Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, July 17, 2008

Kisah Pre-ITM 2 : Ku yang melangkah ke sini..

Mei 1997

19 Mei 1997 - Aku melangkah kaki ke ITM Shah Alam.. sebab hotel penuh, makanya pihak ITM cadangkan kami tinggal di Kolej Jati, Seksyen 2 (kat luar campus ITM tuh..).. maka bermalamlah kami kat situ.. tapi masa tu hati aku cuak skit.. sbb tgk keadaan bilik kena kongsi 8 org dgn katil double decker.. locker pun locker besi jer.. sama macam keadaan aku kat asrama sekolah Butterwoth jer.. aku dah mula tawar hati.. tapi.. ku pendamkan saja.. taknak mak dan ayah kecewa kalau aku tak seronok masuk U.. (seronok diorang macam diorang yang nak gi daftar.. aku sayang mak ayah.. surat tawaran ni sebenarnya utk mak dan ayah…. Bukan utk aku.. aku hanya memenuhi impian mereka… yang disalurkan melalui aku.. AKU PEMALAS sebenarnya… aku belajar pun sbb mak nak aku belajar.. mak nak result exam aku 'cantik'.. aku masuk U sbb ayah kata 'itu harta' yang dia tinggalkan utk aku..)

Hari pendaftaran, di kolej Seroja.. tukar bilik pulak.. tinggal di kolej seroja.. 4 orang sebilik.. ok.. bilik ni aku macam puas hati skit.. sbb nampak la ala-ala duduk kolej.. (chesss hampeh utk aku.. memilih – mengada-ngada!!!!...) dan MINGGU SUAI-KENAL.. masa ni aku rasa budak ITM ni lah yang paling MULIA di seantario dunia yang aku kenali.. perwatakan kakak2 dan abang2 fasi yang ala-ala alim ulamak tahap ustaz haron din dan ustazah fatma az-zahrah.. buat aku rasa kecik sgt.. teramat kecik – lagi kecik dari nama aku.. (sooo tiny!!!) (tapi bila dah masuk ke alam realiti.. chess.. hampess jugak diorang nih rupanya.. ada yang tudung melayang.. seluar separas lutut gak.. sori ler kalau sesiapa terkena.. taklah semua.. tapi sebilangannya...)

Sepanjang minggu orientasi.. kena pakai kain labuh @ baju kurung, stoking, kain dalam (aku panggil 'simesh') – kalau tak ada kain dalam.. kain baju kurung lain buat jadi kain dalam.. kalau tidak kena denda (diorang siap periksa tuh..)- dan aku paling BENCI adalah.. PERIKSA BUNGA RAYA (istilah utk sapa yang PERIOD - dan kebetulan aku start period hari ke-3).. itu adalah PERKARA PALING BOOODDDDDDDOOOOOOOOOOHHHHHHHHHHHH yang aku rasakan ‘diciptakan’ oleh mereka-mereka yang rasa bagus sgt jadi fasi tuh (kononnya taknak freshie2 ni ngelat dari solat dan qiyamullail.. oii KUBUR MASING-MASING lahhhhh!!!!!!!).. dan ‘pemeriksaan’ itu dilakukan JAM 4.00 pagi.. dahler aku baru lepas mandi dan baru salin ‘pad’… APAKEJADAHnyer ‘bunga raya’ aku nak kuar pepagi lepas aku baru mandi.. SUNGGUH BANGANG, B****, T****, WALIOL, MALIOL.. dan aku yang masih FRESHHH GILER punyer NERD nih.. punyalah berdoa dlm bilik air - “Ya Allah keluarkanlah walau setitik..supaya aku tidak dituduh menipu..”.. EEEEEEEEEEEEE.... betapa NAIFnyer aku masa tuh.. kalau sekarang nih.. HAH.. tauler aku nak buat apa kat diorang tuh.. tapi oleh kerana masa tu aku seorang gadis melayu dari kampung yang naif lagi bodoh dan dungu’ dengan peraturan dan gerun dengan ‘kesenioritian’ fasi-fasi.. maka aku ikut kan jerlah.. dan SYUKUR.. mmg ‘setitis’ yang keluar.. Allah mendengar permohonanku di dalam bilik air jam 4.00 pagi.. DUSSSHHHH… aku nak debik jer muka diorang masa tuh.. (sesapa yang jadi fasi skrg nih.. jgn ler buat kerja giler tuh.. bangang jer aku rasa..tak tauler kalau korang rasa bagus dan mulia sgt perkara tu.. dan korang teringin sgt nak tengok “d**** p*****” yang melekat kat ‘p**’ orang kan.. eeeeee… aku taknak.. aku tak sanggup!!!!!!!!!!)..

Selesai minggu orientasi.. kami di tempatkan di kolej masing2.. aku dapat KOLEJ DELIMA 2... kolej hujung dunia dan di bawah bukit dekat dengan padang (katanya budak yang duduk kolej Delima – masa tu ler.. banyak budak Law & Business School jugak budak Sains Sukan .. tak heranler kolej tu dekat ngan padang + kompleks renang + kompleks sukan.. Dan aku dapat bilik D2602 (maksudnya Delima 2, tingkat 6, bilik no.2..) TINGKAT 6???.. mak aiii… jenuh aku kena mendaki tangga…

Hari pertama aku sampai ke bilik aku.. wah.. ini lah bilik yang aku bayangkan utk ‘MASUK U’ – heheh.. alhamdulillah.. satu bilik 2 org.. biliknya agak luas.. katil ada 2, attach dengan lemari dan hujung kaki ada meja study panjang.. yang juga ada drawer… mmg selesa... sorang satu.. takyah rebut2.. tapi hari pertama masuk.. aku TAKDAK roomate lagi.. roomate aku katanya senior – budak sains sukan.. dan aku duduk di bilik yang ke-2 ‘terhujung’ tanpa ada sesapa yang daftar masuk lagi sebab junior daftar dulu, senior daftar kemudian.. bilik 2601 – budaknya tak jadi daftar masuk..so, kosong.. 2603, budaknyer, daftar tapi dah balik.. DAN AKU??.. sorang2 kat tengah2.. dan malam tu jugak aku DIPERDENGARKAN dengan segala kisah dan sejarah yang TAK ENAK ttg bilik2 tu semua.. AGGGHHHHHH… (aku bantai baca semua ayat yang aku tahu plus Quran di sisi aku…)

Hari berikutnya.. barulah roommate aku sampai.. mak, ayah, kakak, pak chak dan kaum kerabatnya datang lawat aku.. mak dan kakak kemaskan katil dan barang2 aku (tu ler.. masa kat umah PEMALAS sgt.. semua mak jer yang buat..) dan kami pi melawat Bukti Cerakah kat Shah Alam tuh.. masa tu musim salji.. best ooo… tapi hati aku tak best… sbb mak ayah dah nak balikkk… NAK IKUUUTTTT… dan sepanjang malam aku MENANGISSSSSSSSSSS… (cengeh tul aku nih..)

Hari berikutnya, roommate aku sampai.. budak sains sukan.. budak part 3.. dia amik diploma.. tapi sama umur aku.. so.. ok.. She’s good and so kind.. aku sayang dia.. plus.. dia budak Kulim, Kedah.. lagi ler best.. sekapai ngan aku…

p/s : masa ni berat badan aku bertambah bagai di pam-pam.. (sepatutnya turun kan sbb tingkat 6?).. mau tak naik.. asal balik bilik.. letih.. kedebom.. aku bantai tido.. bangun jer aku balon coklat, keropok, dan segala 'stock' yang ada... dan aku adalah 'stockist' makanan 'percuma'... mmg penuh lemari aku dgn makanan.. dan mmg 'bertuah' ler sesapa yang jadi roomate aku.. tak lapar ler.. tak caya?.. tanya diaorang.. @ tanya jer bebudak Delima 2 yang kenal aku.. (teringat lak kat roomate-roomate aku.. huhuhuhu)

31 comments:

kamar hati said...

perghhhh panjang berjela...
tingat masa mula masuk UiTM dl gak...
huhuhu...sedih giler...dah la tak penanh pisah gan mak & family...siap nangis2 lg...huhuhuhu....

bestnyer klau jd roomate kak Tiny...bleh makan macam2...hihihih..

ahmoi said...

wah...dah der admirer..semangat akak ku bercerita tentang kehidupan U yer..bagus teruskan..hehe..n ani akan trs membaca..hehehe...

BasH said...

wow kisah2 silam neh...hehehe..dasatnya kena mcm tu kan...zaman sy rasanya dah xda dah mcm tu...hehehe..semua dah profesional...

fahmi said...

wahhhh...yg tak boleh blah tuh..sebab nak check period tuh..

TokMa said...

Semangat..semangat ya kaktiny.

ladylikeme said...

salam..
i plak masa dapat masuk uitm best sangat...sekampung hantar i daftar....

TokMa said...

Masa tu, chairman ITM, pak Arshad namanya...jadi sbbkan binti tokma pun sama 'Arshad', bebudak senior ni salahsangka sy anak PakArshad. Iras2 tu ada tapi...budak kampung, tau2 ajelah...tak pandai bergaya, comot je, pakaian pun lusuh, kulit pun gelap..pendekata sebelah matapun orang tak mau pandang. Tapi rasa beruntung sbb tak selalu kena ragging. Dulu ragging...lagi teruk2. Muntah2 minum air sabun, kesian bebudak lelaki...mcm2 lagi ada peristiwa pelik, jelik, molek tah pa pe...kita citer lain kali. Yg penting stori kaktiny mesti habis ye.

Intan Rosnitta said...

Pxx pun nak check?? Gilo ko??

Cian Tiny...huhu

Next episode please... :)

KAKTINY said...

kamarhati > kan kaktiny dh kata.. berkajang-kajang nyer.. kalah railway komuter KL-Kajang tau..

ahmoi > kaktiny ni pun admire kat korang.. tak tgk ker.. tiap2 hari kaktiny lawat blog korang.. (siap bergadoh lagi..hihihi)

Bash > itu yang kaktiny kena.. huhuhu

fahmi > mmg kaktiny rasa cam nak pelangkung je sekor-sekor masa tuh..

tokma > mmg tgh semangat giler nih.. mujur bos takder..hihihi

ladylikeme > org kampung kaktiny nak dtg gak.. tapi tak cukup duit tambah.. hihihi

tokma > betul2 SUPER DUPER SENIOR nih.. heheheheh.. lepas abis story tiny.. akak karang story akak lak yer.. tiny nak tau gak.. k..

intanrosnitta > MMG DIORANG GILA kak.. "GILA B*** KORANG NI.. B*** puntak segila korang nak check 'P**' org.." - itu yang tiny nak jerit masa tuh kak..

kadok said...

wahhh..berjiran kita ye? sy dulu p304..perindu 3..level 3..bilik no 4. tiny ada ke masa budak2 perindu sengal yg buat tiger show kat tingkap tu? smpi penggawa delima g jumpa penggawa perindu pasal budak2tu kan....huhuhuhuu..sy kat perindu tu dr tahun 96-99...lps tu amik degree dah dok luar dah..:)

cite2 ni teringat kat roomate..manalag derang g..alahaii

ahmoi said...

akak..apsal aka tak check lek kakak sinior tu..baru adil.hehehe..ani dh tau dah akak my admirer gak..wow..hehhe..siap der kunfu panda lagik.hahhaa

ikmalhmt said...

Kak Tiny - satu menda yang menjadi identiti bebudak law uitm ni, outspoken, tak ghenti bercakap dan giler-giler hahahaha...akak cter nnt karakter bebudak batch ahkak paling unik skali...

p/s:en.nazim shaari batch ahkak ker kuikuikuikui :p

KAKTINY said...

kadok > haaaahhhh.. tiny ingat sgt 'peristiwa' tu.. and peristiwa kecoh kata budak perindu masuk bilik air budak delima.. hhuhuhuu... mmg geram tul ngan budak perindu masa tu.. mcm2 "signal" yang diorang buat!!!!!!!!!!... hahahahhahah..

ahmoi > psl masa tu kaktiny 'b***h" dan naid sgt.. if skrg.. mmg siapler!!!..
korang semua mmg 'inspirasi' kaktiny..

ikmalhmt > betul ler ikmal.. dan paling di 'menyampahkan' oleh fakulti2 lain kan kan kan.. hihihi...
en. nazim?.. tak perasan ler..

tasikmerah said...

mende tu pun nak tgk?

huh!

weh, ko baik kan... mai la umah aku hantar coklat.. :p

TokMa said...

mesti bolih punye....jgn takut tokma janji mesti citer nye.

KAKTINY said...

tasik> betul ko nak coklat?. e-mail aku alamat ko... sure sampai coklat kat umah ko.. tak caya?.. ko bagi dulu alamat ko.. (kalau tak sampai maknanya ko bagi alamat salah ler kat aku..) hihihihi

KAKTINY said...

tokma > orait.. cayalah tokma..(ni yang tak sabaq nak habiskan citer ni.. nak dengar citer tokma plak.. citer org 'senior' lagi best nih..)

Danielle_Corleone said...

hahaha! salah amalan pemakanan ni kak. :p

KAKTINY said...

danielle_corleone > mmg salah pun dik oii.. bukan setakat pemakanan jer.. tidur pun tak hingat dunia.. kalau tak sbb nak kena bangun solat asar dan maghrib.. rasanya lepas zohor tu kaktiny tidur sampai isyak kot.. takpun esok pagi baru bangun.. hihihi.. mmg tahap tenuk tenat kaktiny masa tuh..

Cik Puan Kesum said...

kak tiny,

kita pernh sempt merasa kolej teratai tepi delima tuh...memang syok kan..sb mlm2 dgr org berenang..kita pun mcm kak tiny,nangis2 sb kita asalnya duk umh apartment kolej kt sek 17 tp dipindhkn ke uitmsec 2 kena bertumpang 1 sem kt teratai..perasaan pun sama mcm kak tiny..hampes..ingt Uni ni grand.tp sib bai fasi kita tak mcm fasi kak tiny,teruknya smpi nk tgk pad tuh..adei...tak malu sungguh deme buat keje,ntah2 deme pun ada yg.....

kita masa duk teratai tu,kurus gilo.sb mkn free,pas mkn,jln kaki g school,mls tgu bus sb bus lmbt.

tp itulh kenangan terindah sebenarnya..masa tu rasa teruk sgt

axim said...

dulu masa first sem kat uitm shah alam saya duk kat kolej perindu then sem 2 duk kat kolej jati...masuk sem 3 dah duk luar umah sewa...

*windunya zaman belajar dulu!!

CikguZue said...

Tentu ini semua jadi pengalaman yang tak dpt dilupakan dlm hidup.

cikgooden said...

HUH!...
detail giler hang punya cerita hah...amboi..amboi...semua hang kasik cerita..kah..kah..kah..

papahal pun terima kasih buat cerita ni..terhibur membaca. Soal betui ke tak aku letak no 43..yang penting suka baca...

salam ziarah. ahaksss.
(teringat aku dapat lesen isap rokok dari ayah aku masa 1st day daftar kat U...)

Akak said...

Salam tiny...

Mlm2 mcm nie seronok pulak akak bca cerita Tiny, hilang mengantuk, sib baik cik abang takdak, kalau tak dia mesti tanya awat lama sangat sepan laptop tu..

Tiny..mmg seronok, untuk Tiny dapat belajar hingga kemenara gading, akak tumpang seronok pun jadilah..

zino said...

baru je balik dari ITM shah alam ni..bawa ubat si alang domam..

bunga rampai said...

Salam,

Zaman-zaman belajar memang seronok dan indah.

Kisah silam masih dikenang, petanda jiwa senang dan tenang :)

lady pot pet said...

Tiny..sah la gue pernah jumpa sama awak laa.....mestinyer pernah ngajar awak kut..hihihi...buat2 tak ingat yek????

chinta said...

sure bilik kak tiny pot kawan2 borak dan makan2!!..bestkan teringat zaman skolah ngan universiti...pastu senior2 yg selalu kerek tu kan..memori2

KAKTINY said...

Cikpuankesum > tul tu ct.. kenangan tu.. oo.. betul2 junior ler ct ni yr.. sbb masa kaktiny kat sana, kolej teratai tu still kolej delima.. utk budak lelaki.. teratai wujud kemudian.. bila diorang ubah semua kolej kat belakang tu jadi kolej pompuan.. kan..

Axim > tu elr.. sian budak lelaki kan,, kebanyakkannya, sem 3, kena duduk luar.. axim.. kaktiny pun rindu sgt zaman tu..

Cikguezue > mmg kekal abadi dlm ingata.. selagi nyawa dikandung badan cikguezue..

Cikgooden > pasai tu saya study law cikgooden.. suka tulih pjg2.. takdak maknanya saya nak ‘mereka’ cerita cikgooden oii.. buat apa lah saya nk tambah dosa ‘kering’ menipu benda kecik2 nih.. takpa… tak penting cikgooden percaya atau tak cerita saya.. mai singgah sini pun saya dh cukup berterima kasih sgt2… hihihi

Akak > kalau HB tanya.. katalah.. “ni hah.. tgh layan cerita anak angkat ni’.. mesti dia tak marah.. heheheh.. semoga anak2 akak akan turut menjejakkan kaki mereka ke menara gading.. InsyaAllah.. tiny doakan.. aminnn…

Zino > ituler dia.. dh dekat ngan anak.. surely asik ulang gi tgk .. kompem!!.. heheheh

Bungarampai > salam.. cerita silam sentiasa terpahat kukuh di ingatan.. teguh.. utuh...

Ladypotpet > hahahh.. akaklady dtg sini.. time kasih kak.. episod2 seterusnya kita akan menyaksikan samada akak (eh Puan, eh Doctor, eh Prof..) ada ajar tiny ke tak.. hihihi – time kasih singgah..

Chinta > BETULLLL…. 100% markah utk chinta…. Hahaha

naisyat said...

erm.. mmg sgt2 mengingati zaman2 belajar dolu-dolu ....

KAKTINY said...

naisyat > tempat jatuh lagi di kenang.. inikan pulak tempat 'membiak' eh 'menimba ilmu'.. heheheheheh

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.