Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, July 03, 2008

Hari Ini : 'Separa' Kenal

Sebelum ni aku asyik layan blog jer.. tapi smlm aku berjaya menembusi talian 'ym'.. so, aku berkesempatan 'chat' dgn 'seseorang' (yea yea.. aku dh boleh masuk yahoo kat ofis.. hehehehh... lagi bertambah 'liarlah' aktiviti aku selain dari jalan-jalan lawat blog nih.. hihihi.... hohohoho)..

Seorang anak muda yang aku 'separa' kenal.. (iyalah.. aku cuma kenal semua2 rakan blog ni di blog jer.. mana penah jumpa atau tgk muka.. muka diorang pun aku tak tahu.. muka aku pun diaorang tak tahu.. tapi message di blog cam dh 10 tahun kenal.. - the unique of blog and the blogger..)

Naper aku nak tulis pasal dia?.. pasal aku teramat mengagumi semangat dia.. walaupun 'chat' beberapa 'puluh' minit je.. tapi aku sgt kagum walaupun mengetahui serba sikit pasal dia.. wujud lagi rupanya manusia macam ni ketika begitu ramai anak2 muda seusianya (eh berapa yek umur dia?.. entah..) yang tenggelam timbul dlm cahaya lampu neon minyak tanah kota batu yang penuh lumpur ini....

kisah cintanya, semangat utk bekerja sendiri, sayangnya terhadap keluarga, kepatuhan pada amanat org tua, kerinduannya pada kampung halaman, landasan akar umbi yang dipegang.. amat aku kagumi.. pada seorang anak muda ini..

Dan aku doakan.. dia terus begitu.. menghadapi hari hari di kota batu.. dengan semangat yang satu.. nantinya pulang utk bertemu, dgn cita-cita dan matlamat hala tuju.. Aku doakan kejayaanmu wahai adikku.. ikhlas dari seorang kakak dari himpunan kakak-kakak dan teman-teman blogmu.. (andai kau membacanya.. kau kan tahu bhw yang ku tulis ini adalah dirimu wahai adikku...)

p/s : AGM smlm.. aku terlepas dari jawatan yang aku taknak tu.. tapi aku tersangkut dgn jawatan lain plak.. aghhh... aku nak bom kete HoF aku.. dan jugak kete ED aku tuh.. chesss.. hampeh punya kawan2.. pakatan tak sepakat betul.. sia-sia jer aku 'sebar' kan senarai calon - diorang tak ikut pun...(ni ayat aku nak luahkan perasaan... tak buleh ker?.. org lain buleh jer buat statement maut lagi dasat dari aku.. takder sapa pun marah.. aku tulis sikit dalam blog.. DAH GAMAT GEGAR SEANTARIO DUNIA.. naper yek?..)

Dan hari ni aku nak balik awal sbb nak kemas baju abang yang tak habis kemas lagi tuh.. Mlm ni kena hantar abang ke KLIA kul 11.00mlm.. flight kul 1.00 pagi (hah??).. Selamat melawat Afrika - johannesburg.. capetown.. here 'my hubby' comes to visit you.. AKU??.. dlm byk2 senarai tempat aku nak lawat.. aku pilih utk ... "BALIK KAMPUNG".. the best place ever.. and adik aku no. 3 akan drive coz dia tgh relax (maklumler baru resign and kerja baru start on the 14 July..).. ada org nak drive kete aku.. wahai anak-anakku.. abah pegi AFRIKA... kita BALIK KAMPUNG!!!!.. balik kulim pastu pegi umah tok kat permatang pauh, p.pinang and aku nak pi umh mak ndak makan mottan and durian kat balik pulau.. YEEEEE HAAAAAAAAAAAAAAA..... BESSSSTTTTTTTTAAAAAAAAAAAAAAAA....

(pssttt... nak lawat Dr. I tanya persiapan perkahwinan.. aku kan nak sponsor bunga telur, goddies pack, telekung, sejadah, kek, and jeli utk hari kenduri dia nanti.. anyway.. he's my platonic friend kan...)

25 comments:

Intan Rosnitta said...

Salam Tiny...

Apa yg dikirim dari Afrika tu? Batu permata cun2 kat sana kan?

Mmg nothing can compare dgn kg halaman kita esp bab2 makan... Emmm Heaven! Hihi :)

ladylikeme said...

alahai...nak balik kampung..bestnyer...nak makan buah-buahan plak..sedapnyer..bleh mintak tak...heehheheheheh

tentangseseorang said...

kebun abah moktan lom masak. rasanya kedah pun sama. ehehehe

BasH said...

salam kaktiny, itula dunia blogger kaktiny...masing2 drop komen macam dah kenal lama..heheh sapa la anak muda yang kaktiny kenal tu ya...mcm bagus betul anak muda itu dari sudut penceritaan kak.

nadahahs said...

balik kulim bila? berapa hari?

add me too on ur ym. id = nadahahs

KAKTINY said...

intanrosnita > salam ibu along.. maleh ler nak mintak apa2 kak.. mintak abang balik dgn selamat.. tu jer.. (kalau boleh nak minta dia takyah pegi.. heheheheh)

ladylikeme > jom ler ikut.. heheheh

ady > weih... dengki tu.. tak kira.. tak dpt mottan.. dpat durian pun jadilah.. (eee.. umah m.ndak kaktiny durian dah masak okkkk...)

bash > salam bash.. kaktiny pun harap dia terus bagus dan semua org pun bagus bagus belaka..

shahadan > kaktiny nak balik kulim esok sampai hari selasa.. (oo..cuti lama ooo.. abang takdak sampai 11/7 - huhuhuhuh... sedih)
ok..sat gi kaktiny add..

kamar hati said...

wahhh...dah ber YM, YM la plak...add la saya skali kak...hihihi...

balik kampung...best tu....nak ikut...dah dekat la ngan kampung mak ngan umah saya....huhuhuh....rindunya kat kampung...huuhuhuh...

axim said...

akak citer pasal saya kah itu..oppss gurau jer lah...korang jangan percaya k...haha..

tentangseseorang said...

durian memang banyak dah.... kat kl pun banyak. ahahahahaha semalam gi lunch kat velodrom. ada org juai longan sekilo 5 hengget which is murah. so kitaorg pakat beli dan ngap dekat opis. sedap oooo

KAKTINY said...

kamar > bagiler add.. nanti kaktiny leh add.. pastu leh ler kita borak panjang.. heheh

axim > kalau citer pasal axim.. kaktiny akan start dengan.. "ada sorang tu.. dia rajin kuar jalan jalan makan makan ngan awek cun dia.. pastu tayang tempat2 dan makanan2 best kat blog dia.." hihihi

ady > durian KL tak sama ngan durian kampung ler ady.. durian kampung.. leh makan free and lepak tepi dangau.. layan ngan pulut lauk ikan kering dan pengat durian.. yummy yummy..
ooo.. sempat layan longan kat opis tuh.. jom pi KFC depan HUKM tuh.. heheheh...

tentangseseorang said...

mai jemput :p

ahmoi said...

aiii..akak dah der ym yer..ermm..pas ni leh ym ngan akak..norazni_azni@yahoo.com..
Akak otw lek KL nanti singgah perak.hanta mottan..hehehehe...

KAKTINY said...

ady > tunggu kat depan klinik mediviron tuh.. sat gi kaktiny pi.. heheheheh...

ahmoi > nanti kaktiny add k...
mai ler naik kulim.. kita pi balik pulau sama2.. nak.. hihihi

blackpurple @ jowopinter said...

Dah ber-YM pulak dah. He he he!

Selamat balik kampung.

kamar hati said...

Kak Tiny, ni add YM saya...
qamar_81
add jangan tak add ye...hihihi...leh borak panjang nanti...
akak silap post comment la kak...akak p post kat kawan saya...ladylikeme...hihihih...apa kes ni kak...asyik silap je...hihihi...

cempaka malas nak login said...

wah, ade lagi musim durian sekarang ni?

dugongsenyum said...

aku ingat durian sepanjang tahun, wakakakaka

balik kg drive carefully... dont drink and durian haha

GDIZ said...

akak buah 'mokktan & derqian' ;p

ohhoohoho..dh pandai ym yek..heheh

skrg musim buah kan..huhu nak balik kampung juga lah nak mkn buah dokong ;p

Kak Long said...

woit! YM kena add aku. wajib!

KAKTINY said...

JP > penyakit kaktiny dah merebak.. dari blog ke YM.. parah dah nih..

kamar > ok.. nanti kaktiny add.. tu ler.. kaktiny selalu kompius kamar dengan ladylikeme.. asal buka link dua2 rapat2.. tu jadi lagu tu tuh.. adoilah.. ampuuuunnn.

cempaka > ada lagi ler.. (kot) heheh

dugongsenyum > tu oren sunquick..- senang jumpa kat market tiap2 hari.. ok.. makan durian byk2.. pastuh takyah drive.. suruh adik yang drive.. hehheh..

gdiz > ns.. spelling for 'pronounciation' yang perfect... heheheh .. jom balik jom..

ladylikeme said...

jgn lupa add i sama k...
lady_nurashikin@yahoo.com

KAKTINY said...

kaklong > aku dah add hang .. cepatler accept aku weh.. tak sabaq nak chat ngan hang nih.. hihihi

ladylikeme > kaktiny dah add..

tasikmerah said...

ha ha. akhirnya cadangan aku ko terima.

weh... aku baru nk ajak p maskara kt umah pena...

KAKTINY said...

tasik merah > betullah tasik.. idea ko paling bernas..
NO PLACE LIKE HOME.. lagipulak tak gamak aku nak tinggal anak aku yang dua ketul tuh.. dahler abahnyer terbang jauh.. si ibunya ni pun nakmenggatal jadi bujang.. isy.. hempeh tul aku..heheheh...

oit.. aku teringin gak nak gi maskara tuh.. bulan depan ada lagi tak? dia program bulanan ker?.. (buah cempedak di luar pagar..)

fLuRrY.bLuRrY.bUbBLy. said...

kaktiny.. datang penang g mkn durian tu meh la jumpa kita kat bukit jambul ni. hehehehe...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.