Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday

Hari Ini : BIZIZ BETULLER!!!

Ok.. hari ni pun aku masih busy (nak gelak.. gelak lah.. aku tahu ada yang senyum kambing gurun kutub selatan..) dan aku FRUST giler sbb surely aku tak sempat nak 'blogwalk' - dan haruslah dah berkajang-kajang cerita kengkawan yang aku ketinggalan.. hhuhuu.. nak buat camner.. Boss semedang duduk depan aku weh.. (bak kata akak.. tertib lendit aku depan Boss... aduh.. terkena batang idung muka aku... kuang kuang kuang..).

Semalam aku pegi umah kaklong utk buat assignment statistik.. dlm pada tgh bersiap nak pegi, tokma call, suh aku pi umah dia.. amik DURIAN.. hohohoho... dan aku pun pegi ler dlm kul 8.45pm.. sekali tokma bagi 3 BEG PLASTIK BESAR (rasanya dlm setiap beg maunyer ada 7-8 biji) - tokma kata, panjang2kanlah pemberiannya itu... aku nak 'panjangkan' ke sapa weh malam2 nih?..

Mulanya aku berhasrat nak singgah kejap jer.. tapi DAH BERJUMPA TOKMA tuh.. hmmm.... boleh ker sekejap?.. mujur aku ada janji dengan kaklong nak buat statistik.. kalau tidak.. silap2 laki aku kena jemput balik.. kah kah kah...

Dah sampai umah kaklong.. aku bagitau dia tokma kirim durian (aku tahu, kaklong sangka 2-3 biji jer.. ) TAPI.. sesampai kat kete aku.... apa lagi.. NAH KO SE'BEG'.. tokma kasi.. terbeliak biji mata kaklong.. KAH KAH KAH..

Statistik kami?.. consider siap ler kaklong kan.. hohohohhoho... kebetulan si ros (adik kaklong) balik.. sempat gak kami KEKAH sebijik dua durian tuh..

Sampai umah, suh abang bawak keluar 'isi' dalam bonet.. TERKEJUT BADAK abang, tengok aku bawak balik 2 BEG BESAR durian malam2 buta.. aku cakapler tokma bagi..

abang kata : leen pegi umah tokma?.. wah, ni belum jadi jiran lagi nih.. dah jadi jiran esok camner agaknyer?
aku kata : if dah jadi jiran esok.. Abang ler gi 'jemput' leen kat umah tokma.. hahahahha...

dan kul 11.50 malam, kami ketuk pintu jiran utk 'panjang'kan pemberian tokma...

aku ngan abang sempat bukak durian tgh2 malam nih dan LAYAN... aku pun tak tahu berapa ulas kami BALUN semalam.. tapi phegh.. panas badan beb!!!...

TERIMA KASIH TOKMA.. (tokma.. tiny tgh makan kuih siput yang tokma bagi tuh.. hihihi)

WEH.. dh sampai mesej - DARI BOSS!! (betul2 aku kena 'sumpahan' si rudy nih!!!...) ada keje nak buat daaaaa..... betapa aku rindu nak jenjalan lawat blog kengkawan.. huhuhuh..

Monday

Kisah ITM 6 : PART 5 LLB

Sem ni Subject2 Law gila babun punyer tough.. Mmg SEMAKIN TEKUN LER AKU DOK MEMBUAT NOTA SEM NIH!!!! Subject2 makin SUSAH.. TAKUT ooo.. dan lagi, subject utk sem ni byk related dgn sem depan.. jadinyer kalau FAIL subject I sem nih. Makanya takleh amik subject II sem depan… tak boleh ambik subjek II sem depan bermakna.. KENA EXTEND SEMESTER lah!!!... NAUZUBILLAH.. AKU NAK GRAD ON TIME (ITU TEKAD AKU!!!)

Dan Sem ni gak : AKU DECLARE COUPLE NGAN ABANG!!!. (uwweeekkk… amik baldi.. aku dh muntah hijauu…)



Subject dan Lecturer :

1- ACAD/OCCU English V

2- Conveyancing – Paper ni Puan Noraziah yang ajar.. oleh kerana aku rapat ngan Puan Noraziah daripada sem lepas masa aku amik Land Law II.. makanya, sem nih aku selamat sikit utk paper nih.. paper hal perihal tanah gak and again.. soalan kira cukai pintu ker cukai tv ker apa2 fees yang ada bentuk kira.. haram aku tak jawab.. walaupun Puan kata.. SOALAN PENGIRAAN PALING SENANG DI JAWAB.. aku tetap pilih soalan ESSAY!!!.... dan selamat aku lulus paper nih (aku rasa sbb aku baik ngan Puan KOT!!)

3- Law of Association – Subject pasai undang2 penubuhan – tak kira ler syarikat ker, persatuan ker, penubuhan apa pun... Memorandom of Association, Article of Association.. hah kat dalam subject ni ler.. aduhai.. aku tak minat sgt subject ni – so, aku dpt cukup2 makan jer.. (pun pasal aku tak study sangat sem nih..)

4- Evidence 1 – One of the tougher subject (for others kot), tapi aku suker giler.. aku enjoy evidence sbb aku minat teori2 dlm mencari “evidence” nih.. mcm cari jarum dlm jerami... ughh.. best subject even it’s very hard to ‘memories’ the details but mmg subject yang menarik.. aku suker gile.. if tak silap.. Ms. Vijaya yang ajar subject nih.. dan ini sajalah paper Law yang aku SCORE sem nih.. yang lain HAMPESsss…

5- Jurisprudence 1 – Lecturer aku tak ingat.. tapi paper ni mmg PAPER PEMIKIR.. rasanya Nabil Raja Lawak patut amik paper ni sbb “LU PIKIRLAH SENDIRI” apa bendanyer paper ni nak... ntahler..

6- Law & Development
– Pak Berahim.. orangnyer ok.. ala2 bapak-bapak gitu – tapi aku tak paham sgt apa yang dia ajar… Aku hampir2 DROP paper ni... aku rasa susah sgt dan tak boleh bawak.. SUSAH dan aku tak paham!!.. tambahan pulak Sem ni byk paper yang tough.. 8 subject plak tuh.. adoi larrr….

Aku bagitau abang yang aku nak DROP paper.. abang kata fikir dulu.. pastu aku bagitau E… E kata.. Ok ler tuh.. (???). AKU DAH BUNTU!!!

Then aku ingat lagi.. masa tu Alin baru balik dari luar (dia ada motor masa nih..), dia bawak balik roti telur and teh ais (or milo ais.. luper lak..) dan aku yang macam kambing gurun dihantar ke eskimo ni tak tau nak ke mana, pi ler bilik dia (dari bilik E).. dan aku citer kat Alin yang aku nak DROP PAPER L&D nih.. ALIN TAK BAGI!!.. Dia suruh study ngan dia.. paper tu senang jer and mesti boleh punyer... (aduhai adikku sayang...) dan SEHINGGA KE DETIK DAN SAAT INI AKU MASIH MENGENANG JASANYA... (dan aku hadiahkan Cik ‘N’ utk alin di Sem 6 tanda penghargaan... Alin, Cik ‘N’ tu ada ngan hang lagi ka?.. hihihi..) –
I LOVE YOU MY SIS.....

7- Family Law 1 – Datin Vohrah jugak.. oooo… paper ni aku suker giler.. aku byk tahu hak wanita dlm perkahwinan…

8 – Undang-Undang Jenayah Islam – yang penting leh jawab dlm BM..


Cerita Fakulti :

Sem ni aku berdoa, takyah 3 pointer pun takper.. dpt clear paper dan lulus pun aku dah cukup berSYUKUR
yang amat sangat.. TAKUT ooo SEM nih.. dan nota utk sem ni mmg aku buat elok2.. berona-roni dan bercabang minda tu sudah semestinya.. dan mmg aku GERUN sem nih..

Aku dan E byk BERKAMPUNG kat library.. balik memalam.. ada gak bebudak laki class aku yang ikut join study and kami study sama2 (abang tak study sekali.. dia mana penah join study group.. dia ada geng dia – sorang budak Sarawak tuh.. mmg kamcing ler ngan dia.. dan dia gak kurang join bebudak Sek. 9 sbb kepala bebudak ni gila2 dan abang agak kurang ‘klik’ ngan diorang.. dia ‘klik’ ngan yang ‘dewasa-dewasa’@ pelajar matang.. kengkadang aku pun nyampah tgk pe’el abang.. cam POYO jer lebih…)

Oleh kerana selalu balik malam (sampai library tutup baru balik), makanya aku ngan E selalu ditemani bebudak lelaki yang balik sama2 kami (diorang naik moto – kami jalan kaki.. so, lampu motor diorang ler yang menerangi denai-denai perjalanan kami nak ke kolej… dan yang jadi escord kami – malam kan.. mana tahu kot2 ada org buat ‘gila’ ker haper ker.. so hero2 ni ler yang protect kami hihihi – TAK TERMASUK ABANG!! (time kasih kengkawan)


Cerita Kolej :

Aku still dapat bilik kolej… dan satu bilik dgn budak baru.. M.. budaknya baik sgt222222… pandai memasak.. menjahit.. mmg calon menantu yang perfect lah.. mujur dia dh ada ‘seseorang’.. kalau tidak, maunyer aku bagi kat adik aku si amir tuh... hihihiih… dan si M pun.. siap nak rekemenkan aku kat abang dia.. tapi di TENTANG KERAS oleh E si sahabat aku itu.. aku pun tak ingat apa alasan yang E bagi.. hmmm????...

Oleh kerana selalu balik lewat malam dan sem ni plak aku kurang balik kampung (sbb nak tumpu exam yang tough giler..), makanya stok makanan aku selalu kurang.. dan kami sering ‘kebuluran’ tgh2 malam.. maggi tu adatler kan.. (sapa duduk kolej tak makan maggi, baik takyah ngaku budak kolej..) dan selalu gak aku ‘terlepas’ daripada ‘menikmati’ nasi lemak yang di jual di blok teratai (dulu Delima 6).. sbb asal sampai turn aku jer.. “maaf dik, nasik dah habis”.. nak ajer aku JERIT kat pakcik tu.. “kalau dh tahu laku, tak reti2 ker nak buat byk skit.. SAYA BELI lah!!.. SAYA LAPAR!!!”.. tapi kata2 tu hanya terlekat dan tersekat kat kerongkong aku jer yang ‘terliur’ tgk org lain dpt jinjit beg berbungkus nasi lemak (ooiii.. tak aci ler main kirim2.. sian kat aku.. dah ler beratur panjaaaaaang!!!...)

Dan sem ni jugak aku mmg VERY THE FEMES giler kat level kolej aku.. bukan sebab aku jadi KETUA LEVEL.. tapi sbb AKU CONQUER tempat basuh baju.. bila time hari sabtu kul 10pagi.. JGN SESAPA ler CUBA NAK BERATUR BASUH BAJU.. korang tunggu ler sampai kul 12.00 tengahari. baru leh amik tempat basuk baju tuh.. HAHAHAHAH…

So, hari sabtu kul 10.00am.. sesapa yang dok menjinjit baldi tu, akan kedengaran ler suara2 yang bagi warning “takyah ler masuk, kaktiny ada..” dan org yang tadinyer menjinjit baldi, akan berpatah balik ke bilik (SIOT KORANG… bagi CHOP kat dahi aku “BASUH BAJU SABTU JAM 10” pagi yer… takpa takpa..)

Gara2 dok pegi library sgt, sampai takdak masa nak basuh baju.. sbb PENAT.. balik kuliah kul 6pm.. kalut mandi dan solat maghrib, kul 8.00pm dh pegi library.. kul 11.00pm baru sampai kolej.. dh naik bilik tuh.. solat isyak plak.. pastu, apa lagi?.. GEDEBUM jer lahhh… penat ooooo (so, bila masa aku nak basuh baju? Hari sabtu ler jawapannyer.. baju yang dah dikumpul seminggu!!! ooo.. masa ni aku tgk ada bebudak yang basuh baju lelaki.. baju pakwe lah tuu… kuang kuang kuang.. aku nak basuh baju orang?.. hmmm, baju aku tak tentu habis basuh!!!)

Ada sekali masa minggu pesta konvo, abang bagi bunga kat E suh bagi kat aku.. (biasaler masa time konvo semua org pakat rajin beli dan bagi bunga... aku pun beli – bagi kat kakak2 senior, adik2 junior and bagi kat E) . Masa ni.. aku pun tak tau pasai pa dia berani bagi bunga kat aku.. DAN esoknya aku MAKI HAMUN dia!!!.. Pasai BUNGA DIA BAGI TU BUAT AKU SELSEMA.. seminggu aku selsema.. AKU KAN ALAH DEBUNGA!!!.. bengong dan hampes tul!!!..



Cerita Lain :

Saban minggu I tidak pernah lupa utk menitipkan khabar dari Ireland..
kecoh gakler kolej bila ada surat dari Ireland (yang kekadangnyer bila surat sampai kat tangan aku – stamp mesti hilang…) – dan setiap kali dpt surat I, aku mula ler ‘berkurung’ dlm bilik.. (aku rasa aku tahu kot camner rasa makan tak kenyang, mandi tak basah.. SBB AKU MALAS MANDI… hahahha..)

Sahabatku E.. BENCI melihat keadaan aku yang seakan ‘patah hati’ meskipun aku sering menyatakan bahawa ‘He’s my platonic friend’..

Dan.. E tak habis2 dok rekemen ‘abang’ (laki aku la ni la) kat aku (masa ni abang aku dengar2 tgh rancak proses menackle dan ditackle!!!) Tapi tak dak satu pun yang betul2 melekat lagi – TAK TAU LER KALAU DIA DAH DECLARE DGN SESEORANG TAPI TAK CERITA KAT AKU KAN KAN KAN...

Dan E merancang sesuatu utk abang & aku … dan rancangan E begitu rapi dan halus.. sehingga turut melibatkan ‘kakak kandung’ aku!!!(???).. E sungguh2 nak jodohkan aku dengan abang - yang pada pandangan matanya seorang lelaki yang baik dan sesuai utk ‘jaga’ aku..

Semester ni.. aku dapat saksikan byk sungguh DRAMA MINGGU INI dalam hidup aku.. cara abang ‘terserempak dgn aku’.. cara abang ‘ajak’ kami tumpang kereta dia utk hantar balik kolej’.. cara abang ‘tetiba ramah tamah nak join kami makan’.. abang yang tiba2 ‘terlalu’ kat depan kolej dan menjemput kami naik sekali dgn dia.. kononnya janji nak amik kawan lain tapi kawan tu tak jadi nak pegi kelas… banyaklah alasan dia setiap hari (mmg jantan di anugerahkan byk akal dan salah satunya utk mencipta alasan!!! kata aku lah.... sorry bro semua...)… “kebetulan demi kebetulan” mengundang musykil di hati aku.. tapi oleh kerana di setiap situasi, E bersama aku dan E yang beriya2 mengajak aku menumpang si abang.. (aku jadi MEM kat belakang k..) Makanya, aku turutkan jer lah..

E mmg seorang yang tekad pada apa yang dia nak.. AKU KAGUMI DIA.. SGT2... dan aku yakin dia pasti mencipta nama sebagai seorang PEGUAM WANITA yang HEBAT!!!.. (aku doakan utk dia)..


Lagi Cerita Lain :

Dan abang.. semakin hari semakin cuba mendekati aku.. dan aku terbau sesuatu yang ‘tak enak di situ’.. dan E.. selalu bagi ruang dan jalan pada abang utk mendekati aku..

Part nih aku dah kurang suka sikit.. sebabnya sahabat aku si E pecahkan tembelang aku ‘BELUM BERTUNANG’ pada abang – alasannya dia nak aku lupakan I yang dh terang nyata bagitau aku dia dah ada ‘seseorang’.. (dan E takmau aku biarkan ‘orang tua’ tentukan jodoh aku macam kakak aku..)

ADA PERISTIWA BUAT AKU ACCEPT ABANG!!!

Selepas daripada ‘PERISTIWA’ itu (dan ‘termakan pujuk rayu si E yang beriya-iya rekemen abang kat aku’ – macam dia ada syer dlm plan tuh..), aku mula rapat dengan abang.. TANPA PENGETAHUAN SESIAPA!!!... HANYA E, Abang, Aku dan Kakak aku jer yang TAHU!!!.. SATU KOLEJ malah SATU KELAS tak tau apa2.. termasuk AYAH PUN TAK TAHU… (kalau adik aku si Amir tu and sepupu aku yang sebaya ngan amir tu tahu masa ni aku ada ‘BOYFRIEND”.. maunya diorang terjun lombong and selam 18x... chess budak 2 ekor tuh.. mujur diorang tak tahu!!!)

GARA-GARA TAK MAHU ORG TAHU… Aku kuar ‘dating’ ngan abang JAUUUHHHHH giler… kat “TANJUNG GILA” atau nama rasminya Tanjung Harapan kat Pelabuhan Klang nun – femes ngan IKAN BAKAR tuh).. cheh.. habis duit ptptn aku ‘tuang’ minyak kat KETE abang.. chessssss….

(dan kalau nak tahu – kalau ler nak tahu… kisah camner abang tackle aku dan PERISTIWA apa yang buat aku SEDIA TERIMA abang… sila RUJUK di entri TINTA 2 : PERLU vs MAHU)
hahahah.. kalau sesapa yang baca citer aku dari awal.. takyah tunggu aku citer skrg bab abang tackle aku .. kuang kuang kuang.. start baca dari Kisah aku dan Abang...

(kesian KAMAR HATI.. beriya2 tunggu entri nih.... kih kih kih….. and chess ko AHMOI… ko dh bagi hint sebelum waktu yer…)

Masa ni gak E try to tackle seseorang.. dan hasilnya… (pun dalam citer aku kat Tinta 2.. sebenarnya aku dah maleh dah nak tulih bab nih.. hihihi)


Cerita Lain Lagi.

Sem ni aku bengang gak.. sbb byk sgt ‘BERAHSIA’ bercinta.. buat study aku ‘sedikit’ tersasar.. (bukan sikit… BANYAK!!) BARU AKU TAHU KENAPA AYAH TAK BAGI BERCINTA MASA BELAJAR.. aku terasa PANAHAN dan AKIBATNYA...

DAN AKU BUKAN MANUSIA ‘CERDIK’ YANG BOLEH DAN ‘PANDAI’ BAHAGI MASA DI ANTARA BELAJAR DAN ‘BERCINTA’.. AKU MMG HAMPEESSSS... AKU BUKAN ROLE MODEL UTK ‘PERKARA’ MCM NI...

Sem ni menyaksikan “PENURUNAN” yang mendadak dalam POINTER aku.. mmg aku frust giler... SGT2.. masa cuti semester, hari dapat RESULT.. betul2 aku TAK MAKAN, TAK MANDI.. AKU BERKURUNG dalam BILIK jer.. kuar utk amik WUDUK dan SOLAT jer.. pastu TIDO.. dan itulah berulang sampai naik Sem..



Nota : Sem ni aku CLEAR PAPER jugak.. Alhamdulillah... tapi POINTER AKU MENURUN MENDADAK.. FRUST GILER!!!..

NAIK SEM PART 6, AKU TEKAD.... AKU NAK CLASH ngan abang.. aku tak mau teruskan dah.. SBB aku rasa IA MENGGANGGU KONSENTRASI PELAJARAN AKU!!!.. MMG MENGGANGGU!!!..

Hari Ini : Minggu Terakhir

Phegh.. tajuk kat atas cam POYO giler.. apa yang minggu terakhir?.. minggu terakhir aku keje kat sini ker? NAUZUBILLAH... Bos aku baru jer dapat surat 'Lanjutan Perlantikan" oleh BANK NEGARA.. and dia dok hint2 kat aku.. "So, you are still here right?" and I said : "I'll be here as long as you are here Sir.." kuang kuang kuang.. (oit.. ikhlas tuh..)

So, harapan dan impian aku utk sambung PhD adalah semakin kuat dan utuh... sbb dpt sokongan penuh dari Boss.. (tak sabarnye nak tunggu next year bulan 4.. InsyaAllah habis MASTER and nak daftar kat MIM amik Profesional Trainer Certificate pastuh sambung PhD plak.. tapi.. KAKLONG.. Statistik kita bile nak siap oiiii... hahahahaha)

Oh ya.. MINGGU TERAKHIR?.. oooo... ni pasai N3 bersiri aku ni ler.. minggu ni 'episod' terakhir n3 bersiri 'Samarinda' aku nih.. tinggal lagi 2 kisah Part 5 dan Part 6 dan satu entri tambahan - Kisah Konvo.. wah wah wah.. seronok plak bila kengkawan blog bagi sokongan pada cerita2 aku.. time kasih kengkawan semua.. so, lepas 'episod' aku ni.. SLOT SAMARINDA sapa lak menyusul?.. TOKMA.. kata nak buat cerita pasal tokma kat ITM 'jaman' dolu-dolu tuh... heheheh (menarik gak nih.. hahahaha)

Hari ni.. aku banyak kerja skit kat opis.. (baru nak ada kerja.. hahahah) so.. takleh nak mengarang panjang2.. esoklah kot sambung n3 ITM tuh.. sbb esok boss takder (lagi.. kah kah kah)..

Pada kengkawan blog yang sudi menjadi 'rakan pembaca yang setia'.. aku amat menghargai 'tambatan ukhwah' kalian.. kalian adalah di antara cahaya2 yang menyinari setiap ruang ceria hidupku.. terima kasih semua..

Friday

Kisah ITM 5 : PART 4 LLB


Subject dan Lecturer :

1) ACAD/OCCU English IV

2) Mooting (Presentation) – Sir. Lee – Sem ni.. aku ada MOOT Presentation di mahkamah olok2.. kami diberi kes dan akan dibentangkan di mahkamah olok2 dalam Fakulti Undang-Undang UiTM.. phegh.. kami diberi tugasan berkumpulan.. pheh.. MMG KALUT GILER SEM NI SBB KENA BUAT KES TU dan kena compile kes!!!.. psstt.. masa ni, buku2 rujukan, CLJ, MLJ, kat PTAR II tu ber’terabur’ dan ada gak yang ‘tak ada di rak’ nyer.. hehehhe... sebab apa?.. SBB MASING-MASING PAKAT DOK SEMBUNYIKAN APA2 BAHAN BUKTI YANG BOLEH MENGUKUHKAN KES PIHAK LAWAN.. hahahah (TENGOK!!.. kat sini lagi dah ‘terajar’ perangai perut busuk, dengki, khianat, sellfish... kah kah kah...)

3) Land Law II – bukan puan saodah dah.. tutor aku Puan Noraziah.. baaiiikkkkk sgt ngan aku.. ada satu soalan final exam kena buat kiraan utk kira ‘cukai’ tanah.. (aku haram tak pilih soalan nih.. pasai ada pengiraan) – aku sanggup pilih utk jawab soalan isi form (nak tukar milik tanah tuh..) dan soalan esei yang panjang berjela.. (aku tau ada budak kelas aku yang cuak bila aku angkat tangan mintak booklet.. sampai 3 booklet.. kah kah kah.. (TULISAN AKU BESAR, PASAI TU LER AKU BUAT SAMPAI 3 BOOKLET.. BUKAN PASAI AKU PANDAI TARA MANA PUNNN!!!)

4) Equity and Trust II

5) Criminal Law II

6) Civil & Criminal Procedure – Utk civil procedure, yang ngajarnyer lecturer muda.. nama dia En.Rizal.. muka dia ala2 saleem iklim dan kurus pun cam seleem iklim gak.. heheheh..

7) Undang2 Kontrak dan Niaga Islam


Cerita Fakulti :

Citer Mooting presentation ni lawak tuh.. masa ni semua budak2 ni (termasuk aku ler tuh..) PERASAN TAHAP CIPAN PENCEN kengkononnyer kamiler LAWYER terbaik dunia.. mau taknyer.. kena patuhi segala kod, etika, peraturan, sahsiah rupa diri dan segala mak nenek yang berkaitan dgn ‘perbicaraan dalam mahkamah’.. dan utk ini kami diberi “KES SEBENAR” dan diarahkan utk cari, compile, submit dan LAWAN di mahkamah (MOOT Court) – mmg kami ada mahkamah ‘olok-olok’ di Fakulti Law.. (masa ni semua pakat KALUT beli suit, kot, baju putih, kain hitam, tudung hitam putih, ABBA File... maklumler kena pakai hitam putih.. macam lawak bila aku ingat balik.. kui kui kui..) dan GROUP AKU LAWAN NGAN GROUP ABANG!!!!... (KEBETULAN plak.. kes aku lawan kes abang.. DAN KEPUTUSAN UTK KES AKU…. AKU MENANG OK!!!... kah kah kah… and sampai sekarang pun rasanya – utk sebarang ‘kes’ yang timbul.. AKU MENANG.. kui kui kui.. )

dan KEBETULAN masa tuh, Malaysia terpilih sebagai tuan rumah acara INTERNATIONAL MOOTING COMPETITION kat Sunway Pyramid, Subang.. part kami terpilih utk jadi ursher.. kami gabung ngan budak law UIA utk conduct event nih.. kat sana aku jumpa ramai tokoh2 terkemuka dunia Undang2 nih.. termasuk yang jadi hakim kes DSAI dulu tuh.. hihihihi… seronok sgt.. (kat sini pun ada
sorang mamat UIA tu nak tackle aku.. TAPI ‘SORRY’.. SEE MY CINCIN PLEASE… hahahhaha)..


Cerita Kolej :

Naik Part 4..still dapat kolej.. Alhamdulillah.. sem ni menyaksikan ramai yang tak dpt kolej sbb bagi tempat pada bebudak baru.. syukur aku dapat.. dan aku sebilik dgn junior aku gak.. dan aku masih setia berkepit dan ‘berbelangkas’ dgn E… aku senang sgt berkawan dgn dia.. masa ni, aku dh jarang bersama along dan angah.. tapi dgn achik.. masih close jugak.. (sbb tahun ni kelas member2 masing-masing dah berterabur.. daftar subject lain-lain..)

Aku nyaris2 tak dpt kolej next sem.. sbbnya, semasa staff pejabat kolej buat ‘spot check’ bilik aku.. YA RASUL.. BILIK AKU BERSEPAH GILER.. sampaikan rasanya kalau kucing beranak 18 pun aku tak sedar mrk duduk mana.. aku biziz giler dgn moot paper aku tuh..

Dan Sem ni si sahabat aku si E tu, pun ada cerita menarik.. cerita sang gadis melayu yang ingin ‘mengubah’ persepsi masyarakat terhadap “PERIGI MENCARI TIMBA”.. MAMPUKAH beliau?.. episod seterusnya menyaksikan jawapannya... (jeng jeng jeng... hihihihi)

Oh yer.. masa semester ni aku terpilih jadi Ketua Level.. so, dah sah sah ler aku akan dapat bilik kolej sem depan kan.. hihihihi (sbb tu aku tak kisah even bilik aku bersepah.. kah kah kah…)


Cerita Lain :

Oh yer.. masa semester ni.. kakak aku bertunang dgn pilihan keluarga (lagi)..(setelah putus dgn yang first.. yang juga pilihan keluarga.. sian kakak aku…I LOVE YOU KAK!!!)

Dan Sem ni jugak kakak aku datang jumpa aku di kolej dgn si I tuh!!!... OMG.. apa si I buat kat sini?.. parti pakatan apa diorang pakai hah?.. Tapi bagus jugak kakak aku bawak si I ni datang sini…ini mengukuhkan lagi tanggapan teman2 bahawa aku MMG TUNANGAN ORANG!!... plak tu aku kenalkan pada kengkawan yang dia adalah budak medic di UM, teman sekampung.. MMG SAH.. itu ler orangnyer (kata mereka la!!!) – oh yer.. sem ni jugak aku pergi lawat I di UM di hari konvokesyen dia.. dan dia khabarkan bahawa dia nak ke Ireland melanjutkan pelajarannya...(Bye I.. semoga selamat pergi dan selamat pulang dan bergelar Doktor.. itu doa aku..)

CERITA PERTEMUAN RAHSIA!!!!... Aku diberitakan oleh I bahawa dia mempunyai ‘SESEORANG’.. YA.. I cerita pada kakak aku... (masa ‘pertemuan rahsia’ di antara kakak aku dan I... masa aku cuti Sem Part II dulu tuh..).

Kata I, masa dia sakit di UM, ada sorang budak Akademik Islam ni minat kat dia dan selalu lawat dia kat wad (?) dan satu hari budak ni ckp kat dia I...awak tak tahuker yang selama ini saya sukakan awak? Sayangkan awak? Kenapa awak tak nampak?”.. Dan kerana kasihan dan hanya kerana ayat itu, makanya I ‘declare’ bercouple dgn budak tu.. (kakak aku mmg close ngan I ni dan selalu jadi tempat rujukan dia, sbb I takder adik-beradik perempuan…)

Dan kata KAKAK aku, I tanya pada dia : “WHY DON’T WE GIVE A CHANCE TO WOMEN TO START FIRST?”..

HAH???.. DAN PRINSIP AKU : AKU TAKKAN JADI PERIGI MENCARI TIMBA… (itu janji aku!!!!) dan untuk itu AKU PASTI – kami hanya DITAKDIRKAN UNTUK BERJUMPA.... TAPI BUKAN DIJODOHKAN BERSAMA… (Hari ini – aku pelajari bezanya LOVE and ADMIRE – hek eleh.. POYO!!!).

Dan aku bersyukur utk itu.. kerana sehingga ke hari ini, aku masih kekal bersahabat dengannya.. HE’S REMAIN AS MY PLATONIC FRIEND.. (terus-terang.. AKU TAKDAK KAWAN LELAKI… He’s the only ONE!!..)


Lagi Cerita Lain

Kenapa aku tak kawan dgn lelaki?.. Kenapa aku selalu SOMBONG dan MENGELAK daripada BERKAWAN dengan budak lelaki???... sebab apa aku selalu kata “AKU HARAM TAK PANDANG MANA2 JANTAN?...

SEBAB, ayah penah warning kat aku and kakak.. kata ayah : “kalau ayah nampak hangpa keluar dengan budak lelaki atau galak dok bercinta masa dok belajaq nih, dengan hang dengan budak JANTAN tu AYAH PENAMPAQ.. tak kira depan orang ka depan sapa ka”!. (GILA nak makan penampaq ayah aku?.. )

JADINYA SBB TU AKU HARAM TAK PANDANG MANA2 JANTAN!!!.. SBB AKU TAKMAU ‘MAKAN’ PENAMPAQ AYAH AKU!!!..
(Cuma I jer lah ‘terlepas’ jadi kawan aku sbb mak aku ‘support skit kot’.. tu pun pasai masa dia sekolah rendah, dia ‘scorer’ + Best Student + masuk Sek. Asrama Penuh + Masuk MTD + Masuk UM + sambung study kat Ireland + Bakal Doktor – so, mungkin pasal tu kot ayah aku bagi ‘kelonggaran’ utk berkawan dgn dia.. supaya aku jadi ‘PANDAI’ macam dia gak .. KOT lah… dan maka itulah… hanya dia sorang jer lah kot benar2 KAWAN LELAKI yang aku ada..)

NOTA : Sem ni sem aku ‘dok’ melayan ‘blues’ jiwang karat sorang2.. – berkajang2 diari aku mendengar keluh kesah dan cerita.. TAPI AKU MASIH ‘MAINTAIN’ CLEAR PAPER OK!!!... (Cuma skeetttt jer ‘drop’ pointer.. skit jer.. tapi jatuh ler gak… huhuhuhu

Thursday

Kisah ITM 4 : PART 3 LLB

PART 3.. part yang aku tunggu2..

INI SEMESTER YANG AKU NANTI-NANTIKAN!!!..... (dan entri terpanjang rasanya yang aku tulis… baik sediakan biskut dan kopi kalau nak habiskan baca.. kalau tak habiskan pun takpa.. tak masuk exam pun.. AND AGAIN.. BLOG AKU KAN.. suker hati ler…)

Subject dan Lecturer :

1) ACAD/OCCU English III

2) Asas Keusahawanan (ETR) – ni subject ala2 nak bukak business sendiri.. dan kumpulan aku buat PROPOSAL ‘Butik Pengantin’ – siap sirih junjung, bunga telur berbagai masa presentation tuh.. dpt ler lecturer2 tu bunga telur sorang satu walaupun hari tu takdak kenduri kawin sapa2.. (group lain yang ala2 nak bukak kedai roti, siap serve roti and coffee tu – sungguh2 BODEK nampak.. markah sama gak weh.. hihihi…)

3) Land Law I – Puan Saodah!. SUBJECT KESAYANGAN AKU!!!.. subject yang memerlukan aku beli National Land Code (NLC).. YES!!.. dan Puan Saodah... (muka dia ala2 Saadiah masa muda.. cantik ooo… hihihi) GARANG ooo.. tapi aku sayang kat dia (walaupun dia garang.. sebab aku suka subject ni.. maka aku sayang dia.. hihihihi…) dan of course ler aku score subject ni kan.. dah aku minat!!!

4) Equity and Trust 1 – Datin Jamilah. Fakulti panggil Datin J jer.. (ada aku penah mentioned nama dia sblm nih?.. ooo... tak penah.. hihihi). Datin J ni lawa orgnya.. walaupun dah kawin dan baya2 mak aku masa tu.. tapi.. phergh.. mengancam siot.. (bebudak lelaki suka sgt kalau Datin J yang mengajar.. aku yang pompuan ni pun suka tgk kecantikan dia.. apatah lagi yang jantan2 tuh.. hihihi)

5) Criminal Law 1 – En. Helmi.. dia ni ‘SEMMPOOOIIII” punyer lecturer.. bebudak laki ‘KLIK’ giler dgn dia ni.. sapa couple dgn sapa.. dia lah tempat rujukan dan yang cepat tangkap berita dan cerita – juga dialah orangnya…

6) Undang2 Islam – aku paling suka subject2 yang ada nama “Islam” nih.. sbb leh jawab dlm BM dan surely subject yang bagi aku harapan utk dapat A.. hihihi

(subject law.. hmm sikkkkssssaaaa giler ooo, even nak dpt A- pun suuusaaahhh (akuler yang rasa payah, kawan lain taktauler kan.... jenuh berairmata darah ler!! Untuk dpt A+ ?... lagiii HARAM aku tak pernah dapat!!!..)

7) Law of Sales & Credit (SOGA – singkatan kepada Sales of Good Act) – yang ni pun Madam Vohrah yang ajar.. (dan ada satu cerita di sem ni – kenangan Datin Vohrah masa dia jadi Majistret dulu – buat aku terasa ‘sedikit dan secalit’ cuak dan down utk jadi lawyer..). Tapi Madam Vohrah ajar mmg best.. buat aku paham AS CLEAR AS CRYSTAL.. dan for sure aku score subject ni.. dh aku minat kan.. hihihi

8) Law of Tort II – Lecturer pompuan.. dia tinggal di Tanjung Malim.. setiap hari berulang dari TM ke Shah Alam.. dia kata – dekat jer..
betullah.. alah bisa tegal biasa..


Cerita Fakulti :

Aku paling seronok Semester ni.. dan paling aku suka sangat bila pegi kedai buku kat PKNS… beli NATIONAL LAND CODE!!..
aku puas mengendongnya, aku bangga membimbitnya.. aku kepit, aku peluk, aku jinjing.. aku tido dengan NLC… (kalau boleh aku nak hafal setiap section dan sub section.. tapi GILA ka?.. Hakim Mahkamah Tinggi Malaysa pun tak hafal isi kandungan sebutir2 semua AKTA!!! dan aku mmg hafal setiap landmark case, tarikh, judgement, lawyer statement, judge quote dan apa shj utk Land Law nih..)

Teh Bee v Maruthamuthu [1977] MLJ – sedih kes ni - pasal tanah TOL, perebutan hak di antara registered owner (yang baru register tanah tu) dan org yang dah menetap lama kat situ (yang duduk lama kat tanah tu yang diperolehi secara TOL) – yang akhirnya tanah tu dpt kat registered owner.

Valliappa Chettiar [1954] MLJ – title of “the person for the time being registered as proprietor” “shall not be indefeasible”. Privy Council held the latter phrase means “that the title of a proprietor is liable to be defeated.” Therefore, no collateral attack upon a registered title.

Dua kes ni mmg TERAMAT terkesan dijiwa ku.. dan masih ku ingati sehingga detik ini.. Betul tak nama kes, tahun dan pernyataan kes wahai kakladypotpet and ikmal? (kalau salah.. harap betulkan lah yer - dah lama benor - kot kot tersilap… hihihihi)


Land Law class.. aku tekun memahami setiap butir cerita yang keluar dari mulut Puan Saodah (dan cara dia ajar pun mmg mudah faham).. Ada pada satu hari, class tutor land law (aku kelas sessi ke-2..) bebudak sessi pertama kalut nak jumpa aku.. PEHAL?.. (budak2 matrix yang bijak2 laksana tu nak jumpa aku?.. musykil aku.. ) – diorang nak tahu sapa aku (??? Lagiilah pelik dan musykil..) – dah masuk dlm kelas, Puan Saodah panggil aku amik paper... baru aku tahu yang assignment 1, aku dapat antara yang tertinggi dalam kelas rupanya (HAH??!!!.. aku sendiri tak percaya.. betui ka?..), padan lah bebudak sessi pertama tu beriya2 nak jumpa aku.. pasai nak PINJAM PAPER AKU... pastu masing2 pakat photostate paper aku (biasalah bab2 ni.. sapa yang dpt highest score dlm class, mesti paper dia diphotostate.. dan aku salah sorang yang suka buat camtuh.. tapi HARAM aku tak penah baca pun paper2 yang aku photostate tuh!!! wakakakakaka)

Setiap tahun Fakulti Undang2 akan ada acara2 yang dikendalikan oleh setiap Part. Dan Part 3 kena kendalikan acara “NO WINE and CHEESE PARTY”.. Part akuler yang kena buat persediaan dan perancangan.. budak2 Part aku memilih tema “LET’S PAINT THE TOWN RED”.. dan semua student dan staff DIWAJIBKAN berpakaian warna TEMA – MERAH!!!... dan aku dan E (dan bebudak pompuan Kolej Delima 1 & 2) ditugaskan di bahagian penyediaan makanan… E buat bihun goreng dan aku buat kuih.. (aku bantai buat kuih popia goreng dan kuih sagu – warna merah kan.. hihihi)

Program sukan.. anjuran Part 4.. tahun ni Part aku banyak menang hadiah… paling cemerlang game bola sepak ler.. (masa ni ada satu citer lucu pasal abang..) - game bola sepak, dia masuk main... aku dgn E kat luar padang ni biasaler.. jadi penyorak wanita yang ‘bertudung’.. masa abang dapat bola.. aku JERIT NAMA dia (konon nak bagi semangat.. wei..sesapa dpt bola pun aku jerit nama diorang ler!!!) tetiba abang berhenti (bola kat depan kaki dia dah..) dan dok tercangak2.. kami ni punyerlah confuse.. apekehal si mamat tu tak tendang bola kat depan bijik mata dia?.. last2 pihak lawan amik bola tu dan GOLLL!!!!... bebudak kelas (termasuk aku ler) punyerlah maki hamun dia kaw-kaw punyer.. kami tanya “kenapa tak tendang bola?”.. Alasan dia - dia kata dia ‘tertegun’ dengar ada suara pompuan panggie nama dia.. dan SEMUA ORG TOLEH KAT AKU... WHAT???!!! SALAH AKU KER????... POOOODDDAAAAAHHHH!!!!! ALASAN!!!.. Menyampah aku… (masa ni, aku rasa macam nak hempuk jer botol air kat kepala dia tau.. dan aku dok maki hamun dia spjg perjalanan balik ke kolej... grrrrrrr....) – Mujur menang gak team kami (dan dia dikeluarkan terus dari game seterusnya.... kah kah kah...)


Cerita Kolej :

Aku dapat kolej lagi.. Alhamdulillah... sebilik dengan Kak T.. budak Law Part 4.. dia org terengganu.. bekas budak KUSZA.. (geng2 KUSZA if masuk ITM, mrk lompat terus ke Part 3..).. so, aku rapat dengan kakak2 senior.. dan geng2 Kak T suka lepak bilik aku..

Aku buat solat syukur sbb dpt ‘jejak’ Part 3.. (oh yer.. percaya atau tidak.. aku teramatler ALIM TAHAP SUPERB Sem nih – walaupun aku tak pakai tudung labuh..sbb mak aku tak bagi). Percaya atau tidak.. di Part 3 nih, 2 kali aku khatam Quran.. hampir tiap 2 bulan aku dpt buat Qiyamullaill kat Pusat Islam.. dan kerapnye wuduk sentiasa melekat padaku.. terbatal, aku pegi angkat wuduk semula.. seterusnya begitu... dan tak pernah aku miss solat dhuha, tahajjud, hajat, taubat, sunat syukur, sunat tasbih, segala solat sunat lain (yang wajib, jgn cakapler.. dh sah2 PERFECT!!! Kecuali ler kan time aku uzur..) - puasa sunat pun hampir segala hari yang disunatkan berpuasa.. aku turuti.. mak kat kampung pun aku ingatkan jika ada tarikh2 islam yang perlu diperingatkan..

(WAH!.. AKU KAGUM DENGAN SENDIRI, MACAM MANA AKU BOLEH BUAT CAMTUH?.. DAN SKRG?.. MALUNYER AKUUUU!!!!)

Sem ni aku dah kurang rapat dgn ‘adik-beradik’ aku tuh.. sebab masing2 class dan tutor dah lain time.. So, aku rapat dengan kakak2 KUSZA nih.. aku penah bawak balik 2 orang kakak KUSZA ni ke rumah aku di Kulim, Kedah (fully sponsored!! Maklumler aku dpt PTPTN.. – naik keretapi – seat amik yang tempat tido lagi..), aku bawak diorang pusing2 Penang.. aku heppi sangat… sbb diorang semua baik dengan aku.. walaupun kalau diorang berkumpul.. “aku dok pahang ceghito mung”..hihihi.. ampun org ghanu yer..

Dan Sem ni aku jadi sangat rapat dgn E.. sbb kami sama2 amik subjek yang sama (dh start ada pilihan subjek dan kami sama-sama ‘clear’ paper – ada ‘adik-beradik’ aku tuh ada yang still sangkut paper – jadi kelas dah ‘lari’ time..). Si E nih, suara dia sedap giler.. ala2 Siti Nurhaliza.. sungguh aku tak tipu.. dan berkawan dengan dia amat aku hargai.. kerana dia mengajar aku erti ‘mengejar cita-cita’!.

E (HZ). Latar belakang keluarganya.. sama seperti aku.. kami tidak mewah wang ringgit tapi kami teramat bahagia dengan kasih sayang keluarga yang melimpah ruah.. yang terlalu banyak.. dan kami byk persamaan dlm menghayati kebahagiaan dan kasih sayang keluarga.. aku sering ke rumah E di Jerantut, Pahang dan keluarganya sayangkan aku mcm anak sendiri (mak dia siap nk jodohkan aku dgn abang sulung dia – heheheh – tapi E tak bagi.. katanya abang dia askar jer, sedangkan aku bakal menjadi peguam.. kui kui kui) Aku? No komen!!!!.. (aku taknak ‘fikir’ pasal ‘perhubungan’ sepanjang aku bergelar pelajar...) dan E kerap juga aku bawak pulang ke kampung ku (mmg dia mesra sgt dgn keluarga dan saudara mara aku.. dah jadi sebahagian daripada keluarga aku..)

Kami study sungguh-sungguh.. dengan E, aku lekat dan dekat dengan library di PTAR II (biasanya library ni utk budak Law dan Business).. dengan E, baru aku jejak kaki ke PTAR I (library umum)..


Cerita Lain :

RANCANGAN AKU DI CUTI SEM 2?.. (ni aku nak mintak ampun beribu ampun kat A dan bebudak lelaki kelas aku yang tinggal di Sek.9 – termasuklah laki aku skrg ini..)..

Sem ni aku TIPU bebudak lelaki itu semua.. menyatakan bahawa aku “DAH BERTUNANG” masa cuti penggal 2 hari tu.. dengan bakal Doktor dan sekarang (masa tu ler) masih menuntut di UM… kuang kuang kuang!!!...

Kenapa aku ckp macam tu?.. SEBAB AKU MALAS NAK TERLIBAT DALAM MUSIM MENGAWAN BEBUDAK NIH!!!! So, siang-siang aku dah LETAK TANDA "NO ENTRI".. (HAHHAHAH.. surely cikabang marah kalau aku citer bab nih.. suker aku suker…hohohoho) – walaupun aku sedar aku bukan dari ‘senarai pilihan mereka’ – tapi sebagai tanda ‘keselamatan’ utk 2 perkara :

1) Supaya aku tak di ‘try’ oleh mana2 jantan ITM nih (diorg ni kan suka main betting.. alah jantan.. cam aku tak tau taktik korang..)..
2) Supaya aku tak dituduh ‘perasan yang jantan tu nak kat aku’- if aku sembang ngan mana2 budak jantan kelas aku nih.. (susah betul kalau pompuan lagi ramai dari lelaki…) asal sembang skit, mesti ada yang kata pompuan tu minat kat lelaki tu.. kalau close sikit, dah kena ‘cop’ GATAL.. PAYAH!!
3) Supaya sesapa yang punyer ‘pakwe’ tu, tak tuduh aku nak “RAMPAS” jantan dia sekiranya aku ‘terpaksa rela’ satu kumpulan dgn group ‘pakwe’ diorang.. (hohohoho... ada oooo yang jeles TAHAP TENUK SEMPUT nih....hihihi)

Jadinya dengan menyatakan aku dah BERTUNANG.. maka peluang aku di ‘tackle’ dan dituduh cuba ‘menackle’ jantan2 ITM ni adalah SIFAR!!!!.. dan ramai bebudak laki class aku tak takut utk rapat dan sembang dgn aku.. dan bebudak lelaki nih semua “RESPECT” kat aku sbb aku TUNANGAN ORANG… (dan ada yang siap tanya aku camner persiapan bertunang - aku bantai bagi cerita ala2 Erra Fazira bertunang - masa ni kes Erra bertunang ngan Awie.. kih kih kih) kah kah kah..

Tapi, ada sekali tuh, si budak Z dtg kat meja aku di Dewan Kuliah.. tepuk meja aku.. tanya aku “Bila hang bertunang? Berapa hantaran tunang hang bagi? Aku bayar triple lah..” Terkejut badak aku (badak pun tak terkejut cam aku – mujur aku tak sakit jantung..) Aku balas balik : “Berapa dia nak bagi, hang peduli apa?.. kalau dia tak bagi hantaran pun aku tak kisah.. aku redha terima dia.. janji sekampung ngan aku.. ni pun dah cukup… dan dia kan bakal Doktor.. jgn jeless.. hihihi” (aku siap tayang cincin ‘permata biru’ yang aku pakai…) kah kah kah.. (aku tahu Z bergurau jer..)

Aku sedar diri... Sapalah nak kat aku?.. akukan ‘gadis melayu dari kampung yang naif lagi bodoh dan dungu’!! Cincin tu sebenarnya aku paksa mak aku beli dan MAK dan AYAH dengan BESAR HATI pergi cari dan pilih utk aku.. (sebab ayah mmg TAK BAGI aku ‘BERCOUPLE’ dgn JANTAN masa STUDY!!!)

Dan sem ni betul2 menyaksikan ‘penyatuan’ kisah ramai di antara mereka-mereka ini.. dan aku bahagia dengan ‘tunangan rekaan’ aku.. so.. aku selamat lah..hahhahahhaha.. (tunangan rekaan?..hmmm realitinya ‘dia’ mmg wujud… hohohohoo.. tapi bukan sebagai tunang but – He’s my Platonic Friend…) Dan Sem ni aku pegi UM atas JEMPUTAN kelab Kaunseling Rakan Sebaya (dan aku terkezuuut bila si I menjadi Ketua Program – tapi aku tak berani nak pegi jumpa dia? Sbb apa hah?)



Lagi Cerita Lain

Aku dapat pinjaman PTPTN.. masa cuti Sem 2 hari tu, duit masuk, backdated dari 1st SEM... aku pi Bank Simpanan Nasional cawangan Bagan Ajam Butterworth utk print statement.. RM1X, XXX-XX (WOWH!!!).. AKU KAYA!!! AKU KAYA… masa tu plak RAYA PUASA.... RM5000 aku bagi kat mak aku buat belanja raya.. RM100 kat ‘arwah tok’ (nama dia Chik) dan RM100 kat ‘arwah wan’ (nama dia Hashim) dan aku siap bagi RM50 sorang kat SEMUA ke spuluh 10 orang ‘mak-mak’ sedara aku (seronok bukan main diorang – walaupun aku tahu RM50 tu ‘langsung tak ada apa2’ pada mereka yang ‘berkemampuan’ – tapi diorang really appreciate it.. AKU TERHARU!!!).. dan pada setiap adik2 sedara aku yang berduyun-duyun cam rail keretapi tuh – aku bagi sorang RM5... DAN PERBELANJAAN “GATHERING RAYA” (acara alternate tahunan – 2 tahun sekali) keluarga ‘RICH’ (Rukyah Insaniah Chik dan Hashim – kaum kerabat aku ler nih.. sebelah mak aku..), aku ‘sponsor’ HALF (aku beli barang2 utk buat BBQ dan duit collection buat beli hadiah cabutan bertuah..)

AKU HAPPY SGT (rasanya doa depa semua di pagi raya tu memohon aku lulus cemerlang dlm exam benar2 dimakbulkan Allah.. terima kasih semua..)

Dan duit PTPTN aku tu pun aku habiskan dgn beli akta2 dan buku2 rujukan yang ORIGINAL (takdak photostate2..). Dan oleh kerana E adalah sahabat aku masa tu.. byk nota2 aku bayarkan utk dia (sbb aku sayang kat dia, aku berterima kasih padanya kerana jadi kawan aku dan sbb dia tak dpt pinjaman PTPTN..).

Oh ya.. Raya tahun ni aku pi umah I kat BA.. aku bagitau dia yang aku pi ‘Program’ yang dia kendalikan tu. Dia BEBEL kat aku sbb aku tak pi jumpa dia dan tak tegur dia.. aku katalah yang aku tak mau ler ‘interframe’ sbb aku tgk ramai sgt ‘SISWI2’ yang dok ‘mengendeng’ kat dia.. dia MARAH lagi.. dia kata semua tu cuma AJK2 dia saja, aku ni kan kawan baik dia, pasai pa aku tak pi jumpa dia.. itu yang dia bebel kat aku.. (cheh.. berani dia marah aku.. dan pasai pa aku tak lawan? Tetiba aku jadi tak reti nak cakap.. HAMPESS tul..)

Masa cuti sem ni jugak aku pegi berkelah dgn kakak, si I dan adik2 dia dan jugak bawak adik aku yang bongsu tu... dan masa cuti sem ni jugak kakak aku jumpa si I personally.. DI LUAR PENGETAHUAN AKU.. (cheh.. skrg baru aku tahu cerita..) dan mereka membicarakan sesuatu tanpa mahu berkongsi dgn aku... TAKPA TAKPA.. ada lori ada bas... lama2 nanti aku akan tau jugak.. Dan Sem ni kakak aku putus tunang!!... (impact besar dalam hidup aku.. aku tak tahan tgk kakak aku sedih.. aku rasa nak 'teraj***' jer mamat tuh.. alah - TAK RUGI PUN AKAK AKU TAK KAWIN NGAN DIA.. DIA YANG RUGI SAMPAI SEKARANG TAK KAWIN LAGI.. KAKAK AKU ANAK DAH 4 DAH!!!!)


Nota : DAN HARUS + WAJIBLAH KAN SEM NI AKU CLEAR PAPER LAGI!!!!... DAN SEMESTER ni adalah RESULT TERBAIK AKU.. SUPERB – CGPA aku lompat melambung – iyerlah dah aku suka paper2 dan lecturer2 Sem nih..!!!

(AKU TERINGIN JADI AKU DI PART 3.. ANDAI AKU DAPAT ULANG MASA, AKU NAK KE SINI LAGI DAN LAGI DAN LAGI DAN LAGI..)

Wednesday

Kisah ITM 3 : PART 2 LLB


Subject dan Lecturer :

Alhamdulillah, aku naik Part 2.. walaupun kena repeat Tort 1 (so, aku takleh register Tort 2 sem nih..).

1) Law of Tort I

2) Administrative Law

3) Law of Contract II – Madam Vohrah ajar aku sem ni (dia ni wife kepada judge Dato’ K.C. Vohrah.)

4) Legal Process

5) Pengantar Perundangan Islam

6) Law and Social Theory

7) ACAD / OCCU English II

8) Kaunselor Rakan Sebaya – utk subject ko- sem ni aku pilih ko yang aku minat sgt nih.. dan Pengerusinya dok pujuk supaya aku kekal aktif dlm ko ni even slps Part II (sbb subject ko hanya wajib elektif utk Part I and Part II shj) – tapi oleh kerana masa mesyuarat mereka telah melantik aku jadi “setiausaha” (naper asik muka aku jer dgn jawatan ni?) – makanya aku terus tak aktif dah..


Cerita Fakulti :

Sem ni tak banyak yang menarik.. (sbb tu aku byk tak ingat nama lecturer.. sbb pegi kelas – tumpu pada subject jer..) mmg aku banyak bagi tumpuan pada study (SBB AKU TAK MAU REPEAT PAPER DAH!!!) aku asik belajar dan belajar.. dan sebabnya lagi, aku tengah GILA nak MENGEJAR SEMESTER DEPAN (PART 3).. kan Part 3 dapat BAWAK NATIONAL LAND CODE.. tak sabar rasanya..

Setiap kali nak exam, aku mesti tepon arwah tok aku dan mak (for sure ler) dan setiap sblm aku tepon tok sblm exam, tok akan kata 'Alhamdulillah' - bukan 'InsyaAllah) dan bila dengar tok kata Alhamdulillah, aku akan rasa AKU BOLEH BUAT, sbb masa tu pada pandangan aku yang naif nih Alhamdulillah kan bersyukur atas sesuatu yang SUDAH BERLAKU.. konon2 (pada aku) AKU DH LULUS... (aku mmg pelik..) dan utk subject yang aku rasa "KILLING ME".. mak akan baca Yaasin sepanjang aku amik exam tu (sbb tu rasanya otak aku 'tenang dan senang' jer paham dan jawab soalan..!!) - TERIMA KASIH MAK DAN ARWAH TOK..


Cerita Kolej :

Alhamdulillah.. aku ditawarkan kolej lagi.. masih D2.. sbb aku aktif ler kot.. (mau tak aktif.. kalut pegi sana sini nak chop kat kad aktiviti.. hatta aktiviti yang ntah apa2 pun aku pegi, asal dpt ‘chop’…). Aku sebilik dengan Kak A. Dia junior aku gak.. satu kelas ngan Kak B yang jadi junior aku masa aku Part 1 dulu. Oleh kerana aku senior satu semester diorang dan semester nih aku dah part 2 (perasannya aku).. makanya, aku buat kelas ‘tution’ percuma (pintu bilik jadi papan hitam.. hahahha.. lucu bila aku ingat balik...) pada Kak A, Kak B dan kawan2 mrk . Aku ajar mereka supaya tak ulangi kesilapan2 yang aku lakukan (terutamanya CONTRACT dan TORT!!).. aku suruh mereka baca nota2 yang aku dah buat.. (aku dah siap buat nota yang ‘rona-roni’ + ‘peta minda’ berbagai...) dan aku buat ‘kelas’ in advance – supaya bila masuk kelas nanti, mereka faham dan mudah faham apa yang lecturer nak… SEBAB : AKU TAKNAK MEREKA RASA APA YANG AKU RASA DULU!!!!... KEPERITAN DAN KEDUNGUAN..
oh yer.. sem ni abang tak dpt kolej dah (kesian bebudak lelaki...) - so, budak2 bujang kelas aku ni pakat menyewa reramai kat Sek. 9 - so, aku refer mereka as "budak2 laki sek.9" (dan masing2 dh pakat bawak motor + kete - termasuklah cikabang aku tuh..)

Cerita Lain :

Masa ni aku dah start rapat ngan E.. sbb ‘adik-beradik’ aku ada yang dah tak sama kelas dgn aku (sem ni ramai yang dh tak sama kelas sbb ada yang repeat paper dan tak leh amik paper yang still tak clear). Aku dan E – Alhamdulillah, masih sama kelas dan sama masa tutor. Aku rapat ngan bebudak kolej aku masa ni dan agak kurang rapat dgn kawan-kawan Fakulti (diorang kan pandai2) - hatta ngan ‘cikabang’ aku skrg nih pun aku tak rapat.. (psstt… masa ni ‘abang’ kan sibuk dlm proses me’nackle’ dan di’tackle’…) hihihihi.. aku TAK TERMASUK SENARAI.. sebab aku kan gadis melayu dari kampung yang naif lagi bodoh dan dungu’.

Hooooho… Sem ni aku tengok bebudak kelas aku macam ada angin2 MUSIM MENGAWAN jer.. kah kah kah..... semua pakat cari nak tackle dan me’nackel’ org tu org ni (termasuk ler cikabang aku tu dan YANG PASTINYA “AKU TAK TERMASUK DALAM SENARAI DIA OK!!!!) Dan sem ni cikabang aku rajin dok hantar ‘biskut, roti, dan segala makanan’ ke Blog D1 (aku D2 ok… maksudnya kepada org lain ler tuh.. hihihii).. (aku penah nampak dgn mata kepala aku sendiri tu.. kantoooiiiii.. pilih time 'hantar' nak dekat2 maghrib - mesti sbb taknak bagi org nampak.. sbb time ni org tgh kalut nak gi surau utk jemaah!!!! kah kah kah... )
Juga aku tahu kisahnya ‘keluar berdating’ dgn budak kelas kami… juga pertemuan demi pertemuan…. DAN hanya aku tahu sapa yang abang cuba nak tackle dan sapa yang try to tackle laki aku nih…TAPI.. AKU TAKKAN BOCOR RAHSIA…. HAHAHHAH… (abang kata masa ni aku SOMBONG and ‘untouchable’) POODDAAAH!!!!... Sem ni aku bagitau yang aku dah ada seseorang!!!. Hihihihi… Masa balik kampung utk cuti semester – aku MERANCANG SESUATU!!!!...


Nota : DAN YES!!.. utk semester ni AKU CLEAR PAPER!!! (termasuk paper Tort I yang telah diubah format semula kepada ‘close book exam’.. hahahahah) - SYUKUR ALHAMDULILLAH!!..

Monday

Kisah ITM 2 : PART 1 LLB

Subject dan lecturer :

1) ACAD/OCCUP. Eng 1 – lupe sapa lecturer dia..

2) ASABINA – subject korikulum.. kebanyakkan budak baru amik Kesatria (kami panggie katak hijau, sbb uniform diorang hijau). Ada jugak yang masuk ROTU (ngeri aku tgk diorang kena ragging!!). Kebanyakkan budak class aku amik ADASI – kengkonon tak pandai agama ler..(padahal sbb ADASI senang skor). AKU?, mmg nak lari dari ‘kawat’ kestria dan ROTU, so, aku amik ASABINA – ala2 kaunseling rakan sebaya la ni.. dan aku tak amik ADASI pasai aku tak mau tipu aku tak reti solat.. buat apa aku menipu?.. malu mak ayah aku kalau aku kata aku tak tau solat..!!! (psstt.. cikabang amik ADASI, padahal dia budak kelas khas agama kat muar johor tuh.. hampeh tull!!!!...)

3) Intro To Malaysian Law – lect. MR.DARBI (DEKAN Fakulti.. hohoho… aku minat dia ni oiii… muka dia sejibik cam M.Nasir.. sora dia pun sedap cam M.Nasir.. tulisan jawi dia pun cantik.. dan dia ni bagi aku seorang “pemikir dan berjiwa seni” (gamaknyerlah).. TAPI AKU GERUN GILER KAT DIER NIH!!!!....

4) Law of Torts 1 – Lect. : Mr. Federick (“open your book.. page bla bla bla..” tapi ayat yang kuar dari mulut dia, sepatah haram pun aku tak paham…)

5) Constitutional LawDr. Shad Saleem al-Faruuqi. Dia ni ‘femes’ giler dlm dunia undang2.. sesapa rajin baca pasal Law.. muka dia selalu kuar majalah dan surat khabar bila membincangkan topik Undang-Undang.. dia punya slang.. (aku tak mau elaborate pjg2.. nanti aku kena saman.. eh, tapi Dr.Shad ajar pasal Const. Law – Article 10 : Freedom of Speech.. pasal dok pakai ‘benda’ ni ler kot aku jadi camnih gamaknyer.. dan masa ni aku sangat2 ler mengagumi Sultan Azlan Shah – Sultan Perak tuh.. Judge yang ada anak yang hensem dan pandai cam bapak dia..hehehehh)

6) Law of Contract 1 – Lect : Ms. Shiela (aku suka subject nih.. subject pertama aku beli AKTA.. tapi first assignment aku dapat KOSONG!!.. di ulang taip.. KOSONG!! – sbb SALAH APPLY ACT!!!... sepatutnya INVITATION TO TREAT, tapi aku bantai bubuh CONTRACT – HAMIK KO!!! KOSONG – senang dia xyah peksa kertas aku… aku INGAT sampai LA NI!!!..)

7) Islamic Principles – Ini lah subjek yang aku paling suka sbb exam dlm BAHASA MELAYU… (hahahahha)…



Cerita Fakulti :

Di Fakulti.. aku belajar mcm biasa.. class dah start bercampur dgn budak2 matrix.. wah.. diorang ni POWER2 giler oiiit... ENGLISH BERPETIR BERDENTUM.. latar belakang yang hebat dan aku sentiasa ‘takut’ nak geng dengan diorang.. (diorang pun takkan nyer nak geng dgn aku..).. tapi ada sorang yang 'baik sgt dan close' dgn aku - aku panggil dia 'alin' dan dia panggil aku 'achu'.. stay kolej yang sama gak... dia budak Kedah (dan skrg Lawyer kat alor setar... still BEST SIS aku till now...). Ada budak A-Level dan ada jugak pelajar matang.. (aku ingat lagi Abg NT (komando), Abg S (Tentera Darat), Abg SN (TLDM), Abg H (TDM) ) abang-abang yang sporting dan baaaaiiiikkkkk sgt.. suka menolong adik-adik yang ‘lemah dan lembab’ macam aku nih.. dan kalau duduk dalam class, aku cari duduk selang semeja dengan abang2 pelajar matang ni.. supaya ‘depa’ leh cover aku - ‘gadis melayu dari kampung yang naif lagi bodoh dan dungu’ … heheheheh

Subject yang paling menakutkan..Introduction to Malaysian Law – di ajar oleh Dekan fakulti – Mr.Darbi.. ooo.. dia ni.. oooo.. AKU TAKUT.. aku ingat lagi bila aku kena soal pasal “MORALLY WRONG, LEGALLY RIGHT" dan perbandingannya dengan "MORALLY RIGHT, LEGALLY WRONG.." dan isunyer adalah ABORTION.. dan aku ‘gadis melayu dari kampung yang naif lagi bodoh dan dungu’ ni mengutarakan QURAN dan HADIS.. (aghhh… LAUK gulai masak lemak ikan kering sambal tumis udang ler aku..) apalagi.. bertubi2 aku disoal balas.. habis satu satu dan tak putus2…. sampai satu tahap aku rasa cam nak keluar dewan kuliah lah (kaki aku dh lembik giler masa nih).. mujur aku ‘diselamatkan’ oleh abang2 pelajar matang yang ‘potong’ bahas Mr.Darbi.. (dah ler aku budak baru.. pelajar baru.. English pun ‘berterabur’ lagi.. mmg aku GABRA giler…)

Psstt.. daripada En.Helmi (lecturer ni tak ajar aku, tapi dia nih ramah dan best giler..) kami tahu ‘kisah silam’ Mr.Darbi dgn XX (lecturer kami gak)..hihihi – wallahualam ler betul ker tidak.. (kena saman tak aku tulis ni hah?)..hehhehe...

Dan paling aku tension.. SUBJECT TORT!!!.. kena time tahun aku tu plak ler, fakulti nak test power, buat OPEN BOOK TEST!!!… aku ni dari UPSR, SRP, SPM, STPM.. mana penah hayat dengar open book.. diorang kata boleh bawak masuk seberapa banyak buku atau nota yang kita nak.. WOW!!!.. bestler tuh.. dan, hari exam, aku bawak ‘sebanyak’ mungkin BUKU2 dan NOTA2 (tapi HARAM tak bawak masuk ILMU dlm HOTAK!!!).. bila time exam.. aku tak tahu nak buka yang mana.. sbb soalan “OUT OF ‘MY’ MIND”!!!!

Dan result aku? AKU FAIL..di ULANG TAIP.. AKU FAIL TORT 1.. dapat D.. D for DUNGU.. D for DANGKAL.. dan akuler tuh.. yang dpt D tuh.. DAN AKU BENCI SEBENCI BENCINYE “OPEN BOOK TEST”.. PADAHNYA.. aku kena repeat TORT 1 di semester 2..

Subject lain Alhamdulillah aku lulus.. termasuk subject Mr.Darbi (kata senior, utk subject Mr.Darbi, JGN JAWAB IKUT LOGIC.. JAWAB IKUT “SUKA HATI”). Dan YES!!.. FORMULA tu berkesan.. bilamana aku jawab NTAH APA-APA NTAH.. aku LULUS.. kah kah kah


Cerita Kolej :

Sem ni aku dapat Kolej lagi.. still D2... tingkat 5.. sebilik dengan budak Pre-LLB (Allah mendengar doa aku - dpt junior).. walaupun junior tapi dia tua setahun dari aku – kak B. Dia ni alim orgnyer.. tapi brutal nak mampuih… bebudak class dia (Pre-LLB) rajin dtg lepak bilik aku… dan aku, menjadi ‘sang percerita’ yang setia, (juga pembekal stok dikala kelaparan menjengah perut masing2..) pemotivasi yang sentiasa meransang jiwa dan minda mereka agar kuat dan kental… KERNA AKU TAK MAHU MEREKA RASA APA YANG AKU RASA.. SEPERTI SEMESTER LALU!!!!

Sem ni, segalanya berjalan dengan lancar di antara aku dan ‘adik-beradikku’ itu.. byk perkara yang kami lakukan bersama.. ke mana sahaja kami bersama.. 4 serangkai.. (kecuali kalau mereka ber’kepit’ dgn abang2 senior tuh.. aku duduk kat bilik jer lah..).. tapi, aku hargai sgt2 mereka2 ini.. aku sayang mereka.. dan sehingga kini kami masih ber ‘along’, ‘angah’, ‘achik’, dan ‘achu’… jika sesiapa terdengar ada orang yang panggil aku “achu”.. mereka-mereka ini ialah kisah zaman aku di ITM.. (hatta junior2 aku pun panggil aku achu)..

Dlm 4 orang adik-beradik tuh.. aku paling rapat dgn achik.. dia cantik sgt orgnya.. sapa pandang sekali pasti toleh dua tiga empat dan lima kali utk tgk dia.. dia cantik sgt.. ada sekali birthday achik.. aku bagi cincin emas aku kat dia..sbb aku sayang dia.. (dan ada sekali aku jumpa achik, dia gantung cincin aku di rantai leher dia.. iyerlah masa jumpa tu dia dh kawin, mestilah dia pakai cincin kawin dier..), aku terharu sangat...

Dan utk study.. selalunya aku byk study dgn E.. senang ‘klik’ study ngan dia.. sbb kami sama2 ‘gadis melayu dari kampung yang naif lagi bodoh dan dungu’ dalam BAHASA INGGERIS!!!.. Dan oleh kerana dia satu bilik ngan kakak2 senior.. so, dia dpt maklumat lagi pantas dan terkini.. juga sumber rujukan yang boleh dipercayai.. hihihi


Cerita Lain :

Aku rajin gak pi Pusat Islam dengar ceramah dan sessi soal jawab agama.. dan masa nih aku “berintention’ nak pakai tudung labuh (tapi mak aku berleteeerrr paaaaaanjaaaaaang).. dia kata, “macam mana aku pegi, macam tu aku balik..” maksudnya... jgn ter’over’ nak pakai tudung labuh dan jgn ‘langsung’ bukak tudung.. (meaning that.. NO purdah2, NO t-shirt and NO jeans.. seadanya… dan bukanlah 24-7 kena bertudung.. takkan nak pakai tudung masa nak tido kot..).. so, ok.. aku tak jadi pakai tudung labuh.. (mak aku garang weh.. kalau dia tak garang.. mesti aku tak jadi ‘orang’ la ni kan..) AKU SAYANG MAK AYAH.. walaupun aku berjauhan ngan mak ayah tapi aku rasa “MATA dan TELINGA” mak ayah sentiasa memandang aku dan mendengar percakapan aku.. buat aku tak berani nak ‘OVER THE ACTING”…

Dan PART 1 ni menyaksikan aku yang kerap “BALIK” (bukan balik kampung tapi balik umah sedara aku). If tak ke rumah Pak Chak aku kat Semenyih.. mesti ke rumah Pak Uda aku kat Bangi.. TIAP2 MINGGU.. if balik umah pak chak – lepas rindu aku pada mak (pak chak adik mak) dan if ke rumah Pak Uda – lepas rindu pada ayah (pak uda adik ayah..) – dan bersama-sama sepupu2 aku buat aku rasa cam ada kat kampung.. (JADILAH.. utk melepaskan saki baki ‘HOME SICK’ yang masih ketara...)



Nota : OLEH KERANA FAIL TORT SEM NIH – AKU TEKAD… ITULAH KALI TERAKHIR AKU AKAN REPEAT DALAM MATAPELAJARAN AKU.. SAY NO to C- and below!!!! (di ITM C- dah FAIL and kena REPEAT!!!).. AKU NAK CLEAR PAPER EVERY SEMESTER!!!!! ITU JANJI AKU PADA DIRI…. AKU TEKAD!!

Semalam : Menang Sorak.... dan tokma..

MENANG SORAK.. SUARA TERGADAI!!!.. itulah yang aku dapat daripada Bowling Tournament semalam.. score aku?.. hmmm.. diorang tak distribute markah lagi.. yang semalam hanya markah 'para juara' sahaja yang diumumkan.. (dan oleh kerana aku tak tahu berapa markah aku.. maka pastinya gelaran 'juara' bukan milik aku.. HAHAHAH...).

Pertandingan bowling kali ni nampak lebih menarik kerana lebih byk persaingan dan lebih byk peningkatan.. aku - seperti biasa.. menang sorak - suara tergadai.. asal sapa yang baling, aku sorak.. sapa yang control bagus tapi masuk longkang.. mmg confirm dpt "booooo" yang panjang dari aku.. hohoho.. dan Boss aku dapat TURKEY!!!.. phegh.. (naper aku tak dpt group ngan Boss aku.. kalau tidak mesti dpt JUARA... jeles kat Sect. ED - walaupun dia "RATU LONGKANG" tapi dapat bawak pulang hadiah "JUARA".. chesss ko Z.. hahahhahaohohohoho.. tapi mmg aku ngan Z ler yang tukang perabih sora utk sorak... kah kah kah...)
DAN.. HABUAN ke atas menyorak dan mengeboo orang.. hari ni suara aku jadi cam itik serati kena sembelih.... bukan serak basah dah.. serak batuk kering dah nih..


TOKMA.. SEMINGGU..... HANYA SEMINGGU.....

AKU BAGI TABIK SPRING KAT DUNIA BLOG INI.. dan sesiapa jua yang "MEREKACIPTA" blog ini dan sudah pasti kepada kaklong yang memperkenalkan aku pada dunia blog ini dan kepada kengkawan semua yang singgah di sini.. TABIK HORMAT to semua...

tokma merupakan rakan blog yang 'tetiba' dtg singgah kat blog aku.. tanpa di duga dan tanpa di rancang.. entah dari arah mana dan terdetik bagaimana... TETIBA tokma tanya aku tinggal kat mana dan bagitau dia tinggal kat mana.. aku yang mmg tgh cari rumah ni, "SESAJA" tanya tokma kekalau kt area dia tu ada umah yang available.. dan YES.. tokma memberikan alamat dan 'sepantans kilat' rasanya.. segala urusan "SELESAI" dalam masa SEMINGGU.. YA SEMINGGU... dan aku bakal menjadi JIRAN TOKMA.. (BEST OOOO...).

Semalam (PERTAMA KALINYA DALAM SEJARAH HIDUP AKU...), aku MENEMUI EMPAT MATA dengan "RAKAN BLOG".. Ya ALLAH.. ku akui kehebatan dan kebesaran-Mu yang tak terjangkau di fikiran dan akal singkat makhlukmu.. tokma - ramahnya bukan main.. kami bersembang seakan kawan lama yang 10 tahun tak bertemu.. tokma sgt ramah dan sgt ceria (hai neighbour... hihihi... senyum jer tokma yer.. kihkihkih...) - dan cikabang geleng kepala dalam kereta.. katanya.. "dah lama ker kenal tokma?".. aku kata.. BARU SEMINGGU.. YA SEMINGGU.. dan cikabang tgk muka aku mcm tak percaya... PERCAYALAH BANG.. KERANA IANYA BENAR!!!!.. ITULAH "UNGGULNYA" dunia blog ini..

TERIMA KASIH tokma dan TERIMA KASIH SEMUA...

I LOVE YOU ALL!!!!...

Friday

Kisah ITM 1 : PRE-LLB..

Bermula kisah aku di Fakulti Undang-Undang UiTM Shah Alam dan Kolej Delima 2..

Cerita Subject dan Lecturernyer:

1) Law Method – Lupa nama lecturer nih – Lecturer India – pompuan.. – dh tua dh dia nih – tapi paling best pakaiannya – pheghhh.. versatile.. mesti ada bunga kasi taruk itu atas sanggul rambut dier.. hehehe (dia mmg suker ‘bergaya’ ooo…) – ‘kuat giler’ bagi ‘mitovasi’ dan ‘nasihat’ a.k.a ‘berleter’…hahhahahha…

2) English : Speaking and Aural – Mr. Choy (peghh.. kepala giler oo dia nih.. orgnyer kecik jer.. suker senyum.. cool babeh.. satu class aku suka dia.. ayat paling dia suka "I'll throw you to TimBakTu.." hihihi)

3) English : Writing and Grammar – Ms. (ntah..aku lupa lah nama dia.. she’s an Indian)


Cerita Fakulti :

Class bermula.. oleh kerana aku masuk pakai ‘tiket’ tingkatan 6, makanya kami kena masuk Pre-LLB.. utk satu semester.. senior kata - honeymoon time.. sbb takder ‘real exam’ lagi.. aku kata - ‘H*LL TIME’ sbb aku tak tahu apa2 lagiii… bulan pertama di ITM dan di class LLB.. aku rasa macam akulah BUDAK PALING MALANG DAN PALING BODOH dalam dunia..

First assignment Law Method, kena buat Court Hierarchy.. AKU BLANK!!!.. aku tak tahu giler kat mana nak start dan kat mana nak cari bahan.. dan SEMUA... AKU ULANG!!.. SEMUA!!! buku rujuan dalam BAHASA INGGERIS dan bahasa PENGANTAR ITM adalah dlm BAHASA INGGERIS!!!.. AKU TENSION GILER !!!!
Bila di fakulti, aku selalu bertembung dgn kakak2 senior law.. tapi aku takut nak tegur.. (and YES.. diorang suker 'speakang' L.O.N.D.O.N) SIAPALAH AKU… Bila aku tengok kakak2 senior kat fakulti.. aku jeles sangat. Terutamanya kakak2 PART 3.. sbb masa tu diorang mesti ngendong NATIONAL LAND CODE (NLC- Kanun Tanah Negara – antara akta yang ‘tertebal’) – masa tu aku TEKAD dan BERAZAM.. aku AKAN pegang jugak AKTA tuh.. ini bermakna, aku harus menempuh Pre-LLB dan menempatkan diri di Part 1, seterusnya Part 2 dan baru merasa pegang NLC tuh..

Kenangan terindah.. dh nak final semester, utk subject English Speaking and Aural ni, kami diminta buat presentation.. setiap org diberi masa 10 minit bercakap – tajuk bebas.. dan aku memilih utk buat tajuk LLB.. LLM.. dan maksudnya Lex Legum Baccaleurus (LLB).. Lawyer Liar Money (LLM).. habis presentation, satu kelas kecoh dgn tepuk sorak.. dan lecturer aku – masa tu Mr.Choy (ohh.. he’s so cute..) puji aku sungguh2.. dan satu kelas berebut nak tengok markah presentation aku.. 16.5/20!!!???... antara tertinggi tuh.. (dia kata takleh bagi tinggi sgt sbb grammar aku byk yang salah...hihihihi).. ramai budak kelas aku dapat kurang daripada 15 malah ada yang dpt kurang dari 10…. SO?.. sapa kata anak Dato’ jer boleh dapat markah tinggi?.. AKU PUN BOLEH!!!!.. (aku paling seronok cerita bab ni dgn laki aku skrg.. sbb masa pre-LLB nih laki aku asik dok control macho (macam bagus)... heheheh... maklumler, dia jadi Ketua Kelas.. hahahhah) Dan aku masa tu HARAM TAK PANDANG MANA-MANA JANTAN PUN!!!


Cerita Kolej :

Di hostel, aku duduk di level 6 yang rata2nya budak2 sains sukan.. so, aku tak jumpa budak2 kelas aku lagi.. AKU SEDIH LAGI.. di kelas.. aku tak banyak cakap.. (1) sbb aku budak baru plus (2) sbb WAJIB CAKAP BAHASA INGGERIS.. aku takut nak bukak mulut.. takut ‘memalukan’ diri sendiri kalau ‘salah cakap’.. padahal ‘bercakap’ adalah tabiie aku.. ADUUHHH!!!.. Mengenangkan assignment yang tak buat lagi dan aku takder sesapa yang aku nak tanya..
aku sering menangis.. (hampeh tul..)

Ada satu malam, aku duduk dibirai katil sambil menangis dan berkata pada diri “In what earth that I step in hah?” (maklumler baru ‘belajaq’ bahasa Inggeris.. so, asik ckp pun dlm bahasa inggeris lah).. aku menjerit, aku menangis sungguh-sungguh hati.. aku tak pandai bahasa inggeris.. dan yang lagi buat aku menangis ialah.. AKU BUKAN ANAK DATO’ DATIN… Aku bukan dari SEKOLAH ASRAMA PENUH atau International School Student!!!.. AKU BUKAN ANAK ORANG KAYA!!!!.... MAK AYAH aku bukan DO atau yang ada kaitan dengan mana-mana menteri kabinet.. AKU BUKAN DATANG DARI LATAR BELAKANG YANG HEBAT2.. AKU LONE RANGER!!!! Dan aku terus menangis.. dan menangis... (mmg aku BLANK!!!)

Esoknya, masa sidai baju (chesss.. aku kena basuh baju sendiri – padan muka aku..), aku tengok tanah kat bawah tu (dari tingkat 6 k..). TERASA TANAH CAM DEKAT JER!!! dan ‘SELINTAS FIKIR’.. aku nak TERJUN jer.. sbb aku rasa aku cam dah tak boleh GO ON dgn class Undang-Undang nih.. cam SUSAH gila b***.. (aku rasa bela b*** pun tak susah cam nak amik law.. agaknyer lah.. aku tak tau camner org bela b***..) aku pinjam buku2 cerita bahasa inggeris dari PTARII.. Kononnya nak baca!!.. tapi aku tak paham.. sbb otak aku jammed... dan aku rasa aku tak layak di sini!! Segera aku teringat wajah dan HARAPAN MAK DAN AYAH.. aku menangis lagi dan lagi dan lagi… sampai tertidurrr… dan esoknya aku PASANG NIAT…

Cerita lain:

Bermula dari hari itu, AKU TEKAD.. aku nak keluar dari ‘kepompong rendah diri’.. maka aku katakan pada diri.. GO TO H*** with all the anak-anak Dato’ atau mereka2 yang “power” sgt bahasa Inggeris.. aku pun PANDAI jugak aper.. kalau tak, takkan aku ada kat sini!!!!.. Naper, ingat anak Dato’ jer boleh grad?.. MMG ITU YANG AKU JERIT PADA DIRI… dan aku teruskan perjuangan aku.. dan menampal gambar mak ayah dan kata2 semangat di board bilik aku.. (aku taknak kecewakan harapan mak ayah)

Aku cari kawan!!!.. Masa kat surau – selepas solat isyak jemaah, aku join group tazkirah.. dari situ aku jumpa budak yang sama class ngan aku.. rupanya dia pun sama level ngan aku.. namanya NM dan daripada dia aku jumpa pulak yang lain-lainnya di tingkat lain di blok delima 2.. so, aku dah ada kawan utk pegi class… dan utk buat assignment! Kami pegi lepak bilik kawan yang lain utk siapkan assignment.. DAN, AKU TIDAK KESEORANGAN LAGI!!!!...

Pastu aku kenal baik ngan E (HZ).. dia byk tolong aku.. dan aku mmg kagum dgn semangat dia.. dan dia ‘terkenal’ dengan ‘cintanya’ terhadap kampung halamannya ‘Jerantut, Pahang’.. asal nak cerita, mesti dia nak cerita pasal kampung dia.. semangat dia sungguh kental.. aku kagum giler..

Dah lama2, aku ada 3 sahabat karib.. yang masing-masing kami beri gelaran ‘along’ (NM), ‘angah’ (MM), achik (HN) dan acu (akuler..) – mengikut turutan birthday masing2.. jadi.. ke mana sahaja kami akan bersama.. dan kenangan terindah adalah ketika jadi member ALSA (Asian Law Society Association).. ketiga-tiga mereka telah di ‘tackle’ dan dijadikan ‘special’ oleh senior2.. AKU?.. akukan yang tak hebat, tak cantik, tak menarik mcm mereka dan jauh sekali anak orang berpangkat.. akukan ‘gadis melayu dari kampung yang naif lagi bodoh dan dungu’!!.. jadinya takdak senior yang pandang aku (lagipun… AKU HARAM TAK PANDANG MANA-MANA JANTAN KAT ITM NIH!!!)

Masa project ALSA di Terengganu (kem motivasi, aku jadi fasilitator), aku geng ngan kakak2 LLB (Hons)… best kenangan tuh.. hihihi...


NOTA 1 : Bermula daripada hari itu.. aku berjanji pada diri sendiri.. AKU NAK BELAJAR BETUL2.. AKU NAK ADA JUNIOR.. pastu aku nak tolong junior2 aku nanti.. aku taknak ada junior2 yang rasa KEPERITAN dan KEDUNGUAN yang aku rasai.. aku taknak junior2 aku tenggelam punca macam aku.. AKU TEKAD!!!..

Thursday

Kisah Pre-ITM 2 : Ku yang melangkah ke sini..

Mei 1997

19 Mei 1997 - Aku melangkah kaki ke ITM Shah Alam.. sebab hotel penuh, makanya pihak ITM cadangkan kami tinggal di Kolej Jati, Seksyen 2 (kat luar campus ITM tuh..).. maka bermalamlah kami kat situ.. tapi masa tu hati aku cuak skit.. sbb tgk keadaan bilik kena kongsi 8 org dgn katil double decker.. locker pun locker besi jer.. sama macam keadaan aku kat asrama sekolah Butterwoth jer.. aku dah mula tawar hati.. tapi.. ku pendamkan saja.. taknak mak dan ayah kecewa kalau aku tak seronok masuk U.. (seronok diorang macam diorang yang nak gi daftar.. aku sayang mak ayah.. surat tawaran ni sebenarnya utk mak dan ayah…. Bukan utk aku.. aku hanya memenuhi impian mereka… yang disalurkan melalui aku.. AKU PEMALAS sebenarnya… aku belajar pun sbb mak nak aku belajar.. mak nak result exam aku 'cantik'.. aku masuk U sbb ayah kata 'itu harta' yang dia tinggalkan utk aku..)

Hari pendaftaran, di kolej Seroja.. tukar bilik pulak.. tinggal di kolej seroja.. 4 orang sebilik.. ok.. bilik ni aku macam puas hati skit.. sbb nampak la ala-ala duduk kolej.. (chesss hampeh utk aku.. memilih – mengada-ngada!!!!...) dan MINGGU SUAI-KENAL.. masa ni aku rasa budak ITM ni lah yang paling MULIA di seantario dunia yang aku kenali.. perwatakan kakak2 dan abang2 fasi yang ala-ala alim ulamak tahap ustaz haron din dan ustazah fatma az-zahrah.. buat aku rasa kecik sgt.. teramat kecik – lagi kecik dari nama aku.. (sooo tiny!!!) (tapi bila dah masuk ke alam realiti.. chess.. hampess jugak diorang nih rupanya.. ada yang tudung melayang.. seluar separas lutut gak.. sori ler kalau sesiapa terkena.. taklah semua.. tapi sebilangannya...)

Sepanjang minggu orientasi.. kena pakai kain labuh @ baju kurung, stoking, kain dalam (aku panggil 'simesh') – kalau tak ada kain dalam.. kain baju kurung lain buat jadi kain dalam.. kalau tidak kena denda (diorang siap periksa tuh..)- dan aku paling BENCI adalah.. PERIKSA BUNGA RAYA (istilah utk sapa yang PERIOD - dan kebetulan aku start period hari ke-3).. itu adalah PERKARA PALING BOOODDDDDDDOOOOOOOOOOHHHHHHHHHHHH yang aku rasakan ‘diciptakan’ oleh mereka-mereka yang rasa bagus sgt jadi fasi tuh (kononnya taknak freshie2 ni ngelat dari solat dan qiyamullail.. oii KUBUR MASING-MASING lahhhhh!!!!!!!).. dan ‘pemeriksaan’ itu dilakukan JAM 4.00 pagi.. dahler aku baru lepas mandi dan baru salin ‘pad’… APAKEJADAHnyer ‘bunga raya’ aku nak kuar pepagi lepas aku baru mandi.. SUNGGUH BANGANG, B****, T****, WALIOL, MALIOL.. dan aku yang masih FRESHHH GILER punyer NERD nih.. punyalah berdoa dlm bilik air - “Ya Allah keluarkanlah walau setitik..supaya aku tidak dituduh menipu..”.. EEEEEEEEEEEEE.... betapa NAIFnyer aku masa tuh.. kalau sekarang nih.. HAH.. tauler aku nak buat apa kat diorang tuh.. tapi oleh kerana masa tu aku seorang gadis melayu dari kampung yang naif lagi bodoh dan dungu’ dengan peraturan dan gerun dengan ‘kesenioritian’ fasi-fasi.. maka aku ikut kan jerlah.. dan SYUKUR.. mmg ‘setitis’ yang keluar.. Allah mendengar permohonanku di dalam bilik air jam 4.00 pagi.. DUSSSHHHH… aku nak debik jer muka diorang masa tuh.. (sesapa yang jadi fasi skrg nih.. jgn ler buat kerja giler tuh.. bangang jer aku rasa..tak tauler kalau korang rasa bagus dan mulia sgt perkara tu.. dan korang teringin sgt nak tengok “d**** p*****” yang melekat kat ‘p**’ orang kan.. eeeeee… aku taknak.. aku tak sanggup!!!!!!!!!!)..

Selesai minggu orientasi.. kami di tempatkan di kolej masing2.. aku dapat KOLEJ DELIMA 2... kolej hujung dunia dan di bawah bukit dekat dengan padang (katanya budak yang duduk kolej Delima – masa tu ler.. banyak budak Law & Business School jugak budak Sains Sukan .. tak heranler kolej tu dekat ngan padang + kompleks renang + kompleks sukan.. Dan aku dapat bilik D2602 (maksudnya Delima 2, tingkat 6, bilik no.2..) TINGKAT 6???.. mak aiii… jenuh aku kena mendaki tangga…

Hari pertama aku sampai ke bilik aku.. wah.. ini lah bilik yang aku bayangkan utk ‘MASUK U’ – heheh.. alhamdulillah.. satu bilik 2 org.. biliknya agak luas.. katil ada 2, attach dengan lemari dan hujung kaki ada meja study panjang.. yang juga ada drawer… mmg selesa... sorang satu.. takyah rebut2.. tapi hari pertama masuk.. aku TAKDAK roomate lagi.. roomate aku katanya senior – budak sains sukan.. dan aku duduk di bilik yang ke-2 ‘terhujung’ tanpa ada sesapa yang daftar masuk lagi sebab junior daftar dulu, senior daftar kemudian.. bilik 2601 – budaknya tak jadi daftar masuk..so, kosong.. 2603, budaknyer, daftar tapi dah balik.. DAN AKU??.. sorang2 kat tengah2.. dan malam tu jugak aku DIPERDENGARKAN dengan segala kisah dan sejarah yang TAK ENAK ttg bilik2 tu semua.. AGGGHHHHHH… (aku bantai baca semua ayat yang aku tahu plus Quran di sisi aku…)

Hari berikutnya.. barulah roommate aku sampai.. mak, ayah, kakak, pak chak dan kaum kerabatnya datang lawat aku.. mak dan kakak kemaskan katil dan barang2 aku (tu ler.. masa kat umah PEMALAS sgt.. semua mak jer yang buat..) dan kami pi melawat Bukti Cerakah kat Shah Alam tuh.. masa tu musim salji.. best ooo… tapi hati aku tak best… sbb mak ayah dah nak balikkk… NAK IKUUUTTTT… dan sepanjang malam aku MENANGISSSSSSSSSSS… (cengeh tul aku nih..)

Hari berikutnya, roommate aku sampai.. budak sains sukan.. budak part 3.. dia amik diploma.. tapi sama umur aku.. so.. ok.. She’s good and so kind.. aku sayang dia.. plus.. dia budak Kulim, Kedah.. lagi ler best.. sekapai ngan aku…

p/s : masa ni berat badan aku bertambah bagai di pam-pam.. (sepatutnya turun kan sbb tingkat 6?).. mau tak naik.. asal balik bilik.. letih.. kedebom.. aku bantai tido.. bangun jer aku balon coklat, keropok, dan segala 'stock' yang ada... dan aku adalah 'stockist' makanan 'percuma'... mmg penuh lemari aku dgn makanan.. dan mmg 'bertuah' ler sesapa yang jadi roomate aku.. tak lapar ler.. tak caya?.. tanya diaorang.. @ tanya jer bebudak Delima 2 yang kenal aku.. (teringat lak kat roomate-roomate aku.. huhuhuhu)

Kisah Pre-ITM 1 : awal Mei 1997

Awal Mei 1997…

Mak tepon (masa tu aku kerja sementara kat legal firm di Seberang Perai – maklumler, bercita2 nak sambung belajar amik Law – nak ler tahu selok belok dunia undang-undang kan..), mak kata, aku dapat surat dari ITM.. (mak mmg akan bukak apa saja surat kami, hatta surat cinta pun.. so, jgn ler berani hantar kat alamat umah.. mmg naiya…) dan kata mak lagi.. AKU DAPAT MASUK ITM – Jurusan Undang-Undang – daftar pada 19 Mei 1997 di Kolej Seroja.. Aku?... tergamam sekejap.. macam tak percaya.. but.. YEEE HAAAA.. aku dapat masuk ITM…. Kursus LAW… yea yea.. aku bakal jadi lawyer.. yea yea.. mmg itu cita2 aku dari tadika.. yeeehhaaaaa…. Aku peluk cium kakak kat opis tu.. aku belanja dia makan tengahari tu dan aku beli hadiah bagi kat dia (eh.. bukanker dia yang patut beli hadiah bagi kat aku ker?.. takperlah.. aku seronok sgt..!!!)

Wednesday

Cerita Aku.. Kisah Aku.. Kenangan di ITM..

ratuhati said...
Assalamualaikum Kak Tiny,I am ur silent reader and i love ur stories so much. Congratulations Kak Tiny fr ur achievement. U've told everything but not about ur school times, i mean when u were in Shah Alam doing ur LLB. I believe u must hv so many gud frnds bcos wht i can sense frm ur stories tht u r such a nice person and very easy going type. i love tht kind of people fr they're matured and open minded. will u kindly pls..pls pls kak tiny tell us (ur admirers)in ur blog abt ur campus life starting frm ur 1st yr until graduated..ur frnds etc. We love to knw tht. take care+hv funz kak tiny.May Allah bless u. Muaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah.

Aku terima komen di atas daripada ‘ratuhati’ yang tak bagi link dia.. tapi ayat dia buat aku terharu sangat.. ‘silent reader’ – ‘love ur stories’ – pls.. pls pls – (ur admirers) – Muaaaaaaaaah (yg panjang..)

Aku terharu sgt… atas komen tersebut.. semasa di awal
kaklong kenalkan aku dgn dunia blog ni, mmg ada sesuatu yang ‘mengganggu fikiran’ aku.. dan kaklong, di bilik hotel di daerah Sepang.. (masa program Y2Y diPutrajaya yang dikendalikan oleh Abang Wafa..) telah membuka laman2 blog kegemarannya.. (pertamanya aku diperkenalkan dengan blog rudy bluehikari , kemudian blog adik kaklong, chentahatinana, kemudian blog MA & Brood.. – yang mana blog-blog ini menjadi kegemaranku dan kemudiannya sentralstation – di mana kata kaklong aku just klik je utk cari pautan lain dari situ… melalui blog Ros, aku tahu kaklong ada blog sendiri (chess.. dia tak habaq kat aku..) dan aku sms dia – dia balas sms aku - katanya, aku akan temui sesuatu yang mungkin memeranjatkan aku sepanjang meniti kisah dan sejarah hidupnya dulu.. sepanjang Isnin 5 Mei 2008, aku melayari kisah kaklong dan Kota Batu.. dan YA.. mmg byk kisah kaklong yang buat aku tertegun, terpaku dan terpana… setiap orang ada kisah dan sejarah.. aku kenali kaklong zaman dewasa ini.. makanya aku tinggalkan sejarahnya sebagai kekuatan utk kami terus bersahabat.. Selasa 6 Mei, aku cuba buat blog sendiri.. mencari nama yang sesuai sbg ganti nama diri.. dan aku rasa ‘kaktiny’ paling dekat di hati.. kerana .. YA.. AKU SUKA BERKAWAN dan aku nak nantinya sapa yang kenal aku akan panggil nama ku.. (taknak kawan pun takper.. bukan aku atau korang yang bayar gaji aku kan.. company aku yang bayar… hihihhihi)…

Berbalik kepada “Silent Reader’ aku.. aku mmg tak sangka akan ada yang sudi singgah di blog aku.. meskipun sebagai timbal balas kpd ziarah aku di 'rumah' mereka.. tapi cukup selesa utk aku sambut salam ukhwah yang terjalin dengan tinta-tinta ayat yang berbait.. aku hargai sgt2..

Zaman schooling aku di ITM?.. panjang!.. 1997-2000… 1+6 semester yang panjang - tapi aku ingin kembali ke sana.. sangat-sangat.. ANDAI DAPAT KU PUTAR MASA..

Untuk menceritakan perjalanan kisah aku itu.. pastinya berkajang2.. (kan aku ni bekas budak law.. ayat sebaris, aku boleh karang jadi 5 kajang.. tapi 14x7, aku mencari calculator.. 'ayat lazim aku kan..' hihihi)

Oleh kerana ada permintaan.. maka aku tawarkan barangnya.. bagi yang bosan dengan cerita-ceriti yang bakal aku karang… aku tak paksa korang utk stay sini..
"SEBAB.. NI KAN BLOG AKU…
PUNYA PASAL LE BERAPA KAJANG PUN AKU NAK TULIS!!!!!..."
PHEH.. best betul ayat camtu.. dan aku dah temui banyak ayat yang lebih kurang sama erti dengannya kat blog org lain jugak… HAHAHHAHAHAHAH….

Yang pasti.. cerita ku ini utk tatapan "ratuhati" yang meminta.. walau siapa jua anda.. terima kasih kerana kesudianmu membaca cerita seorang KAKTINY…

Utk ratuhati.. nantikan entri esok dan esok dan esok.. kaktiny akan menulis kisah dan sejarah kaktiny di ITM sehingga berjaya menggenggam segulung Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang… pada yang takmau baca takper.. takyah baca.. sbb entri tu khas utk diri kaktiny, ratuhati dan kawan2 yang nak tahu perjalanan hidup seorang KAKTINY di ITM (UiTM)..

Hari Ini : Bowling Tournament

ooooo... hari ahad ni Staff Club opis nak buat bowling tournament.. kat Bukit Kiara.. sure nyer aku akan sibuk sepanjang minggu ni... (alah... dh janji dgn 'seseorang' nak belanja dia makan kat pavillion tengahari nih.. jgn marah yer dik.. lain kali kaktiny cari masa k...)

Bowling.. no. baper lak ler aku dapat tahun ni?.. yang dulu aku dapat no. 6 dari belakang.. kah kah kah.. and tahun ni.. kena bawak spouse.. abang main bowling?.. adoi.. bebudak opis tanya "husband you ok ker main bowling?" apa aku nak jawab yek?.. aku kata "kalau main badminton I berani confirm kalau tak no. 1, no.1, tak pun champion no. 1 gak.. kecuali kalau main ngan anak buah misbun sidek kot ler dia dapat no. 2.. tapi kalau bowling.. I sendiri tak penah tengok dia main dan dia pun tak tau I boleh main ke tak... (yang smmgnyer tak pandai pun..)".

Jadinyer.. tunggu jer lah keputusan hari ahad nih.. dan hari ni kena settlekan segala urusan distribute t-shirt dan segala yang lain..

Assignment?.. Soalan Assignment Statistik no. 2 dh kuar.. kaklong - bila lak nk berkampung?.. minggu ni aku lak yang sibuk...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.