Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, July 23, 2008

Kisah ITM 3 : PART 2 LLB


Subject dan Lecturer :

Alhamdulillah, aku naik Part 2.. walaupun kena repeat Tort 1 (so, aku takleh register Tort 2 sem nih..).

1) Law of Tort I

2) Administrative Law

3) Law of Contract II – Madam Vohrah ajar aku sem ni (dia ni wife kepada judge Dato’ K.C. Vohrah.)

4) Legal Process

5) Pengantar Perundangan Islam

6) Law and Social Theory

7) ACAD / OCCU English II

8) Kaunselor Rakan Sebaya – utk subject ko- sem ni aku pilih ko yang aku minat sgt nih.. dan Pengerusinya dok pujuk supaya aku kekal aktif dlm ko ni even slps Part II (sbb subject ko hanya wajib elektif utk Part I and Part II shj) – tapi oleh kerana masa mesyuarat mereka telah melantik aku jadi “setiausaha” (naper asik muka aku jer dgn jawatan ni?) – makanya aku terus tak aktif dah..


Cerita Fakulti :

Sem ni tak banyak yang menarik.. (sbb tu aku byk tak ingat nama lecturer.. sbb pegi kelas – tumpu pada subject jer..) mmg aku banyak bagi tumpuan pada study (SBB AKU TAK MAU REPEAT PAPER DAH!!!) aku asik belajar dan belajar.. dan sebabnya lagi, aku tengah GILA nak MENGEJAR SEMESTER DEPAN (PART 3).. kan Part 3 dapat BAWAK NATIONAL LAND CODE.. tak sabar rasanya..

Setiap kali nak exam, aku mesti tepon arwah tok aku dan mak (for sure ler) dan setiap sblm aku tepon tok sblm exam, tok akan kata 'Alhamdulillah' - bukan 'InsyaAllah) dan bila dengar tok kata Alhamdulillah, aku akan rasa AKU BOLEH BUAT, sbb masa tu pada pandangan aku yang naif nih Alhamdulillah kan bersyukur atas sesuatu yang SUDAH BERLAKU.. konon2 (pada aku) AKU DH LULUS... (aku mmg pelik..) dan utk subject yang aku rasa "KILLING ME".. mak akan baca Yaasin sepanjang aku amik exam tu (sbb tu rasanya otak aku 'tenang dan senang' jer paham dan jawab soalan..!!) - TERIMA KASIH MAK DAN ARWAH TOK..


Cerita Kolej :

Alhamdulillah.. aku ditawarkan kolej lagi.. masih D2.. sbb aku aktif ler kot.. (mau tak aktif.. kalut pegi sana sini nak chop kat kad aktiviti.. hatta aktiviti yang ntah apa2 pun aku pegi, asal dpt ‘chop’…). Aku sebilik dengan Kak A. Dia junior aku gak.. satu kelas ngan Kak B yang jadi junior aku masa aku Part 1 dulu. Oleh kerana aku senior satu semester diorang dan semester nih aku dah part 2 (perasannya aku).. makanya, aku buat kelas ‘tution’ percuma (pintu bilik jadi papan hitam.. hahahha.. lucu bila aku ingat balik...) pada Kak A, Kak B dan kawan2 mrk . Aku ajar mereka supaya tak ulangi kesilapan2 yang aku lakukan (terutamanya CONTRACT dan TORT!!).. aku suruh mereka baca nota2 yang aku dah buat.. (aku dah siap buat nota yang ‘rona-roni’ + ‘peta minda’ berbagai...) dan aku buat ‘kelas’ in advance – supaya bila masuk kelas nanti, mereka faham dan mudah faham apa yang lecturer nak… SEBAB : AKU TAKNAK MEREKA RASA APA YANG AKU RASA DULU!!!!... KEPERITAN DAN KEDUNGUAN..
oh yer.. sem ni abang tak dpt kolej dah (kesian bebudak lelaki...) - so, budak2 bujang kelas aku ni pakat menyewa reramai kat Sek. 9 - so, aku refer mereka as "budak2 laki sek.9" (dan masing2 dh pakat bawak motor + kete - termasuklah cikabang aku tuh..)

Cerita Lain :

Masa ni aku dah start rapat ngan E.. sbb ‘adik-beradik’ aku ada yang dah tak sama kelas dgn aku (sem ni ramai yang dh tak sama kelas sbb ada yang repeat paper dan tak leh amik paper yang still tak clear). Aku dan E – Alhamdulillah, masih sama kelas dan sama masa tutor. Aku rapat ngan bebudak kolej aku masa ni dan agak kurang rapat dgn kawan-kawan Fakulti (diorang kan pandai2) - hatta ngan ‘cikabang’ aku skrg nih pun aku tak rapat.. (psstt… masa ni ‘abang’ kan sibuk dlm proses me’nackle’ dan di’tackle’…) hihihihi.. aku TAK TERMASUK SENARAI.. sebab aku kan gadis melayu dari kampung yang naif lagi bodoh dan dungu’.

Hooooho… Sem ni aku tengok bebudak kelas aku macam ada angin2 MUSIM MENGAWAN jer.. kah kah kah..... semua pakat cari nak tackle dan me’nackel’ org tu org ni (termasuk ler cikabang aku tu dan YANG PASTINYA “AKU TAK TERMASUK DALAM SENARAI DIA OK!!!!) Dan sem ni cikabang aku rajin dok hantar ‘biskut, roti, dan segala makanan’ ke Blog D1 (aku D2 ok… maksudnya kepada org lain ler tuh.. hihihii).. (aku penah nampak dgn mata kepala aku sendiri tu.. kantoooiiiii.. pilih time 'hantar' nak dekat2 maghrib - mesti sbb taknak bagi org nampak.. sbb time ni org tgh kalut nak gi surau utk jemaah!!!! kah kah kah... )
Juga aku tahu kisahnya ‘keluar berdating’ dgn budak kelas kami… juga pertemuan demi pertemuan…. DAN hanya aku tahu sapa yang abang cuba nak tackle dan sapa yang try to tackle laki aku nih…TAPI.. AKU TAKKAN BOCOR RAHSIA…. HAHAHHAH… (abang kata masa ni aku SOMBONG and ‘untouchable’) POODDAAAH!!!!... Sem ni aku bagitau yang aku dah ada seseorang!!!. Hihihihi… Masa balik kampung utk cuti semester – aku MERANCANG SESUATU!!!!...


Nota : DAN YES!!.. utk semester ni AKU CLEAR PAPER!!! (termasuk paper Tort I yang telah diubah format semula kepada ‘close book exam’.. hahahahah) - SYUKUR ALHAMDULILLAH!!..

41 comments:

azzwa said...

Kak Tiny,
saya rasa kita same badge cumenya lain course. Dulu saye ambil CS-Comp. Sc. dok di Delima 1. Kenal jugak ler ramai bebudak dari school law. Tapi semuanya oklah baik aje walaupun tak dinafikan ade yg sombong. Kot2 yg saye kenal tu kawan-kawan akak jugak yer. Ada yg dari kelate, perak, johor, melaka dan pahang. yg paling best budak law dari sabah.

kamar hati said...

wahhhh....conrat2...caya la semua dah clear ye...bagus2...anak sapa la yg bagus sgt tu eek??

ya ka tak terlibat dlm proses me’nackle’ dan di’tackle’ tu???hihihihi..betui ka tak masuk senarai???

sapa seseorang tu???? hmmmmm....

Anonymous said...

sapa ler gamaknya yg cuba 'menackle' cikabang kak tiny tu yer? dan sapa la plak yg cuba 'ditackle' oleh cikabang kak tiny? JENG..JENG..JENG suspens la citer kak tiny.
apsal kak tiny tak cuba elaborate sket kisah-kisah tu kan senang sket kami nak lebih faham citer nih kuikuikui. ala kak citer la. soklan dulu pon akak blom jawab lagi :(
tapi citer akak mmg best.

Intan Rosnitta said...

Mcm naif je entri kali ni... x suspen mcm selalu.

Clear semua paper? Barvo dear! Open book exam act 100X susah drpd close book exam kannn.

Isshh apa pulak yg dirancang tu? Serius bunyinya... :)

KAKTINY said...

azzwa > kaktiny rasa kalau tgk muka mmg kenal kan.. dan kalau kaktiny sebut nama pun surely kenal sgt2.. D1 ramai gak kawan2 kaktiny yang duduk sana...

kamar > anak pak ya dan cik kiah ler... hihihii
BETULL.. mmg tak masuk senarai.. hihihi
seseorang? adalerrr.. kih kih kih..

anonymous > kaktiny tgh KIV soalan2 tu.. nak jawapan?..bagi link (hahahah - kalau takdak blog - create satu.. kahkahkah..)

KAKTINY said...

intanrosnitta > sem ni mmg "mandooom" skit kak.. mmg tak byk citer best pun.. TUNGGU SEM DEPAN punyer cerita.. SURPRISE!!!.. hihihi (hidup kan ada pasang surutnyer kan.. kalau menaik jer..kang kena darah tinggi lak.. kalau menurun memanjang.. tekanan darah rendah lak.. so, biar ada turun naik.. baru tak kena sakit jantung.. kah kah kah.. - apa yang tiny 'meraban' ni kak oii...hihihi)

ladylikeme said...

wah...wah...masuk senarai la kak tiny..tapi second list....:))))sebab tu kak tiny tak tahu..hehehehe..jgn marah ek...

next episode please :)))

Tokyo BLUE said...

suke bace!! leh la wat drama ganti EZORA pasni.. Tajuk.. Tiny... haha

cikgooden said...

dada masih ketaq deguh deguh pabila samapai ayat terakhir cerita hang!..

sempoiiiiiiii....

KAKTINY said...

ladylikeme > betui takdeerr.. senarai 5,6,7 pun TAAKKKK.. kui kui kui.. next.. tungguuuuu... hihihi

tokyoblue > time kasih sudi layan 'cerita ceriti' kaktiny ni.. ganti citer EZORA?.. takut jatuh rating tv3 lak.. hihihi

cikgooden > ni mesti pasai "MERANCANG SESUATU" tu kan.. hihihi

KAKTINY said...

thafiexq > baru ok pakai nickname tokyoblue tu.. senang skit nak eja.. hihihi (leh kaktiny add ym yer.. tapi kat umah ler.. kat opis takleh..)

ahmoi said...

tak masuk dalam senarai konon..en.abg akak tu ani rasa dia senarai gak nama akak..just tkt nak dekat akak jer..hehhee...
ermm..best junior2 akak cz dpt kak tiny yg rajin n lagi budiman niii..hehee

Mak Su said...

conteng pintu bilik? sejibik macam baby w plaks ler.

Tokyo BLUE said...

kaktiny kene add ym tao!!!
thafiexq@yahoo.co.uk
ade cerita nk gito.. hhheheh

Beruang Madu said...

Selamat belajar dah berusaha..moga mennjadi anak bangsa yg membina bangsanya juga...

KAKTINY said...

ahmoi > kan dia kata kaktiny ni SOMBONG.. mana dia berani dekat.. hihihi..

maksu > tapi tiny baik skit ler maksu sbb conteng ngan kapur..then leh padam balik..hihihi

tokyo blue > mlm ni kaktiny add k adik sayang yer.. tak sabar nak tau apa benda yang adik kaktiny ni nak bagitao..

beruang madu > saya melakukan apa yang termampu abang bear..

rudy bluehikari said...

wah3x... citer zaman kampus...sy dah lupa sumer citer zmn kampus ekekeeke..asik dok ngulit buku2 law jepun jerrrr..

TokMa said...

Kaktiny cakap je tu 'aku tak rela kena tackle dan menackle...' dalam hati, nasib baik dpt kawin ngan cikabang skrg kalau tak menyesal hidup.
(psstt...cikabang kaktiny tu handsome tau...tokma dah jumpa..skrg ni rupa lelaki 2 orang anak pun macho..dulu tu tak punya pa pa pun, mesti sume orang nak.....hehehehehe)

sepi said...

tak reti nak komen per2... akak ni sekolah atap jer...

KAKTINY said...

rudy > dah org nak suh kaktiny citer rudy oii.. kaktiny citer jer lah.. citer rudy lagi dasat.. kaktiny dh baca semua termasuk yang rudy archive dulu dulu dulu tuh.. (standing salute to you - kaktiny kagum dgn semangat rudy...)

tokma > BETUUULLLL lah tokma.. TINY TAK NAK LAAANNGGGSSUUUUNNNGG kat cikabang tu DUULUUU... (pssttt.. nak bagitau.. masa bujang dulu cikabang tiny T** H***S*** LANGSUNG!!! Dah kawin ni baru ler 'ada penampilan skit' tokma ooo...kah kah kah..)

sepi > takyah komen.. reserve komen utk buat ucapan aluan dan ucapan penutup dan juga bacaan doa makan masa gather nanti... hahahhaha

sepi said...

lerrr.... ucapan aluan ngan doa pun akak kena baca gak ker... bukankah tu keja MC lalalala [nyanyi lagu sembunyi jappp]

ikmal said...

Kak Tiny,

Lelaki2 law mustila gatal2 termasuk lekcerernya sejak turun temurun hahaha...(tapi saya baik tau setia pd yg 1 huahuahua)...maklumla choice byk depan mata hehhee...

Apapun mmg best dpt clear paper sumer kan, akak amik LST yea ngan Prof Darbi?mmg giloss saya igt time tue siap kuar soalan bocor lg tp ada gak kantoi, saya nasib amik law politics je (selamat aku :p)

ala NLC baling anjing mati tu yea hahaha..saya menanti cter ahkak amik Land Law nanti...

fahmi said...

bila ingat bab repeat paper nih, aku teringat aku repeat dua kali dalam paper 'business law' semasa aku buat degree dulu. start pada itu, aku mula respek dengan semua lawyer di mesia nih, tentang bagaimana mereka menghafal kes, tarikh itu ini.

wahhhhhhhh

KAKTINY said...

sepi > amvoi amvoi amvoi.. sampai semuanyer si MC nak kena buat.. baik tiny jadi pak pacak terus kat tesco tuh.. hihihi (tak kira MC BERKUASA utk tentukan sapa kena bagi ucapan dan baca doa makan.. silap2 MC pilih orang suruh menyanyi kat restoran tuh.. hahahah)

ikmal > mmg bebudak law ngan lecturer sama naik jer.. hihihi
oh prof darbi.. pasal tu soalan prof darbi jgn jawab ikut logic.. sure FAIL.. hahahah
betullah ikmal... NLC kalau baling kat kena kepala, antara dua ler.. yang bengap jadi bijak.. yang bijak 'goal' teruuuussss... kah kah kah.. Land Law.. kaktiny mmg tak sabar nak cerita Part 3.. THE BEST PART EVER!!!!..
(ikmal nanti jadi lecturer hensem yang baik k... )

KAKTINY said...

fahmi > kaktiny mmg INSAF NASUHA betul lepas kena repeat paper masa sem 1.. (trauma terus..)
tapi bab hafal kes, jgn kata fahmi.. kaktiny sendiri kekadang 'ter'respect' kat diri sendiri bilamana mengingatkan masa exam dulu buleh hafal kes, jalan kes, judgement, dan siap nama lawyer dan judge yang pegang kes tuh.. (tertanya gak pada diri - apa yang aku tulis sampai 2-3 booklet hah?)

Akak said...

Salam Tiny...

Akak lalu, singgah, baca dan faham tapi taktau nak komen apa yg tau seronok baca cerita org2 yh sekolah tinggi & very educated..

Danielle_Corleone said...

akak power buat minit, tu org lantik jadi S/U. hahaha.

KAKTINY said...

akak > tak bendanya 'belajar tinggi' tu kak.. tiny lagi kagum pada akak yang dpt 'mempertahankan rumahtangga' sehingga mencapai angka 20.. bukan senang tu kak.. lagi susah dari amik exam.. lagi byk cabaran dan dugaan daripada berhadapan dengan kuliah dan pensyarah.. akak lagi HEBAT kak.. TINY KAGUM PADA AKAK.. semoga tiny mampu mengharungi badai hidup terutamanya dlm rumahtangga sehingga boleh mencapai anniversary yang ke 7, 10, 15, 30.. dan hingga akhir hayat..

danielle > iyerlah sangat powernyer.. takde maknernyer.. hampehss...

Anonymous said...

akak tiny, elaborate ler sket pasal issue 'tackle + ditackle' tu. Kite takder blog le akak :( nak create.. malas la pulak. kite jst suke baca2 blog orang lain jer :) termasuk akak punyer :)

KAKTINY said...

anonymous > utk tu.. nati ada satu entri khas utk tu k.. hihihi (iyerlah sgt.. kih kih kih)

tasikmerah said...

ko kawen ngan senior yek... :)

whitetulip said...

kah!kah!tak masuk senarai ker???mesti seronot bila citer balek ngan cek abe tu eh...'untouchable'..poodahhh!!kih!kih!luculah kaktiny!!terbayang sesuatu la pulak!!(tolong cikit arr, bukan otak kuning okeh....)kira kaktiny ni nyombong ler..kontrol ayu..haha..alih2 terkawin juga..alamak, tak sabo rasanya nak tau part2 kaktiny ter'jatuh' tangga ngan cek abe ah...

KAKTINY said...

tasikmerah > ko ni.. cepatnyer jump to the conclusion.. tunggu ler jap.. aku baru citer pasal sem 2 (ada lagi 4 sem utk ko tahu citer sepenuhnyer.. ) - aku tahu ko dah bosan menunggu dan baca kan.. hihihi (macam aku pun elalu bosan tunggu cerekarama yang berepisod, sbb tu aku mals nak start ikut.. kalau aku dh ikut... aku tak sabar nak tahu ending nyer.. hahahahh)

whitetulip > bukan control ayu.. tapi mmg tak layan pun bebudak jantan kelas ni.. buang karan jer.. hahahah... (nantikan episod seterusnyer.. akan tiba episod kejar-mengejar tuh.. kah kah kah..)

en_me said...

musim mengawan gittewww.. sonok kannns

chinta said...

ha..ha...ada pon crita pasal cik abang..acecece...untouchable..dlm maksud tuuu...sebnarnye dua2 dah saling pandang memandang cuma sajek jek jual mahal...last2 anak dua daaaaa...

kad0k said...

betul..masa dah halfway nak graduate ni la masing2 sebok menackle...hahhahaha

dulu pon i dok sec 9..kat sri permata condo tu..besh woo dok sana...mcm2 adaaaa..wahahahha

fusarium solani said...

he!he! sombong yek sem ni? takder orang berkenan ke?

axim said...

congrats akak sebab da clear paper!!

zino said...

tahniah semuga terus berjaya...

iina said...

wah22 best ye bab2 kena tackle dan ditackle walaupun xmasuk dalam senarai ;)

KAKTINY said...

en_me > sonok?.. pening menengok.. (mcm dengar kucing nak mengawan..) camtuler rimasnyer.. hahahah... (hangin budak kelas den membacanya... kih kih kih..)

chinta > bukan jual mahal ler chinta.. mmg tak 'offer' langsung.. heheheh

kadok > u r the very true and real UiTM shah alam student... MMG SAH!!!.. hahahah

aliff > sombong kat jantan2 tu jer.. kat kolej adalah yang 'terpaling' mulia dan disayangi... hihihihi

axim > mmg tekad tul tuh axim oiii...

zino > usaha tangga kejayaan.. heheheh

iina > best kebendanyer.. lemas dan rimas lagi adalah.. (cewah) kui kui kui...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.