylikeme said...

kepada kak tiny...
sesungguhnyer kan..kan...kan....kan..ingat nak bagi ayat berbunga tapi xjadi ler..ho..oo ader silent reader ek..wah..wah...tapi kan bleh tak....disamping citer masa lalu..citer la sekali masa kini ek.....

Intan Rosnitta said...

Cepat karang & post Tiny. Akak pun nak baca ni...

Bab2 citer kenangan zaman study ni mmg menggamit nostalgia kannn!

Hihi ;)

KAKTINY said...

kamar hati > jeles ler tuh.. (nak gaduh ngan kamar lah plak.. kak sepi dah masuk wad pasal gaduh ngan kaktiny..hihihi)

ratuhati> and the n3 goes to.. U my dear.. tq for visitng my blog.. even my writing panjang berjela-jela macam rail train Singapore - Thailand.. luv U..

ladylikeme > takyah nak buat ayat bunga2 - kang anak kat dalam tuh muntah lak.. hihihi

intanrosnitta > alahi kak.. citer tiny ni apalah sgt.. cerita-ceriti sebuah kehidupan daripada ribuan kisah manusia jer kak.. takder yang istimewanyer sgt pun..

eedany said...

Insyallah eedany pun nak baca juga.

campus life memang best...
teringat kenangan kat uitm sabah...

tahniah kaktny...

Akak said...

Salam kakTiny...

Rasa diri Akak cam muda sgt2 bila sebut nama KakTiny.....

Tak sabar nak baca cerita pengalamn Tiny sewaktu di UITM, almaklum sajalah Akak tak pernah merasa belajar diperingkat yg mcm Tiny so nak tumpang pengalaman Tiny jerr..

iina said...

Teruskan usaha.. memang betul tu.. blog kita.. suka hatilah nak tulis apa pun hehehe

neeziee said...

hebat kaktiny.teruskan.

yeahh..

KAKTINY said...

salam akak > jiwa muda.. apa salahnyer kak.. alah.. tak belajar tinggi pun tapi akak dh berada di tahap hebat dah kak.. dgn keluarga bahagia.. 20 tahun perkahwinan.. dan anak2 yang dh besar panjang.. tiny ni.. belajar jer tinggi.. pengalaman hidup.. cetek benar kak..

iina > tu ler.. pasal ni blog aku.. ko tgk ler betapa panjang berjelanya tanpa batas sempadan aku nak tulis..kah kah kah...

neezie > time kasih.. time kasih 4 d support.. heheheh

fusarium solani said...

he!he! kak tiny sape-sape pun nak kembali ke zaman budak u. seronok sangat!

saya cuma mampu terjemahkan rasa rindu dan pengalaman ini dalam bentuk sajak.

kenang-kenangan jadi pengalaman.

Princess Liyana said...

huhuhu..bestnye kak ada admirer ?:)
sumber inspirasi tu!hoho idola..

silent reader tu:)best2!

Danielle_Corleone said...

tak sabar nak baca esk. hehe. saya dulu nak blajar law, tapi tak kesampaian hajat. hahaha.

Cik Puan Kesum said...

salam kak tiny,

1997-2000?fakulti law?nape kita tak jumpa kak tiny ek?ntah2 ari2 cuma tak kenal jerk.hehe..kita batch 1999-2003 -same building dgn kak tiny,business pulak..tapi kan,kita kureng dgn budak law..sb sume speaking london..kita kalau dlm toilet dgr bebudak law duk sembang,kita cpt2 chow..deme speaking london ma..hehehe...(jgn marah ek kak tiny..)

kenal Normah Dali?hubby dia tak silap dekan law ke course tutor,lupa.

abanglong said...

salam. first time singgah.salam tuan umah dulu :)

Hertiny binti Laiman said...

Tiny pun tak sabar nak baca story akak, mmg besh sgt2 masa zaman sekolah2 nih..teringat pulak zaman muda2 dulu ye...

Mr PenyuBiru said...

aku nak jadik silent reader gak la. so,silent reader kena bagi silent comment laa.hehe..

ikmalhmt said...

Kak Tiny,

kalau nak cerita ms LLB memang banyak, tapi saya ni tak mampu, nanti pecah rahsia siapa susah hehehe...:p

ryann said...

blog rudy juga antara yg terawal saya ketahui

Abang Long said...

Dahulu, abang long juga adalah 'silent reader' diblog ini. Tetapi sekarang abang long lebih suka untuk bersuara diblog ini. Maaf, cuma bercakap sahaja. Nanti bila bertemu di alam nyata, barulah abang long nak membebel ....hahahahahahahaha. Jangan marah, nanti cepat jadi muda balik. Ya, blog ini 'hak sendiri' jadi terpulang kepada pemiliknya untuk menyuarakan apa yang dirasakan dan apa yang mahu diperkatakan, terpulang kapada pamiliknya. Rasa seronok bila ramai yang bercakap disini, nasib baik tak ada suara, kalau tidak riuh rendah blog ini....ops.... STOP !

TokMa said...

Salam kaktiny...dah sume org nak dengar, tokma pun teruja nak tahu sama. Tokma pun asalnya pelajar tua gak kat ITM (dulukala thn 1971). Masa tu hanya 'main building' dan 'library' aje yg tercongok kat tgh2 estet getah masa tu. Jam tu, mcm2 perasaan ada dlm hati. Mn nak belajar lagi, rindu makbapak, dahlah otak kolot baru sampai dari kg solok, sampai demam2 kau....
Tapi kan, tokma nak dengar citer kaktiny dulu bleh....!

manje said...

salam

emm setiap orang ada cerita tentang perjalan idop sendiri... baik masa kecik dan masa belajar2 dulu... kenangan tu sume tak leh dibeli ngan duit pon...

> blog kite hak milik kite huhu <

fahmi said...

huiyoh...

cayalah kaktiny dah glamer..dah ada silent reader tuh..

akak..nak sain..boleh?..hehehe

whitetulip said...

tak sabar rasanya nak tunggu citer kaktiny tuh. mesti besh...!!cam cerpen ker atau novel kaktiny??nanti whitetulip bg award nobel plak ek..!!kaktiny, yg paling penting, white nak tau saper beshfren kaktiny, fav. dish kaktiny sepanjang kat sana, kat mana kaktiny leypak selalu, hm..sapa lecturer yg pa...ling kaktiny blur!!keh!keh!panjangny permintaan!!Buat seberapa panjang pun takper kaktiny. SEBAB...NI KAN BLOG AKU..PUNYA PASAL LE BERAPA KAJANG PUN AKU NAK TULIS!!"

KAKTINY said...

Eedany > silakanlah membaca.. semua org ada kisahnya kan..

Aliff > betullah aliff.. zaman U paling MENGUJAKAN..hihihi

Princess Liyana > alah.. yana lagi ramai peminat kan kan kan.. hihihi – kita semua kawan kan kan kan..

DC > nak baca gak?..time kasih time kasih.. hiihi.. takper.. tak blaja law pu takper.. janji jgn break the law.. (ehh.. kan law meant to be broken.. hihihi)

Cikpuankesum > haah.. mesti penah terserempak kan.. ala DC.. yang speaking London tu.. pastinya bukan kaktiny.. kaktiny ni melayu ‘tuleeen’ bang.. eh.. dik… hihihi – kak normah?.. KENAAAALLLLL…. Kat mana dia skrg ni hah?

Abanglong > salam.. singgah ler lagi yer.. nanti saya singgah umah abang long lak..

Hertiny > suke tgk nama tu.. kita serupa ler.. hihihi... mmg best kalau dpt putar masa kan..

Mr.Penyubiru > alah.. tak best ler ko bagi silent komen… jgnler…
Ikmalhmt > tu ler kan.. mmg banyak.. rahsia?.. alah ikmal.. kaktiny ni bukan Dato’ Siti Nurhaliza.. “Biarlah Rahsia…..” hehheheh...

Ryann > blog dia juga kaktiny habiskan baca dalam 2 hari.. semua kisah dan sejarah lampau yang diceritakan dulu dulu..

AbangLong > ooo… abanglong ada hajat nak ‘bebel’ kat tiny yer.. takpa takpa.. jumpa nanti.. tgk sapa lagi ‘terror’ bebel.. (psstt.. jgn lupa abanglong.. tiny ni kan “Lawyer Tak Jadi”… hihihi.. jadi loyar buruk jer lah.. hahahha)

TokMa > salam tokma… OH MY GREAT GREAT SUPER DUPER BUMPER SENIOR.. (hihihi)…. Nanti nak dengar citer tokma plak.. mesti lagi “klasik” kan kan kan.. hihihihi

Manje > betul manje.. University of Life … takder ‘Yuran Peperiksaan’….

Fahmi > (ingat artist u semua leh glamer ker if takder peminat?...hihihihi – nak sain kat mana?.. KAH KAH KAH…) tanpa korang, sapalah kaktiny… “AKU MENULIS BUKAN KERNA NAMA…. Ingat tak lagu tu?”..

Whitetulip > tu ler.. gamaknya nak kena buat Biography lah kot.. kah kah kah.. (kaktiny yang perasan!!!).. sayang whitetulip sbb menyokong penuh… muah muah muah..

kamar hati said...

kak tiny, wahhhhh sukanya yer nak ajak kamar plak gadoh eek...mentang2 la kak D sampi demam sbb gadoh ngan kak Tiny ye...hihihi...ni apa plak ye jd kat kamar klau gadoh ngan kak Tiny... hihiihih...

KAKTINY said...

kamarhati > jadi 'adik ipar kot'.. kah kah kah... (mampus kalau adik kaktiny tahu.. mau kena pelangkung cap helmet nih..) hihihihi...

kamar hati said...

wah wah wah...tak abis2 g ye...memandai je ye....(sapa nama adik kak Tiny, bleh kamar bgtau dia...bleh la tgk dia pelangkung....hihihiih)

KAKTINY said...

kamarhati > weii... dengki yer.. tinggal kat tepi highway kang..

kamar hati said...

hihihi...ok, ok...kita surender la...hihihi... kak Tiny la menang...hihiih... (",)

Cik Puan Kesum said...

kak tiny,

kak normah tuh course tutor kitaorg.dia baik sgt,dia byk bg peluang kedua pada student sb course ct dia yg wujudkn.kwn ct ckp,yg skrg kwn ct tuh jadik lecturer busnis jugak kt uitm,shah alam,katanya still ada kt sana..hish tak dpt bygkn jadik kwn ct,sb dulu belajar dgn dia,skrg sama2 keje..adei..tp kita really admire dia masa study dulu,even dia berusia tp maintain..mcm org muda.kitaorg selalu perhati make up dia..masa ct still sana,dia byk kali pakai benda kt leher tuh,pe nama??sb skait tulang belkg.katanya gara2 pakai kasut tumit tinggi kerap sgt.

wa..ntah2 pernh jumpa kita ni...hihi....tp budak2 laki law sume hencem2 kan..hihi...

ikmalhmt said...

tp budak2 laki law sume hencem2 kan..hihi...

--->owh..terangkat seketika dan patut diakui, sebab itu bestnya jadi lekcerer lelaki di FUU ni :p
betul kak Tiny? :p

KAKTINY said...

kamarhati > tau takut...

cikpuankesum > rasanya kita penah berselisih bahu kot ct kan.. takpun solat kat surau fakulti tu sesama kan kan kan..

ikmalhmt > oiiiittt.. sempat lagih tuh yer.. amboi amboi amboi.. wah.. ikmal bakal lecturer lelaki fofular di UiTM nanti... hehehe

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.